Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 12:01 am

Autor
PostNapisane: N wrz 28, 2008 5:26 pm 

Jakie jest wasze zdanie na temat tego modelu? Jak sprawuje się układ przeniesienia napędu przy tym silniku? Co najczęściej ulega uszkodzeniu? Jakie są słabe punkty tego modelu? Czy coś trzeba zmienic w standardowym modelu żeby dało się ładnie jeździć czy standardowy też jest dobry? Piszcie wszystko co możecie powiedziec na temat tego nitrage.

Szukałem w archiwum ale były tam tylko opinie osób które pisały różne twierdzenia na podstawie zdjęć i opisów producenta dlatego pytania kieruje do osób które posiadały lub posiadają Tamiye Nitrage 5.2 ewentualnie do osób które miały bliski kontakt z tym modelem.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 28, 2008 5:33 pm 

Kup sava x ss i bedziesz zadowolony.
Nie polecam Tnx.Słyszałem ze to słaby model jesli chodzi o zawody.
Jakość wykonania też jest nie za dobra.
Jesli chodzi o mnie to odradzam zakupu.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 28, 2008 6:00 pm 

No właśnie nie chodzi mi o opinie typu słyszałem gdzies itp. Prosze żeby pisały TYLKO osoby które miały lub maja ten model i ewentualnie te które miały bliski kontakt z tym modelem. I to nie jest tnx tylko nitrage a one troche się różnią w budowie.

SAVA już miałem i więcej nie chce mieć :D

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 28, 2008 6:35 pm 

Wszystkie monster to jedna "rodzina" lubią się psuć. No może nie wszystkie ale większość. Najlepszym wyjściem będzie zainwestowanie w inny model (truggy/buggy)

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 28, 2008 6:50 pm 

Tamiya nitrage 5.2 to jest monster?? Bo według mnie to jest właśnie tragus. Monstera już miałem i teraz mam zamiar kupić tragusa, narazie jestem zainteresowany tą tamiya i dlatego chciałem wiedzieć czy są tu użytkownicy tego modelu i jakie mają zdanie o nim.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 28, 2008 7:18 pm 

Witam,
Monsterek Tamiya to TNX (w najnowszej wersji ma oznaczenie 5.2R)
Tragusek to, oczywiście, Nitrage.
Nie wiem skąd opinie innych, że jest kiepsko wykonany, itd. To bardzo przyzwoity model. Niesamowicie wytrzymały (na pewno bardziej niż dowolny produkt HPI). Po ośmiu litrach do wymiany są tylko opony, zębatki dyferencjałów (to przez jazdę po asfalcie) i antenka nadajnika.
Koledze udało się też złamać przednią zwrotnicę i wahacz, ale nieźle przyfasolił w słupek.
Reszta - w idealnym stanie.
Silnik jest nie do zajechania - pali jak smok, ale też oferuje bardzo przyzowitą moc i moment obrotowy.
Jedyny średni patent to przeniesienie napędu z silnika - nie ma typowej zębatki zdawczej tylko taki śmieszny kardan...
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 28, 2008 7:41 pm 

sumpirowicz napisał(a):
Witam,
Monsterek Tamiya to TNX (w najnowszej wersji ma oznaczenie 5.2R)
Tragusek to, oczywiście, Nitrage.
Nie wiem skąd opinie innych, że jest kiepsko wykonany, itd. To bardzo przyzwoity model. Niesamowicie wytrzymały (na pewno bardziej niż dowolny produkt HPI). Po ośmiu litrach do wymiany są tylko opony, zębatki dyferencjałów (to przez jazdę po asfalcie) i antenka nadajnika.
Koledze udało się też złamać przednią zwrotnicę i wahacz, ale nieźle przyfasolił w słupek.
Reszta - w idealnym stanie.
Silnik jest nie do zajechania - pali jak smok, ale też oferuje bardzo przyzowitą moc i moment obrotowy.
Jedyny średni patent to przeniesienie napędu z silnika - nie ma typowej zębatki zdawczej tylko taki śmieszny kardan...
pozdrawiam
Sławek

No i o właśnie takie wypowiedzi mi chodziło. Rozumiem że jestes nadal szczęśliwym posiadaczem tamiyi nitrage? Powiedz mi czy wiesz coś na temat skrzyni dwubiegowej do tego modelu? Bo egzemplarz którym ja jestem zainteresowany ma takową skrzynie zamontowaną.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 28, 2008 8:36 pm 

Założyłem taką skrzynię - jako, że robiłem to po raz pierwszy to okazało się, że chwilę schodzi z regulacją momentu przełączania biegów (taki patent odśrodkowy ze śrubką regulacyjną). Ale daje się to opanować. Przy okazji dostajesz trochę części zapasowych :) To, co ważne - w zestawie z dwubiegową skrzynką (a raczej jej wnętrznościami) jest też obudowa dyferencjału tylnego - jakkolwiek wydaje się to dziwne - należy tę obudowę załóżyć. Pamiętaj, że z silnikiem 5.2 i dwubiegową skrzynką biegów nie da się startować w wyścigach organizowanych przez LOK.
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 28, 2008 9:14 pm 

SOrry kolego pomyliłem tematy, dostaje oczopląsu od podobnych tematów... Sorry za pomyłkę:))

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 28, 2008 9:37 pm 

piotrokej napisał(a):
SOrry kolego pomyliłem tematy, dostaje oczopląsu od podobnych tematów... Sorry za pomyłkę:))

Zdziwiłem się troszke jak napisałeś że to monster :D

sumpirowicz napisał(a):
Założyłem taką skrzynię - jako, że robiłem to po raz pierwszy to okazało się, że chwilę schodzi z regulacją momentu przełączania biegów (taki patent odśrodkowy ze śrubką regulacyjną). Ale daje się to opanować. Przy okazji dostajesz trochę części zapasowych To, co ważne - w zestawie z dwubiegową skrzynką (a raczej jej wnętrznościami) jest też obudowa dyferencjału tylnego - jakkolwiek wydaje się to dziwne - należy tę obudowę załóżyć. Pamiętaj, że z silnikiem 5.2 i dwubiegową skrzynką biegów nie da się startować w wyścigach organizowanych przez LOK.
pozdrawiam
Sławek

Takie samo ustawienie skrzyni biegów miałem w savie więc z tym nie będe miał problemu. W zawodach nie zamierzam startować.
A czy montaż tej skrzyni rzeczywiście znacząco poprawia przyspieszenie i zwiększa prędkość maksymalną z 60 do 80 km/h?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 28, 2008 9:55 pm 

powiem moze tak, znajdz sobie lepiej innego tragusa ktorego jak kupisz to nie bedziesz zalowal... Daruj sobie tego od Tamiya, slabo dostepne czesci, mizerne zaplecze tuningowe. Jakosc czesci nie wiem jak w nim ale w TNX srednia, a cos watpie zeby tu bylo inaczej. Pozatym silnik 5.2 , to nieporozumienie, pali takie ilosci paliwa ze zalamac sie idzie, a oprucz momentu obrotowego to nie oferuje nic.

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 28, 2008 10:30 pm 

Draxan napisał(a):
powiem moze tak, znajdz sobie lepiej innego tragusa ktorego jak kupisz to nie bedziesz zalowal... Daruj sobie tego od Tamiya, slabo dostepne czesci, mizerne zaplecze tuningowe. Jakosc czesci nie wiem jak w nim ale w TNX srednia, a cos watpie zeby tu bylo inaczej. Pozatym silnik 5.2 , to nieporozumienie, pali takie ilosci paliwa ze zalamac sie idzie, a oprucz momentu obrotowego to nie oferuje nic.

Z częściami nie będe miał akurat problemu, tuningowac go nie zamierzam.
Wojtek Sadowski powiedział mi że jemu w savie przy ostrej jeździe na tym silniku bak starcza na 8 min więc jak na tą pojemność nie jest tak źle.
Na ile min ostrej jazdy starcza tobie bak w tnx?
Ile według ciebie jest warty taki używany nitrage w idealnym stanie z zamontowaną dwubiegową skrzynią?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 8:20 pm 

Witaj,
TNX na jednym baczku jeździ podobnie jak Nitrage - faktycznie 7-9 minut.
nie wiem skąd tak złe opinie ludzi na temat TNX-a i Nitrage - szczególnie tych, którzy tych wózków nigdy nie mieli...
TNX-y 5.2R mam dwa. Drugi kupiłem na części, bo - no właśnie - słyszałem, że się lubi psuć. I co? I wypaliłem już ponad 10 litrów, nadarłem dodatkowych części na zapas i cały drugi model i szuflada części czeka na wymiany... Jedyne, co faktycznie w TNX-ach pada często to zwrotnice - to średnio udana konstrukcja.
Wracając jednak do Nitrage-a. Za model RTR w bardzo dobrym stanie z dwubiegową skrzynią biegów myślę, że można zapłacić 800-1200 zł.
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 8:33 pm 

to dajcie ten silnik do truggy, bak 125ml i pojedzcie na tor i sie poscigajcie z kims, zobaczymy ile wtedy bedzie jechal :) . Ale fakt, mam TNX5.2R i oprucz tego ze non stop lamalem zwrotnice to wsumie nic nie zlamalem (nie licze slupkow budy bo wtedy to ostrego kozla wywinolem). Aha noi silnik rozwalilo po 5 litrach ;)

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 29, 2008 8:42 pm 

Silnik zawsze moge sprzedac i włożyć np OS 21VZB V-Spec lub GO 21 7port Turbo. A jak model spisuje sie na torze, chodzi mi o to jak sie prowadzi itp.
W savie denerwowała mnie jego awaryjność, nie było weekendu żebym nie musiał coś w nim robić a najczęściej padały łozyska dyfrów jak nie przód to tył :evil: dlatego chciałem wiedziec czy ten model jest tak samo awaryjny. Szkoda że zwrotnice są słabe bo ja lubie skakać modelem :D ale to jest mały szczegół skoro tobie po 10 litrach się nic poważnego nie działo, zwrotnice w nitrage są zupełnie inne niż w tnxie, więc może nie będzie z nimi tak źle.