Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 11:19 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 11:22 pm 

Deklaracja zgodnosci to nie CE, musi być ona w języku Polskim podpisana przez 'urząd komunikacji elektronicznej' UKE dawny URTiP.
Dokument ten załatwia importer urządzenia.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 11:38 pm 

zbig napisał(a):
Aneks 1 mówi o zdalnym sterowaniu ogólnie wszystkiego. Nie ZABRANIA sterowania zdalnie modelu :) (w myśl zasady co komu do tego co ja zdalnie steruję).

Możesz sterować w bliskim zasięgu to znaczy ile bo dla mnie to jest 5 m.
Cytuj:
nadajniki 2,4GHz pracują w ogóle jako urzadzenia transmisji danych, a nie zdalnego sterowania modeli. W myśl zasady: co nie jest zabronione, jest dozwolone.

Rozporządzenie mówi co można a nie czego nie można i nie obowiązuje tu taka zasada. Tak jest po prostu krócej.
Cytuj:
Gdyby trzymać się Twojej interpretacji, Spectrum i inne "wynalazki" mógłbyś użyć najwyżej do zamykania drzwi od lodówki...

To, że można je kupić w Polsce to nie znaczy, że można je również używać. Tak jak możesz kupić kwarc na np kanał 57 (40,765 MHz) wcale nie oznacza, w myśl polskiego prawa, że możesz go używać.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 11:42 pm 

amonsul napisał(a):

2,4Mhz to jest pasmo dostępne (miedzy innymi wifi)

Wi Fi pracuje w 2,4-2,5GHz!

amonsul napisał(a):
2,4Ghz nie jest uwzględnione w rozporządzeniu a tym samym nielegalne do używania w naszym kraju.

Czyli wg Twojego powyższego twierdzenia wszystkie urządzenia wi-fi są nielegalne :?:

W Polsce można używać pasma od 2,4000 do 2,4835 GHz i urządzenia posiadające homologacje moga z niej korzystać.

DSM, DSM2, DSSS nie są urządzeniami zdalnie sterującymi tylko urządzeniami przesyłającymi i odbierającymi dane - tak jak np: karty WiFi

No team!

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 04, 2007 11:55 pm 

Swego czasu, na tym forum, była już dyskusja na temat legalności używania aparatur. Pisałem o tym, że przeprowadziłem rozmowy telefoniczne z urzędnikami odpowiednich służb i zawsze otrzymywałem odpowiedzi, że zdalne sterownie modeli jest dopuszczone tylko i wyłącznie zgodnie z aneksem nr 8 sławnego rozporządzenia.
Zaoferowałem zainteresowanym numery telefonów i nazwiska osób z którymi rozmawiałem. Nikt się jednak do mnie nie zgłosił po te dane.
Na dzień dzisiejszy tych notatek już niestety nie mam bo były mi zbędne.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 12:03 am 

Prawna analiza potwierdza, że 2.4GHz nie jest legalne. Legalne pasma są określone w aneksie 8.

Stan prawny jest taki dozwolone częstotliwości to 27, 40, 35 MHz z zastrzeżeniem pasma 35MHz dla modeli latających. Uwaga nawet nie wszystkie kanały są dozwolone.

Niedozwolone póki co częstotliwości to 75MHz oraz 2.4GHz.

Tak to wygląda na dziś dzień. Ale też na dziś dzień "nielegalność" 2.4GHz jest wyśmienitym przykładem martwego prawa. Do czasu jak ktoś nie będzie chciał skorzystać z ubezpieczenia, wtedy przekona się na własnej skórze, że było to niezgodne z prawem i nie ma podstaw do zaspokojenia roszczenia.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 7:45 am 

Niejako na podsumowanie - warto zauważyć, że to polskie prawo nie nadąża za rozwojem techniki, a nie odwrotnie...
Na pocieszenie można tylko napisać, że w Japonii na zawodach nie wolno używać aparatur 75MHz i 2,4GHz, więc to nie tylko u nas te problemy.
Z drugiej strony, jeżeli 2,4GHz jest ISM to możemy wierzyć, że używając apki na tej częstotliwości nie zrobimy nikomu krzywdy, a zasięg jest stosunkowo niewielki, więc i szkody, które możemy wyrządzić sobie i innym - niewielkie.
Gdyby jednak ściśle przestrzegać zasad legalności (a powinniśmy) to i pod domem i na zawodach należałoby używać apek jak w Japonii :)
Mam nadzieję, że może LOK zgłosi stosowne pasma częstotliwości do rzeczonego aneksu...
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 8:32 am 

sumpirowicz napisał(a):
Mam nadzieję, że może LOK zgłosi stosowne pasma częstotliwości do rzeczonego aneksu...

:lol:
Ta sprawa nie jest sprzed roku czy dwóch. Sprawa znana jest conajmniej od kilkunastu lat. Do tej pory nie widać żadnych rezultatów działalności w zakresie zmiany przepisów.
Reasumując: wiedzą i olewają!

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 8:53 am 

Panie Mariuszu,
to dobrze, że przymykają oko na zawodach, bo to byłoby sztuczne uwstecznianie się tylko dlatego, że prawo jeszcze nie zdążyło dojrzeć do rozwoju techniki choć pasma 75MHz i 2,4GHz są w Polsce ISM (znam przypadek, gdzie szef kazał liczyć na kalkulatorze "słupki", żeby sprawdzać, czy się komputer nie pomylił ;) )
co więcej - gdyby LOK nie był wyrozumiały w tym względzie to zaraz byłyby głosy przeciw LOK-owi, że zacofany, itp., a w E-10 Buggy 4WD na najbliższych zawodach w Warszawie z 10-ciu zawodników mógłby wystartować... jeden :)
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 9:05 am 

Nie zrozumiałeś!
LOK musi być wyrozumiały bo sam "dał ciała".
MP przez niego organizowane, trzeba by powiesić na wieszaku!
Nie ma takiej fizycznej możliwości aby przeprowadzić zawody i nie złamać aneksu nr 8!

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 9:39 am 

Jest proste wyjście z sytuacji, zawodnicy korzystający z niedozwolonych częstotliwości powinni zostać zdyskwalifikowani a zdobyte przez nich do tej pory punkty powinny być anulowane.

EDIT: Zapomniałem dodać tego: :D:D:D:D:D

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 10:35 am 

Według prawa Polskiego pasmo 2,4Ghz jest legalne przy nie przekraczaniu maksymalnej mocy średniej i posiadania deklaracji zgodności czyli że nadajnik przeszedł pomyślnie pomiary w laboratorium.

Oczywiscie nie ma to nic współnego z dopuszczeniem na zawodach.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 12:19 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Jest proste wyjście z sytuacji, zawodnicy korzystający z niedozwolonych częstotliwości powinni zostać zdyskwalifikowani a zdobyte przez nich do tej pory punkty powinny być anulowane.

Szanowny Kolega działa w myśl zasady "I żeby niczego nie było" ;)

Ja jestem zdecydowanie za rozwojem modelarstwa i cieszę się, że na zawodach jest nas coraz więcej i martwi mnie, że wciąż za mało ;)
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 4:38 pm 

Poruszyłem temat i dyskusja się rozwinęła...:D a co do wypowiedzi Pana Przemka- faktycznie "nie będzie niczego:)" Z drugiej jednak strony, to juz problem tych ktorzy wczesniej problemu nie zauwazyli.. Ale problemu jak dla mnie nie ma, bo nic sie zlego nie dzieje.(troche zagmatwane) Może wypowie się może jakiś sędzia...Tak czy inaczej kupie i tak apke w Ameryce - 1$- 2,45 PLN xD

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3