Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 31, 2026 1:04 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 23, 2007 10:36 am 

Michał Woszczek napisał(a):
Osobiście też nie śmigam w offroadzie, ale przymierzam się do tego. I właśnie o takie pomysły chodzi.

No więc może jednak niech wypowiadają się osoby które jeżdżą już od jakiegoś czasu w off-road a ci co sie przymierzają do jazdy niech troszke pojeżdżą i wtedy dyskutujmy.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 23, 2007 9:43 pm 

Panowie żebyśmy mogli pomyśleć o zwiększeniu prześwitu to po pierwsze musimy zacząc jeździć na mniej przyczepnej nawierzchni. Bo to że prześwit jest tak niski w naszych offroadach jest głównie spowodane właśnie tym że modele mają tyle przyczepności że się wywracają, a to naprawde nie jest przyjemne. Wiem coś o tym bo jeszcze nie dawno jeździłem typowym mikro monsterem i musiałem go mocno przebudować żeby móc nawiązać walkę z czołówką (bez tego dwoiłem się i troiłem i nie miałem żadnych szans na walkę z czołówką, w zakrętach modele były dużo szybsze). Póki nie będziemy jeździć na torze mniej przyczepnym zmuszanie nas do podwyższenia prześwitu mija się z celem, bo modele po prostu znowu będą się strasznie przewracać. Takie jest moje zdanie na ten temat.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 6:54 am 

Przemek Morawski napisał(a):
Powiem tak, jazda modelem ma być przyjemnością a nie drogą przez mękę. Osobiście jest mi bez różnicy jak wymyślny będzie tor, dam sobie radę. Co jednak zrobi ktoś kto pierwszy raz przyjedzie na zawody i będzie miał problem z czystym przejechaniem okrążenia? Ile kolizji spowoduje? Ile usłyszy epitetów pod swoim adresem, że nie umie jeździć itp.? ...

Czyżby autopsja...?To zawodnik powinien dostosować się do toru,a nie odwrotnie.Bo dojdzie się do paradoksu ,że ktoś stwierdzi:ten tor nie sprawia przyjemności to trofea trzeba rozdać bez ścigania albo je zabierze...
Jeśli tor do jazdy Off-road będzie zróżnicowany i nie parametry (np.mamby na pokładzie) będą decydowały wtedy zawodnik podejmie decyzję czy dostosować model do tego "trudnego"odcinka i tam szukać sekund.Łomianki naprawde były ekstra.

No więc może jednak niech wypowiadają się osoby które jeżdżą już od jakiegoś czasu w off-road a ci co sie przymierzają do jazdy niech troszke pojeżdżą i wtedy dyskutujmy....

Z tymi ,którzy jakiś czas jeżdżą też znalazły by się tematy do "dyskusji" i nie zawsze są oni przykładem tego co naj...

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 7:28 am 

Tak się składa, że Mamba w off-road akurat bardziej przeszkadza niż pomaga, ktoś kto JEŹDZI wie o tym doskonale. Oczywiście, że Łomianki były super ale nie było tam żadnych tarek, był śliski parkiet, hopka, trawa i grzybki czyli dokładnie to o czym wcześniej pisałem. Jeśli już maja być tarki to niech będzie droga pozwalajaca przy odpowiedniej jeździe ominiecie ich, wtedy technicy się wykażą a kto nie da rady wpakuje się na tarke i będzie musiał zwolnić. Bo zrobić tarkę a'la garb zwalniający na ulicy to jaki to ma sens? Równie dobrze można pomyśleć o zwężeniu dlugiej prostej w openie do powiedzmy 30cm żeby trochę urozmaicić, przecież w Formule 1 też są wąskie fragmenty toru.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 10:19 am 

Powiem tak, jazda modelem ma być przyjemnością a nie drogą przez mękę. Osobiście jest mi bez różnicy jak wymyślny będzie tor, dam sobie radę.

Tym bardziej powinno Ci zależeć żeby były przeszkody
Co jednak zrobi ktoś kto pierwszy raz przyjedzie na zawody i będzie miał problem z czystym przejechaniem okrążenia? Ile kolizji spowoduje? Ile usłyszy epitetów pod swoim adresem, że nie umie jeździć itp.? Obecnie dwie hopki już sprawiają trudność nie tylko początkującym zawodnikom.

Wyczuwam w twoim głosie pewną obawę, która zaprzecza poprzedniemu zdaniu, że dasz sobie radę, poza tym masz tendencje do wyolbrzymiania.
Przeszkody muszą być ale typu sztuczna trawa, grzybki czy sliski parkiet a nie coś co będzie pwodować frustracje zawodników. W "prawdziwym" off-roadzie poza hopkami i naturalnymi dziurami w nawierzchni nie ma żadnych wodotrysków, śmiem nawet twierdzić żę hopki w mikro są dużo większe niż w 1:8 (uwzględniając skalę).

I nikt tu o wodnych przeszkodach nie mówi;), znów chyba wyolbrzymiasz sprawę, w żadnym miejscu tej dyskusji nie pojawiły się zarzuty do organizatorów o zbyt wysokie hopki, poza tym jest to w gestii organizatora jakie hopki montuje.
Jest jeszcze jedna kwestia, nie każdy model szczególnie w rękach nowicjusza wytrzyma tak wymyślne przeszkody, czy to będzie zachętą do startów?
Czyżby problemy z twoim Xrayem? Jeżeli będą mniejsze hopki, sztuczna trawa, grzybki czy rampa na którą trzeba najechać a potem z niej zjechać, zawodnicy będą bardziej ostrożni i skupią się na jeździe a nie zbieraniu części po modelu.
Co do zwiększania prześwitu to przypominam, że jeździmy po stosunkowo przyczepnej wykładzinie i ciągłe wywrotki w zakrętach nie są zabawne. Powtarzam jeszcze raz, jazda mikro off-road ma być przyjemnością. Na podeście jest juz wystrczająca ilość adrenaliny i nerwów.

Nie chodzi o sztuczne zwiększanie prześwitu, tylko o jasne sprecyzowanie na jakich kołach/oponach można jeździć.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 12:11 pm 

Dobra, róbta co chceta. Osobiście problemów z modelem nie mam, technicznie sobie poradzę ale ktoś tu pisał o zachęceniu NOWYCH ZAWODNIKÓW do startów w tej klasie dlatego napisałem co dla nowych może być na początku problemem i co może ich wręcz do tej klasy zniechęcić. Ale co ja tu będę za innych głowę nadstawiał.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 1:37 pm 

Ja bym proponował położyć sztuczną trawę czy folię od razu za hopkami - uniknelibyśmy w ten sposób dziur w dywanie

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 11:23 pm 

Marcin Derewiński napisał(a):
Póki nie będziemy jeździć na torze mniej przyczepnym zmuszanie nas do podwyższenia prześwitu mija się z celem, bo modele po prostu znowu będą się strasznie przewracać. Takie jest moje zdanie na ten temat.

Marcin, to nie chodzi o zmuszanie, tylko o otwartą dyskusję, ja zapodałem temat bo jako obserwator off roadu micro mam jakieś propozycje, nic zobowiązującego, po prostu chcę poznać opinie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2