Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 10:54 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr sie 08, 2007 11:26 pm 

DO ADMINA, MODERATORA PROSZĘ O PRZENIESIENIE TEGO TEMATU DO DZIAŁU AKUMULATORY, POMYLIŁEM SIĘ I NIE CHCĘ ZAKŁADAĆ NOWEGO TEMATU. POZDRAWIAM wojtek

Mam do was pytanie, z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Sprawa wygląda tak zakupiłem sobie nowy pakiet LRP 3600 NIMH przyniosłem go do domu zalutowałem goldy i na żaróweczce 12v rozładowywuję sobie do 0,9 na cele. Po tej operacji podłączam pakiecik do ładowarki (hitec cg 340) i ładuję małym prądem 0.2 ampera. Po dwóch godzinach jednak okzauję się że ładowarka odłącza zaśilanie po 120min pracy. Więc biorę pakiecik do domu i rozładowywuje do jak wcześniej w międzyczasie czyściłem model i nie zwracałem uwagi na pakiet rozładował się do 2,2 (cały pakiet). i teraz moje pytanie.

czy pakiet mógł się uszkodzić ?? jakim prądem teraz go potraktować aby nic się nie stało.

co z ładowarką jak naładować ten pakiet? przez 2h nie naładuję całego pakietu nawet maxymalnym prądem 3A bo brakie czasu.

Asso RC18T
HPI Firestorm
Xmods - Pontiac Firebird

http://www.rcpics.net/member/Bula

Ostatnio edytowano Cz sie 09, 2007 12:33 am przez bula, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 08, 2007 11:31 pm 

wiesz na moje to pakiet mogl sie uszodzic niektore cele moga byc wlasnie uszkodzone tak bylo gdy moj kolega zostawił model właczony przez cała noc to mu tez tak jakos rozladowalo do twojego no iteraz gorzej działa pakiet słabyszy jest. Ale to nie znaczy ze twoj tez sie tak popsuł a ładował go wolno 0.2A

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 08, 2007 11:41 pm 

Nie ma co gdybać - naładuj go prądem 1/10C, czyli około 360 mA. Kontroluj czas ładowania - powinien wynieść na oko 12-16 godzin. Jeśli zdarzy się, że ładowarka wyłączy się dużo wcześniej - odłącz ją i podłącz ponownie. NiMh mają przy małych prądach ładowania dość długi odcinek charakterystyki, gdzie napięcie niemal nie rośnie i ładowarka może to zinterpretować jako koniec ładowania - zapewne tak właśnie się stało przy ładowaniu prądem 200 mA.

Powtórz ładowanie prądem 360 mA jeszcze 2-3 razy - powinieneś za każdym razem zaobserwować wzrost pojemności o około 5 do 10%.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 08, 2007 11:46 pm 

Nie chodzi tu o charaktrystykę tylko o to że ładowarka ma automatyczny wyłącznik po 120min ładowania. Dlatego nie wiem czy jest sens ładować go i co mniejwięcej 3h podłączać go jeszcze raz a napisz mi jak myślisz czy pakiet mógł odnieść jakieś nieodwracalne zmiany?

DO ADMINA PROSZĘ O PRZENIESIENIE TEGO TEMATU DO DZIAŁU AKUMULATORY, POMYLIŁEM SIĘ I NIE CHCĘ ZAKŁADAĆ NOWEGO TEMATU. POZDRAWIAM wojtek

Asso RC18T
HPI Firestorm
Xmods - Pontiac Firebird

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 12:01 am 

A... nie znam tej ładowarki. Skoro ma na sztywno wyłącznik czasowy, to jest głupia ;) i żeby poprawnie uformować nowy pakiet małym prądem trzeba ją oszukiwać włączając kilkakrotnie.

Nie sądzę, żeby pakiet uległ uszkodzeniu. Owszem, rozładowałeś go za głęboko, ale jest młody i silny ;) i powinien to przetrwać tym bardziej, że nie leżał długo w takim stanie i nie rozładowywałeś go szczególnie dużym prądem.

Jeszcze jedno.
Cytuj:
przez 2h nie naładuję całego pakietu nawet maksymalnym prądem 3A bo braknie czasu.
Coś źle policzyłeś. 2 godziny ładowania oznaczają, że aby ładowarka nie zdążyła sie przedwcześnie wyłączyć powinieneś ustawiać prąd nie mniejszy, niż 1/2C, czyli 1.8A. Trzema amperami naładujesz tego LRP w godzinę z haczykiem - ale wg mnie dla niego to za dużo. Mój LRP3600 woli mniejsze prądy (ale nie jest już nowy).

Ostatnio edytowano Cz sie 09, 2007 12:09 am przez Łukasz Spychalski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 12:06 am 

No to jest akurat taka pseudo inteligentna ładowarka i niestety chyba będę ją musiał oszukiwać przez ciągłe załącznie.

Pocieszyłeś mnie z tym pakietem mam nadzieję że faktycznie nic się nie uszkodziło ale jak rozładowywałem go 12v żarówką to w przedziale 8,25 do mniejwięcej 5v szedł jak krew z nosa a po 5 normalnie 2min zajęło mu aby zejść do 2,2v.

Asso RC18T
HPI Firestorm
Xmods - Pontiac Firebird

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 12:13 am 

Wygląda więc na to, że ma mniej więcej jednakowe ogniwa - tym lepiej, bo od głębokiego rozładowania bardziej niebezpieczne jest przepolaryzowanie które zachodzi, gdy najsłabsze ogniwo zdechnie, a reszta pcha przez nie prąd.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 12:17 am 

w najgorszym wypadku po rozladowaniu do zera stracilbys na pojemnosci ale zyskal na voltazu ja w ten spozob rozladowalem swoj pakiet na zero v (taka rozladowywarka) i z 4300 zrobilo sie 3700 ale za to laduje sie prawie do 8.8v

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 12:23 am 

Trochę wyolbrzymiłem to obliczenie :D ale to z powagi sprawy deneruje mnie ta ładowarka. Ważne że pakiecikowi nic się nie stało (oby). Aha Panie Łukaszu jeszcze jedno pytanie mam skoro tak zagłębiliśmy się w rozmowę. Ta ładowarka ma maxymalny prąd dla NiCd 3A, dla NiMh 1,5 A,
czy myśli Pan że można ładować ten pakiet mianowicie NiMh prądem NiCd?

Kurcze mam nadzieję że faktycznie nic się nie stało z pakietem (i wydaje się że to tylko chwila nieuwagi).

Igor Budziński napisał(a):
w najgorszym wypadku po rozladowaniu do zera stracilbys na pojemnosci ale zyskal na voltazu ja w ten spozob rozladowalem swoj pakiet na zero v (taka rozladowywarka) i z 4300 zrobilo sie 3700 ale za to laduje sie prawie do 8.8v

tak tylko pytanie czy w przypadku rozłdowania do 220mA pakiet stacił dużo na znamionowych wartościach??

Asso RC18T
HPI Firestorm
Xmods - Pontiac Firebird

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 1:03 am 

Cytuj:
Ta ładowarka ma maxymalny prąd dla NiCd 3A, dla NiMh 1,5 A,
czy myśli Pan że można ładować ten pakiet mianowicie NiMh prądem NiCd?

Ładować można. Pytanie - czy ładowarka poprawnie wykryje naładowanie pakietu NiMh po przełączeniu na tryb NiCd? Obawiam się, że niekoniecznie. Może go przeładować, gdyż spadek napięcia po naładowaniu jest dla NiMh kilkakrotnie mniejszy, niż dla NiCd (2-3 mV/ogniwo vs 10-20 mV/ogniwo). W dokumentacji jest napisane, że ta ładowarka używa algorytmu delta peak, więc taki scenariusz jest całkiem możliwy - będzie się spodziewać spadku rzędu 60 mV, ale on nastąpi dopiero po mocnym przeładowaniu.

Możesz (gdy już uformujesz pakiet) spróbować naładować go 3A uważnie kontrolując po godzinie takiego ładowania temperaturę pakietu - ładowarka powinna się wyłączyć, gdy pakiet zauważalnie zacznie się rozgrzewać (pod koniec pierwszej godziny powinien być co najwyżej lekko ciepły).

W algorytmie, który napisałem do prototypu mojej własnej ładowarki ładowanie kończy się, jeśli przez 60s nie zostanie wykryty wzrost napięcia pakietu NiMh (zero-delta V). Biorąc pod uwagę reakcję pakietu (wzrost temperatury, osiągnięta pojemność) - nie odważyłbym się go ładować nawet 5 minut dłużej (prądem 1C).

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 1:38 am 

Reasumując moje podstawowe pytanie pakiet nie stracił w takim razie rzadnej ze znamionowych wartości?

Asso RC18T
HPI Firestorm
Xmods - Pontiac Firebird

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 1:43 am 

nie, mozesz byc spokojny, jesli masz dostep do troszke lepszej ladowarki ktora pokazuje ile wchodzi w pakiet i ile z niego wychodzi mozesz zweryfikowac to ze znamionowymi wartosciami twjego pakietu i wtedy bedziesz pewien ze akku sa w porzadku

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 1:46 am 

Właśnie nie mam dostępu do lepszej łądowarki. A szkoda bo faktycznie można by było to dokładnie sprawdzić. W w każdym razie dziękuję za pomoc i uspokojenie mnie.

Asso RC18T
HPI Firestorm
Xmods - Pontiac Firebird

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 10:06 am 

no jesteś z dużego miasta a w Krakowie (tak masz napisane w profilu) na pewno jest dużo osób co maja dobre ładowarki z tego miasta bo z tego co orjętuje sie i słyszałem to trochę modelarzy jest więc spróbuj znaleźć na forum kto jest z Krakowa i zagadaj może on by ci podładował dobra ładowarkę i sprawdził pakiet są przecież życzliwi ludzie :) a modelarze sobie na pewno pomagają :) wiec spróbuj :)

PostNapisane: Cz sie 09, 2007 10:57 am 

bula napisał(a):

Po tej operacji podłączam pakiecik do ładowarki (hitec cg 340) i ładuję małym prądem 0.2 ampera. Po dwóch godzinach jednak okzauję się że ładowarka odłącza zaśilanie po 120min pracy. Więc biorę pakiecik do domu i rozładowywuje do jak wcześniej

a po grzyba
formowanie pakietu to chyba ładowanie prądem 1/10C przez 12-14h, potem rozładowanie do ok0.9V na lele i ponowne ładowanie
przez dwie godziny to Ty go raczej nie naładowałeś, więc po co go rozładowywać?
Gdyby to był NiCd to w sumie mógłbyś się z nim pożegnać bo zapamietał by koniec ładowania po tycn dwóch godzinach
NiMh teoretycznie mają efektu pamięci, ale takie operacje na zdrowie im też nie wychodzą raczej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona