Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 12:08 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr mar 26, 2008 2:47 pm 

Witam,
Walcze ciut powoli z problemem grzejących się silników (jak na razie szczotkowe) w TB01, z powodu innerbody wentylacja jest tylko od dołu w łożu silnika, z góry wszystko szczelnie zamknięte przed syfem/wodą i tak ma pozostać.
Jak więc zmniejszyć temperature silnika? Czy założyć np mocny silnik BL i dać na reglu limit na Ampery, czy może poprostu słabszą niż 200W szczotkę co nie będzie tak promieniować ciepłem?? Czy może słabsze niż 5-7T BL i limit A? Jakieś inne pomysły? Nie widzi mi się robienie przerw w jeżdzeniu do których teraz jestem zmuszony...
Auto waży gotowe do jazdy ok. 1800-1900g, przełożenie 8.3, jazda głównie szuter, piach, brudny beton/asfalt.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 26, 2008 3:25 pm 

może załuż radiator z wiatrakiem i jak będziesz zmieniał pakiet to załanczasz wiatraczek (oczywiście musi byc inne zasilanie dla wiatraczka bo byłby załanczany przy zmianie pakietu) co prawda nie ochłodzisz tym sposobem silnika do temperatury normalnej ale zawsze ubędzie trochę ciepła

Bobek

GG 4145124

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 26, 2008 3:26 pm 

BL to dobry pomysł, możesz dla BL zamiast ograniczać moc po prostu odpowiednio zmniejszyć przełożenie (lub daj mniejsze KV), żeby nie pobierał tak dużej mocy "w warunkach normalnych". Zyskasz przyspieszenie, prędkość w trudniejszych warunkach, oraz trochę sprawność.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 26, 2008 3:37 pm 

Jak wygląda sprawność BL? Płasko czy bardzo górzyście z jednym wysuniętym punktem o max wartości?

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 26, 2008 7:33 pm 

Ja proponuje wyciąć otwór w interbody i zasłonić go tkaniną grotexową ale skąd ją wziąść to niewiem, kup kurtke i ją potnij :D i do tego wiatraczek ale wyciągący powietrze spod interb.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 26, 2008 7:37 pm 

A ten nateriał to co??ani wody ani kurzu?

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 26, 2008 8:14 pm 

Dosyć płasko. To znaczy w początkowym zakresie (małe prądy) idzie ostro w górę, potem długo jest w miarę płasko. Przy maksymalnej mocy spada do 66% (przy tej sprawności zwykle określa się ciągłą moc maksymalną dla BL). Dlatego nie opłaca się pakować do modelu mocno "nadmiarowych" silników, szczególnie o wysokim KV, które mają duże prądy jałowe.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 26, 2008 8:16 pm 

Eeeee, ale kurtki są specjanie goretexem podszywane, żeby trzymały ciepło :) Fakt, ze moze to tkanina oddychająca, ale to nie najlepszy pomysł. Nie wiem... moze wytnij taka dziurke specjalnie tylko na wiatraczek, wstaw go tam i jak sie bedzie kręcił to może nie wpuści ani wody ani nic. A jak nie to rob przerwy - ja robie i zyje :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 12:00 am 

Ja mam ten sam problem i chyba zmienię silnik już nie na szczotkowy tylko od razu na bezszczotkę - Sidewinder 4600kV.
Co do chłodzenia to zupełnie poważnie zastanawiam się nad chłodzeniem WODNYM!
Mozna by coś takiego zrobić i chyba by to nie było bardzo skomplikowane...
Po pierwsze trzeba by kupić jakiś element przepływowy na silnik.
Ja znalazłem dwie opcje:
Rurkę z aluminium: http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=1679
i płaszcz wodny: http://www.airhobby.pl/product_info.php ... cts_id=504
To drugie mi się bardziej podoba tylko to już bezwarunkowo można tylko na bezszczotce zamontować bo musi być obudowa bez otworów.
Do tego trzeba zapewnić obieg wody i wymiennik ciepła.
Obieg wymusił bym pompką z ciśnieniomierza na nadgarstek bo ona działa na 3V i można by zrobić układ elektroniczny zasilany wprost z akumulatora (zresztą teraz robię układ pomiaru temp. i jej wyświetlania żeby sobie mierzyć np. na silniku, pakiecie i regulatorze - też zasilany z akumulatora).
Pozostaje jeszcze tylko kwestia wymiennika. Trzeba by zrobić coś na wzór chłodnicy i wbudować to w otwór wycięty w innerbody. Oczywiście tak że byłoby to w 100% szczelne. Byłby to jakiś radiator z rurkami miedzianymi a na wierzch można by dać wentylator (zasilany tez z pakietu).
Co do poboru prądu przez taki układ to myślę, że nie przekroczył by 0,5A.

Jest tylko jeden problem - bał bym się pociąć innerbody bo gdzie potem takie dostanę jak coś nie wyjdzie?
Dlatego pomyślał bym jeszcze o zrobieniu jakiejś formy i po prostu skopiowaniu innerbody np. za pomocą żywicy i włókna szklanego. Byłoby to pewnie o wiele cięższe, ale też o wiele sztywniejsze, dzięki czemu chłodnica by się dobrze trzymała. No i można by wprowadzić pewne modyfikacje co do kształtu.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 7:09 am 

Innerbody znam kogos kto ma na sprzedaz za 40. Woda odpada z uwagi na wagę. Na razie zmieniłem na szczotkowy silnik CS Electronic, oni mają potężne magnesy i dobrą sprawność, ale pewnie na razie tylko tak bedzie. Wsadzi sie jakies BL i tyle, czy jest sens wkladac jakies 10.5t czy to za slabo i dać silnik ok.450W?

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 7:11 am 

zbig napisał(a):
Dosyć płasko. To znaczy w początkowym zakresie (małe prądy) idzie ostro w górę, potem długo jest w miarę płasko. Przy maksymalnej mocy spada do 66% (przy tej sprawności zwykle określa się ciągłą moc maksymalną dla BL). Dlatego nie opłaca się pakować do modelu mocno "nadmiarowych" silników, szczególnie o wysokim KV, które mają duże prądy jałowe.

A czy nadmiarowe nie beda mniej sie meczyc i przez to grzac?

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 10:08 am 

najlepiej oczywiście pracować w zakresie maksymalnej sprawności, a to oznacza pracę poniżej mocy maksymalnej (circa 50% mocy maksymalnej).
np. Mamba (sprawdzałem tę z KV=4600) ma mały prąd jałowy i spoko można używać przy małych obciążeniach (z potencjalnym nadmiarem mocy), z całkiem dobrą sprawnością. Ale np Feigao "C", który używałem w Twin Daggerze ma koszmarny prąd jałowy i używanie go przy małych obciążeniach nie ma sensu, grzeje się od samego kręcenia luzem.
Generalnie silniki o dużym KV mają wysoki prąd jałowy (choć zwykle maja też większą moc maksymalną z racji mniejszej rezystancji uzwojenia).

Taka Mamba za szczotkę w zasadzie przy każdym obciążeniu i tak będzie mieć przynajmniej o połowę mniejsze straty (czyli grzanie) niż przeciętna szczotka.

p.s. Obawiam się, ze jak wrzucisz BL, to spróbujesz i tak dać pełną moc - to wciąga :). Tak więc problem chłodzenia, tym razem BL i tak powróci...

Ostatnio edytowano Cz mar 27, 2008 10:11 am przez zbig, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 10:09 am 

Dla mnie rozwiązaniem było przełożenie bezszczotki do 14:1 silnik sie grzeje symbolicznie regiel też.

Member of Polish RC Rally Mazovia League

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 10:06 pm 

Hmm, a na ile ustawić alarm w termometrze który będzie miał czujnik na korpusie silnika? 70 czy więcej stopni?

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 10:24 pm 

Ale dziś są bajery :) , 70st.C to już sporo, w silniku jest pewnie duużó goręcej, obudowa zawsze sie od pędu powierza chłodzi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona