Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 03, 2026 8:26 am

Autor
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 3:03 pm 

No cóż, po wypadku z piaskiem w gażniku i prawdopodobnie w silniku i utracie kompresji chcę zamówić zestaw naprawczy ze strony PK model racing :(

Chciałem odkręcić głowice, więc wkładam kluczyk w śróbke kręce w lewo i cyk! kluczyk stał się okrągły. Kupiłem nowe klucze ze stali chromowo vanadowej :o

Próbóję przekręcić kluczyk i nic. Kręce jeszcze mocniej i cyk! i kolejny kluczyk się zaokrąglił :cry:

Teraz nie wiem czy te śróbki są tak mocno przykręcone czy są na jakimś lepiszczu i trzeba je przypalić :?

Pomóżcie :oops:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 4:50 pm 

ee tam zaraz przypalac

sruba jest na kleju, na 100%

olej klucze ze stali chromowo - kosmiczno - wodorowej i kup jeden dobry, najlepiej HUDY'ego

ja kupilem 2 .. i ludzie, juz naprawde myslalem,ze peknie cos , a wszystko sie odkreca , WSZYSTKO

tam pewnie jest 2,5 mm, wiec :
http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... cts_id=317

i odkrecisz wszystko

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 6:31 pm 

Rafal, a czy odkrecasz te sruby kulka czy szesciokatem? Bo jesli kulka to nie ma co sie dziwic.
Nie ma sensu kupowac klucza za prawie 4 dychy... Kup jeden, w jakims firmowym sklepie, ktory ma nabite na boku rodzaj stali i firme, ktora go wyprodukowala. Sam takie mam, za 6 zl za sztuke, uzywam i nic sie nie wybija. Odkrecam nim setki srubek tygodniowo i nic sie nie dzieje.
Jeszcze wczesniej, zanim kupisz ten kluczyk, a odkrecales te srubke kulka w kluczu, to obentik szlifierka te kulke i przytrzymaj przez chwile, prostopadle do tarczy, koncowke, tak dlugo zeby zmienila kolor na fioletowy. Pozniej szybko schlodz to w jakims oleju. Efekt bedziesz mial taki, ze jesli zmierzysz sruba mikrometryczna szerokosc szesciokata to bedzie kilka dyszek grubsza niz pozostala czesc kluczyka.
Dobrze jest tez w taka srube ktora jest na kleju z czuciem, ale z zyciem :) puknac przez jakis srubokret (postaw sobie model lub sam silnik na desce). Pozniej jesli grzany klucz nie chcialby wejsc do gniazda to musisz wcelowac tak zeby boki szesciokata nachodzily sie na siebie i znowu delikatnie juz puknac, tak zeby wbic ten klucz do gniazda sruby. Pozniej tylko przedluzka i z czuciem sprobuj odkrecic, druga reka dociskajac klucz i utrzymujac go w pozycji prostopadlej do poziomu.
Musi pojsc :)

E Maxx BL
galeria modeli, modów i czesci

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 7:03 pm 

Co do kluczy mogę Ci poradzić zakup w OBI imbusów LUX z serii Basic. Zestaw w płaskim lub okrągłym "etui" kosztuje około 25zł i za tą cenę dostaniesz pół profesjonalne imbusy. Używam tych kluczy od kilku lat i połamałem tylko jeden przez swoją głupotę natomiast żadna śruba im się nie oparła. Nie kupuj żadnych kluczy Toya itp bo to wywalenie pieniędzy. Jak będziesz szanował LUXy to będziesz je miał na lata :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 7:58 pm 

Będe przypalać zapalniczką a na kupowanie czegoś kompletnie nie mam kasy bo zamawiam teraz ten zestaw naprawczy. Klucze mam profesjonalne a do tej śróby wchodzą klucze o średnicy 2. Mam nadzieję że już niedługo silnik w moim modelu będzie w najwyższej formie :o

Dzięki wam :P