Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 5:07 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lis 16, 2008 6:07 pm 

Witam
wlasnie zakupilem sobie inferno gt 1:8 tak jak mi poradziliscie w jednym z moim tematow :o
jutro powinien dojsc wiec chcialbym go odpalic - model bedzie dotarty i ustawiony, nie chcialem tego sam robic wolalem zeby to zrobil ktos kto mial z tym do czynienia
wiec chcialbym prosic o jakiekolwiek rady dotyczace silnikow spalinowych, poczytalem miedzy innymi na stronbie Marcina o konserwacji o regulacji HSN, LSN i w miare to rozumiem ale co innego teoria a co innego praktyka
miedzy innymi chodzi mi jak odpalic gdy na dworze jest 5-10% tzn, jak go dogrzac do tych 90-100% zeby konkretnie pojezdzic, czy czekac w miejscu czy jezdzic na 1/8 gazu :D i wogole o wszystko co jest potrzebne na poczatek
kazda rada bedzie dla mnie bardzo cenna wiec z gory dzieki

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lis 16, 2008 6:18 pm 

przede wszystkim pierwszy bak to wyjezdzij sobie SPOKOJNIE bez gazowania na maxa. Z docieraniem przez kogos jest tak ze lepiej potem lekko go poprawic ;) . Silnik najlepiej zebys nie odpalal calkiem zimny, zwlaszcza przez kilka pierwszych odpalen. Jak masz mozliwosc (dostep do 220V) to podgrzej go sobie do ok 100C opalarka lub w ostatecznosci zwykla suszarka do ilu C tam sie da. Poprostu silnik jak jest zimny spala mniej paliwa niz dostaje i dziala jak byl by ustawiony na zbyt bogatej mieszance, a przez to mocno daje sie to we znaki korbie w silniku i moze ona peknac. Czasem dzieje sie to naprawde szybciej niz moze sie wydawac...

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: N lis 16, 2008 7:29 pm 

a odnosnie modelu tzn on ma odsloniete zebatki skrzyni biegow czy one sa wytrzymale bo na filmiku ponizej widac ze ten model katuja w roznym terenie a moj poprzedni elektryk mimo ze mial oslone nieraz zlapal kamyk i zebatka ulegla zniszczeniu

http://www.youtube.com/watch?v=1mp43rVV5wo

ten model jest tak wytrzymaly czy jakos go ulepszyli - sorki ale te skoki to mnie rozwalaja :)

Tytuł:
PostNapisane: N lis 16, 2008 7:53 pm 

buggy , truggy i mt tez jakos maja zebatki na wierzchu i nic im nie jest ;) .

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: N lis 16, 2008 8:10 pm 

ok ale moze wrocmy do pytania glownego :)
moze mi ktos napisze jak dbac o silnik, o regulacjie szczegolnie HSN kiedy jak czesto, o temperaturach silnika - WSZYSTKO jak mozecie kazda rada sie przyda szczegolnie dla mnie
bo spalinka to nie zabawka,i dopiero teraz wiem o co chodzi w modelarstwie - to nie tylko jazda ale cos wiecej i coraz bardziej mnie kreci :lol:

Tytuł:
PostNapisane: N lis 16, 2008 8:28 pm 

HSN reguluję się praktycznie za każdym razem, gdy zaczynamy jeździć, są to często jedynie drobne korekty ( konieczne ze względu na zmienne warunki atmosferyczne). Czyli regulujemy silnik czyli HSN, LSN i IDLE, a przed każdą jazdą kontrolujemy parametry i ewentualnie wprowadzamy korekty w ustawienia.
Temperatura silnika w trakcie jazdy nie powinna przekraczać 130 stopni C. ( oczywiście nie wolno się tym sugerować, bo jeśli ktoś ustawia silnik na 130 stopni przy obecnie panującej temperaturze, szczególnie wieczorami, to się może niemiło zaskoczyć)

Co do dbania o silnik, to będziesz potrzebował oleju do konserwowania, np wd40 lub specjalnego olejku do konserwowania znanym pod nazwą after run oil lub w skrócie ARO. Konserwacja silnika jest bardzo prosta, czyli czyścisz silnik z kurzu, np za pomocą pędzelka ( lub jeśli masz pod ręka kompresora, a najlepiej jedno i drugie), po czym odkręcasz świecę i zdejmujesz filtr powietrza. W gniazdo świecy wpuszczasz 2-3 krople aro lub wd40 i taka sama ilość pod filtr powietrza. Kręcisz silniczkiem by rozprowadzić olej po całym silniku. ( kilkanaście ruchów szarpanką lub kilkanaście sekund kręcić silnikiem za pomocą startera) W międzyczasie musisz rozebrać filtr powietrza, dokładnie umyć w cieplej wodzie z płynem do mycia naczyń i nasączyć olejkiem potocznie zwanym air filter oil czyli w skrócie AFO. Teraz już wszsytko możesz złozyc do kupy.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 4:36 pm 

wlasnie odpalilem moj model :D
nie powiem troche klopotow mialem- dzieki Tomek za pomoc :lol:

ale mam pytanko wiec zwracam sie do Was
1. mam taki pakiet do odbiornika jak go mam naladowac tzn ile czasu i jakim pradem tym najmniejszym co mam na ladowarce
http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... od_id=3220

2. odpalilem model tylko dla sprawdzenia co i jak nie wychodzilem pojezdzic a zostalo mi paliwko w balku czy moze tam byc jak nie to jak dlugo

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 5:14 pm 

tomekmtb napisał(a):
wlasnie odpalilem moj model :D
nie powiem troche klopotow mialem- dzieki Tomek za pomoc :lol:

ale mam pytanko wiec zwracam sie do Was
1. mam taki pakiet do odbiornika jak go mam naladowac tzn ile czasu i jakim pradem tym najmniejszym co mam na ladowarce
http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... od_id=3220

2. odpalilem model tylko dla sprawdzenia co i jak nie wychodzilem pojezdzic a zostalo mi paliwko w balku czy moze tam byc jak nie to jak dlugo

pozdrawiam

Co do paliwa to odrazu wylej do bańki.. potem paliwo w wężykach zostaje i robi się papka która potem świeżego paliwa nie przepuści..

I kolejna dobra rada co do inferno to wymiana sprzęgła - szybko pada bo jest dwu klockowe ,kup zestaw sprzęgła 3 klockowego z kołem zamachowym.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 5:38 pm 

Paliwka nie zostawiać w baku bo nam ładnie wyparuje % nitro

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 6:10 pm 

a dzien dwa moze postac??

i co z tym pakietem jak go naladowac tzn ile czasu i jakim pradem pewnie jak pierwszy raz jak najmniejszym
a moze tak jak na ladowarce mam ustawione 50 to ile czasu ladowac te 1600??

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 7:16 pm 

Samo wylanie paliwa ze zbiornika nie załatwia sprawy bo paliwo nadal zostaje w silniku. Powinno się wypalić paliwo do zera oczywiście spokojną jazdą pod koniec zbiornika gdzie mieszanka ubożeje. Czyli jeździmy powoli aż do zgaśnięcia silnika.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 8:46 pm 

Czas ładowania obliczasz

1,3 x pojemność pakietu (w mAh) / prąd ładowarki (w mAh)

1,3 x 1600 / 50 ~ 41godzin i 30 min

Na pewno ta ładowarka ma tylko 50mAh? Jeśli ma to chyba musisz zainwestować w jakaś lepsza :). Bo ładować 40 godzin to chyba trochę denerwuje?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 18, 2008 8:49 pm 

Najprościej dać na początek ładowarkę w tryb automatyczny, wtedy prąd będzie mały i nie uszkodzi nowego pakietu, po rozładowaniu pakietu, ustaw ładowarkę w tryb rozładowania i dopiero ładuj w trybie auto. Zrób tak co najmniej trzy razy i już masz pakiet ułożony. Jak masz dobrą ładowarkę (nie napisałeś jaka to) to możesz pakiet ułożyć w trybie formatowania i potem już nie musisz się martwić.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 19, 2008 7:04 am 

mam taka ladowareke wlasnie dlatego pytam bo nie chce uszkodzic pakietu

http://www.shop.rcmodelsport.pl/index.p ... od_id=2339

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 19, 2008 6:44 pm 

Najlepszym prądem do wyboru jest 120 mA lub 180 mA wtedy ładowanie zajmie około 14 godz dla 120 mA i ok 10 godz dla 180 mA

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona