Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 03, 2026 12:29 am

Autor
PostNapisane: Śr wrz 12, 2007 10:34 pm 

Witam!

Jak wiele osób w tym dziale mam pytanie co możecie polecić początkującemu?

Poczytałem trochę, i w chwili obecnej jestem zdecydowany na buggy (ew. truggy) najlepiej 1:10 ELEKTRYCZNY. Mam jednak dużo wątpliwości czego szukać.

Chciałbym coś co pozwoliłoby opanować kontrolę modelu na podwórku, i w późniejszym czasie wystartować w zawodach off-road, a jednocześnie da możliwość tuningu (chodzi o dostępność części zamiennycn i mocniejszych substytutów).

Jak do tej pory rozważałem:

Tamiya: df-02 lub dt-02
Team Losi: seria xxx-t
Team Associated: b4

Koncetruję się głównie na używanych modelach - są zdecydowanie tańsze. Czy można im ufać? Czy mają one skłonność do "rozsypywania się".
(ostatnio uciekła mi z przed nosa okazja Super Fighter G z aparaturą za 370 PLN - czy to był dobry "deal"?). Z waszego doświadczenia i obserwacji - czy można trafić chociaż na kit'a Team Losi zanim się człowiek całkiem zestarzeje??

Nie jestem też zdecydowany co do napędu - choć raczej w stronę 2WD - chciałbym od czasu do czasu się trochę poślizgać ;)

I na koniec pytanie - czy modelem buggy można wystartować w klasach on-road po zmianie opon??

Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi, i pozdrawiam!
Mikołaj Frodyma.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 5:50 am 

Odpiszę Ci odnośnie napędu 2WD.
Wg mnie napęd tylko na jedną oś w dodatku w modelu terenowym to duża strata możliwości jezdnych. A odnośnie ślizgania to modele do driftu mają napęd 4WD, tylko że najczęściej zablokowany tylny dyferencjał.
Ja posiadam TL-01b i w tym podwoziu można szybko i łatwo odpiąc napęd na przód. Zrobiłem to, ale jak szybko go odpiąłem, tak szybko podpinałem z powrotem :) Dodam jeszcze że zablokowany tylny dyfer i napęd tylko na tył a modelem praktycznie nie da się sterowac.

Pozostań przy 4WD, ewentualnie później będziesz się martwił o blokadę osi co wcale nie jest trudne.

W klasie on-road jest chyba jakiś przepis że nadwozie ma by tylko typu sedan albo jakoś tak. W każdym razie raczej nie można. Na głównej stronie są przepisy - poczytaj.

...---===***\ TL-01b /***===---...

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 8:19 am 

dobrze wyważone buggy 2wd nieda sie porównac do TL ze zdjętym napedem. bagusa dasz rade prowadzić i niebedziesz walczył z fizyką.

co do startów bugy w onrodie :
1 karoseria wymaga wymiany
2 koła wymagaja wymiany na mniejsze
3 trzeba zmniejszyć serokość osi do wymaganych przepisami

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 10:42 am 

W buggy dochodzi jeszcze szprzęgło, które pozwala na regulowanie momentu obrotowego przekazywanego na koła.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 11:55 am 

Dzięki za te informacjie - jedyny wniosek jaki mi się nasuwa to to, że do startów on-road trzeba stosować podwozia on road ;)

A co do tych buggy, które polecicie? Jakieś opinie?
Co sądzicie o df-02, bo mam możliwość kupienia za ok 370PLN za model...

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 12:22 pm 

Wybierając pierwszy model nie ma sensu zbyt dużo się zastanawiać. Jedyne kryteria to:
1) Czy bedzie gdzie i z kim jezdzic
2) Czy bedziesz mial mozliwosc kupienia czesci

Skoro jestes z Krakowa, to elektryczny off-road jest dobrym wyborem. Bedziesz mial z kim i gdzie jeździć. Jeśli weźmiesz bagusa a nie stadium trucka do dodatkowo masz ten komfort, że będziesz mógł startowac w zawodach, jesli zechcesz.

Co do DF-02 to mam mieszane uczucia, patrząc na to ile kolege Maciolusa kosztował tuning tego modelu. Osobiście wolałbym kupic cos 2WD ze stajni Losi, Associated lub Kyosho. Ale na pewno lepiej kupić DF-02 i zacząć jeździć, niż zastanawiac sie w nieskończonośc ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 1:34 pm 

Jeśli nie jest to sekretem, to mógłbym się dowiedzieć jaki był koszt tego tuningu?? Wygląda po prostu super. Sam chciałbym móc doprowadzić dfke do takiego stanu, ale jeśli ma to faktycznie pójść w bardzo duże pieniądze, to może zdecyduje się na coś innego.

Myślałem tez o Team Losi albo Associated b4, ale chyba dosyć trudno znaleźć używanego w polsce - nie widziałem ostatnio nic na allegro, ani w "sprzedam".

Generalnie liczyłem na to, że kupując używany model i do tego dodająć aparature, pakiet, ładowarkę i resztę niezbędnych akcesoriów mógłbym się zmieścić w ok. 600-750Pln..

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 2:21 pm 

frodymator napisał(a):
Jeśli nie jest to sekretem, to mógłbym się dowiedzieć jaki był koszt tego tuningu??

Zapytaj Maciolusa.

frodymator napisał(a):
Myślałem tez o Team Losi albo Associated b4, ale chyba dosyć trudno znaleźć używanego w polsce - nie widziałem ostatnio nic na allegro, ani w "sprzedam".

W ciagu ostatnich miesięcy conajmniej dwa Losi XXX były do sprzedania na allegro, były tez ogłoszenia w Sprzedam. Poszukaj, moze któres jest jeszcze aktualne.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 13, 2007 10:09 pm 

W sumie zdecydowałem się na df-02 używanego. Teraz pozostaje mi tylko zakup regulatora, aparatury pakietów i ładowarki.
No i cała masa części do ulepszenia modelu, ale to później ;P

Mam do wyboru silnik sport tuned i saturn 20 - który polecacie?

Możecie polecić w jaki osprzęt się zaopatrzyć (aparatura, regulator)? I gdzie najlepiej kupić? Czy używany jest bezpieczny?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 14, 2007 11:25 am 

Kupiłem Losi XXX-BK za niecałe 300 pln, alu gwintowane amory tytanowe swożnie wszystko na graficie. Z własnego doświadczenia mogę powiedziec zę model bardzo wytrzymały i świetnie się prowadzi. DF'ka wygląda przy nim jak tandetna zabawka :)

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 16, 2007 10:28 pm 

JarekC napisał(a):
frodymator napisał(a):
Jeśli nie jest to sekretem, to mógłbym się dowiedzieć jaki był koszt tego tuningu??

Zapytaj Maciolusa.

Koszt tuningu DF-02 jest dla mnie sekretem. Wole go szczerze mowiac nie podliczac zeby nie popasc w depresje :/ Nie wiem, czy przypadkiem E-Lightning nie wyszedl taniej...

Tuning DF-02 szczerze odradzam. Jak to ladnie mowia Amerykanie - nie jest cost effetive. Posmigaj troszke Tamijka, pozniej kup sobie cos z wyzszej polki.

Mam 2 apki na zbyciu - kontakt na priv.