Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 26, 2026 4:46 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 3:46 pm 

Przelutuj konektory. Powinno pomoc :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lis 02, 2008 2:45 pm 
ostatecznie problem rozwiązany:) Powodowało go zwieranie się 2 przewodów do silnika, gdyż izolacja się obsunęła. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 4:09 pm 
Jednak problem ciąg dalszy :(

Dzisiaj zamontowałem regiel MM z silnikiem Feigao 6xl do E-maxxa. Po kilkudziesięciu sekundach jazdy problem ten sam. Jeszcze zauważyłem, że podczas tego przerywania (taka sama charakterystyka) regiel nie wydaje żadnych dźwięków.. Wszystko było zimne, ustawiłem specjalnie delikatną krzywą gazu i Punch Control na 20%.

Wpadłem na pomysł: Czy nie jest to przypadkiem wina źle działającego odcięcia Li-Po. Ja zawsze ustawiam trochę wyższe, dla 4S ustawiłem 12,4v. Może po prostu podczas przygazowania spada chwilowo napięcie i włącza się taki niekontrolowany Cut-off.

Jednak podczas tego przerywania silnik pobiera ogromne ilości prądu, po jakiś 5 sek. tego "skakania" kable 4mm2 parzą w ręce, więc to chyba nie cut-off.

Dla mnie to wygląda, jakby regiel nie mógł się zdecydować w jakiej pozycji jest wirnik, gdyż skacze tak przód-tył. Próbowałem ponownie instalowa firmware, jednak cały czas nic to nie daje. Może ktoś ja jeszcze jakieś pomysły? Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 7:08 pm 

a dodałeś kondek jakiś?

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 7:50 pm 
Nie, a jest to wymagane? Regulator ma odłączonego BECa i ma zamontowany wentylatorek, a drugi na niego wieje. Zauważyłem, że nie ma to związku ze stanem naładowania pakietów. Naładowałem pakiety na full, przy prawie 10 AH nie są to takie aż duże obciążenia na pakiety (do 10C, a są do 20C). Zauważyłem, że po uruchomieniu regla po 2 godzinach postoju wszystko piszczało i pokręciło się ze 2 sekundy i znowu przerywa.

Jeżeli zamontować kondensator to najzwyklejszy z elektronicznego, czy taki Novaka, albo podobny LOW ESR? O jakiej pojemności najlepszy? Mamba ma jakieś wbudowane kondensatory, całkiem duże, często po jeździe na 7700kV są gorące, wręcz parzą w przeciwieństwie do radiatora (lekko ciepły). Rozumiem, że kondensator przy reglu ma za zadanie filtrowania napięcia i redukować wszystkie "nierówności" w prądzie dostarczanym przez pakiety, tak? Pozdrawiam.

Edit: Czy np. http://www.allegro.pl/item472307722_220 ... _cena.html takie nadawały by się do wpięcia?

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 10:14 pm 

Co robia kondki w reglu BL nie wiem, to nei takie proste jak w szzotkowych, kup robycon czy jak sie to pisze, seria zlh, 1500uf do 35, pwoinny 2 takie z nawiązką styknąć.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 09, 2008 7:16 pm 
Witam. Mam nadzieję, że problem ustał na dobre. Wykryłem zimne luty po stronie regiel-goldy od silnika, poprawiłem. Również Chińczycy (oczywiście nic nie mam do Chińczyków, bardzo pracowity i uczciwy naród) nie przylutowali goldów do silnika, tylko jakoś zgrzali?? Przykleili, nie wiem :lol: I silnik nie miał de facto podłączonego 1 kabla silnik-regiel
Poprawiłem, dobrze pocynowałem, i już E-maxx grzeje jak głupi :twisted:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2