Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 1:54 am

Autor
PostNapisane: Cz paź 09, 2008 1:57 am 

Jako że dolar coś ostatnio pnie się w górę postanowiłem upolować model na aukcjach ebay bo później już za takie pieniądze może nie być okazji. Nie wiem za bardzo czy to był dobry wybór ale za całość czyli model sprawny z silnikiem Novarossi 12 oraz kartonem zapasu ważącym 2,5Kg w którym jest drugi model do złożenia ale bez silnika zapłaciłem 200$ + 49$ przesyłka priorytetowa! Model z moich oględzin jest w dobrym stanie na chodzie. W zapasie są dwa baki, 2 podłogi karbonowe i jedna alu, ze 20szt różnych pasków przód i tył, 10 zębatek atakujących i odbiorów, 4ry dyferencjały przód/tył, kilka kompletów zawieszenia, 1 komplet amortyzatorów, kompletne sprzęgło centax, hamulce, dwa komplety wałków napędowych - słowem konkret zapas bez ściemniania i wszystko nowe w woreczkach. Część rzeczy jest japońskiej firmy Mugen ale poczytałem że to jest to samo co Serpent i częsci pasują do obu modeli tzn z MTX3 do 710 i odwrotnie. Z tego też co zauważyłem materiały z których jest wykonany model są o wiele lepszej jakości niż te które znałem dotychczas z HPI. Większość zębatek atakujących jakie otrzymałem w kartonie jest z tytanu i sporo elementów z karbonu. Martwi mnie tylko że model jest bardzo nisko nad ziemią a nasz tor w Rudzie Śl dość wyboisty więc może okazać się że model nie nadaje się na niego. Odpalałem go już bo mam starterbox - wszystko działa.

FOTKA PO ODPAKOWANIU:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 75fbe.html

Będę wdzęczny za jakieś informacje odnośnie użytkowania tego modelu, na co zwracać uwagę i jakaś instrukcja by sie przydała bo nie wiem za bardzo od czego zacząć przegląd ???

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz paź 09, 2008 5:59 am 

Tak na szybko.
Konstrukcja modelu jest bardzo dobra, osobiście uważam że w zakresie serwisowania po 100-kroć lepsza od 720. Nie wiem o jakich częściach piszesz ale Mugen nie jest podobną konstrukcją do Serpenta. Prześwitem się nie przejmuj, wszystkie modele mają taki sam a na tor w Rudzie Śl. nic nie poradzisz.
Gratuluję zakupu i myślę że już mogę tak napisać-,, witaj w gronie ścigaczy,, :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 14, 2008 6:14 pm 

Nie dostrzeglem na fotce nic co miałoby coś wspólnego z firma serpent, no chyba ze silnik to NovaMega.
Model na fotce to Mugen a nie Serpent stad tez nie rozumiem tytułu twojego posta.
Cena niezla, model nie najnowszy ale mysle ze bedziesz milo zaskoczony osiagami :)
Z częściami w Polsce będziesz miał niestety problemy :(

Co do Rudy Śląskiej to odkręc śruby od downstop'ów (ograniczniki swobodnego opadu wahaczy) i prześwit ustaw na 10mm a jak się da to nawet 12mm i ciśnij znaczy się ogień na tłoki:)
Jak będziesz robił kółko poniżej 20 sekund to spokojnie, bez kompleksów ciśniesz na zawody z szansą na pudło.

Jak Artur wspomniał witamy nowego kolegę:)
Zapraszamy na zawody na których możesz liczy na pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 14, 2008 6:58 pm 

Wielkie dzięki za wskazówki. Szkoda tylko że sezon sie już praktycznie kończy i małe juz szanse żebym coś pośmigał tego roku. Poza tym u nas niestety nie ma gdzie, tor w Rudzie nie zabardzo sie nadaje a parkingi są za małe żeby to rozpędzić tak myślę. Zamierzam sobie spokojnie przez długie zimowe wieczory zrobić przegląd i remont modelu z tego zapasu a na wiosnę 2009 dopiero jakieś jazdy. Może kiedyś uda się spotkać z Panem - Szanowny Panie Piotrze podczas jakiś zawodów to wtedy rzuci Pan wachowym okiem i powie do czego to się nadaje. Narazie to umiem jeździć modelami Off-Road i troszkę elektrycznym RS4 pro ale wiem że ten model to będzie zupełnie inna jazda.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 14, 2008 7:32 pm 

Po prostu Piotrek
Z pewnością pomogę o ile będę mógł :)
Kolega Artura też możesz męczyc z czystym sumieniem bo to uczynny modelarz co nigdy nie odmawia :)

Co do przegladu modelu ja bym poprostu sprawdził czy wszystko jest proste:
płyta podwozia, oski wahaczy, sztyce amortyzatorow itd.
Plastyków bym nie wymieniał bo Tobie może się wydawac że mają luz czy coś, a w rzeczywistości wykonasz zbędna prace poczekaj z tym do kontaktu z kimś doświadczonym.
Wyczyśc łozyska, otwórz silnik wymyj go i zalej olejem zeby go nie zjadło przez zimę.

Instrukcje pobierzesz ze strony producenta, myślę że będzie pomocna.

Jeżeli jesteś spragniony jazdy, Ruda jak najbardziej sie nadaje.
Co roku się tam ścigamy na jednej z Eliminacji Mistrzostw Polski nie innymi modelami jak Twój.

Na zimowe wieczory polecam trening na VRC:
http://www.virtualrc.com
Pobierz darmowa wersje i ciesz się jazda swoim modelem na symulatorze.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 11:36 am 

Cooooooo takiegoooooooo ??? Jakieś wirtualne jazdy ??? Pierwsze słyszę ??? :shock: :shock: :shock: No pewnie że chciałbym poćwiczyć !
Jak sądze potrzebna jest pewnie do tego aparaturka z podłączeniem USB do komputera a ja mam tylko Sanwe MX3-S i JR XS3 75Mhz i żadna z nich tego nie ma :?

Co do modelu już sprawdziłem podłogę i jest prosta, wałki również, tylko jak na mój gust to chyba dyfry coś ciężko chodzą więc je rozkręce i pozaglądam tam, poprostu stawiają dość duży opór jak sie chce pokręcić kołem lewym lub prawym. Mam porównanie z elektrycznym i tam chodzą jak po maśle z tym że w tym RS4 pro są zupełnie inne dyfry bo kulkowe. Silniczek odpaliłem i pyrka sobie dość ładnie i widać że jest wyregulowany bo nic nie gaśnie, narazie zalałem go ARO z Tornado i tak sobie będzie czekał, zamontowałem do modelu na szybkiego odbiornik i serwa działają, na gazie było HPI standard a na srkęcie jest serwo JR Z590 widzę na metalowych zębatkach. To tyle co narazie zdążyłem zobaczyć.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 12:12 pm 

Tomasz Świątecki napisał(a):
Cooooooo takiegoooooooo ??? Jakieś wirtualne jazdy ??? Pierwsze słyszę ??? :shock: :shock: :shock: No pewnie że chciałbym poćwiczyć !
Jak sądze potrzebna jest pewnie do tego aparaturka z podłączeniem USB do komputera a ja mam tylko Sanwe MX3-S i JR XS3 75Mhz i żadna z nich tego nie ma :?

Hehe, sporo zawodników lub wszyscy w on-road'ach na tym śmigają. A co do podłączenia to musisz mieć wejście DSC (jack 2,5mm - taki sam jak na mikrofon w komputerze) i podłączasz do kompa. Wszystko jest tak samo realistyczne jak w rzeczywistości. Można ustawiać setupy nie brudząc sobie przy tym rąk :)
Sam to ściągnąłem, kupiłem kabelek i wszystko działa ;) Podobno ma wyjść wersja off-road :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 15, 2008 12:52 pm 

Nie trzeba mieć złącza DSC wystarczy adapter USB --> odbiornik. Jeden koniec(USB) wpina się do kompa a drugi(podwójny) w odbiornik tak jak serwa:
http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... cts_id=279

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 16, 2008 12:57 am 

WIELKIE DZIĘKI !!! :lol: :lol: :lol:

W takim razie zaopatrze się w to urządzenie w najbliższym czasie tym bardziej że w tym sklepie czyli PROXIMA robiłem już zakupy - łożyska mają w zestawach z tego co pamiętam.

To w takim razie w przyszłości można się z Wami umawiać na jakimś serwerze na wspólne śmiganko ??? Czy to służy tylko do ćwiczeń sam z kompem ??? :roll:

PostNapisane: Pt sty 23, 2009 2:53 am 

Zima pełną gębą więc spokojnie dzień za dniem przygotowałem sobie ten model na przyszły sezon, mam nadzieję że kółka w Rudzie Śl uda się nim kręcić poniżej 17-tu sekund bo 18-ście to już udawało mi się tym kaszlakiem HPi nitro RS4 EVO na silniku T3.0 a ten Mugen to po prostu rakieta przy HPI :D

Wyszło to mniej więcej tak: http://www.mojemodele.republika.pl/strona17.html

PostNapisane: Pt sty 23, 2009 1:36 pm 

Tomasz Świątecki napisał(a):
Zima pełną gębą więc spokojnie dzień za dniem przygotowałem sobie ten model na przyszły sezon, mam nadzieję że kółka w Rudzie Śl uda się nim kręcić poniżej 17-tu sekund bo 18-ście to już udawało mi się tym kaszlakiem HPi nitro RS4 EVO na silniku T3.0 a ten Mugen to po prostu rakieta przy HPI :D

Wyszło to mniej więcej tak: http://www.mojemodele.republika.pl/strona17.html

Witamy :D