Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 1:34 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: So lip 11, 2009 8:18 pm 

HEY wszystkim użytkownikom :D spalinowek
mam szczescie dolączyc do was gdyż 5dni temu zakupiłem moja pierwsza spalinówke :D firmy ishima m1.os od samego początku mialem problemy, niemoglem sobie poradzic z wyregulowaniem jej gdyz gasła, prychala, pluła olejem po cięzkich próbach i przejzeniu tego oto forum mysle ze sie udalo bo przejeździlem nią okolo 8 zbiornikow. Nastepny próbę zaczol sie dzisiaj gdy mialem zamiar sobie troszke posmigac
na duzym otwartym terenie po 5 min jazdy zaczoł blokowac sie gaz az zablokowal sie na dobre i moja przszczoła zniknela gleboko w krzakach :lol: po wydobyciu postawiłem ją na pudle odpaliłem i okazalo sie ze gaz zacina sie dalej po chwil stanoł na dobre w pozyci maxxx i niewiem co mam zrobic ?? i co sie stało dodam tylko ze skret lewo prawo dziala bez zarzutu porosze o jakiekolwiek rady z góry dziekuje :D bo jestem swieżakiem w tym temacie :D :D :D

2017
KYOSHO MP9 TKI4 KIT

STOCKHOLM RC

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lip 11, 2009 8:44 pm 

Dotarłeś silnik, że się za regulację zabierasz ? Zdejmij orczyk serwa z gazu i sprawdź czy bez niego też się blokuje. A co do skrętu może masz źle orczyk założony.

PostNapisane: So lip 11, 2009 9:12 pm 

powiem tak w sklepie gdzie kupiłem autko koleś powiedział ze na pierwszych 4 zbiornikach mam jezdzic bardzo ostrożnie i spokojnie itak tez zrobiłem a co do regulacji powiedzial ze mam obserwowac czy silnik sie niedusi i niepluje olejem i zeby sie tez niezalewał
sory ze takie głupie pytania zadaje ale ten orczyk który mam zciągnac to znaczy ze mam odlonczyc caly mechanizm od serwa tak?? i sprawdzic?? czy sie blokuje pozdrawiam

2017
KYOSHO MP9 TKI4 KIT

STOCKHOLM RC

PostNapisane: So lip 11, 2009 9:19 pm 

Przy pierwszym odpaleniu już regulowałeś :shock: ? Ramie odłącz od serwa i wtedy zobaczy się serwo blokuje. Fotka poglądowa Click lub takie Click

PostNapisane: N lip 12, 2009 3:43 pm 

nie nieregolowalem przy pierwszym odpaleniu pierwsze odpalenie wykonal koles w sklepie i powiedzial ze moge smigac.
odlonczylem ten orczyk i serwo stoi w miejscu :( ani drgnie!!

2017
KYOSHO MP9 TKI4 KIT

STOCKHOLM RC

PostNapisane: Pn lip 13, 2009 10:25 am 

jezeli serwo(ramie serwa) nie da sie ruszyć(ręcznie) to oznacza ze najprawdopodobniej poszły zebatki w serwie, chyba bedziesz musiał jednak wymienić to na własny koszt bo gwarancja tego raczej nie obejmuje.

PostNapisane: Śr lip 15, 2009 8:53 pm 

no własnie zawiozlem dzisiaj model na gwarancje i koleś powiedzial ze zobaczy co da sie zrobic czy pujdzie z gwarancji czy nie :( a tak apropo czy ktos moze mi napisac dlaczego autko majac 5 dni juz ma serwo do wymiany :?: :?: :?: bo niemoge tego skumac szczerze powiedziawszy :(

2017
KYOSHO MP9 TKI4 KIT

STOCKHOLM RC

PostNapisane: Cz lip 16, 2009 2:25 pm 

Z przykrością muszę stwierdzić , że nic tu niema jak skumać, po prostu niefart, najpewniej spowodowany wadą produkcyjną serwa, a jeszcze pewniej jego średnią jakością (z tego, co oglądałem obrazki takiego modelu jak Twój, to są w nim montowane jakieś bliżej niezidentyfikowane noname'y)

PostNapisane: Cz lip 16, 2009 3:09 pm 

jesli tak piszesz to widocznie masz racje bo masz napewno szersze pojecie na ten temat :)
Co proponujesz zmiane serwa na lepsze i markowe ??
aktułalnie niemam autka w domu bo zostawilem je na gwarancji i zobaczymy co tam chłopaki powiedza jak pojade go odebrac
wielkie dzieki za wsazówki :D

2017
KYOSHO MP9 TKI4 KIT

STOCKHOLM RC

PostNapisane: Cz lip 16, 2009 10:42 pm 

Jeśli dysponujesz funduszami w nie najgorszym stanie, to mogę na podstawie swoich dotychczasowych doświadczeń polecić serwa firmy Hitec, poczytaj też trochę o Blue Bird'ach (nieco tańsze a podobno równie dobre), bo ludzie mówią, że fajne, ale osobiście nie wiem. Na pewno znajdziesz coś dla siebie :)

PostNapisane: Cz lip 16, 2009 10:51 pm 

Nie no Blue Bird jest półke niżej od Hiteca ;)

Tylko nie skuś się na serwa Scanner, wymagają drobnego moda kabli zasilających silnik (odpadają sobie po prostu). Hitec dobre serwa, serwo jak kupujesz to raz a dobrze więc polecam HS985MG.

Ew. jak nie masz tyle to możesz wziąć Blue Birda, miałem przez 2 lata, przed sekundą przeszło sekcję zwłok, nie wiem co z nim :( Ale działało zacnie i bez problemu.

Jak nie masz na Blue Birda to pozostaje Tower Pro - też mam, tanie serwo, jeździ ze mną jako zapas i wbrew temu co mówią ludzie, serwo śmiga bez przypału. Nie raz ratowało mi tyłek jak odpadł kabelek w Scannerze podczas zawodów :) Tylko piszczy troche i drgnie czasem ale nic poważnego. W miarę szybkie i mocne jak za tą kase, na gaz do spaliny w sam raz, na skręt w 1:10 styknie też.

PostNapisane: Pt lip 17, 2009 4:17 pm 

własnie przywiozłem auto z gwarancji :D i serwo wymienili na swój własny koszt :D twierdza ze dali mi teraz owiele lepsze serwo bo jest digital i jest mocniejsze owiele :?: :?: nieznam sie ale na opakowaniu jest zamieszczona taka oto informacja
speed
0.11sec/60 at 6.0v
torque
13.0kg-cm at 6.0v
niewiem czy to dobre serwo czy nie niejest jednak firmy hitec czy innej markowej :(
koles dodal jeszcze zebym dobrze ustawił orczyk na serwie zeby go nienadwyrenzac niemam pojecia co to znaczy i jak to zrobic :lol:
z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich spaliniarzy :D :D :D

2017
KYOSHO MP9 TKI4 KIT

STOCKHOLM RC

PostNapisane: Pt lip 17, 2009 5:06 pm 

Parametry brzmią dobrze, miejmy nadzieję, że Ci posłuży.
Ustawienie orczyka moim zdaniem wygląda tak: nakładasz sam orczyk na serwo niepodłączone do niczego, nie przykręcasz orczyka śrubką, delikatnie kręcisz do oporu najpierw w jednym kierunku aż poczujesz stanowczy opór, potem w przeciwną też do oporu, ustalasz środek tego ruchu (zakres obrotu ok. 200-220 stopni) między oporami i tam ustawiasz orczyk. Zdejmujesz orczyk z osi serwa i wkładasz go z powrotem jak najbliżej pozycji neutralnej dla ruchu dźwigni gazu i hamulca (dźwignie oczywiście też powinny być ustawione tak by przepustnica i hamulec były neutralne). Sądzę że właśnie po to chodziło temu panu.
A jeszcze a propos oznaczeń:
"0.11sec/60 at 6.0v" oznacza że serwo wykonuje obrót o 60 stopni w czasie 0.11 sekundy jeśli zasilanie elektronik masz 6 Volt (5 akumulatorów)
torque (ang. moment obrotowy)
13.0kg-cm at 6.0v oznacza, że serwo ma tyle siły, że możesz nim podnieść 13 kg np. kartofli, jeśli je podwiesisz na orczyku dokładnie 1 centymetr od osi obrotu serwa (ale nie próbuj tego robić), naturalnie przy tym zasilaniu, co wyżej.
Musisz wziąć pod uwagę, że ta prędkość i moment będą odpowiednio mniejsze jeśli serwo ma zasilanie 4 akumulatorami, czyli napięciem 4.8 V.
Uffff, się napisałem, mam nadzieję, że przydatnie.

PostNapisane: Pt lip 17, 2009 5:32 pm 

A nie łatwiej podłączyć serwo zdjąć orczyk włączyć radio i zasilanie odbiornika.Ustawić na nadajniku trymerami pozycje neutralną i wyłączyć zasilanie odbiornika i nadajnik.Nałożyć orczyk tak jak się serwo ustawiło i zrobione.Nic trudnego.Poczytaj na necie albo tutaj.Swoją drogą co to za sklep jak nie mogli Ci tego zrobić.Leniwi chyba albo coś.

PostNapisane: Pt lip 17, 2009 10:04 pm 

Powiedz mi kolego jaką masz aparaturę, czysta ciekawość, czyżby do RTR dawali FM'ke?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona