A wiec tak, ja u siebie rowniez bede zmienial filtr powietrza. Przrzuciłem sie na Rally i robie sobie do tego odpowiedni filtr ( mam mozliwość utoczenia ), gdyz nie moge na rynku znalezc tego czego szukam. Filtr bedzie cały alu.
A co do Twojego pytania to:
napewno jest lepiej jak filtr bylby przed silnikiem, wtedy ma chlodniejsze powietrze=większa moc.
Nazwany przez Ciebie "dlugi wąż" poprawi osiagi na niskich obrotach.
Tak to jest przynajmniej w pradziwych samochodach 1:1, wiec jesli masz w samochodzie zwykly kolektor ze sportowym wkladem filtra powietrza, powietrze zanim doleci do silnika, pokonuje droge od kolektora do silnika okolo 2 metrow, przez rozne rury ( silnik przy takim "ukladzie" ma wieksza moc/moment obr na NISKICH obrotach/prędkości ).
Jesli natomiast założysz filtr stożkowy do samochodu 1:1, wtedy musisz wywalic kolektor i wszystkie te zbędne rury. Wiec montujesz filtr stozkowy przy samym silniku/bezpośrednio ( wtedy silnik potrafi nawet sie zamulić na niskich obrotach, ale dostaje mocy na obrotach WYSOKICH )
Tak to wyglada w świecie 1:1, mysle ze napewno ma to przłożenie w świecie modeli, bo jednak zasady pozostaja te same