Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 31, 2026 4:41 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 9:08 pm 

Na obydwu pakietach, tyle że jeszcze z wtyczkami Tamiya, jeździłem też wiele razy Rustlerkiem - regiel Traxxas XL-1, silnik Stinger 20 zwojów oraz Orion Method 19 zwojów i nie było żadnych takich objawów.

Maciolus zaoferował mi przebadanie pakietu ICE-m pod obciążeniem 10A. Jesli pakiet nie wykaże przy tym niepokojących objawów, to chyba będzie oznaczało, ze jednak regiel, prawda?

Chociaż mi tak jakos te objawy nie pasują do przegrzanego regla, spodziewałbym sie raczej, że tak jak Rafale napisałeś, regiel po prostu by sie wyłączył.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 9:39 pm 

JarekC napisał(a):
Maciolus zaoferował mi przebadanie pakietu ICE-m pod obciążeniem 10A. Jesli pakiet nie wykaże przy tym niepokojących objawów, to chyba będzie oznaczało, ze jednak regiel, prawda?

Sprobujemy jeszcze poruszac celki i kable wzgledem siebie. Jesli wina lezy po stronie laczenia celek krzywa rozladowywania/ladowania powinna drgnac pod wplywem takich manewrow (tak sie przynajmniej dzieje gdy laduje AA w koszyczku).

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 28, 2007 12:12 pm 

Może regulator nie reaguje przegrzaniem ale ma zabezpieczenie prądowe przed przeciążenim.

A może jest przyczyna w docisku szczotki silnika. Szczotka się grzeje, grzeje się sprężyna dociskająca i szczotka odpada od komutatora?

Pomiary przy 5-10A nie zreplikują tego problemy to jest raczej temat związany z prądami 30-40A.

Zmierz pakiet pod solidnym obciażeniem.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 30, 2007 11:05 pm 

Maciolus przebadał pakiet ICE-em i wszystko jest w najlepszym porzadku, ogniwa pod obciążeniem 10A trzymają napięcie równiutko (sprawdzane kazde indywidualnie).

Ja dodatkowo pomierzyłem temperatury i po 5 minutach jazdy miałem:
pakiet: 28*C
deansy: 23*C
silnik: 35 *C
regiel: 71*C

Stawiam, że niestety to regiel nie wydala w przypadku pakietu, który jest w stanie oddac wiekszy prąd (IB4200). Problem nie wystepuje przy gorszym pakiecie (IP3800). Wygląda na to, ze tak jak Robert napisał włącza się w reglu jakies zabezpieczenie (sadząc po temperaturze to moze być thermal protection)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2