Zawsze maluję kolorem, a potem podkład białej i farba zostaje na dwie karoserie plus na drobne elementy w trzeciej.
Odnośnie farb fluorescencyjnych, to malowałem takimi oraz zwykłymi i też nie zauważyłem różnicy w trwałości, podobnie jak w metaliku.
Odnośnie farb samochodowych, 3 lata temu malowałem nimi karoserię, dwa kolory metalik, nie pamiętam nazw, ale były to lakiery samochodowe i jeden z nich zaczął odchodzić od leksanu jak wyschnął, a drugi trzymał tak dobrze jak farby do leksanu. Oczywiście buda już nie wyglądała tak ładnie nawet po poprawce inną farbą, bo resztki tamtej został w drobnych szczelinkach. Uważam więc, że nie ma co się bawić w lakiery samochodowe, skoro są farby specjalnie do leksanu, które na 100 % trzymają
Poszukaj na formu, był temat o farbach do leksanu vs lakiery samochodowe.
Aby farba dobrze trzymała to maluj w temeraturze pokojowej. Przed malowaniem można nagrzać lekko budę za pomocą suszarki oraz po każdej nałożonej warstwie lekko podsuszyć suszarką. Puszkę przed malowaniem można wstawić na kilka minut do wodu o temp. nie większej niż 50 stopni. Wtedy drobinki farby ze sprayu będą drobniejsze i nie powstaną zacieki.