Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 8:28 am

Autor
PostNapisane: Śr paź 29, 2008 2:27 pm 
Witam. Dzisiaj chciałem przejechać się modelem, jednak po włączeniu modelu oraz nadajnika nic nie odpowiada, zawsze na odbiorniku paliła się zielona dioda, dziś mignęła i tyle, tak samo w nadajniku. Przy próbie zaprogramowania dioda w odbiorniku 2 razy mignie i potem miga pod rząd bardzo szybko. Model jeszcze 2 dni temu jeździł bez problemu, oprócz rozerwania tylnego dyfra, ale to raczej nie wpływa na działanie aparatury, miała dobry zasięg. Apka oczywiście spektrum DX2.0

Wykluczyłem już i BEC i zepsute serwo i jakiś brak kontaktu. Może ktoś wie, co można z tym zrobić, bo szczerze mówiąc nie chciałbym odsyłać jej do stanów i czekać 8 tygodni. Jeszcze zobaczymy, za kilka dni przyleci do mnie nowy odbiornik spektruma i będzie wiadomo, gdzie leży problem (nadajnik czy odbiornik).

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 29, 2008 3:13 pm 

Zapewne masz odbiornik SR3000 :) Miałem ten sam problem. Trzeba rozkręcić odbiornik, w środku jest większa płytka z elementami i mniejsza umieszczona w gnieździe tej większej. Trzeba je rozłączyć, przeczyścić styki gniazda i powinno być ok.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 29, 2008 3:16 pm 

Cześć!

A łączyłeś odbiornik z nadajnikiem według instrukcji ?
Z tego co wiem, najpierw zasilanie do odbiornika ON wciskając guzik na nim,
mryga zielono, nadajnik ON trzymając guzik odpowiedzialny za "bindowanie".

Mryga i powinno się na odbiorniku zrobić zielono, wył, wł i powinno działać.

m.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 29, 2008 3:36 pm 

Michał, niech zrobi tak jak napisałem. Też miałem podobny problem, w czasie jazdy fail-safe i model stoi, dioda na odbiorniku nie świeci, próba bindowania i tak jak u przedmówcy, dopiero za 5 czy 10-tym bindowaniem udało się ale po chwili jazdy znów to samo. Pomogło czyszczenie styków między płytkami. Ta górna płytka to cześć nadawczo/odbiorcza odbiornika a jak nie ma z nią kontaktu to sobie odbiornik diodą miga i miga. Co do bindowania to kolejność jest taka, że:
1. wciskamy przycisk na odbiorniku i włączamy zasilanie, dioda zaczyna migać
2. wciskamy przycisk w nadajniku/module i włączamy zasilanie nadajnika
3. czekamy aż diody zaświecą ciągłym światłem, przy okazji programowana jest pozycja fail-safe.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 29, 2008 4:13 pm 

na poczatku to sprawdz akumulatory czzy sa naladowane :P

FG Stadium Truck, Jammin X2 CRT

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 29, 2008 7:06 pm 
Co do reszty osprzętu wszystko jest w porządku, próbowałem odpalić z BECa i z koszyczka 4 baterii nowych więc to odpada. Spróbuje przeczyścić styki. Bindować próbowałem parę razy i za każdym razem jest tak samo.

Edit: Przeczyściłem i docisnąłem wszystkie styki w odbiorniku, wyrzuciłem z niego może 10 gram syfu :) ale to i tak nic nie pomogło, reakcja zawsze taka sama. Tak, w odbiorniku działa fail safe i daje po hamulcach. Kontrolnie rozkręciłem również nadajnik i poodciskałem wszystkie złączki.

Jednak nic cały czas nie pomaga. Macie jeszcze jakieś pomysły? A czy jest ktoś może, kto zna się na aparaturach? Bo pytałem się już w modelarni w Warszawie, ale tylko odburknęli, że trzeba było o 150 zł drożej u nich kupić a nie teraz się ich pytać, że się nie znają.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 30, 2008 3:34 pm 
Dzisiaj listonosz przyniósł odbiornik Sr3500 i reakcja (to znaczy jej brak) na apkę jest taka sama. Czyli jak myślę coś się walnęło w nadajniku. Co jeszcze można sprawdzić. Zwykle z tyłu po włączeniu paliła się ciągle dioda, a teraz tylko mignie, albo jak się przytrzyma guzik to mignie dłużej i tyle. Odbiornik szykuje się do bindowania, ale tak jakby nie dostawał sygnału