Nikt się nie kwapi ocenić merytorycznie nowych przepisów.A wymagają one wielu odpowiedzi i wyjaśnień niejasności.Skupię się na przepisach sportowych.
I tak Rozdział pierwszy
Pkt. 1.4 mówi,że wysokość opłaty ustala centralny organizator i przekazuje je w informatorze....
Nigdzie nie znalazłem określenia, co to za podmiot ten "Centralny Organizator",który przejął na Swoje barki tworzenie i zamieszczanie informatorów no i decyzje o stawkach startowego (jak rozumiem płynnych w sezonie).
Pkt.1.1 kto nam da w sezonie 2009 te odpowiednie licencje-może wystarcy licencja poetika...? W ramach której nazwiemy twórców przepisów po imieniu (Licencja poetycka (łac.: licentia poetica): w literaturze i sztuce uzasadniane zamysłem artystycznym odstępstwo od norm lub obyczajów)
Cały rozdział 2 wyklucza jakie kolwiek zawody w Polsce...
Pkt.3.15 cyt." Organizator powinien zapewnić dla wszystkich zawodników trening oficjalny w celu sprawdzenia
częstotliwości nadawczych oraz sprawności urządzenia liczącego okrążenia..." czy to leży w gestii organizatora,jeśli tak to którego ,centralnego czy lokalnego,a może to powinna zorganizować grupa sędziów ustalająca rozkład jazdy.
Pkt 3.36 cyt."Przed każdym wyścigiem zaleca się kontrolę urządzenia liczącego okrążenia"Kto jest za to odpowiedzialny i w którym momencie procedury startowej ma się tego dokonać?
Pkt.3.40 Procedura startowa 3 minuty,a potem 30 i 15 sek.Myślę,że nikomu nie spadnie czapka z głowy ,odliczając czas, co 1 min.(z doświadczenia wiem, że nie stanowi to problemu)
Pkt.3.42 w opisie startu modeli elektrycznych jest takie zdanie, cyt."Mechanicy mogą do chwili startu przytrzymywać modele." To chyba jakaś nowość wprowadzona tylko na Naszych torach
.Chwila startu to nawet nie 15 sek. przed tylko nazwisko wyczytane w eliminacjach lub syrena w finale...
Pkt.3.49 Mowa o falstarcie,który powoduje powtórzenie biegu.Słowo lub sugeruje dowolność wybrania kary okrążenie lub ostatnia pozycja.Jakie kryteria wyboru z dwóch alternatywnych kar i kto decyduje?..
Pkt.3.56 i 3.63 mówią o "opadach deszczowych"-zgrabniej było by powiedzieć "opady deszczu",a przymiotnikiem nadać charakter tych opadów np.Obfite...Ale może się czepiam, bo dzisiaj nikt nie przykłada wagi do języka...
Pkt.3.68 cyt."Po ukończeniu biegu, zawodnicy opuszczają podest, wyłączają modele i nadajniki oraz oddają je wraz z transponderami w określone miejsca."Wynika z tego,że będzie tych miejsc na zawodach kilka, a obowiązek "wydłubania"pchełki spocznie nie na zawodniku.On odda model i w myśl tego punktu będzie mu można skoczyć ,a pchełkę niech sędzia wyjmuje...
Pkt.4.3 cyt." Serwisantem nie może być osoba postronna, członek rodziny lub opiekun prawny oraz mechanik zawodnika startującego w swoim wyścigu."Tu chyba udział wzięła plastikowa buteleczka,bo przeważnie każdy zawodnik startuje w Swoim wyścigu,a w związku z tym nikt z wyżej wymienionych osób nie mógłby pomóc przy zawodach.
Ale wyobraźnię mam dużą i chyba wiem w jakim założeniu zaplątał się twórca przepisów.
Myślę,że chodziło mu o: Serwisantem nie może być osoba postronna, członek rodziny lub opiekun prawny oraz mechanik zawodnika startującego w danym wyścigu.
Pkt.5.11 cyt.”W czasie zawodów nadajniki są kontrolowane urządzeniem do pomiaru częstotliwości z analizatorem spektrum. Organizator zabezpiecza takie urządzenie dla potrzeb kontroli technicznej."Co zawodnika to obchodzi i który organizator to zapewnia"Centralny" czy jakiś inny.
Pkt.7.2 w tym punkcie pojawia się ten tajemniczy organizator ,który ma dostarczyć AMB i pchełki.Ale tu też nie jest powiedziane czy to ten "Centralny" z Pkt.1.4.
Rozdział 9 Protesty.
Ileż tu niedorzeczności .Sędzia ma czas na wywieszenie wyników 10 min.Zawodnik w tych samych 10 minutach musi:odbębnić serwis,zerwać oficjalną kartę wyścigu porozmawiać z sędzią,jeśli ten uzna za niezasadne pretensje słowne,zawodnik musi w tych samych 10 minutach znaleźć paragraf,napisać protest,zapłacić 50 zł ,pobrać na nie KP (bo przewodniczący Kolegium Sędziowskiego nie rozpatruje potem skarg bez KP) i złożyć u sędziego...No i sędzia odnotowuje z cynicznym uśmiechem na proteście godzinę złożenia.
A jeszcze żeby było barwniej zastosowano słówko LUB bo napisano:10 minut od zaistniałej sytuacji lub ogłoszenia wyników...”to daje śędziemu głównemu możliwość interpretacji przepisów na podstawie twarzy zawodnika.
Rozdział 11 Kary dużo o karaniu zawodników,i o nietykalności sędziów...
Pkt.11.16 mowa o zakazie stosowania niedozwolonego środka podnoszącego pr4zyczepność opon-ale jakie są te zakazane.Powinno się zrobić listy homologowanych w kraju rzeczy...
Pkt.11.17 cyt."Używanie silnika nie spełniającego wymogi techniczne karane jest dyskwalifikacją zawodnika z zawodów."-chyba dopełniacz powinien być...
Pkt.11.28 o forach modelarskich.Tu „stwórca” przepisów cofnął się do Swojej „świetności” za czasów,które powszechnie nazywamy „totalitarnymi”.Nie raz straszył sprawami cywilnymi,szantażował,wieczornymi telefonami i tym podobnymi metodami usiłował zamknąć usta oportunistom.
Tu przypomniałbym twórcom przepisów,że żyjemy w Państwie w którym obowiązuje Konstytucja z roku 1997 (
http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm), a zwłaszcza rozdział II z Art.54.
Kolejny rozdział to 12 ,zatytułowany "Sędziowie"
Pkt.12.1 to gwarancja dla ogranych twarzy znalezienia się na zawodach.Od lat nie prowadzi się szkolenia sędziów.W tej kwestii istnieje jawny monopol....Kiedyś w trakcie rozmów Komandor tłumaczył okrojoną ilość sędziów jedną kopią oprogramowania do AMB...a dzisiaj.
Pkt12.4.cyt." ...i. Organizator zawodów musi dostarczyć komputer z drukarką, papier do drukarki, przybory do pisania. ..."Czy to znaczy,że znany w środowisku Haker podjął się stworzyć „piraty” do jedynej kopii oprogramowania i rozda je organizatorom.Czy komputer dostarczany przez organizatora ma mieć świeżo sformatowany dysk,a po zawodach komisyjnie będzie również "czyszczony"
Pkt.13.14 Cyt.". Czasy startów, przerw na posiłki, rozdania nagród i innych punktów programu zawodów powinny być ustalone przez zespół sędziów z organizatorem."Ten punkt powinien odnosić się też do punktu 3.15.
Pkt.13.11 wprowadza nową metodę zgłaszania się na zawody bo elektroniczną i informatyczną.Elektroniczna to np. komórka,a jnformatyczna to meil,czy o co chodzi ?Bo informatycznej bez elektroniki się nie da,a elektronicznej bez informatyki też się nie da.
Na zakończenie,punkty np.1.19 ,12.5 , w których mowa o zawiadamianiu drogą meilową w formacie .PDF.Z tego co mi wiadomo to przewodniczący Kolegium Sędziów,niejaki Pan Taborek nie uznaje formy elektronicznej jako oficjalną.Dla Niego meile to korespondencja prywatna.
Podsumowując przepisy zrobione na kolanie bez analizy sęsowności niektórych ustaleń,nie spójne i nie jednoznaczne.Dające możliwości swobodnej interpretacji,Zawodnik został pozbawiony godnego domagania się Swoich praw.
A i intencje piszących da się wyczuć takie,że albo coś się kroi za Naszymi plecami albo Panowie są gotowi na każdy "wiatr" i żle życzą LOK-owi ,podkładając przysłowiową "świnię".Bo jeśli usuniemy stronę z godłem LOK to te przepisy można podpiąć do każdej organizacji i w każdym miejscu.Nawet na haczyku za drzwiami z serduszkiem.
Jeśli ktoś coś robi samozwańczo ,to niech to robi dobrze...
To jest mój pogłąd ,który mi gwarantuje Konstytucja PR w Rozdziale II Art.54.