Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 12:41 pm

Autor
PostNapisane: Śr paź 29, 2008 1:17 am 

Witam!
Chcialbym aby ktos podal , lub opowiedzial mi dokladnie wszystko na temat regulacij silnika, opisu ktora sruba co robi a najlepiej jakies zdjecie ktore pokazuje te sruby. Chcialbym sie tez czegos dowiedziec na temat tych obrotow srubokretem np. 1/8 obrotu w lewo itd..
Poszukuje tez jakis wiadomosci dotyczacych oznaczen silnikow np. .21 .28 itp. bo nie mam pojecia o co w tym chodzi..
Posiadam carsona cr 4 z silnikiem force. Ma ktos moze takiego :?: Mysle ze jak mialbym jakies plany tego silnika to bylo by mi latwiej w przyszlosci 8) Jak ktos by chcial to moge wrzucic zdjecia na forum.
Kocham te male brzeczace autka ale zraza mnie najbardzdziej ta ich regulacja :?
Mam tez poradnik z shafta na temat docierania i regulacij silnikow ale za wiele mi on nie mowi bo nie bardzo rozumiem tych srub, tzn. gdzie ktora sruba sie znajduje :?
Kolejna rzecz ktorej nie rozumiem to co to jest ten one way :?:
Czym mozna czyscic filtr powietrza, zwykla woda :?: a potem nasaczyc go tym specjalnym plynem :?:
Te wszystkie rzeczy spedzaja mi sen z powiek :?
Czekam na wasze odpowiedzi :)
Pozdrawiam Krzysztof Grzymala.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 29, 2008 8:12 am 

Mysle ze ta stronka bedzie dobra, ja przynajmniej z niej korzystalem.

x2 crt

Kupie Jammin x2 crt w dobrej cenie, samo podwozie.
GG: 4743873

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 29, 2008 12:20 pm 

Dzieki bardzo ze tego linka. Mniej wiecej mi rozjasnil co nieco, przedewszystkim te zdjecia duzo mi podpowiedzialy :wink:
Bede musial przetestowac to w koncu w praktyce.
Tak sie jeszcze zapytam z ciekawosci ile tobie zajelo opanowanie tych wszysytkich regulacij?
EDIT:
Wie ktos moze cos na temat tych oznaczen silnikow np. .21 .28 itp..?
Ma ktos moze lub wie z kad mozna pobrac jakis schemat budowy silnika od carsona cr-4?
Dalej niewiem co oznacza one way??
Pozdrawiam i czekam na odp.:D

Ostatnio edytowano Pt paź 31, 2008 3:08 pm przez reno, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 29, 2008 12:45 pm 

Przedewszystkim to nie moja stronka tylko kolegi z forum Marcina.
Jesli chodzi o pojmowanie regulacji to mysle ze nie ma nikogo takiego ktory by znal sie na regulacji od A do Z.

x2 crt

Kupie Jammin x2 crt w dobrej cenie, samo podwozie.
GG: 4743873

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 11, 2008 4:10 pm 

Żeby forum nie śmiecić to wykopałem ten temacik.

Mam problem z regulacją sava 3.5 wpierw próbowałem regulować według filmików HPI i dokręcając HSN doszedłem do momentu w którym jadąc na pełnym gazie po chwili silnik zmieniał dźwięk na taki płynniejszy jak by wkręcał się na jeszcze wyższe obroty, ale w czasie jazdy bez budy silnik miał 147 *C więc zacząłem ustawiać jak w linku powyżej i po przekręceniu o 1/4 obrotu HSN silnik ma po jeździe w ogródku (nie za długo jeździłem na pełnym gazie max po 2-3 sek.) silnik miał 140 *C (z budą), i wychodzi na to że bezpiecznie jest jeździć na fabrycznych ale wtedy silnik po dodaniu gazu i puszczeniu go nagle gaśnie.

Pozdro Michoxx :) .

Time Edge (klik)
GG: 11304258

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 11, 2008 4:42 pm 
Jak go rozgrzejesz na fabrycznych (wszystko odkręcone na maxa) to ci nie będzie gasł. Zawsze ustawienia przynoszą lepszy efekt, albo po prostu gorszy. :roll:
Więc ja na razie wole jeździć niż ustawiać(choć nie wiem czy to można nazwać jazdą, szarpanki cały czas nie mam czasu zrobić bo mi sprężynka spadła).

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 11, 2008 8:52 pm 

reno napisał(a):
Dzieki bardzo ze tego linka. Mniej wiecej mi rozjasnil co nieco, przedewszystkim te zdjecia duzo mi podpowiedzialy :wink:
Tak sie jeszcze zapytam z ciekawosci ile tobie zajelo opanowanie tych wszysytkich regulacij?
EDIT:
Ma ktos moze lub wie z kad mozna pobrac jakis schemat budowy silnika od carsona cr-4?

Silnik .21 to 3,5ccm3 a .28 to 4,6ccm3
One way to łożysko jednokierunkowe pozwala przekręcać wał w jedną stronę tylko aby zapobiec uszkodzeniu silnika
Co do cr-4 google.pl ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 11, 2008 11:20 pm 

Koc1u napisał(a):
reno napisał(a):
EDIT:

Silnik .21 to 3,5ccm3 a .28 to 4,6ccm3
One way to łożysko jednokierunkowe pozwala przekręcać wał w jedną stronę tylko aby zapobiec uszkodzeniu silnika
Co do cr-4 google.pl ;)

.21, .28 i inne to pojemność silnika wyrażona w calach sześciennych
one way służy do obrotu wału w celu uruchomienia silnika w systemie roto lub szarpanką. Po uruchomieniu układy rozruchowe nie poruszają się ponieważ dzięki one way wał nie przekazuje na nie momentu obrotowego.
Silniki uruchamiane poprzez obracanie kołem zamachowym lub śmigłem (silniki lotnicze) nie mają one way'a

one way znajduje sie na tylnej części wału w środku silnika lub na zewnątrz

To wszystko jest napisany na tym forum kilka milionów razy.
Sam o regulacji silnika krok po kroku pisałem ze cztery razy.

PostNapisane: Pn sty 19, 2009 11:35 pm 

ok dzieki za odpowiedzi. troszke mnie na forum znow nie bylo ale coz.. Ostatnio jezdzilem w Londynie wszystko bylo jak w bajce silnik rowno pracowal itd. ale gdy go zgasilem poniewaz pewien nie zbyt mily pan wygonil mnie za zagluszanie parku, poszedlem na drugim parking. noi niestety potem za cholere juz nie chcial odpalic;/ zauwazylem ze gdy pompuje paliwo do silnika to nie cale tam wchodzi poniewaz czesc paliwa zostaje wyrzucona przez gaznik. niewiem czy tak ma byc? moze sie gaznik przypchal? jak go probowalem odpalic to czasami jak juz zalapal to na wolnych obrotach chodzil dobrze ale jak wcisnalem na gaz to sie zalewal i gasl;/ moze w silniku jest za duzo oleju , bo ja go po kazdje jezdzie zalewam, znajomy mi powiedzial ze wystarczy 3-4 krople a nie 8 tak jak ja to robie zawsze xD powiedzial tez ze mam silnik 12 wiec chyba maly? niewiedzialem o co mu chodzi pod tym pojeciem 12? Pozdro:)

PostNapisane: Wt sty 20, 2009 12:15 am 

12 oznacza 0.12 cala sześciennego jak było wspomniane.
Zalałeś ten silnik ARO od razu po jeździe i poszedłeś zaraz znowu jeździć? Nie ma sensu, zalewaj jak wiesz że już danego dnia nie będziesz jeździć, niektórzy radza zalewać tylko na co najmniej tygodniowe przerwy. Skoro mówisz że paliwo wypływało przez gaźnik znaczy zalany silnik. Nie wiem jakim cudem odpaliłeś zalany silnik, ale jak Ci się to zdarzy znowu, to wykręć świece (uważaj żeby nic do komory nie wpadło) odwróć model do góry kołami pociągnij za szarpanke/pokręc roto/przekręć kołem zamachowym kilka razy, aż całe paliwo wyleci i wtedy próbuj odpalac znowu

PostNapisane: Wt sty 20, 2009 8:38 am 

Poza tym jak jeździsz w taką temperaturę daj się silnikowi nagrzać do tych 80-90*. Teraz to Ci będzie gasł z przelania, bo jest zimno i jak jest zimny silnik to chodzi na przelanym.

Odpalasz, stawiasz na jakieś pudełko, żeby koła luźno w powietrzu dyndały i dajesz mu stopniowo w palnik aż złapie temp. Możesz owinąć radiator folią alu na początek.

A jak zalewasz silnik 8 kroplami aro, to uważaj żebyś nie urwał korby jak zaraz po odpaleniu dasz mu ogień. Niech popyrka ze 40 sekund i przepali to wszystko.

Pozdro

PostNapisane: Wt sty 20, 2009 11:31 am 

oki, no to teraz juz znam przyczyne:) dzisiaj zrobie maly przegladzik, powymieniam pare rzeczy, wyczyszcze i w weekend pojde posmigac:) Dzieki jeszcze raz za szybkie odpowiedzi:)
EDIT:
Mam takie pytanie ma ktos moze manuala do carsona cr-4? Jest on mi bardzo potrzebny, bylbym bardzo ,bardzo wdzieczny. Pozdrawiam.