Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 2:54 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 19, 2007 10:21 pm 

Tomasz Gadnicki napisał(a):
A co to za paliwo RT? Gdzie mogę je kupić? A jeżeli chodzi o to paliwo Big Bang... Mogę sobie na nim jeździć tak rekreacyjnie, a na zawody wziąć Tornado? Na Tornado to trzeba kupe kasy wydawać, a tak to żebym na czymś pojeździł. Co o tym sądzicie?

jasne, że możesz, tyle że przy każdej zmianie trzeba będzie przekręcać silnik, a to ani fajne, ani zdrowe dla silnika

RT to Runner Time, jeszcze droższe od tornado, dostępne w defenie i w rcbziom

zawody kosztują, decydując się na to musisz sie liczyć ze znacznymi kosztami (paliwo, części, dojazdy, noclegi ...)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 2:26 pm 

Jeszcze dużo czasu do jakichkolwiek zawodów, w których będę uczestniczył, dlatego narazie kupiłem sobie Big Bang 20%. Silnik trzyma obroty, wszystko gra, tylko nierówno chodzi. Pewnie to kwestia regulacji :) Kupiłem filtr paliwa i nie wiem jak go zamontować, może to bez różnicy, bo chodzi mi z której strony. Z jednej strony jest niebieski i w niej jest ten element filtrujący, a z drugiej srebrny. I jak mam włożyć, element filtrujący bliżej silnika, czy przeciwnie? Poradźcie mi, czy przeciąć rurkę i go włożyć, czy jeszcze ją trochę skrócić, albo jeszcze inaczej (filtr jest długości 3 cm) :) Ja mam dokładnie tak...
http://img214.imageshack.us/my.php?imag ... 932hf7.jpg

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 3:58 pm 

jeśli masz filtr z mocowaniem to mocowanie przykręć jednym z tych srebrnych wkrętów trzymających płytkę z napisem kyosho, ustaw go wzdłuż baku na przykład. Ten kawałeczek przewodu od baku do silnika zostaw sobie na pamiątkę ... lub wyrzuć, jak wolisz. Nowy kawałek przewody pociągnij z baku do filtra, drugi kawałek przewodu poprowadź z filtra nad serwem wokół kolanka filtra powietrza do nypla na gaźniku. Nypel można obrócić, Wystarczy lekko poluzować tuleje iglicy (to mosiężne), ustawić nypel do góry, tak żeby przewód ładnie w niego trafiał i dokręcić tuleję.

filtr ustawiasz wkładem od strony silnika

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 4:08 pm 

Filtr jest bez mocowania, tylko nakładam na niego rurkę. Muszę jeszcze kupić nowy, długi przewód, bo niestety nie mam takiego. Wielkie dzięki za porady :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 5:01 pm 

Wyszedłem do garażu i jest problem... Silnik zapala, chodzi fajnie, ale... Jak jest zimny to trzyma obroty, gaje mu gazu troche, ładnie się wkręca, a jak się rozgrzeje to trzyma obroty, ładnie się wkręca, ale nie schodzi z obrotów, znaczy się puszczam gaz, a on tak już przy niskich takie muu i chodzi jak by się nie wiem zalewał. No to mu ująłem paliwa przy niskich obrotach tą dyszą wolnych obrotów no i gaz i to samo schodzi, ale takie muu i nawet gaśnie. Nie wiem co jest HSN dokręciłem, zmniejszyłem mu paliwa, a ledwo rusze tą od wolnych obrotów, a gaśnie... Nie wiem, pomocy :( Jest tak jak na 13, 14 sekundzie na tym filmie, wysoko takie muuu i wraca do obrotów i jeszcze 23 i 24 i 25 sekunda to samo, tak samo jest u mnie tylko nawet może zgasnąć... O u mnie może być tak samo jak na końcu filmu, po prostu zgaśnie jak puszcze gaz jak już będzie przy niskich obrotach... Proszę o pomoc

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 5:14 pm 

Jakim filmie ?

GG:2247936

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 5:17 pm 

O sorry, zapomniałem :P http://pl.youtube.com/watch?v=Vw-a7uSdp3c o i jeszcze w 28 sekundzie, to samo praktycznie co ja mam... Identyczne objawy... O i jeszcze przy zaciśnięciu przewodu paliwowego gaśnie po ok. 2-3 sekundach...
Cytuj:
Po ustawieniu śrubki wysokich obrotów, możesz rozpocząć regulację śruby niskich obrotów znajdującej się na boku gaźnika. Silnik podobnie jak przy regulacji wysokich obrotów należy rozgrzać. Po rozgrzaniu ściągnij karoserię i zaciśnij wężyk doprowadzający paliwo aż do zgaśnięcia silnika. Jeżeli śruba jest ustawiona prawidłowo, obroty silnika powinny powoli wzrosnąć i po chwili zmaleć aż do zgaśnięcia silnika po około 3 - 4 sekundach. Jeżeli silnik gaśnie szybko, mieszanka jest zbyt uboga i należy dokonać regulacji przykręcając śrubę o 1/8 obrotu w lewo. Natomiast, gdy silnik pracuje dłużej niż 5 sekund aż do całkowitego zgaśnięcia - mieszanka jest zbyt bogata – dokonaj regulacji w przeciwną stronę, czyli przykręć śrubą niskich obrotów o 1/8 obrotu w prawo.

Może przez to że mam za obogą mieszanke tak się dzieje? Tylko co rusze śrubke to zaraz gaśnie, albo może za energicznie to robiłem...

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 6:19 pm 

wróć do ustawień fabrycznych
iglicą ISN ustaw szczeline przepustnicy na 2-3mm
uruchom model stojący na podstawce (pudełko po butach jest świetne)
niech chwile pokręci
jak się lekko rozgrzeje spróbuj chwile pojeździć, żeby rozgrzać silnik
jak sie rozgrzeje zacznij wkręcać HSN po 1/8 obrotu (w prawo) wkręcaj dotąd aż model będzie osiągał max obroty i nadal dymił. Jesli będzie przestawał dymić odkręć HSN o 1/4 i próbuj dalej

jak już będzie wchodził na max obroty i nie zgaśnie, odkręć HSN (w lewo) o 1/8 i zostaw

postaw model na podstawce, dodaj gazu na max na 2s
puść gaz i obserwuj obroty silnika
powiny spaść do jałowych
i teraz
jeśli obroty nie będa spadać do jałowych odkręć LSN o 1/2 obrotu
znów gaz na full na 2s
puszczasz gaz i obserwujesz
jeśli obroty zaczynają spadać i silnik gaśnie wkręcasz LSN
jeśli obroty zaczynają rosnąć i silnik gaśnie odkręcasz LSN
przy poprawnym ustawieniu silnik po przegazówce powinien wrócić do jałowych i pracować stabilnie przez min 30s

jak już to zrobisz odkręcasz ISN tak, żeby obroty jałowe spadły do momentu aż silnik przestanie kręcić kołami w powietrzu

stawiasz model na koła, jedziesz na max obrotach i puszczasz gaz, silnik powinien wkręcać się posłusznie na obroty jak depniesz i spadać do jałowych jak puszczasz
jeśli się nie wkręca tylko muli wkręcasz LSN o 1/8
jeśli po puszczeniu gazu nie spadają obroty odkręcasz LSN o 1/8 lub więcej

w całym zakresie obrotów silnik ma dymić, jak na maxie przestaje dymić trzeba odkręcić HSN
jesli przy przyspieszaniu dymi zbyt obficie wkręcamy troche LSN

na tę pogode do silnika trzeba ciepła świecę, silnik 3.4ccm - świeca z numerkiem 4 lub 3 (np hpi R4, OS A3)

filtr upoluj opaską do podwozia

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 20, 2007 9:16 pm 

Ja polecam świece OS R5 (tylko znaleźć cieplejszą, bodajże R3).

Odpalasz ten model jak kosiarkę a nie model

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5