Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 04, 2026 10:57 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lip 25, 2008 12:00 am 

Witam potrzebuje pomocy tak jak w temacie, coś zablokowało tłok, rozebrałem silnik męczyłem się długo z wyjęciem wału, wreszcie się udało no i patrze a tu kulki się posypały, padło łożysko to największe na wale, i teraz taki problem że nie moge wyciągnąć tego zewnętrznego pierścienia od tego łożyska, nie wiem jak je wyjąć a nie chce uszkodzić komory silnika, pomocy!!!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 25, 2008 8:07 am 

musisz zrobić tak, połóż blok na kuchence gazowej ( na ogniu oczywiście :wink: ) i podgrzej chwilę blok, ok 40 sekund, czas musi być taki by blok już złapał sporą temperaturę, ale łożysko jeszcze nie, blok jest aluminiowy więc zagrzeje się szybciej niż stalowe łożysko. Wtedy łapiesz blok w rękawicę kuchenną i uderzasz blokiem ( otwartą stroną) w deskę do krojenia, łożysko powinno wypaść. Jeśli nie uda się za pierwszym razem, wystudź blok i spróbuj ponownie.

ps jakby jednak coś ci nie wyszło mam na sprzedaż nowiutki blok razem z łożyskami, :wink:

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 25, 2008 1:39 pm 

ten blok co jest na allegro? to ty go wystawiasz? no zobacze jak to wyjdzie

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 25, 2008 1:55 pm 

tak , sprzedaje tam nową głowicę i mogę wystawić także blok.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 25, 2008 4:27 pm 

pomogło troche sie namęczyłem ale wyszło teraz tylko kupić nowe, a czy jak już to wymieniam to nie wymienić tego przedniego od razu też? To muszą być z uszczelniaczem po obydwu stronach czy jak?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 25, 2008 5:12 pm 

z tym przednim łożyskiem jest taki luksus, że nawet jeśli się rozpadnie to nie narobi szkód, także skontroluj je i jeśli jest wszystko ok możesz je użyć ponownie. Jeśli zdecydowałbyś się je wymienić musi być z uszczelnieniem. Pamiętaj ze muszą to być łożyska wysokoobrotowe.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 25, 2008 6:40 pm 

Chodzi ok zostawie je teraz jeszcze pytanie jak już kupie te łożysko zamontuje to jak będe składał silnik to oliwić te poszczególne części takie jak wał tuleja itp? jakoś to nasmarować bo mam zamiar wykąpać blok silnika w wanience uv żeby ją wyczyścić dobrze, i po tym zabiegu silnik bedzie suchutki i czy czymś smarować czy nie a jak tak to czym? Jeszcze jedno pytanko tak oglądam i patrze na góre tłoka i są widoczne takie małe wrzerki jakby od drobinek piasku itp, i czy to w czymś przeszkadza, czy można to troszke zeszlifować czymś? czy raczej nie grzebać?

Tytuł:
PostNapisane: So lip 26, 2008 10:04 am 

tak, w trakcie składania silnika musisz nasmarować wał korbowy, korbowód, tłok i cylinder, łożyska czyli wszystkie elementy na których występuje tarcie. Do smarowania użyj after run oil. Co do wrzerek na powierzchni tłoka to powstały one właśnie po rozpadzie łożyska i nie szlifuj ich, przyjrzyj sie jednak dokładnie powierzchni na boku tłoka, powinna być ona bez żadnych rys, rozpadające się łożysko niestety często powoduje porysowanie tłoka i spadek kompresji, ale czasem jakoś fartownie te zarysowania nie powstają.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: So lip 26, 2008 2:33 pm 

Gieroll napisał(a):
tak, w trakcie składania silnika musisz nasmarować wał korbowy, korbowód, tłok i cylinder, łożyska czyli wszystkie elementy na których występuje tarcie. Do smarowania użyj after run oil. Co do wrzerek na powierzchni tłoka to powstały one właśnie po rozpadzie łożyska i nie szlifuj ich, przyjrzyj sie jednak dokładnie powierzchni na boku tłoka, powinna być ona bez żadnych rys, rozpadające się łożysko niestety często powoduje porysowanie tłoka i spadek kompresji, ale czasem jakoś fartownie te zarysowania nie powstają.

Tzn. ścianki tłoka i tuleji są ok, nie porysowane, jednak, góra tłoka posiada te małe wrzerki, no ale zobaczę jak to będzie, jak dostane łożyska, nasmaruje złoże i zobaczymy. Dzięki za pomoc! Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 31, 2008 6:47 pm 

złożyłem wszystko dobrze a silnik nie chce palić:( co mogłem źle zrobić. pomocy wlałem paliwka pod świece i też nie chce palić.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 31, 2008 7:27 pm 

po pierwsze sprawdź czy silnik ma kompresję, koło zamachowe powinno z lekkim trudem przechodzić przez TDC. Jeśli kompresja jest to ustaw gaźnik na ustawienia fabryczne i z takich ustawień spróbuj odpalić silnik. Sprawdź wszsytkie połączenia, wężyki itd. No a jeśli to nie poskutkuje to jest możliwość że źle złożyłeś silnik, np w złej pozycji zamontowałeś tłok :wink:

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 01, 2008 9:34 am 

No tzn ja sam silnik nie przykręcałem go jeszcze do modelu tylko przykręciłem ez-start i kapnąłem paliwa pod świece i próbowałem odpalić i świeca grzeje bo słychać jak sie żarzy ale silnik nie odpala. Kompresja jest chociaż wydaje mi się że troszke słabsza niż wcześniej no ale jest znacząca. A co masz na myśli pisząc że w złej pozycji tłok dałem?

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 01, 2008 3:50 pm 

tłok ma wycięcie z jednej strony, jeśli założysz go w złej pozycji, to będzie przytykał dolot, to wycięcie musi być skierowane w stronę gaźnika.

jeśli odpalasz silnik "na sucho" , to i tak musisz podłączyć do niego zbiornik, tłumik i wszystkie wężyki, bo jeśli dałeś jedynie odrobinę paliwa pod Świecę, to silnik mógł nie odpalić, wypchnął momentalnie paliwo i nie miał co palić.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 04, 2008 5:34 pm 

po problemie, silnik śmiga super, tłok założylem dobrze, ale okazało się że tylne łożysko na wale nie było do końca dobite, i poprzez powstałą 1 mm szczelinę wlatywało powietrze lewe i to chyba było przyczyną. Teraz silnik ładnie odpala za 1 razem, tylko kurcze łożysko od ataku sie zatarło, i jest do wymiany bo hamuje mi silnik i gaśnie przez to.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 04, 2008 9:27 pm 

taki problem to nie problem :) miałem do niedawna komplet łożysk, ale już "wyszły" , zobacz na proximie, tanie łożyska, choć co do jakości to się nie wypowiem.

Spektrum DX 3.0

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona