Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 3:14 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Pt mar 06, 2009 8:57 am 

niesądze, żeby był krzywo wywiercony otwór w wałku w skrzyni... to maszynowa robota... bardziej byłbym skłonny do tego, że krzywy jest rowek pod kołek ustalający w tej aluminiowej tarczy... i nawet nie tyle co problem z rowkiem a z otworem przez który przechodzi wałek...

pozatym tarcza sprzęgłowa (ta mocowana na skrzyni) z wersji X nie pasuje do starej zębatki odbiorczej i odwrotnie...

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So mar 07, 2009 12:27 am 

:arrow: Błażej Zagozda

Tu mnie zaskoczyłeś. Przeglądałem przed chwilą dokumentacje techniczną HPI i wałek górny skrzyni (86089), docisk (86130 i 72130) i okleina na zębatce odbiorczej (72131) są w całej rodzinie Savów identyczne (25, X, XL).
Czyli ewidentnie wszystkie zębatki powinny pasować bez problemu i niema to znaczenia czy to będzie plastik (76937), stalowa (77127) czy tuningowa (86806)

Mam dociski (86130 i 72130) ten który kiedyś wymieniłem i ten który mam teraz zamontowany.
Jutro je może pomierze w pracy i zobaczymy czy rowek jest równy czy nie.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: So mar 07, 2009 10:01 am 

empirycznie tego doswiadczylem, ze (porownanie elementow przeniesienia napedu w savach z przed epoki X i pierwszym X'em):

1. walek odbioczy skrzyni jest taki sam w obu skrzyniach

2. dociski od strony skrzni sa rozne; stary to pojedynczy element odlewany plus stalowa tarczka, nowy sklada sie z dwoch elementow i gumowej przekladki w ksztalcie sloneczka, do tego dochodzi jeszcze drugi docisk od strony nakretki

3. stara zebatka do nowego docisku od strony skrzyni nie pasuja do siebie. na przeszkodzie stoi inna srednica podtoczenia na ktorym osadzona jest zebatka. poprostu opiera sie o nie i okladzina zebatki nie styka sie z dociskiem mimo skrecenia na amen... to samo w druga strone - stary docisk i nowa zebatka

4. jesli jest bicie zebatki to najczesciej wina jest w docisku, a dokladnie w rowku na kolek ustalajacy... to jest odlew i czasami moze byc niedokladny

5. zeby do X'a zastosowac starego typu zebatki odbierajace trzeba wymienic: docisk od strony skrzyni, zebatke, brozowa tulejke wbijana w zebatke i podkladke z szesciokatnym otworkiem..

6. aby zamontowac stalowy odbior "racing" (ten co sie sklada z stalowej koronki i aluminiowego rozowego zabieraka) i prawdopodobnie metalowe odbiory innych firm potrzebny jest stary docisk od strony skrzyni.

chyba tyle :)

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2