Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 26, 2026 3:57 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt wrz 26, 2008 3:49 pm 
Witam. Mam mambę max 7700 i niedawno pojawił się problem. Otóż na początku jazdy wszystko jest ok, lecz po kilku minutach nie wiem dlaczego silnik ma problem z ruszeniem. Na początku delikatne popchnięcie pomaga, jednak problem w miarę jazdy narasta i w końcu nie da się ruszyć tylko skacze do przodu i do tyłu.

Model to TA-05, przełożenie 1:9,28, pakiety li-po 5000 20C/40C 7,4v Team Orion, aparatura spektrtum dx2.0, regiel Mamba z najnowszym software 3.17, moc startowa LOW, Punch Control 20%, timmingi 10, silnik ciepły, regiel trochę cieplejszy, lecz nie więcej niż 60-70 st.C., pakiet tez lekko ciepły, ciepłe kable i Deansy.

Niesądne, aby brakowało mocy w pakietach (wcześniej jeździłem na ni-mh i było wszystko ok, dopiero jak podkręciłem timmingi do 15 to było to samo, jednak dużo słabsze).

Może to wina nagrzewających się (ok. 40 st.C) złączek, wprawdzie mam Deansy, jednak...

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 26, 2008 4:22 pm 

Na pierwszy rzut oka wyglada to jak padniety pakiet :/ Czy ogniwa sa wyrownane? Ile wchodzi i ile wychodzi w pakiet. Jakie masz ustawione odciecie?

Sprawdz polaczenia, luty. 7700 moze pobierac b. duzy prad,ale z Deansami moze byc cos nie tak. Odpusc sobie zabawy z timingiem. Taka wartosc jest zalecana tak na prawde dla silnikow czteropolowych.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 26, 2008 5:47 pm 
Z timmingami wiem, już nie ruszam. Testowałem na 2 nowych pakietach (kupione pare dni temu). Ogniwa są wyrównane.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 26, 2008 6:17 pm 

Moze po prostu regiel balansuje na granicy wylaczenia? Zmniejsz timing motorkowi, pozycz termometr, sprobuj smigac po 5 min i chlodz calosc.

Jak masz ustawione EPA w aparaturze i przy jakiej wartosci kalibrowanabyla Mamba?

Czy ladujesz ogniwa z balancerem? Jak masz ustawione cut-off? LiPo mozna zepsuc nawet za pierwszym razem.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 26, 2008 10:00 pm 

To brzmi na regiel. Timing to pikus, ja po 30st czasem daje :) Ew kondensatrow reglu siad alub ma zimny lut

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 26, 2008 10:08 pm 
EPA mam ustawione 100-100 i tak mamba myła kalibrowana. Ogniwa ładuje z balancerem, lecz na opakowaniu było napisane, że balancer jest niekonieczny. Ogniwa to Kokam 2500 mAh 20c w układzie 2S2P czyli 5000 mAh 7,4v

Cut-off jest ustawiony na 6v

Muszę w takim razie założyc wentylatorek na regiel i spróbować.

To nie jest raczej wina pakietu gdyż czasem "załapie" a czasem skoczy, odbije i nie załapie. A jak załapie to mocy ma co nie miara więc jak mówie na 99% to nie pakiet, poza tym jeszcze, że są nowe, a chyba 100A ciągłego mambę zadowoli :)

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 27, 2008 7:08 am 

Pomierz temperatury, moze bedzie trzeba pobawic sie przelozeniem.

Odciecie ustaw na 6,2-6,3V. 30-40 mAh Cie nie zbawi, a moze uratowac pakiet jak za jakis czas zacznie sie rozjezdzac.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 27, 2008 9:19 am 
Ok, odcięcie ustawie, chyba znalazłem problem: dosyć duże opory między zębatką ataku a odbioru wynikające ze zużycia, przez to nagrzewane zespołu napędowego i tak w kółko. Dzisiaj zakupie nowe zębatki modułu 0,4 może coś pomogą.

Jeszcze dobrze rozładuje, naładuje i wybalansuje pakiety, był to ich właściwie 2 cykl, więc może muszą się "dotrzeć" :)

P.S. A czy ładowarki balansują pakiet na początku ładowania czy na końcu?
(może trochę OT, ale nie chce zakładać nowego tematu)

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 27, 2008 9:52 am 

Ładowarka balansuje przez cały czas ładowania. Pod warunkiem, że używasz opcji "LiPo Balance" a nie "LiPo charge", jeśli dobrze pamiętam masz Turnigy, tak?

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 27, 2008 10:12 am 
Tak, mam turingy, wiem i używam programu li-po balance

Edit: Już mam zębatki w module 0.4 i przełożenie równo 1:9, opory toczenia na silniku znacznie spadły oraz nie ma już denerwującego dźwięku na niskich obrotach. Zaraz idę na dwór i wytestuje :)

Edit2: Po wymianie skrzyni jak ręką odjął :D model chodzi cicho i mimo niższego przełożenia ma lepsze przyśpieszenie: silnik po 30 min. zabawy ciepły, regulator trochę bardziej.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 27, 2008 6:33 pm 

No to problem rozwiazany :D

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 27, 2008 8:53 pm 
No tak, chyba od początku firmowo miałem wadliwą zębatkę odbioru i się strasznie szybko starła, już model nie przerywa, chodzi płynnie, może trochę pod koniec pakietu czasami się zakrztusi, ale wystarczy odpuścić gazu, jeszcze raz i już załapie, kable zimne, złączki też, więc wszystko ok. Jeszcze dodatkowo nie "wyje" na całe osiedle w średnim zakresie obrotów tylko prawie go nie słychać tylko szum powietrza. Poza tym na pakietach super długa jazda z super odejściem, przy Vmax odkleja się od nawierzchni :D Na przełożeniu 1:9 na 60 m. dokładnie 3 sek. czyli średnia 72 km/h wraz z przyśpieszaniem od 0 km/h :D I tak 20 min. na pakiecie :twisted:

Czyli wystarczy jeden drobny element i już nic nie działa w modelu :) :D

Dobra, kończymy temat :)

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 27, 2008 9:46 pm 

72km/h i 20min na pakiecie się kłóci.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 05, 2008 4:47 pm 
Właśnie nie, na li-polkach wszystko jest możliwe, model lżejszy i do tego bezszczotka to i mniej pali, Mamba wbrew pozorom jest oszczędna tylko potrzebuje dużo prądu chwilowego.

Dzisiaj na 2 pakietach spędziłem miłą 1h 10 min na rekreacyjnej (co nie znaczy wolnej :twisted: ) jeździe z małymi przerwami :D A przy Vmax model odkleja się od podłoża i tyłek skacze :)

Jeszcze o problemie: Przerywanie występuje w 2 sytuacjach: albo zagrzanie regla albo koniec pakietu, więc chyba wszystko jest w porządku. Również pakiety nie były bez winy, przejechały się w E-maxxie, który "pali" na oko 3 razy więcej pod dużym obciążeniem chwilowym, aż były wręcz gorące i to im pomogło :) Zaczęły chodzić jak należy i efekt występuje tylko na 1 pakiecie pod sam koniec jazdy (ok 20 sek przed cut-offem) więc juz problem zmalał do minimum. :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 13, 2008 3:22 pm 
Witam. Dzisiaj jeździłem modelem i niestety problem znowu się pojawił. Problem jest na pewno związany z temperaturą jakiegoś elementu, gdyż przez 2-3 pierwsze minuty jest wszystko ok, później jednak zaczyna przerywać aż w końcu nie chcę ruszyć nawet z kołami w powietrzu, tylko po wciśnięciu gazu rusza nimi trochę do przodu trochę do tyłu.

Tym razem podejrzane są złączki, gdyż po kilku minutach można było się o nie oparzyć, są to oryginalne T-Deansy (przynajmniej o takie prosiłem w sklepie i podobna cena). Normalnie były zimne.

Wyeliminowałem pakiety, gdyż nawet włożenie świeżego pakietu nie pomaga.

Myślę, że winne są wtyczki, kable chyba raczej nie (12AWG). Spróbuje przelutować na goldy 4mm i zobaczymy :)

Dziwne przy tym jest, że silnik i regiel nie sa wcale gorące, mają może po 40 st.C. a silnik ma tylko zwykły radiator.

Jeszcze możliwy jest błąd oprogramowania w reglu, gdyż jak się mocniej popchnie model to czasami załapie i pojedzie z pełną mocą potem przez chwile jeździ, nawet się zatrzymuje i rusza, a za chwile przy jakiejś prędkości spada moc silnika i d..pa.

Odczułem dzisiaj trochę braku mocy w modelu (ok. 95% mocy normalnej).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona