Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 4:43 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: I EMP - Poznań
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 3:14 pm 

organizacja na wysokim poziomie, tor bardzo fajny- techniczny, ciekawe bandy (w ogóle nie uszkadzały modeli), ale niestety sędziowie najważniejszych konfliktów na torze nie widzieli (ale to już normalka), targi na około toru bardzo fajne i ciekawe , jedynie rozdanie nagród trochę dziwne z powodu braku kategorii wiekowych i 36 dyplomów do 540 :P :lol:

pozdrawiam B.O

(poprzednie konto uleglo awarii)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 3:56 pm 

Dzięki organizatorowi "Targi Poznańskie" tor był naprawdę imponujący.Aż szkoda,że ta ich wykładzina jest tylko raz w roku dostępna dla modelarzy.600 m kw.robi wrażenie.Patryk Raczyński też sprawdził się jako "architekt".I tu kończy się wysoki poziom.Reszta to eksplozja dyletanctwa.Zgraja sędziów,przekrzykujących się przez miktofon,wywoływanie zawodników stojących na serwisie do oddania pchełki(zawodnik opuścił tor w czasie biegu).Niemiły epizod z najstarszym,polskim zawodnikiem(jego zbulwersowanie do dzisiaj słyszę w uszach),po którym pojechał do domu.Chodzenie po torze w okolicach stolików serwisowych w czasie biegów(w wykonaniu aplikantów sędziowskich).Na takiej imprezie z liczną widownią,brak kamizelek dla serwisantów(można było zwrócić się do zawodników ,każdy pożyczyłby swoją z samochodu)to niemałże skandal.Komentarze sędziego w klasie Mod.świadczące o nieznajomości zawodników.
Dało się wyczuć odżywiające ,gorące uczucie pomiędzy LOK i ATA uzasadniane troską o dzieci i młodzież,po czym pominięto klasyfikację z podziałem na grupy wiekowe.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 5:07 pm 

Ogolem zawody na bardzo wysokim poziomie.
W koncu nic dziwnego - w informatorze bylo napisane kto jest
kierownikiem i organizatorem zawodow
Stoliki dywanowe - ciekawy pomysl :D <- DUZY PLUS
Bandy z tektury - pomysl kontrowersyjny -> lagodny dla modeli, uciazliwy dla serwisantow...

Do Loku:
Moze w przepisach uscislic czy na kazdych zawodach ma byc podzial w 540 i specu na kat. wiek. ?

Finiszujac, bardzo udana impreza, mila atmosfera, tor swietnie zaprojektowany, wielkie brawa dla Patryka ;) .

Smak zwyciestwa smakuje lepiej po walce FAIR-PLAY

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 6:03 pm 

Witam .
Jak dla mnie jako absolutnego świeżaka w Hali i bardzo krótkoterminowego serwisanta w off-road hala naprawde wywarła na mnie ogromnie pozytywne wrazenie i mam nadzieje ze tak zostanie .
czyli reasumując ogromne dzieki dla organizarorów , sedziów i osob zwiazane posrednio i bezpośrednio z organizacja tej imprezy za naprawde duza dawkę pozytywnych przeżyć .
pozdrawiamy
Jacek i Kuba Pietrzak Łódz

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 8:32 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
...I tu kończy się wysoki poziom. .
..wywoływanie zawodników stojących na serwisie do oddania pchełki(zawodnik opuścił tor w czasie biegu).
...Chodzenie po torze w okolicach stolików serwisowych w czasie biegów(w wykonaniu aplikantów sędziowskich).
..brak kamizelek dla serwisantów...
...po czym pominięto klasyfikację z podziałem na grupy wiekowe.

Witam

EDIT: Punkt pierwszy wywaliłem . ADMIN

Po 2 : EDIT: Tą część również wywaliłem. ADMIN
O ile mnie pamięć nie myli jest ustalone w przepisach, że po skończonym biegu Zawodnik schodząc z podestu powinien :
a) pójść po model na tor, podnieść go i wyłączyć aparaturę.
b) WYJĄĆ i ODDAĆ transponder ( chyba, że posiada indywidualny ) i aparaturę.
c) udać się z modelem na stanowisko przeglądu technicznego.
d) udać się na serwis
Jeśli zawodnik zapomniał o punkcie " b " i nie oddał transpondera na który czeka już jego kolega startujący w kolejnym biegu, zawsze gdy Ja będę za wydawanie transponderów odpowiedzialny, choćby Zawodnik miał zejść z serwisu ( nie powinien na niego wchodzić przed wypełnieniem punktów a-c ) będę przywoływał go do oddania transpondera. Dlaczego ??? Aby później nie napisał, że biegi się opóźniły - bo sędzowie nie doppilnowali sprawy transponderów. Chyba, że Mój rozmówca zmieni przepisy w tej kwestii. :lol:

Po 3.
Przejście między torem i punktami serwisowymi w tym miejscu ( jak sami wiecie ) było dość wąskie. Z pewnością jeśli Mój rozmówca by go ciągle nie "okupował " sędzowie pomocniczy nie musieli by go mijać i schodzić na tor. Jak , nie daj boże, by się z nim zderzyli wtedy podniósł by larum, że został popchnięty bądź co gorsza ... a nie powiem Wam co gorsza. :wink:

Po 4.
Uwaga bardzo słuszna - W imieniu Organizatorów przepraszam za to niedociągnięcie. Na kolejnych zawodach to się poprawi.

Po 5.

Zgadzam się z rozmówcą w 100 % - NIE WOLNO REZYGNOWAĆ Z PODZIAŁU NA KATEGORIE WIEKOWE w klasach 540, Spec i Modified ( Jeśli mnie pamięc nie myli ta ostatnia teź powinna być rozgrywana z podziałem na kategorie wiekowe ). W tej kwestii bedę przy najbliższej okazji rozmawiał z jednym z Organizatorów.

pozdrawiam

Robert Goś

Robercie, za prowokowanie do durnej dyskusji dorobiłeś sie koejengo ostrzeżenia w dniu dzisiejszym. Kolejne ostrzeżenie = BAN. ADMIN

Mam nadzieję, że twój kolega klubowy,który również prowokuje takie dyskusje też dostanie ostrzeżenia.

Ostatnio edytowano Śr paź 31, 2007 1:54 pm przez Robert Goś, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 9:26 pm 

... i jeszcze jedno, Panie Zaremba !!!

Poczytaj sobie Pan kto tak naprawdę wnosi przeogromny wkład w rozwój modelarstwaq w Polsce, jaki to "ogrom pracy" i jakie już osiągnięte sukcesy (a to dopiero początek), i wtedy może wreszcie Pan zrozumie, że dyskusje nt. temat są nie tylko nie na miejscu ale wręcz świadczą o Pana totalnej indolencji.

Materiał do poczytania na TUTAJ

... mała uwaga co do nazwy stowarzyszenia wspierającego biznes firmy ATA - aby nie wprowadzać w błąd osób, które dopiero zaczynają przygodę z modelarstwem proszę doprecyzować nazwę na "Ogólnopolskie Stowarzyszenie Modelarzy - TAMIYA" - marketingowo w dychę i wiele wyjaśnia :)

Pozdrawiam
Adam Różycki

EDIT: Panie Adamie. Nie jest to forum reklamowe ATA. Prosze sobie darować. Proszę nauczyć się wklejac odpowiednio linki. Ostrzeżenie nr 1.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 30, 2007 6:02 pm 

Wiec dyskusja dobiega konca, czekamy na zdjecia, Marku! :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 30, 2007 6:54 pm 

Witam po zawodach:

Do Poznania jechałem z mieszanymi uczuciami, bo ostatni Poznań nie bardzo się zapisał w pamięci, ostatnia hala w Lublinie wyśrubowała poziom
więc warto porównać.

Jak było rok temu w Poznaniu?
http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.ph ... sc&start=0

A jak teraz, widać postęp albo powrót do normalności, może to efekt ostatniej krytyki.

Proszę nie brać poniższej oceny jako krytykę, jest to suche podsumowanie jednego z zawodników (zawodnik, trener, sponsor) które ma na celu poprawę stanu rzeczy.

PLUSY:
+tor = wymagający, i średniaków ratowały małowymagające/wybaczające bandy. Tor średnio duży, były większe (Lubawa, Borzęcin)
+bandy = pomysłowe i bezpieczne, ogólnie dla bolidów były łaskawe. Jednak pewne miejsca można było wzmocnić kątownikiem. Bo sam osobiście z premdedytacją przestawiałem, i korzystałem ze zmiennej geometrii toru. Takie rzeczy nie powinny się dziać na MP. Kartonowe bandy chyba są tańsze ale ładnie wyglądały na początku ale pod koniec estetyka pod znakiem zapytania. Więcej dekli (chopek/hopek)
+regularnie wywieszane wyniki i sorty z dobrym dostępem
+dobre nagłośnienie
+rozstawienie stawki (długa prosta) na starcie w finałach, sędziowie pilnowali pierwszego zakrętu.
+punktualność i odpowiednia ilość eliminacji.
+/- kontrola techniczna - nie mam zdania, może była, ale nie słyszałem by coś wykryła.
+sędziowanie na równym dobrym poziomie (główni sędziowie).
+wykładzina OK

+/- atmosfera sportowego współzawodnictwa? Paru nowicjuszy na dywanie (onroad elektric) chiało pokazać klasę i zająć jak najwyżej miejsce w szeregu, dlatego pewne klasy przypominały dawnego topstoka. Takich nadgorliwych w walce wręcz uspakaja stop&go i na pierwszych zawodach z założenia powinno się nawet nadużywać tej metody poskramiania.

+/- estetyka toru, brak linii start/meta (przydatne dla widzów), brak podium.

+lokalizacja na targach, widownia, kibice
+Poznań to chyba fajne miasto
+próby komentatorskie dla widowni.
+pwrót 1/12
+liczebniejszy modified
+depozyt aparatur.
+była prasa, TV i inni
+kadet wystartował, ale spojrzałem na te wózki w kadecie i za wyjątkiem silnika nie widziałem różnic z 540ką.
+duża ilość zawodników.
+była odprawa dla zawodników przed zawodami.
+b.dobre zaplecze (restauracja, wcety, otoczenie targowe)
+numerki "duże"

Minusy:

-nierówny tor na końcu prostej.
-brak rzutnika.
-ktoś wyłączył beepek pchełki i startu. Beepek z pchełki wg mnie jest niezbędny.
-bardzo mało miejsca na serwisie,i wystąpił chwilowy brak stołów i krzeseł.
-brak kamizelek dla serwisu
-brak plombowania silników a w kadecie może by warto regle plombować?
-nagrody, tu było cienko, warto było docenić klasy wiekowe, a i też brak nagród rzeczowych jest symptomem, że nagradzamy tylko swoich? ;-). Dyplomy OK (nagradzanie popieram i tu Tarnów jest the best)
-mały czas na ewakuację po zawodach i szlaban na wejście przed 9tą (nie wiem czy zastosowano)

INNE:

pojawiły się nowe twarze (zawodnicy, sędziowie).
Pierwsze zawody jako związek sportowy.
Nie wiem czy był piątkowy trening, tablica kwarcy może rodzić przypuszczenie że był.
Leszku może więcej o incydencie (z tym najbardziej doświadczonym zawodnikiem), zauważyłem że go nie było na drugi dzień.
Były zbierane informacje na temat kto na czym jedzie? I co wynikło z tej statystyki.

RANKING - (z racji że jak na razie bywam na wszystkich EMP)

Lublin 19/8 http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=25209
Poznań 23/12 (23 plus, 11 minus)

Subiektywnie - LUBLIN dużo lepszy niż Poznań

Pozdrawiam i do następnych zawodów.

Mikołaj

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 30, 2007 7:38 pm 
Administrator forum

Robert Goś napisał(a):
WYJĄĆ i ODDAĆ transponder ( chyba, że posiada indywidualny ) i aparaturę.
d) udać się na serwis
Jeśli zawodnik zapomniał o punkcie " b " i nie oddał transpondera na który czeka już jego kolega startujący w kolejnym biegu, zawsze gdy Ja będę za wydawanie transponderów odpowiedzialny, choćby Zawodnik miał zejść z serwisu ( nie powinien na niego wchodzić przed wypełnieniem punktów a-c ) będę przywoływał go do oddania transpondera.

Robercie, na zawodach jesteś TYLKO pomocnikiem odpowiedzialnym za zdawanie i odbieranie transponderów oraz aparatur.
Jeżeli zawodnik nie zdał na czas transpondera to na jego miejscu oddałbym go PO SERWISIE i przeprosił osobe która na transponder czekała.
Wywoływaniem w czasie biegu o oddanie transpondera ZAKŁUCASZ zawody, rozpraszasz ZAWODNIKÓW oraz doprowadzasz do sytuacji że w miejsu serwisanta który pobiegł zdać transponder robi sie DZIURA i nie ma serwisu !!!

Pomysł z umiejscowieniem punktu zdawania transponderów i aparatur - totalnie chybiony. Powinien być w bliskości stanowiska sędziowskiego WŁACZNIE z miejscem na zostawienie modeli do kontroli (to akurat było).

Przejście minimale, osoby spacerujące po torze - tragedia. Sam palnąłem w gościa paradującego po torze jak gdyby nigdy nic.

Stoliki z wykładiną to standard w Poznaniu - nic nowego.

Tor ułożony idealnie - zasługa ludzi z Poznania :)

Duży plus za szybkie rozegranie zawodów w niedzielę.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 30, 2007 7:56 pm 

Marek,były dwa zestawy pchełek,w takiej sytuacjinigdy nie ma problemu,a jeszcze żeby stolik na którym odbywały się przeglądy modeli był w pobliżu "listwy" było by to ułatwieniem ,a tak to trzeba było się nabiegać i to właśnie w najwęższymprzejściu.Każdy odpinając budę do kotroli zdawałby pchełkę.Okazuje się że logistyka dla niektórych jest obca.

PS.walący się stolik do przeglądów,żywcem wzięty z bazaru,pokryty tkaniną jakiej używają ruscy biznesmeni na torby chyba zniechęcał do kontroli.Bo jak można tam było mierzyć np.prześwity.Pojawiające się dziury na torze były tego dowodem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 30, 2007 8:29 pm 

A więc zawody bardzo fajne. Wielkie brawa i podziękowania dla Patryka za tor. Bardzo przyjemnie się po nim jeździło. Bardzo fajnie że było dużo zawodników i mimo tego było 5 kolejek eliminacyjnych dla Efry :wink: . Było dużo publiczności co również należy zaliczyć na plus. Wielkie brawa za to że nie było problemów z ludźmi "buszującymi" między stolikami. Osobiście jestem zadowolony z tego że powrócił Too Fast Team i od razu pokazał się z jak najlepszej strony :P . Szkoda tylko że nie startował jeden z jego założycieli (Maciek B.). No to chyba tyle z mojej strony.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 30, 2007 8:36 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
Osobiście jestem zadowolony z tego że powrócił Too Fast Team i od razu pokazał się z jak najlepszej strony :P . Szkoda tylko że nie startował jeden z jego założycieli (Maciek B.). No to chyba tyle z mojej strony.

Jeden wybył, drugi przybył :)

Ja tez mam w glebi serca nadzieje ze "Macias" badz "Loha", jak kto woli, powroci w wielkim stylu jako come back (chyba ze bedzie oh my back! :D )

No coz, ogolem TFT dobrze wypadl dla przyblizenia:

Pawel Zelazo: 1
Szymon Szymiec: 3 i 1 w wiekowej
Rafal Malczynski: 3 w gen. i 2 w wiekowej
Jakub Franek: 8 w gen. :( i 2 w wiekowej (ale i tak dobrze jak na 2 nie ukonczone biegi :twisted: )

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 30, 2007 9:07 pm 

Jakub Franek napisał(a):
Paweł Żelazo napisał(a):
Osobiście jestem zadowolony z tego że powrócił Too Fast Team i od razu pokazał się z jak najlepszej strony :P . Szkoda tylko że nie startował jeden z jego założycieli (Maciek B.). No to chyba tyle z mojej strony.

Jeden wybył, drugi przybył :)

Ja tez mam w glebi serca nadzieje ze "Macias" badz "Loha", jak kto woli, powroci w wielkim stylu jako come back (chyba ze bedzie oh my back! :D )

No coz, ogolem TFT dobrze wypadl dla przyblizenia:

Pawel Zelazo: 1
Szymon Szymiec: 3 i 1 w wiekowej
Rafal Malczynski: 3 w gen. i 2 w wiekowej
Jakub Franek: 8 w gen. :( i 2 w wiekowej (ale i tak dobrze jak na 2 nie ukonczone biegi :twisted: )

chłopaki przynajmniej was odwiedzilem, pogadalismy no i popatrzylem jak pawel wymiata w modificie, napewno jeszcze nie raz sie spotkamy.... :D cieniasy :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 30, 2007 10:36 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Robert Goś napisał(a):
WYJĄĆ i ODDAĆ transponder ( chyba, że posiada indywidualny ) i aparaturę.
d) udać się na serwis
Jeśli zawodnik zapomniał o punkcie " b " i nie oddał transpondera na który czeka już jego kolega startujący w kolejnym biegu, zawsze gdy Ja będę za wydawanie transponderów odpowiedzialny, choćby Zawodnik miał zejść z serwisu ( nie powinien na niego wchodzić przed wypełnieniem punktów a-c ) będę przywoływał go do oddania transpondera.

...Robercie, na zawodach jesteś TYLKO pomocnikiem odpowiedzialnym za zdawanie i odbieranie transponderów oraz aparatur...Wywoływaniem w czasie biegu o oddanie transpondera ZAKŁUCASZ zawody, rozpraszasz ZAWODNIKÓW oraz doprowadzasz do sytuacji że w miejsu serwisanta który pobiegł zdać transponder robi sie DZIURA i nie ma serwisu !!!...

...Stoliki z wykładiną to standard w Poznaniu - nic nowego.

Tor ułożony idealnie - zasługa ludzi z Poznania :)

Duży plus za szybkie rozegranie zawodów w niedzielę....

Witam.

...Masz rację Marku, i do czasu kiedy będę za to odpowiedzialny będę postępował zgodnie z przepisami, nie stosując od nich odstępstw. Procedurę postępowania w tym temacie dobrze znasz....

...Może jednak po prostu wypadało by napisać, że były to niezłe zawody. Organizacją nie ustępujące zawodom w Kłodzku....

Robert Goś

Aby nie trudzić admina, post sam zedytowałem - mam nadzieję, iż jego kolega klubowy również to zrobi

Ostatnio edytowano Śr paź 31, 2007 1:51 pm przez Robert Goś, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 31, 2007 9:39 am 

Witam Puchary które nie zostały wręczone klasach Spec i 540 w grupach wiekowych junior , młodzik zostaną wręczone w Warszawie a za ich brak przepraszam . Zbigniew C.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona