Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 2:54 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 5:54 pm 

A spróbuj wycisnac filtr poweitrza.
Weź zawiń w papier i mocno ściśnij.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 7:01 pm 

A co to da? Zablokuje dopływ powietrza?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 7:24 pm 

Wyciśniesz nadmiar oleju jeżeli taki jest.
Oczywiście zdejmij gąbke najpierw

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 7:27 pm 

A po co w papier zawijać?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 7:32 pm 

Żebyś nie ubrudził rąk i nie musiał czyścic i papier wchłonie odrazu a bez papieru część wróci spowrotem

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 8:02 pm 

Aha, spoko, nie widziałem co przez to rozumieć :) W sumie to wyczyściłem go porządnie w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń i wypłukałem (no i oczywiście wysuszyłem). Czy olej rycynowy nadaje się do nawilżania filtra? Ogólnie to przy ujmowaniu silnikowi paliwa zaczął dziwnie pracować (patrz 1 post). Chciałem już przystąpić do regulacji.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 9:09 pm 

Po prostu tłok się spasował i silnik zarządał zmiany ustawień na HSN, to jest całkiem normalne. Poza tym jak odpalasz to nie przelewaj silnika paliwem, ono mam poprostu dojść do gaźnika. A jak ty go przelewasz paliwem, to najzwyczajniej go zalewasz plus dochodzą do tego jeszcze bogate fabryczne ustawienia i nie dziw się więc, że musisz tyle machać szarpanką, żeby go odpalić. Jak widzisz, że paliwo dotarło do końca wężyka przestań kręcić silnikiem, zakładaj świecę i zapalaj. Takie przelewanie-zalewanie nie ma sensu.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 9:11 pm 

Spoko, na pewno spróbuje. A co to znaczy HSN?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 9:19 pm 

Jest to High Speed Idle, czyli iglica regulująca dopływ paliwa do silnika przy wysokich obrotach, ta na samej górze gaźnika. Ale widzę, że zanim zaczniesz regulować silnik poczytaj jeszcze instrukcję i to forum. Masz termometr?

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 9:25 pm 

Ahaa, wiem generalnie co to jest, ale nie znałem skrótu. Nie mam termometru, ale inaczej sobie radze 8) Ale to jest normalne mówisz? Takie symptomy to normalka, kiedy spasuje się tłok? Trochę się zaniepokoiłem, bo nowy model...

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 9:49 pm 

Po prostu silnik się dociera i dotychczasowe ustawienia (chodzi o te fabryczne o których pisałeś) okazały się dla niego zbyt bogate aby mógł normalnie pracować. A zakończyłeś już całe docieranie? Jak tak to zacznij go regulować. Aha i nigdy nie jeźdź z suchym filtrem powietrza :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 10:06 pm 

Ok, dzięki wielkie, wszystko posprawdzam jutro i zdam relacje :wink: Wypaliłem ok. 0,7l więc raczej skończone docieranie :) Mam mało przestrzeni, bo tylko garaż. Może mi sie uda wynająć sale gimnastyczną, to trochę poszaleje :D Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 11:07 pm 

hmm sala gimnastyczna i spalinówka brzmi fascynująco sorry za OT ale nie mogłem sie powstrzymać

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 17, 2007 11:12 pm 

Wyjdź na dwór i jeździj

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 18, 2007 4:21 pm 

No ale po śniegu? Co do regulacji. Próbowałem, próbowałem i nic nie wyszło. Normalnie nie wiem co jest, tracę już cierpliwość. Wszystko opisze, i może nawet później film dam... Otóż... W instrukcji pisze (silnika GX21):
Adjust the needle valve and air/fuel mixture adjustment screw to their standard position as follows. No spoko
1. Needle valve - 4 turns unscrewed from closed position. Tak zrobiłem
2. Air/fuel mixture adjustment - Tighten the screw to that the space to be 0,5mm like the drawing (obrazek pokazuje, że ma być wkręcona w głąb korpusu gaźnika właśnie o te 0,5 mm). No spoko ustawione, w razie czego próbowałem też o pół obrotu mniej i więcej.
Adjustment 1 and 2 may slighty vary according to the type of glow plug and glow fuel. Świeca to raczej oryginalna jest, ładnie się żarzy tylko szybko się rozładowuje aku w grzałce :? Paliwo Model Technics Helimix 10% nitro (tak mi powiedział sprzedający). Może złe paliwo, no ale wcześniej chodził, możliwe, że już mu sie tego odechciało i chce o większej zawartości nitro? :?
No dobra jedziemy dalej.
Engine starting & break-in
Proceed as follows when starting and breaking the engine:
1. Make sure the needle valve is unscrewed 4 turns from closed position (spoko upewniłem sie :P)
2. Fill fuel into the tank. Move the throttle lever to the high position, prime the engine (push the choke button 2 ~ 3 times or put 2 ~ 3drops of fuel directly into the carburetor) and move the throttle lever back to the slow throttle position. No dobra, przelałem przez zatkanie tłumia i pocągnąłem 3 razy no i paliwko poszło do gaźnika.
3. Pisze ze włóż zapalarke
4. Energicznie szarpnij pull start nie wiecej niz 20 - 30 cm kilka razy. Dobra zapalił za tam którymś razem no i dalej pochodzi z 10 - 15 sec i zwalnia zwalnia aż gaśnie. Później szarpie i zapala ale zaraz gaśnie. Zapalam i trzymam od razu na gazie, wiec chodzi. Gazuje troche no i sie wkreca a tu zaraz takie muu i zdycha. Znowu zapalam i chodzi no i gaśnie za chwile... No i tak w kółko... Nie mam nawet czasu na regulacje bo zaraz gaśnie... Srubke od wolnych obrotów wkrecilem nawet ze przepustnica otwarta jest 1 mm, a pisze zeby 0,3mm ale normalnie bez różnicy, zaraz gaśnie. Wyczyściłem filtr i na suchym go odpalilem tylko zeby sprawdzic to samo wiec nasączyłem tak jak potrzeba olejem. No nie wiem co się dzieje, ręce mi opadają... Po za tym dym leci straszny po dodaniu gazu, wiec wydaje mi sie ze za duzo paliwa dostaje to ujmuje a on nic i needle i air/fuel mixture adjustment, normalnie nie wiem. Proszę o pomoc, chce się cieszyć pojazdem a nie ciągle przy nim grzebać. Pali i już!
Dodam jeszcze ze chyba jest juz dotarty (wypalone ok. 0,7l 10% nitro, silnik 3,5 ccm 1,9 KM), no ale powinien chodzic, ja sam podczas jazdy później ujmuje paliwa, wiec musi chodzic na jeszcze tych docierających... Chyba że trzeba jeździć, no nie wiem, bo ja robie to na postoju praktycznie.
Tutaj instrukcje:
http://www.kyosho.com/jpn/support/instr ... _qsg_m.pdf
Strona 3
http://www.kyosho.com/jpn/support/instr ... 3_im_m.pdf
strona 9
Tutaj wszystko co do samochodu
http://www.kyosho.com/eng/support/instr ... index.html
Proszę, poczytajcie to, przeanalizujcie, może z doświadczenia wiecie co trzeba zrobić. Weźcie wszystko pod uwage, ja wszystko sprawdze, byle żeby chodziło. Kupe kasy wydałem na ten model i nie chce żeby stał (chyba każdy tak myśli jak ja :)) Jeszcze raz bardzo proszę o zainteresowanie. Pozdrawiam

PS. Może ktoś z Was ma taki model, to niech napisze do mnie na gg (w podpisie) Walcie, na pewno się odezwe (bo przeciez potrzebuje pomocy :)) Będe bardzo wdzięczny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona