Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 7:02 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 11:42 am 

jaka pasta?

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 1:01 pm 

Witam, mam podobny problem, po przylutowaniu blaszek, zdarza sie ze ktoras co jakis czas sie oderwie, lutowalem, przy pomocy kalafonii, nie wiem czy to przez to tak slabo trzyma czy moze moje lutowanie jest do kitu :( (ogniwa wczesniej byly odtluszczone i "przejechane" papierem sciernym)

Maverick Strada MT Brushless
Turnigy TrackStar 3000KV
HobbyKing 120A
LiPo 5200mAh Turnigy

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 1:52 pm 

KiT napisał(a):
jaka pasta?

Z oryginalnego opakowania "naklejka się oderwała, nie pamiętam też gdzie ją kupiłem, więc nic bliżej nie powiem - ale jest dobra.
Kiedyś kupiłem zestaw pasta+tinol i ta pasta w ogóle nie pomagała lutować - "wyglądała" jak zwykły smar, a ta dobra ma wyraźną strukturę ziarnistą.
Możliwe więc, że wśród past do lutowania trafiają się buble.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 2:12 pm 

Herayo , usuń obrazek z podpisu (sorry za OT)
Ja kiedyś w sumie pakietu to nie , ale lutowałem kable na silnik , nie chciały się przylutować , to sie wkurzyłem przytrzymałem i silnik poszedł z dymem... :(

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 5:01 pm 

ja sprawdzałem kilka past i zawsze było źle. Więc wygląda na to że reguła jest odwrotna, ta konkretna jest wyjątkowa.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 7:25 pm 

No bez przesady. Ja mam puszeczkę pasty kupionej na Wolumenie i lutuję nią wszystko co nie jest z miedzi i aluminium. Szybko i skutecznie. Kalafonia jest dobra do lutowania miedzi lub cynku, z innymi metalami słabo sobie radzi. Jak koniecznie chcesz jej markę, to mogę zejść do piwnicy, naklejka jeszcze jest, mam nadzieję że nadal czytelna.

Lutuję wszystko transformatorówką (lata doświadczeń i kilogramy zużytej cyny robią swoje) i zauważyłem że po użyciu pasty znacznie szybciej przepalają się groty. Zresztą transformatorówką lutuję wszystko od pakietów po mikroprocesory smd :). Stacji lutowniczej używam sporadycznie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 8:00 pm 

Hmm czyli mam dobrą rękę do kupowania złych past. Fakt, że wszystkie wyglądają jak towot.

Ja lutuję bez pasty z kalafonią lub bez. Transformatorówką jednak nie. Zwykłą oporową z grubym grotem (60W) przyłożenie trwa krócej dużo krócej. Stacja ma ciut za małą moc 40W i za małe groty. Generalnie wszystkim się da. Tylko jest pytanie ile to będzie trwało :).

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 8:22 pm 

Nie no tak nawet zapalniczką można topić cynę, chodzi o to żeby to sie trzymało. W moim przypadku raz jak przylutuję to czasem samo odpada, a czasem mogę ciągnąc szczypcami i nie idzie urwac. Nie wiem co jest.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 10:28 pm 

Jeśli lutujesz używając tylko kalafonii (tinolu), to może po prostu zanim przyłożysz grot do obudowy celi kalafonia już odparowuje z grota i lutujesz de facto bez topnika - cyna wówczas nie zwilża lutowanego elementu i jest typowy "zimny lut". Cyna nie może tworzyć "kropelki" na lutowanej powierzchni, lecz rozpływać się na niej, tworząc łagodne przejście.
Oczywiście lutownica musi być dobrze nagrzana.
Gdy lutujemy z pastą, wówczas nakładamy pastę cienką warstwą na lutowany przedmiot (celę) i przykładamy grot lutownicy z naniesioną na niego kroplą cyny. Cyna powinna się w zasadzie rozpłynąć na lutowanej powierzchni bez specjalnego "szorowania" grotem po niej. jeśli cyna nie "przykleja" się do lutowanej powierzchni, ale "ciągnie" za grotem to albo brak topnika (zły topnik), albo źle oczyszczona powierzchnia.
Ja zawsze lutuję na dwa razy: najpierw "pobielam" cyną denka celi i druty/blaszki. Chwilę studzę celę i dopiero potem lutuję blaszkę/kabel do denka.

Tytuł: lutowanie
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 11:22 pm 

Ja lutuje spoiwem lutowniczym z topnikiem firmy Cynal. Lutownica ma 60W zostawiam ją na 3-4 minuty rozgrzewa się porządnie. Na zarysowaną nożem do tapet powierzchni celi kładę kilka ziarenek kalafonii przykładam grot lutownicy na 2 sekundy. Kalafonia się rozpływa po zarysowanej powierzchni, potem trzymając grot na celi przykładam cyne z topnikiem, cyna momentalnie się topi i łączy z celą. Ważne jest żeby grot był naprawdę mocno rozgrzany.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 05, 2008 1:38 am 

KiT napisał(a):
...Hmm czyli mam dobrą rękę do kupowania złych past. Fakt, że wszystkie wyglądają jak towot...

Zgadza się - zmień rękę :) .
zbig napisał(a):
...Ja zawsze lutuję na dwa razy: najpierw "pobielam" cyną denka celi i druty/blaszki. Chwilę studzę celę i dopiero potem lutuję blaszkę/kabel do denka.

Chyba te same szkoły "śmy" kończyli :) .

Tytuł:
PostNapisane: So sty 05, 2008 1:45 am 

jeszcze technika nie poszła tak daleko do przody by ręce wymieniać. Tak czy inaczej z kalafonią czy bez czas na pobielenie ogniwa w okolicach 2 sekund mnie satysfakcjonuje.
Cytuj:
...Ja zawsze lutuję na dwa razy: najpierw "pobielam" cyną denka celi i druty/blaszki. Chwilę studzę celę i dopiero potem lutuję blaszkę/kabel do denka.

Inaczej to się chyba nie da... . Albo da się, tylko się potem na takim pakiecie jeździć nie da.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 10:18 pm 

może sie komuś przyda :)

filmik na youtube

4:50 czyli w połowie filmiku gość pokazuje i tłumaczy jak lutować pakiety.

http://www.youtube.com/watch?v=ArHv-pkAiks

tak na przyszłość polecam www.rctvlive.com

dużo prezentacji

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 12:16 pm 

Witam,
W związku z nowym doświadczeniem przedłużę temat. Dzisiaj w oczekiwaniu na przsyłke z Cyclone w środku polutowałem sobie pakiety. Używałem nowego środka do lutowania Lotfett (Tłuszcz do lutowania) firmy Rothenberger kupiony zresztą w jednym z marketów budowlanych. Z obserwacji wynika, że jest to (przynajmniej dla mnie) jeden z najlepszych środków używanych do lutowania miękkiego. Zwilżanie cyną jest doskonałe a czas aplikacji ciepła wyraźnie się skrócił.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 09, 2008 7:43 pm 

Ja do lutowania używam pasty do lutowania rur miedzianych. ( tych samych które nagrzewa się palnikiem gazowym)
I zawsze wszystko bardzo dobrze trzyma.
Żadnych problemów z nią nie ma i jest łatwo dostępna.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2