Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 30, 2026 7:38 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 6:38 pm 

Witam,

Od 2 dni oglądam pojazdy, które w sezonie 2007 będą startować w klasie IC-8 MT STD i powiem szczerze, że odrobinkę się zbulwersowałem.
Spora część tych modeli to potwory, na których tuning właściciele nie szczędzą środków.
Przeróbki typu FOC, oponki z "kolcami", mocniejszy silnik rozumiem - znacznie ułatwiają jazdę, zwiększają osiągi itp. No, ale bez przesady - niektóre modele są już tak przerobione, że patrząc na nie trudno powiedzieć, które części są fabryczne, a ze standardem to już nie ma nic wspólnego.
Niestety przepisy klasy IC-8 MT STD to totalny (moim skromnym zdaniem) niewypał i nie narzucają, jakim przeróbkom możemy poddać model.
Co z tego, że przepisy określają:
*rozmiar kół - skoro i tak większość będącego na rynku ogumienia spełnia przepisy
*pojemność silnika - skoro nie ma słowa o przeróbkach silnika we własnym zakresie.
*minimalny rozstaw osi - skoro i tak nikt nie zejdzie poniżej tej wartości, bo mu po prostu model będzie stawał na tylne koła?

Sama świadomość tego, że modelem wyjętym z pudełka będziemy się ścigać z potworem za kilka tyś zł. mocno podcina skrzydła. Oczywiście jestem zwolennikiem rozwoju technicznego tego pięknego sportu, ale bez przesady. Modelarstwo RC coraz bardziej przypomina F1.

Proponuję napisać przepisy tak, aby to modele były dopasowane do przepisów, a nie przepisy do modeli. Może nie w tym (bo żal tych wszystkich cacuszek :wink: ), ale w przyszłym roku.

Pozdrawiam

PS: Proszę nie pisać odpowiedzi, które nie mają sensu i są zwykłym nabijaniem.
PS2: Proszę mnie nie oczerniać

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 7:00 pm 

Waga modeli jest podana minimalna także tutaj też jest ograniczenie. Chyba wiem o kogo modelu mówisz :D Powiem że prezentuje się ciekawie. na szczęście nie model ,a kierowca model i szczęście składają się na sukces :D

PostNapisane: Pt lut 23, 2007 7:09 pm 

KubiB napisał(a):
Witam,

Od 2 dni oglądam pojazdy, które w sezonie 2007 będą startować w klasie IC-8 MT STD i powiem szczerze, że odrobinkę się zbulwersowałem.
Spora część tych modeli to potwory, na których tuning właściciele nie szczędzą środków.
Przeróbki typu FOC, oponki z "kolcami", mocniejszy silnik rozumiem - znacznie ułatwiają jazdę, zwiększają osiągi itp. No, ale bez przesady - niektóre modele są już tak przerobione, że patrząc na nie trudno powiedzieć, które części są fabryczne, a ze standardem to już nie ma nic wspólnego.
Niestety przepisy klasy IC-8 MT STD to totalny (moim skromnym zdaniem) niewypał i nie narzucają, jakim przeróbkom możemy poddać model.
Co z tego, że przepisy określają:
*rozmiar kół - skoro i tak większość będącego na rynku ogumienia spełnia przepisy
*pojemność silnika - skoro nie ma słowa o przeróbkach silnika we własnym zakresie.
*minimalny rozstaw osi - skoro i tak nikt nie zejdzie poniżej tej wartości, bo mu po prostu model będzie stawał na tylne koła?

Sama świadomość tego, że modelem wyjętym z pudełka będziemy się ścigać z potworem za kilka tyś zł. mocno podcina skrzydła. Oczywiście jestem zwolennikiem rozwoju technicznego tego pięknego sportu, ale bez przesady. Modelarstwo RC coraz bardziej przypomina F1.

Proponuję napisać przepisy tak, aby to modele były dopasowane do przepisów, a nie przepisy do modeli. Może nie w tym (bo żal tych wszystkich cacuszek :wink: ), ale w przyszłym roku.

Pozdrawiam

PS: Proszę nie pisać odpowiedzi, które nie mają sensu i są zwykłym nabijaniem.
PS2: Proszę mnie nie oczerniać

popieram sugestje kolegi co do przyszlorocznych przepisow niech MT STANDART pozostanie a wlasciewie niech sie stanie STANDARTEM
a reszta powinna startowac w OPEN
Technika idze do przodu sami usprawniamy nasze modele znajdujac jak najdogodniejsze rozwiazania i niech to bedzie inspiracja dla producentow modeli by te rozwiazania stosowac seryjnie i z czasem automatycznie zostana wielone do standartu. przeciez tak sie to wlasnie odbywa w realu czyi w skalach 1:1

Cytuj:
Waga modeli jest podana minimalna także tutaj też jest ograniczenie. Chyba wiem o kogo modelu mówisz Powiem że prezentuje się ciekawie. na szczęście nie model ,a kierowca model i szczęście składają się na sukces

a muglbys kolego pokazac jakies foty tego modelu??

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 7:57 pm 

Niestety nie mam praw autorskich ale co tam chyba Adrian mnie nie zabije :)
http://www.rcteam.webd.pl/galeria/budow ... ana/4.html

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 8:19 pm 

hehe no faktyczie ze Standartu to w tym modelu zostlo chyba tlko "REVO" (nazwa)

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 9:10 pm 

Proponuję obejrzeć modele czołowych zawodników w klasie E18 Standard a raczej co w nich pozostało z oryginalnych modeli. Nie ma się co bulwersować tylko uczyć jeździć.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 9:31 pm 

Uważam tak jak Przemek...
Nie ma co się bulwersować, bo nawet gtybyś Ty KubiB miał taki model a doświadzenia nie miał to byś nic nie zwojował ...

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 9:50 pm 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
Michał Zieliński napisał(a):
Niestety nie mam praw autorskich ale co tam chyba Adrian mnie nie zabije :)
http://www.rcteam.webd.pl/galeria/budow ... ana/4.html

Hehe - w takim razie galeria do kosza :D

A co do przepisów to model jest jak najbardziej przepisowy :D

Ostatnio edytowano Pt lut 23, 2007 9:53 pm przez Adrian Kopeć, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 9:51 pm 

Dokładnie, nawet najlepszą maszyną nic nie zdziałasz jesli sie nie opanujesz i wykarzesz umiejętnosciami dobrego kierownika. No ale z kolei dobry kierwnik bez sprzetu zaduzo nie zdziała.

Revo Adriana ma potencjał na wygrywanie, teraz tylko pozostanie wykazanie sie umiejętnosciami kierownika :D Acha, mam ptanie co za motor bedzie siedział w tym reviaku. ?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 9:54 pm 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
Koniec informacji oraz fotek do publicznego wglądu :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:05 pm 

spytam wprost.. czy to zazdrosc zrzera, niektore osoby ze, niektorych stac na nzafundowanie modelowi max. tuningu ?

osobiscie mnie nie stac, mam co mam i jestem z tego dumny, jak ktos wczesniej pisal.. wazne sa umiejetnosc a nie model, mozna startowac w top stocku na stockowym sprzecie i wygrac wystarczy umiec jezdzic..
mimo iz widze sie czesto z Adrianem i wiem co on kombinuje czesciowo to spokojnie moge powiedziec ze to on dostosowywuje sie do przepisow, a nie odwrotnie.. szczerze nie chcial bym jego modelu tylko kilka czesci z niego ;)
kochajcie swoje modele bo one sa najlepsze.. nie czyjes ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:09 pm 

Wiem Adrian, że model jest przepisowy. Jeżeli Twoje umiejętności są na tak wysokim poziomie jak konstrukcja modelu to szykuj miejsce na puchary.

Nie mam nic do posiadaczy takich "cudów na kołach". Wprost przeciwnie; sądzę, że dzięki takim ludziom ten sport w Polsce rozwija się bardzo szybko. Przyznacie jednak, że przepisy technicze są mocno dziurawe i w sumie to na wszystko pozwalają. :wink:

Pozdrawiam, Kuba
EDIT 22:11. Nie zjada mnie zazdrość, bo też jestem w stanie odłożyć kase na tuning.

EDIT 22:17 Widze, że mój post został przyjęty jako próba oskarżenia modelarzy, a wcale nie o to chodziło. Koniec 1 postu dokładnie mówi o co biega.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:22 pm 

wiec jesli nie przeszkadza Ci ze Adriana model jest przepisowy i ma tyle wpakowane w niego ani nie zrzera Cie zazdrosc to poco ta cala szopka bo nie rozumie :/ wytlumacz..

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:25 pm 

Szopka dotyczy obecnie obowiązujących przepisów dla klasy IC-8 MT STD, które są mało dokładne. Jeżeli ktoś chce jakiegoś sporostowania to zapraszam na GG 5742183.

Z poważaniem

PS: A tak w ogóle widze, że nikt nie czyta tego co pisze. W takim razie mam nadzieje, że jak najszybciej temacik poleci do kosza.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:31 pm 

sluchaj kazdy tak mi sie wydaje czyta twoje posty ale piszesz bez sensu.. dla mnie przepisy dla ic8mt std. sa jasne przejzyste i dokladne, wiec nie rozumiem czego ty nie mozesz pojac.. moze powiedz to postaramy sie wyjasnic ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona