Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 2:53 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 5:14 pm 

Ok, niech 2WD jeżdżą razem z Openem ale niech mają swoją oddzielną klasyfikację. Zresztą dokładnie tak jest w przepisach na ten rok. Likwidować klasę po w sumie jak na razie 6-ciu eliminacjach? Bez sensu. Poza tym zobaczcie co dzieje się w podobnej klasie E12. Klasa była na wymarciu a obecnie startują dwie grupy eliminacyjne. Dajcie czas 2WD, nie przekreślajcie jej już na samym starcie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 5:35 pm 
Administrator forum

Grzesiek, jestem w stanie zrobić listy startowe w ciagu kilku minut. Robi sie to szybko i bez bólu.

Co do 2WD - jest nas 4 raze z Drahomirem Cevelą. Jestem za połaczeniem tych 2 klas w jedną - OPEN. Żadnych osobnych klasyfikacji.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 5:40 pm 

Jeżeli chodzi o klasę 2WD to klasa sama się uśmierciła. Skoro na zawodach starują cztery modele i tylko dzięki uprzejmości kolegi z Czech, nie ma sensu wprowadzać oddzielnej klasyfikacji, bo wiąże się to z kosztami zakupu pucharów (pmiętajmy, że Liga Micro jest samofinansująca, a dystrybutor nie jest zainteresowany propagowanie tej klasy), a równiż stratą czasu startowego dla innych klas. Więc moim zdanie albo razem z Open'em albo wcale.
Co do lipoli to, wyższe napięcie w rękach tych "mistrzów prostej" da nie jednej lamperii szanse "skosztowania" smaku modelu.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 5:51 pm 

Marek, pamiętasz swoja reakcję na dopuszczenie Scalpela do klasy Open przepisami (martwymi) ogłoszonymi przez LOK? Mam ją gdzieś w archiwum GG :) Skąd ta nagła zmiana stanowiska? Co do słów Lesława o wspieraniu klas przez dystrybutorów to śmiem twierdzić że zbyt duży wpływ dystrybutorów na organizację zawodów jest zgubny czego przykładem niech będzie sytuacja w klasach E10 oraz spalinowych off-road gdzie dzięki "uprzejmości" i "trosce" dystrybutorów dochodzi do konfliktów w środowisku modelarskim rc car. Nagradzanie tylko "swoich" ludzi, rezerwowanie hoteli tylko "swoim" ludziom, organizowanie zawodów tylko dla "swoich" ludzi... Do niczego dobrego to nie doprowadzi.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 6:23 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Jeżeli chodzi o klasę 2WD to klasa sama się uśmierciła. Skoro na zawodach starują cztery modele i tylko dzięki uprzejmości kolegi z Czech, nie ma sensu wprowadzać oddzielnej klasyfikacji, bo wiąże się to z kosztami zakupu pucharów (pmiętajmy, że Liga Micro jest samofinansująca, a dystrybutor nie jest zainteresowany propagowanie tej klasy), a równiż stratą czasu startowego dla innych klas. Więc moim zdanie albo razem z Open'em albo wcale.
Co do lipoli to, wyższe napięcie w rękach tych "mistrzów prostej" da nie jednej lamperii szanse "skosztowania" smaku modelu.

Zgadzam się z Tobą Lechu , ale 6 cel ma wyższe napięcie szczytowe niż 2 LiPo - 9,18V do 8,44V. Więcej z nich nie wykrzesamy, więc może jednak ograniczyć do 5 cel?
Jeszcze jednym pomyslem może być nakazanie w openie opon gumowych, pomysl może wydawać się idiotyczny ale:
- większa dostępność opon na rynku
- ,,power,, będzie tylko przeszkadzal, zacznie się większy nacisk na precyzję jazdy a nie na speed-a
- większa żywotność opon- obniżenie kosztów
- możliwe że bezszczotki okażą się zbędne - również koszty bo na 5 celach szczotka nie dostanie tak w d....
To tylko propozycja, ot tak mi się pomyslalo, nie trzeba tego brać na poważnie :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 7:15 pm 

Cytuj:
Zgadzam się z Tobą Lechu , ale 6 cel ma wyższe napięcie szczytowe niż 2 LiPo - 9,18V do 8,44V. Więcej z nich nie wykrzesamy, więc może jednak ograniczyć do 5 cel?
Jeszcze jednym pomyslem może być nakazanie w openie opon gumowych, pomysl może wydawać się idiotyczny ale:
- ,,power,, będzie tylko przeszkadzal, zacznie się większy nacisk na precyzję jazdy a nie na speed-a
- możliwe że bezszczotki okażą się zbędne - również koszty bo na 5 celach szczotka nie dostanie tak w d....
To tylko propozycja, ot tak mi się pomyslalo, nie trzeba tego brać na poważnie :lol:

Pomysl 5 cell w openie wydaje mi sie bardzo dobry. Pozatym Lipo daja nie tylko przewage wydajnosci pradowej ale i tez znaczaca przewage wagowa. Jezeli wprowadzac lipo to tez ograniczenia min. wagi modelu. Ale nie wydaje mi sie to jakos potrzebne. Opony gumowe czemu nie :) Klasa ta stanie sie bardizje wymagajaca pod wzgledem umiejetnosci zawodnika chociaz nie sadze aby czolowka ulegla zmianie :). Pozatym zeby przejsc wtedy ze STD do opena wystarczy zmienic silnik.

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 8:04 pm 

Ja jestem piąty do 2wd.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 10:28 pm 
Administrator forum

Uważam że, ograniczenie ilości akumulatorów do 5 w Openie nie wpłynie na poprawę frekwencji w tej klasie. Jak ktoś chce jeździć na "5" to proszę bardzo, model jest łatwiejszy w prowadzeniu i tylko nieznacznie wolniejszy na prostej. Na pięciu celach regularnie jeździ Wojtek i Rafał, reszta raczej na sześciu, choć nie zawsze. Ja wolę 6 celek, bo wtedy mam większą frajdę z jazdy i tak jest zaprojektowany model.

Lipolki - obawiam się, że to już przesada, wyższe napięcie plus większy wydatek prądowy równa się większa moc, dodatkowo mniejsza masa a co za tym idzie większe prędkości, przyspieszenia i większe zużycie modelu. Czy ktoś sprawdzał, w wyścigu, jak się model zachowuje z takim pakietem ?

Artur Dzierzęcki napisał(a):
...6 cel ma wyższe napięcie szczytowe niż 2 LiPo - 9,18V do 8,44V...

Na napięciu "szczytowym" się nie jeździ. Model na dwóch LiPo będzie zdecydowanie szybszy niż na zwykłych sześciu celach.
Artur Dzierzęcki napisał(a):
Jeszcze jednym pomyslem może być nakazanie w openie opon gumowych...
...To tylko propozycja, ot tak mi się pomyslalo, nie trzeba tego brać na poważnie :lol:

I całe szczęście, że nie trzeba tego brać na poważnie.:lol:

Odnośnie standarda i 2WD zgadzam się z Markiem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 19, 2008 10:38 pm 

Pawle ja próbowałem, a może uda się przetestować z innymi modelami w niedziele. Będę miał porównanie na torze. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 12:07 am 

- ,,power,, będzie tylko przeszkadzał, zacznie się większy nacisk na precyzję jazdy a nie na speed-a
- możliwe że bez szczotki okażą się zbędne - również koszty bo na 5 celach szczotka nie dostanie tak w d....
Zgadam sie z Arturem.
Jestem za 5 celami, bo oszczędza się model i nie tyko swój, ale i innych. Za 5 celami przemawia jeszcze fakt, że tak jeżdżą Czesi i zawsze jak sprawdzą że u nas jest 6cel to raczej nie będą chcieli do nas jeździć na zawody.
Co do silników w standard jestem za sprawdzaniem wydajności, możliwością rozebrania silnika w celu naprawy. po teście silnika widać będzie czy jest lepszy czy nie odbiega od normy. W tych silnikach często sie wytapia tylna panewka, lub padaja gwinty, dlaczego by je od razu wyżucać. Opony gumowe jestem za może nie będą tak szybko schodzić jak pianki.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 7:44 am 

Grzegorz Nóżka napisał(a):
...
- ,,power,, będzie tylko przeszkadzał, zacznie się większy nacisk na precyzję jazdy a nie na speed-a
- możliwe że bez szczotki okażą się zbędne - również koszty bo na 5 celach szczotka nie dostanie tak w d....
.

Grzesiu z takim punktem widzenia ,to po co grzebiesz przy silniku w Openie ...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 8:39 am 

To co zacytowałeś, to akurat słowa Artura z którymi sie zgadzam.
Dlaczego sądzisz że ja grzebię w silnikach w openie, bo mój model jest szybki? Ja nie grzebię w silnikach 300. Mam dwa silniki które kupiłem z modelem i są bdb. Prawdopodobnie jeden był w rękach dobrego modelarz, ale ja ich nie poprawiam.
Poza tym jaki by nie był silnik 300 to na 5celech i tak jest wolniejszy od 6-celowego modelu.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 8:59 am 

Porozmawiaj z Wojtkiem Bukryjem,który jeżdzi na 5 celach i sobie to chwali (w bezpośredniej konfrontacji wypadasz bladziej).Co do silnika to masz strasznego farta .Kolejne zawody Twój silnik jest szybszy niż Pawła Mamba,a pamiętać trzeba,że 300 Graupnera jest na 6 v,a więc jego destrukcja następuje znacznie szybciej.W standardzie sama wymiana szczotek Ci nie wystarcza ,musisz rozbierać,a tu trafiła się taka "lala" z drugiej ręki,która starcza na tyle zawodów w Open i jeszcze ma takiego powera.Chętnie poznałbym nazwisko tego modelarza,który ma takiego farta,że w jego ręce dostają się tylko tak dobre silniki.Gdybym nie kupował silników 300 to mógłbym uwierzyć.
Może od tego modelarza dostałeś poprostu receptę na poprawę,ale ten sam modelarz powinien Ci zasugerować właśnie 5 cel.Narowisty koń potrzebuje dobrej ręki...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 9:25 am 

Nie używam, najlepszego silnika do ciągłej jazdy. Dopiero drugie zawody używam 6cel, dlatego model jest tak szybki i myslę, że za szybki. Silniki sie szybciej zużywają. Do tej pory jeździłem na 5celach, dlatego silniki tak długo żyją, musicie spróbować.
Do silników standarda sie nie przyczepiaj i nie pisz bzdur, bo silnik był naprawiany, nie tuningowany. W porównaniu do parametrów silników moich modelarz (jak je sprawdzałem) miał osiągi średnie, napewno nie najlepsze.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 20, 2008 10:05 am 

Grzegorz Nóżka napisał(a):
...
Do silników standarda sie nie przyczepiaj i nie pisz bzdur, bo silnik był naprawiany, nie tuningowany. W porównaniu do parametrów silników moich modelarz (jak je sprawdzałem) miał osiągi średnie, napewno nie najlepsze.

Grzesiu a czy Graupnery też remontujesz,bo one też kosztują,a sypią sie bardziej niż HPI(sprawdzone w 6 godzinnym wyścigu).
Rozbieranie to rozbieranie,a nie bzdury...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona