Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 5:25 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lut 17, 2009 9:53 am 

Mój ostatni post w tej sprawie
Oczywiście mamy prawo pisać co widzieliśmy. O rzeczach, które są niezgodne z przepisami szczególnie. Jak widzisz ty anonimowo podałeś problem. Ja podałem kto. Ale musimy trochę tonować nasze emocje przy wyciąganiu wniosków, że coś ma na coś wpływ, gdyż są to tylko nasze i w pełni subiektywne oceny.
No bo przecież patrząc na ostatni bieg Modified też ktoś mógł czuć niesmak jak jeden zawodnik zakończył swój występ wjeżdzając pod stolik sędziów. Ale czy ktoś ośmieliłby się stwierdzić że ten incydent zniweczył wysiłki organizatorów. Według mnie nie. Na tym kończę swój udział w Tej dyskusji.

Pozdrawiam
Jan Sabat

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 10:38 am 

Cytuj:
No bo przecież patrząc na ostatni bieg Modified też ktoś mógł czuć niesmak jak jeden zawodnik zakończył swój występ wjeżdzając pod stolik sędziów. Ale czy ktoś ośmieliłby się stwierdzić że ten incydent zniweczył wysiłki organizatorów.

Jeżeli o czyms sie pisze to warto pisać całą prawdę. Na ostatnim okrążeniu Paweł "cisnąc" Morisa przy wejściu na prostą wyleciał na bandzie leżącej na torze. Tym samym stracił mozliwość podjęcia próby wyprzedzenia na nawrocie. Mając juz i tak pewne zwycięstwo w zawodach podjął ostatnią próbę wyprzedzenia Morisa na ostatnich szykanach. Popełnił bląd i wyleciał pod stolik. Gdyby więcej precyzji, prawdopodobnie wszedłby po wewnetrznej na ostanią prostą. I tylko tyle. Może cała sytuacja jest nagrana i można sprawdzić jaki był "najazd" na przedostatni zakręt.
Z cytatu wynika dla mnie jedna rzecz: klasa modifeid jest dla niektórych za szybka nie tylko do jazdy, ale i do obserwacji.
Ja natomiast na koniec mam prośbę do pozostałego "towarzystwa":
Wytłumaczcie mi co wolno pisać w ocenie zawodów.
Czy tylko że organizator wykonał dobrą robotę.
Czy że sędziowie (nie) panowali na tym co działo się na torze.
Czy że były gratisy i bar na miejscu.
Jeżeli tak to gdzie odnosić się to rywalizacji sportowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zakładać oddzielny temat.
Cytuj:
A nie lepiej siąść wspólnie i zrobić bunt?
Nie lepiej kupić nową rybę a starej łeb uciąć żeby zdechła zanim się rozłoży całkiem?

Nie.
Bo w tych warunkach to każda ryba bedzie momentalnie śmierdzieć.
I nie chodzi o jeden incydent. A o reakcje środowiska.
Jest to tylko i wyłącznie moja ocena.
Pewnie jak zwykle myle się.
Tadeusz Żelazo

Ostatnio edytowano Wt lut 17, 2009 10:53 am przez Paweł Żelazo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 10:38 am 

Wiem,że pisałem że nie będę już pisał, ale.
Mam prośbę do forumowiczów, czy ma ktoś zdjęcia, filmy ostatniego finału A Spec. Chcę sprawdzić jak to rzeczywiście wyglądało?
NIe wiem jaka jest definicja skracania toru jazdy, ale chyba jest to poruszanie się podczas biegu w miejscach innych niż wyznaczone przez okalające bandy.
Jazda po grzybkach nie jest żadnym wykroczeniem. Jeżeli ktoś popatrzy na ostatnie ME w Turynie to po kolorze żółtych grzybków, które na koniec dnia były czarne wiadomo, że się po nich jeździ i jest to zgodne z przepisami.
Gdyby ktoś mi podsunął link do takich zdjęć lub filmów będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Jan Sabat

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 10:52 am 

Tak jak Marek napisał.Trzeba wywalić tę śmierdzącą rybę.A ona dla wielu jest jedna.Może nie dla Ciebie Tadeuszku skoro z nami Ci nie po drodze. Ty z uporem maniaka starasz się udeptać na bagnistym podłożu ścieżkę do LOK.
Z niecierpliwością czekamy na odpowiedż na Twój list do LOK (chociaż jeśli odpowiedzą to będzie to ewenement jak baba z brodą i wąsami).
Nie rozumiem dlaczego bronisz sędziów,którzy są jednoznacznie za taki stan odpowiedzialni.Jest wiele dyscyplin ,w których sędzia ma ogromny wpływ na przebieg walki.Np.Koszykówka.Tylko od sędziów zależy na ile staje się kontaktowa.Po to są przepisy ,aby sędzia miał narzędzie w rękach do panowania na boisku, w ringu czy na torze...
Nikt z Nas nie uczy Swoich dzieci agresji, no może Pan Nazarewicz Swojego syna. :D
Mamy ciężkie ,kryzysowe czasy a modelarskie zawody stać na opłacenie trzech sędziów.Sędziów z odległych krańców Polski.
Ci sędziowie fundują Nam przerwę w sobotę do godz 12.Potem co chwilę wykazują się totalną biernością.Uaktywniają sie (co niektórzy)wieczorem po %.Niedzielny bełkot pod nosem sędziego prowadzącego niczym nie przypominał dykcji, instrukcji dla "Tośka" Program do obsługi AaMB był własnością organizatora.To niech mi ktoś odpowie po co Ci Panowie przyjechali.Myślę,że przy takich odległościech i rozpisanych kilometrach można by za te pieniądze zorganizować zawody.
Całkiem poważnie czy zawody w takiej obsadzie były by gorsze...
Mogło być tak.Przemek Morawski czy Jacek Ochociński przy komputerze ,obaj Panowie prowadzili zawody w Pabianicach (1:12)
Sędzia torowy Tadeusz Żelazo-wielokrotnie wykazał się spostrzegawczością i obiektywną oceną sytuacji,doświadczenie z zagranicy,
do pomocy Tadeuszowi dokooptować jeszcze z jednego tatusia ,może z miejscowych.
Kontrola techniczna,tu chyba nie było by problemu grono tatusiów reprezentujących wszystkie klasy z np.Piotrkiem Fortuną na czele(przerabiał prawie wszystkie klasy)
To wszystko odbyło by się myślę,że bez złamanego grosza ,bo wszyscy wymienieni zrobili by to z pasji.
Czy takie zawody o takim scenariuszu były by gorsze,napewno nie...Czy stać Nas na to,żeby tych Panów opłacać za to tylko ,że są powodem niesnasek pomiędzy Nami.

Ps.Jacek Pietrzak ma nagrania z chyba całych zawodów

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 11:45 am 

Panie i Panowie
Zawody w Pabianicach uważam za bardzo udaną imprezę i szkoda że część z piszących nie pisze o pozytywach i tym co było dobre i warte zaważenia i docenienia tylko koncentrują się na tym , co się komuś nie udało. NIE udało się sędziom i TYLKO !!! Czepianie się Lukasza i sprawianie przykrości jest PODŁE i CHAMSKIE!!! Najpierw trzeba wziąść samemu aparaturę w ręce i wystartować ( najlepiej z najlepszymi ) a potem krytykować. Z tego co pamiętam to żaden z zawodników na podeście nie protestował i niech tak zostanie. Tylko dla tego żeby zobaczyć trzeci bieg finałowy w SPECu warto było przyjechać do Pabianic. To co pokazali Aurel z Łukaszem powinno być nagrodzone osobnym pucharem. ŁUKASZ jest bardzo dobrym zawodnikiem co udowodnił już wielokrotnie i proszę dyletantów-teoretyków żeby pomyśleli zanim coś napiszą na temat którego kolwiek zawodnika.
Życzę udanych przemyśleń.
Pozdrawiam wszystkich zawodników i Pabianice.
Rysiek

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 12:38 pm 

Panie i Panowie.
Czy zawsze na tym forum musi być tak, że jakiś niewielki incydent urasta do rangi problemu i powoduje odchodzenie od zasadniczego tematu oraz wstręt całej rzeszy zawodników do wypowiadania się na temat zawodów, byleby tylko nie brać udziału w kolejnej awanturze?
Zawody były naprawdę super.
Podobnie zresztą jak te w Kłodzku, Bełżycach czy w Ursusie.
Te Pabianickie miały tą przewagę, że można było wypić kawę i zjeść obiad nie wychodząc z hali (o darmowych paluszkach, "Grześkach" i mineralnej nawet nie wspominam) ;-).
Gratulacje dla całej ekipy z Pabianic.
Chętnie przyjadę na Mistrzostwa Polski, chociaż do Tarnowa mam bliżej :-).

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 12:59 pm 

Mimo zmieszania mnie z błotem kolejny raz powtarzam:
Złamanie z premedytacja zAsad fair play przed jednego z zawodników nie jest wina sędziów. Bo nikt mi nie wmówi ze są rodzice którrzy uczą swoje dzieci że można oszukiwać, byle tylko nie dać sie złapać. A jak juz zostanie sie przyłapanym to tłumaczyc sie że kradłem bo nikt nie reagował.
Ja z takim stanowiskiem się nie zgadzam.
Co do jazdy po grzybkach. Uprzejmie donoszę że to nie była jazda po grzybkach. Za grzybkami w wyniku złego przyklejenia band wewnętrznych ( trzech ) powstała wolna przestrzeń. I właśnie wtedy jeździł jeden z zawodników. Po co najmniej trzykrotnym skróceniu toru pofatygowałem się i próbowałem przesunąc środkową bandę. Była mocno przyklejona. Udało mi sie oderwać pierwsza od podestu i właśnie ją wysunąłem.
I to sa fakty.
A co do słów:
Cytuj:
PODŁE i CHAMSKIE

Cytuj:
dyletantów-teoretyków

to pozostawiam je bez komentarza.
I tylko ciekaw jestem czy zawodnik bedzie miał na tyle odwagi aby przeprosić za swoje postępowanie.
Czy też trzeba poszukiwac filmu, aby unaocznić to innym.
Dlatego oczekuję odpowiedzi od Łukasza Sabata na postawiony przeze zarzut celowego skracania toru.
Tadeusz Żelazo

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 1:07 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
...Złamanie z premedytacja zasad fair play przed jednego z zawodników nie jest wina sędziów...

Ale winą sędziów i to notoryczną i na każdych zawodach, na których byłem jest kompletna i permanentna ignorancja takich i innych zachowań ewidentnie niezgodnych z duchem fair play !

Paweł Żelazo napisał(a):
...Bo nikt mi nie wmówi ze są rodzice którzy uczą swoje dzieci że można oszukiwać, byle tylko nie dać sie złapać...

No może wprost oszukiwać to nikt nie uczy ale miec swoich rywali w poważaniu to już tak - patrz wspomniany tu już niejaki "NAZAREWICZ" - rodzic i sędzia I klasy - istny wzór do naśladowania !!!

KYOSHOblog

Ostatnio edytowano Wt lut 17, 2009 4:49 pm przez Adam Różycki, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 1:16 pm 

Wycofuję się podniesionym czołem.
Honor ma sie jeden.
I warto o tym zawsze pamiętać.
I nie szukać drzazgi u innych jak u siebie drąg.
Przebieg dyskusji wykazał jak znacznie sie różnimy.
Tadeusz Żelazo

PS. Mam nadzieję ze nastepnym razem za taki "przekret" odpowie już Ministerstwo Sportu.
Bo to zawsze wygodniej niż powiedzieć "przepraszam" ( bez żadnych podtekstów ) i skończyc dyskusję.
A jedyną moją intencją było pokazanie innym zawodnikom ze sa obserwowani i ich "przekrety" będą napietnowane.
I na prawdę na koniec: Mnie ta cała dyskusja przeraża. Nikt nie napietnuje złego zachowania. Winny jest ten co o tym mówi.

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 1:34 pm 

Tadeusz

Podjąłeś temat skracania toru, z którym po raz kolejny nie chce dyskutować, dopóki nie zobaczę filmu. Jeżeli skracał są wydruki czasówek. Można to sprawdzić.
Uważałem Cię za człowieka, który rozumie co mu ktoś chce napisać. JESZCZE RAZ POWTARZAM W TYM TEMACIE CHODZIŁO MI O TO ŻE TY TEN FAKT SPROWADZIŁEŚ DO - TU CYTAT TWOICH SŁÓW " Efekt końcowy - cały wysiłek organizatorów zmarnowany nie tyle przez nieodpowiedzialne zachowanie zawodnika, co przez brak reakcji i potępienia "całej' widowni. Bo nie chce mi się wierzyć, ze nikt nie zwrócił na to uwagi. "

Co do Twoich następnych słów
"Złamanie z premedytacja zAsad fair play przed jednego z zawodników nie jest wina sędziów. Bo nikt mi nie wmówi ze są rodzice którrzy uczą swoje dzieci że można oszukiwać, byle tylko nie dać sie złapać. A jak juz zostanie sie przyłapanym to tłumaczyc sie że kradłem bo nikt nie reagował."
TO JEST KLASYCZNE POMÓWIENIE. ALE ZAPREZENTOWAŁEŚ TU POZIOM. NIGDY BYM CIE O TAKI NIE PODEJRZEWAŁ.
Ale nic nie będę z tego robił ,tak jak też nie będę absorbował Misnisterstwa Sportu na takie głupoty.

Jan Sabat

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 2:00 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Program do obsługi AMB był własnością organizatora.

Właścicielem licencji na program RCM Server razem z dodatkami Publisher, Voice, (na którym były przeprowadzone zawody) jest LOK, można to sprawdzić włączając go na komputerach sędziów. My też mamy identyczny program, ale z innym numerem seryjnym, licencja jest na firmę Proxima. LOK nie ma licencji na dodatek Onlinestreaming, dlatego nie można było obserwować w internecie wyścigu tak, jak to widzieli sędziowie, ale jest to moje niedopatrzenie. Z pewnością od następnych zawodów taka możliwość obserwacji zawodów powinna już być dostępna.

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 2:57 pm 

Jacek Ochociński napisał(a):
....LOK nie ma licencji na dodatek Onlinestreaming, dlatego nie można było obserwować w internecie wyścigu tak, jak to widzieli sędziowie, ale jest to moje niedopatrzenie. Z pewnością od następnych zawodów taka możliwość obserwacji zawodów powinna już być dostępna.

Czy znaczy to, że LOK ma zamiar zainwestować w oprogramowanie ??? To my tu piszemy o fair play, chamstwie i poróbstwie, a cały problem tkwi w oprogramowaniu ??? No to sprawa się rozwiązała :)

KYOSHOblog

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 5:10 pm 

Panie i Panowie
Pan Tadeusz pisze o obżucaniu błotem, nie było to moją intencją. A kto wiatr sieje, ten.....
Chętnie bym poznał takich rodziców którzy uczą swoje dzieci patologi - czekam na konkretne przykłady.
Osobiście znam jeden taki przypadek ( Tata z Lublina ) będę na Niego uważał.
Jeśli na skrzyżowaniu stoi trzech policjantów i mimo czerwonego światła, przy pomocy gwizdka i gestu ręką nakłaniają do przejechania skrzyżowania to biorą odpowiedzialność za porządek na nim. Na zawodach też było trzech sędziów z I klasy i co???
Łatwiej na forum publicznie zdołować młodego zawodnika i zwalić winę na rodziców niż napisać prawdę o kolegach sędziach z LOKu.
Lepiej się nie narażać. To Oni mają instrumenty i są w stanie wymusić prawidłowe zachowanie zawodnika.
Więcej odwagi i obiektywizmu.
Pozdrawiam wszystkich Zawodników, Rodziców a szczególnie Łukasza.
Rysiek

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 5:16 pm 

Jacek Ochociński napisał(a):
...

No to Jacku za Twoim pośrednictwem przepraszam LOK za pomówienie...

Ps.Mam nadzieję,że masz na fakturach sloganik"przedmiot stanowi własność sprzedającego do momentu zapłaty za niego...."i nie dotyczy tej sprzedaży. :D

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 6:07 pm 

Widzę jak niska wartość przedstawia dziś odwaga cywilna.
Dlatego proszę Jacka Pietrzaka o jak najszybsze udostepnienie nagrania tego biegu.
Jednocześnie zwracam sie z prośbą do innych osób, które dysponują równiez filmami z tego biegu.
Bo najpierw pisze anonimowo. W mysl zasady "uderz w stól a nożyce się odezwą" jest post p.Sabata.
Pózniej mam możliwośc weryfikacji poziomu kultury osobistej innych osób. I na koniec czytam - udowodnij nam że coś takiego miało miejsce.
Dlatego spokojnie czekam na nagrania. I ciekawy jestem jaki wtedy będzie tłumaczenie.
Ale są równiez pozytywy z tej dyskusji. Zweryfikowało ono niektóre osoby - ich postawę i kręgosłup moralny.
I wcale nie jest mi przykro wobec Łukasza Sabtaa. Bo postąpił niewłaśiwie. I uważam że jego opiekunowie póki nie jest dostępny film powinni skłonić jego do zabrania głosu w powyższej sprawie. Miało miejsce takie zdarzenie czy też nie.
Według przekazanych mi telefonicznie informacji po ukazaniu sie filmu z tego biegu finałowego zobaczymy jeszcze inne przypadki skracania toru przez tego zawodnika.
Co do siania wiatru. W czasie kilku rozmów telefonicznych odbytych w dniu dzisiejszym podpowiedziano mi aby jednak przyjeżdżać na zawody i rejstrować jazdę niektórych zawodników. A nastepnie składac protesty. I tak będę robił. Może to wymusi na niektórych trochę szacumku dla swoich rywali.
Bo to powinno wynikać z ich kultury osobistej i szacunku dla przeciwników. A nie bać sie tylko kary od sędziów.
Mam nadzieję ze bezstronni czytelnicy tej dyskusji maja wyrobione zdanie z jej uczestnikach.
Parę lat temu napisałem jednemu z zawodników:
Na nikogo sie nie obrażam. Na niższych sobie nie wypada, z równymi sobie się dogadam, a na wyzszych sobie równie nie wypada.
Poniewaz nie mozemy sie dogadać - pozostaje pierwszy lub ostatni przypadek. Każdy może sobie wybrać według własnego uznania. Każdy wybór zaakceptuję.
Tak jak nigdy nie zaakceptuję cwaniactwa i oszustwa.
Tadeusz Żelazo

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona