Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 5:57 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt maja 27, 2008 4:25 pm 

Witam, zdecydowałem się na zakup Savage`a. Chciałbym prosić was o pomoc w wyborze. Stać mnie na jedną z trzech wersji ;)
- X SS (szarpanka)
- X 4.6 RTR (roto starter)
- X 4.6 RTR ze wstecznym (szarpanka)
W tamtym roku kupiłem sobie model Sprint 2 więc aparaturę mam, serwo skrętu do SS`a również. Czym tak naprawdę różni się SS od zwykłego 4.6 i czy są to istotne różnice ? Model ma być przede wszystkim do skakania i szybkiej jazdy po trawie więc zalezy mi na jak najwytrzymalszym przeniesieniem napędu i na tym żeby był on osłonięty. Wiem, że Savage ze Sprintem nie ma nic wspólnego ale w Sprincie dobija mnie to, że w paski napędowe wpadają kamienie i zabawa może szybko się skończyć. Autkiem nie będę jeździł na zawody, ma służyć tylko do zabawy.
Ewentualnie może podpowiecie mi co odrazu wymienić żeby Savage ładnie jeździł, poczytałem troszkę na forum ale mam mętlik w głowie po tych wszystkich wymianach argumentów ;) No i finalne pytanie, czy Savage`a ze wstecznym jest łatwiej zepsuć niż takiego, który jeździ tylko do przodu ?
Narazie nastawiony jestem na wersję SS ponieważ jestem wielkim miłośnikiem majsterkowania i sprawia mi czystą przyjemność składanie takich rzeczy :) Nie wiem tylko czy nie popełniam błędu rezygnując ze wstecznego i roto startera ;) Z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi bo choć jestem już duży to dzień dziecka jest doskonałą okazją żeby nadrobić zaległości w modelastwie R/C :twisted:

Ostatnio edytowano Wt cze 03, 2008 4:56 pm przez basf_wrocław, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 27, 2008 5:11 pm 

Cześć
Zdecydowanie polecam X SS. Posiada on napęd HD, czyli utwardzany. Wytrzymała konstrukcja. Nie żałuj roto, bo to beznadzieja dla sava. Za każdym razem wkładać pręta w... Szarpanka najwygodniejsza :) Dużo łatwiej można popsuć sava ze wstecznym, ponieważ podczas jazdy jak go włączysz to już masz po skrzyni... Bierz sava, bo składanie modelu to sama przyjemność :wink:
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 27, 2008 5:26 pm 

Dziękuję za odpowiedź :) Może jeszcze jakaś rada, co do niego na początek zamówić ?

EDIT : Czytam instrukcje i nie jest w niej napisane czy jest w zestawie olej do amortyzatorów, jeśli nie to jaki najlepiej kupić i ile go potrzeba ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 27, 2008 7:17 pm 

Witam
Jest olej. Pozdrwaiam.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 4:12 pm 

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy serwo Graupner C512 da sobie radę ze skręcaniem kół w Savie ? Jeśli nie to mam kupic to serwo HPI co jest w rtr ? Bodajże sf-2 czy może coś mocniejszego ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 4:42 pm 

HPI SF-2 to dziadostwo na plastikowych zębatkach. Serwo to jest słabe i nietrwałe. W RTRze od razu trzeba je wymienić. Na skręt do sava możesz kupić np HITEC HS-645MG. Jest mocne z metalowymi zębatkami i dwoma łożyskami kulkowymi
http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=298

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 4:51 pm 

Ok, kupie porządne serwo. Ten graupner wogóle do czegoś się nadaje ? Bo nie mogę znaleźć żadnych informacji o nim ;P

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 28, 2008 5:52 pm 

W modelach wszystkich firm zestawy RTR nie zawierają wyposażenia z górnej półki. To oczywiste. Nie oznacza to, że nie od razu trzeba je wymieniać.
Podstawowa sprawa to odpowiednia regulacja modelu, aby Serwo nie napotykało na zbędne opory w zakresie swojej pracy:
Przykłady błędów regulacji:
Zbyt silnie ustawiony hamulec
Zbyt duży zakres skrętu – wykraczający poza rzeczywiste możliwości modelu.

Jeśli użytkownik jest świadom tych uwarunkowań standardowe Serwo również długo może posłużyć. Oczywiście, jeśli użytkownik modelu startuje w zawodach model poddawany jest wówczas większym przeciążeniom i tu warto zapłacić za gwarancję, jakości i skuteczności działania serwa. Dla tego często mówi się o wymianie Serwa na mocniejsze o większym uciągu, wyposażonym w łożyska i metalowe zębatki.
Tu znajdziesz Serwa firmy Scanner RC sporo mocniejsze od standardowych a jednocześnie sporo tańsze od innych dostępnych w sklepach.

SSV9724 (Ball Bearing)
Torque At 4.8V: 8.2kg/cm , 120oz/in
Torque At 6.0V: 9.7kg/cm , 132 oz/in
Speed At 4.8V: 0.14sec / 60 deg at no load
Speed At 6.0V: 0.12sec / 60 deg at no load
Cena 66,78zł
http://www.lrp.pl/sklep/product_info.ph ... ts_id=8852

SSV9764MG (Ball Bearing+Metal Gear)
Torque At 4.8V: 8.2kg/cm , 120oz/in
Torque At 6.0V: 9.7kg/cm , 132 oz/in
Speed At 4.8V: 0.14sec / 60 deg at no load
Speed At 6.0V: 0.12sec / 60 deg at no load
Cena 84,24zł
http://www.lrp.pl/sklep/product_info.ph ... ts_id=8854

Jeśli będziesz potrzebował innych Serw zapraszam do działu Elektronika naszego sklepu.
Znajdziesz tu równie z części zamienne dzięki czemu często można poradzić sobie z uszkodzeniem serwa.
Większość innych uszkodzonych serw możesz skierować bezpośrednio do kosza bo niema do nich części zamiennych.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 29, 2008 7:32 am 

no niestety SF-2 trzeba od razu wymienić
nawet jeśli się nie zepsuje to po godzinie jazdy ma takie luzy, ze nawet na gazie nie działa tak jak byśmy chcieli.
Najlepiej wstawić je na gaz, a na skręt wstawić coś co ma pow. 9kg/cm i metalowe zębatki.
W takim układzie SF-2 popracuje spokojnie do końca życia modelu.
moje SF-2 padło dopiero w trzecim modelu

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 30, 2008 11:11 am 

Dzisiaj zamówiłem Savaga X SS ;) Na początek wziąłem do niego zielone sprężyny i olej 35 :) Serva wymienie obydwa prawdopodobnie na Hiteaca polecone przez pana Tomasza Gadnickiego :P Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. Dzięki wam poszło szbko i gładko.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 03, 2008 4:59 pm 

Panowie mam duży problem :( Założyłem sprzęgło, dokręciłem do osi silnika i jak zakłożę na to zębatkę atakującą według instrukcji i dokręce śrubę to zębatka kręci się z bardzo dużym oporem, podjechałem do kolegi, który ma sava z silnikiem sh i u niego atakująca luźno się kręci. Proszę o pomoc, nie wiem do kogo się zwrócić, a to już 2 dzień składania sie kończy :(

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 03, 2008 5:01 pm 

A bez tej śrubki luźno się kręci ? Daj pod śrubkę jedną podkładkę ta która jest cieńsza..

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 03, 2008 5:18 pm 

Sprawdzałem podkładkę, nic to nie dało :( U wspomnianego kolegi oś silnika wystaje troszkę bardziej i zębatka ma troszkę luzu po dokręceniu śrubą, u mnie jak dokręcę to tak dociska zębatkę, że stoi w miejscu. Jak odkręce o jeden zwój śrubę to wszystko ładnie się kręci.

EDIT : Zrobiłem test ;) Brakuje mi mniej niż milimetr ośki. Po wyjęciu podkładki z pod wewnętrznego łożyska mogę dokręcić śrubę i kręci się. Jednak nie chce kosmicznych przeróbek, tylko dowiedzieć się jak niby fabrycznie jest to złożone, że jeździ ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 03, 2008 7:14 pm 

Minimalny luzik nie zaszkodzi. Może zrobili mały błąd :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 04, 2008 3:44 pm 

basf_wrocław napisał(a):
Sprawdzałem podkładkę, nic to nie dało :( U wspomnianego kolegi oś silnika wystaje troszkę bardziej i zębatka ma troszkę luzu po dokręceniu śrubą, u mnie jak dokręcę to tak dociska zębatkę, że stoi w miejscu. Jak odkręce o jeden zwój śrubę to wszystko ładnie się kręci.

EDIT : Zrobiłem test ;) Brakuje mi mniej niż milimetr ośki. Po wyjęciu podkładki z pod wewnętrznego łożyska mogę dokręcić śrubę i kręci się. Jednak nie chce kosmicznych przeróbek, tylko dowiedzieć się jak niby fabrycznie jest to złożone, że jeździ ;)

podkładkami wewnatrz sprzęgła reguluje właśnie ustawienie całej zębatki wzdłuż wału.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona