Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 11:12 pm

Autor
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 8:30 am 

Czy docieranie szczotk w silniku elektrycznym tez ma znaczenie jezeli tak to jakie??? :?:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 6:09 pm 

Witam, jeżeli chodzi o silniki szczotkowe to moim zdaniem jest zalecane docieranie szczotek. W najprostszy sposób możesz to zrobić poprzez 2 lub 3 jazdy modelem. Na pierwszej jeździj bardzo bardzo wolno! Potem na drugiej jeździe podobnie a na trzeciej nie wykraczaj gazu po za połowę! Drugi sposób to zanurzenie silnika w wodzie destylowanej i włączenie go na parę sekund ;) To chyba tyle z tego co ja wiem, ale chyba są jeszcze inne sposoby ;) A poza tym jest trochę tematów na forum na temat docierania silników szczotkowych ... Pozdrawiam!

http://www.youtube.com/watch?v=FFVOZxFilzw

www.radio-control.oz.pl <- (Fairest forum in Poland modeller), (Najlepsze forum modelarskie w Polsce) <- Serdecznie zapraszamy do rejestracji!

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 7:25 pm 

Docieranie w czasie jazdy niewiele da. Docierać trzeba silnik (czytaj szczotki) bez obciążenia. Napięcie przyłożone musi być małe, max to 3V. Czas docierania to nie kilka sekund to co najmniej kilkanaście minut. W wodzie można dać nieco większe napięcie bo woda gasi ewentualną iskrę i wypłukuje materiał ze zużytej szczotki.
Należy dodać, że silniki zwane popularnie blaszakami, nie wymagają docierania szczotek. Można sobie ten etap odpuścić.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 8:01 pm 

Osobiście docierałem szczotki w inny sposób. Do nowego silnika zasprzęgliłem silnik wcześniej używany (może być inne źródło) i podłączyłem do niego małe napięcie z zasilacza stabilizowanego. W ten sposób niezasilany (i nieobciążony) nowy silnik kręcił się przez jakieś 10 minut na małych obrotach w obie strony (po przełączeniu begunów oczywiście). Następnie przedmuchałem intensywnie sprężonym powietrzem, komutator spryskałem delikatnie środkiem "kontakt U" - oczyszcza styk i lekko smaruje. Tak dotarłem silnik Tamiya Sport Tuned i jak narazie komutator i szczotki wyglądają OK - po kilkunastu jazdach po 3 pakiety. Metodę te znalazłem gdzieś na sieci....

Znaczenie docierania jest takie, że polepszasz styk - szczotki układają się lepiej na komutatorze i powoduje to mniejsze straty i zmniejsza iskrzenie - co może zniszczyć po dłuższym czasie komutator

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 03, 2008 8:51 pm 

Cytuj:
Osobiście docierałem szczotki w inny sposób. Do nowego silnika zasprzęgliłem silnik wcześniej używany (może być inne źródło) i podłączyłem do niego małe napięcie z zasilacza stabilizowanego. W ten sposób niezasilany (i nieobciążony) nowy silnik kręcił się przez jakieś 10 minut na małych obrotach w obie strony (po przełączeniu begunów oczywiście). Następnie przedmuchałem intensywnie sprężonym powietrzem, komutator spryskałem delikatnie środkiem "kontakt U" - oczyszcza styk i lekko smaruje. Tak dotarłem silnik Tamiya Sport Tuned i jak narazie komutator i szczotki wyglądają OK - po kilkunastu jazdach po 3 pakiety. Metodę te znalazłem gdzieś na sieci....

Znaczenie docierania jest takie, że polepszasz styk - szczotki układają się lepiej na komutatorze i powoduje to mniejsze straty i zmniejsza iskrzenie - co może zniszczyć po dłuższym czasie komutator

Jeżeli TonyXD wie, że nie da rady lub mu coś nie wyjdzie to niech lepiej nei bawi się w tą wodę ;/ lepiej niech dotrze wolną jazdą lub całkowicie sobie odpusci ...

http://www.youtube.com/watch?v=FFVOZxFilzw

www.radio-control.oz.pl <- (Fairest forum in Poland modeller), (Najlepsze forum modelarskie w Polsce) <- Serdecznie zapraszamy do rejestracji!

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 05, 2008 11:21 pm 

Nie ma sie co podniecac, 3-10 pakietów i po robocie, już śladu nie ma po troskliwym docieraniu :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 06, 2008 4:12 pm 

I tu bym nie był tego taki pewien... Z tego co zdążyłem zauważyć prawidłowo "dotarte" szczotki przy założeniu właściwiej konserwacji pozwalają na mniejsze straty cieplne. Pozatym "wypracowany" lepszy styk pomiędzy komutatorem a szczotkami w wyniku daje mniejszy prąd na mm2 powierzchni czynnej.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 06, 2008 5:45 pm 

hmm, ktos sprawdzal?:>

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 06, 2008 9:00 pm 

z teoretycznego pkt widzenia Jarlath ma racje bo kiedy szczotki "uloza" sie z komutatorem to podaczs pierwszych jazd komutator nie uszkodzi sie tak bardzo <kiedy szczotki maja najmniejszy styk z powierzchnia komutatora i na mm2 styku przypada najwiekszy prad> i w ten sposob moga dluzej trzymac i polaczenie bedzie wydajniejsze

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 06, 2008 10:35 pm 

A praktycznie dodatkowo stosuje wspomniany środek. Po pierwsze ładnie czyści miedź i jednocześnie lekko smaruje. Są to moje własne obserwacje po kilku silnikach. Do tematu modeli RC wróciłem stosunkowo niedawno po dłuuugiej przerwie więc moje metody mogą nie być na czasie.