Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 11:22 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N kwi 20, 2008 12:15 pm 

Witam, mam takie pytanie czy włókno węglowe może robić zakłócenia?. Mam xray TF 05 zestaw mamby i ape Mx3 75 fm, i nie mogę poradzić sobie z problemem krótkiego zasięgu, myślałem że aparatura jest walnięta czy odbiornik, ale sprawdzałem inne i tak samo jest, po wyjęciu z modelu całej elektroniki jest wszystko ok... Sprawdzałem już położenie regulatora od kabli sprawdzenie czy antena jest nie urwana itd wszystko już było sprawdzane jak tylko wsadzę do modelu wszystko dzieją się cuda na rozwiniętej antenie jest może max 30 M i gubi zasięg, na zagranicznych strona czytałem że włókno może powodować zakłócenia czy ktoś już z takim czymś się spotkał?

TEKIN POWERED
FUTABA 4PX

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 20, 2008 7:14 pm 

Tak , jak najbardziej .

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 20, 2008 7:16 pm 

Każda dobra instrukcja pokazuje , jak tego uniknąć .

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 20, 2008 8:22 pm 

To czy mogli byście powiedzieć jak tego uniknąć?

TEKIN POWERED
FUTABA 4PX

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 20, 2008 10:54 pm 

Wiesz co Leszek? Po twojej "inteligentnej" odpowiedzi nie mogłem sie powstrzymać żeby nie zajrzeć do Twoich postów. Doszedłem chyba do 8 strony i dalem sobie spokój, bo już wiedziałem co będzie na kolejnych. Są tam albo infantylne odpowiedzi wypowiadane półsłówkami albo pytania bez głębszego sensu, których tak naprawdę mogłoby nie być ale wtedy miałbyś kilka razy mniej postów. Chyba lubisz je sobie nabijać, co?
Jeśli nie znasz rozwiązania na nurtujący kolegę problem wyjaśnij chociaż co to znaczy "dobra instrukcja". Ja mam tylko zwykłe instrukcje do silnika, aparatury i podwozia w których niestety nie ma ani słowa o wpływie włókna węglowego na sygnał radiowy. Mogłbyś mi powiedzieć gdzie mogę znaleźć te "dobre"? Szukałem na eBayu i nic, na Allegro też nic...

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 21, 2008 10:07 am 

Recepta jest o tyle prosta co skomplikowana.
Pierwsza zasada zlikwidować zakłócenia od zastawu napędowego. Przewody trzymać jak najdalej od "węgla" , grupując je na: wysokoprądowe zasilające silnik i regulator oraz niskoprądowe sterujące. Jednocześnie antena musi być jak najdalej od jednych jak i drugich. Prowadzenie anteny powinno być pod maksymalnymi kontami do pozostałych przewodów oraz elementów węglowych.
Włóknista struktura komponentów węglowych wpływa na zwielokrotnienie źródeł promieniowania wtórnego, a z tym wiążą się interferencje i zdudnienia. Staraj się aby przewody nie były prowadzone wzdłuż siatki (to są już niuanse, przysłowiowa wisienka na torcie).
Czasami może pomóc przesunięcie anteny.

PS Niech inni coś dorzucą, ewentualnie wyprostują.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 21, 2008 10:49 am 

Już próbowałem z grupowainem przewodów , pisałem o tym w pierwszym poscie, przesuwanie odsuwanie od siebie rpzewodów nic nie daje, a silnik jest odłączony bo tak tez sprawdzałem to wteyd tylko serwo glupieje, modelem nie musze jezdzic wystarczy ze postawie dalej i odejdę z aparaturą, po wyjeciuw szystkiego z mdoelu moge kłaść jedno na drugie kable poplątać i wszystko jest dobrze...

TEKIN POWERED
FUTABA 4PX

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 21, 2008 11:08 am 

Jeżeli odbiornik leży bezpośrednio na płycie spróbuj go jakoś odsunąć. Daj 5 mm podkładkę z mikrogumy lub depronu. Spróbuj może z innym ułożeniem odbiornika (odwróć go "do góry nogami"). Regulator, jeżeli jest na płycie to też przydałoby się go odsunąć analogicznie jak odbiornik.
Serwomechanizm położony bardzo blisko odbiornika też może powodować zakłócenia, spróbuj go wymienić. Może pierścionki ferrytowe na kablach pomogłyby opanować sytuację.
Powoli kończą mi się pomysły.
Próbowałeś osobnego zasilania odbiornika?

Edit Wiem, że po wyjęciu z modelu wszystko jest OK :) Płyta węglowa stanowi niejako element sprzęgający pomiędzy poszczególnymi podzespołami ułatwiając przedostawanie się zakłóceń i jednocześnie "odbija" fale z nadajnika.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 21, 2008 12:45 pm 

No wlaśnie jak dam zasilanie z koszyczka to jest wszystko ok, i nawet jak dam tylko 3 akumulatorki tez jest dobrze a to jest niecałe 4V a mamba daje 4,99 wiec tez nie wiem o co chodzi, bede probowal z aparatura na 2,4 GHz

TEKIN POWERED
FUTABA 4PX

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 21, 2008 1:50 pm 

Panie mądraliński Cube . Szkoda , że nie szukałeś na księżycu . Wystarczy instrukcja od aparatury .Jutro zrobię skan .

Ostatnio edytowano Pn kwi 21, 2008 3:39 pm przez Lech Pepliński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 21, 2008 1:55 pm 

Kolego DarkB . Skontaktu się z Piotrem Mańkusem , na pewno coś pomoże . Tel 0914896719 . Powiedz, że skierował Ciebie Leszek Pepliński.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 21, 2008 2:07 pm 

Na przewód regulator odbiornik nałożyłbym pierścień ferrytowy (przewód przewlec ze dwa try razy). Dodatkowo można dodać kondensator elektrolityczny pomiędzy plus i minus zasilania odbiornika. Można do tego wszystkiego plus zasilania podłączyć do odbiornika przez diodę Schottkyego. Ze 4 A w zupełności wystarczy. Kondensator w tym przypadku od strony odbiornika a pierścionek od strony regulatora. W ten sposób powstanie całkiem sprawny filtr.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 21, 2008 7:25 pm 

DarkB napisał(a):
To czy mogli byście powiedzieć jak tego uniknąć?

A nie masz zwarcia przez plyte na akumulatorach ?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 21, 2008 8:59 pm 

Na pewno nie mam zwarcia bo pakiet jest nowy i nie nie sa poprzeciernae naklejki.

TEKIN POWERED
FUTABA 4PX

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 21, 2008 10:07 pm 

Dziękujęmy za skany. Nie są już potrzebne. Udało się sprawdzić model na aparaturze MX-3 FHSS. Działa jak marzenie. Kombinowanie z rozmieszczeniem kabli nie pomagało. Wszystkie sugerowane pomysły nie przynosiły rezultatu. Jedynym rozwiązaniem było stosowanie koszyczka a w Xrayu T2 i 8 celach naprawdę nie ma na niego miejsca zresztą nie tylko o miejsce chodzi. Na przyszłość nie polecamy włókna węglowego z FM75. Piszę to trochę na wyrost, bo jak gdzieś wcześniej pisałem aparatura FM75 została zakupiona jako używana...

Pozdrawiam i dziękuję w imieniu swoim i DARKB za pomoc :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona