Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 6:19 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 19, 2007 10:02 pm 

robert_ napisał(a):
Fajnie, że się podoba :)
Próbowałem, bez D-boxa wymaga to zdecydowanie dużo większej koncentracji i uwagi.

Mały skręcik w złą stronę i po zabawie, albo ściana, albo bączek :)
Powiem ci, że po zrobieniu 10 okrążeń na torze który widać na filmie, bez D-boxa, palce bolą od kręcenia apą i na prawdę można poczuć się zmęczonym wytężoną koncentracją.
Z D-boxem, można nawet przymnkąć oczy na sekundę i nic się nie stanie, D-box poprawi niedociągnięcia kierowcy.

Myślę, że jak drift z 25% D-boxem będzie zbyt łatwy to podniosę poprzeczkę skręcając go o kilka kolejnych % :wink:

Pewnie większość z Was widziła ten filmik
Ciekawi mnie czy początkujący też może tak driftować wspomagając się D-boxem.
Doceniam zapał i wysiłek Roberta jaki włożył w film - sporo pracy. :roll:
Dla tego pomimo ze się nie znamy jestem gotów wysłać Ci do testów model w większej skali 1:10.
Jeśli miałbyś czas i ochotę pobawić się Sprintem w wersji Drift np. na jakiejś sali gimnastycznej (pogoda jeszcze jest niestabilna) daj znać na priv i podaj dres wysyłkowy.
Co ty na to :?:
Chętnie wysłuchamy twoich wrażeń i obejrzymy filmik.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 19, 2007 10:18 pm 

co za podejście do klienta, jestem mile zaskoczony, no no , żeby częściej tak dystrybutorzy mieli takie gesty :wink:

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 19, 2007 11:45 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
(...) jestem gotów wysłać Ci do testów model w większej skali 1:10 (...)

:P Miła niespodzianka! Dziękuję za propozycję!

PM już wysłany.
Wygląda na to, że będzie kolejny filmik :)

Co do twojego komentarza Krzyśku:
Krzysztof Szpila napisał(a):
.... Chyba tak strasznie nie podskakiwał na złączeniu kafelków.

Faktycznie, na kafelkach jeździ się bardzo dobrze. Obawiałem się, że małe kółka mogą "zakantować" na kafelku w momencie kiedy model ślizga się bokiem, ale okazuje się że jest OK :)

GSM: 609 484 396
rg@gorgol.pl

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 21, 2007 5:25 pm 

Skoro jest mowa o filmikach to ja chciałbym zadać pytanie. Czy jeżeli umieszczę muzykę w filmie to muszę podać autora, utwór i płytę, aby wszystko było legalnie, czy do tego muszę jeszcze otrzymać zgodę autora?
Interesuje mnie to, ponieważ zostałem zainspirowany filmikiem Pana Roberta i także postanowiłem zrobić driftingowy film.

Team FortaSport

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 22, 2007 10:03 am 

Maciej Mrozek napisał(a):
Skoro jest mowa o filmikach to ja chciałbym zadać pytanie. Czy jeżeli umieszczę muzykę w filmie to muszę podać autora, utwór i płytę, aby wszystko było legalnie, czy do tego muszę jeszcze otrzymać zgodę autora?
Interesuje mnie to, ponieważ zostałem zainspirowany filmikiem Pana Roberta i także postanowiłem zrobić driftingowy film.

Maćku
Ciesze się, że postanowiłeś nakręcić swój filmik driftingowy.
W kwestii podkładu muzycznego miałem taką samą wątpliwość jak ty.
Kontaktowałem się w tej sprawie z kilkoma użytkownikami youtube.com, którzy takich filmów mają już kilka w swojej kolekcji.

Wygląda to tak, że w wielu serwisach internetowym typu http://www.youtube.com jest wzmianka w regulaminie, że możesz publikować tylko to czego w całości jesteś autorem.
Jeśli więc ktokolwiek używa w swojej publikacji jakiegoś materiału, który nie jest jego własnością, i używa go bez zgody właściciela to niestety nie jest to legalne, nawet jeśli się poda wykonawcę i utwór na końcu filmu.
Jest to wydaje mi się zabezpieczenie się przed ewentualnymi roszczeniami autorów (np. muzyków) względem samego serwisu youtube.com.

Praktyka jednak wygląda tak, że pomimo regulaminu na serwerach tych firm są dziesiątki lub setki tysięcy filmików z różnymi materiałami które nie należą do osób które je tam publikują, więc podsumowując temat, raczej nie ma się czym przejmować :wink:
Podpowiedzią jaką otrzymałem, było to, aby na końcu filmu napisać nazwę wykonawcy i tytuł utworu, to tak w ramach okazania wdzięczności twórcy. W końcu im też chodzi o popularność i jeśli napiszesz kto i co grał i śpiewał to nie powinno być z tego powodu żadnych problemów.

Życzę owocnej pracy!
Koniecznie wklej linka do filmiku na forum lub wyślij mi PM

Pozdrawiam

rg@gorgol.pl

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 3:24 pm 

Uwaga, długo oczekiwany filmik ( :D kilka dni :D ) prezentujący drifting moim modelem w moim wykonaniu :D jest dostępny pod adresem internetowym: http://www.filehive.com/v.php?v=0223/Dr ... ro-RS4.wmv .

Bazą były filmy nakręcane podczas zimowych ferii tego roku, kiedy uczyłem się sztuki jazdy bokiem, bez wszystkich przeróbek, jakie opisałem w dziale MODELE MICRO -> Micro Galeria. Film ze względu na brak odpowiedniego światła jest troszeczkę ciemny, ale przez to wygląda prawie jak drifting przy zachodzie słońca. Miałem także problem, bo nie miałem kamerzysty, więc aparat leżał na ziemi. Ale po mimo to chyba wyszedł dobrze. Jak znajdę kamerzystę i dobre oświetlenie to będzie git. Miłego oglądania.

Team FortaSport

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 4:34 pm 

Do Roberta
Bardzo fajny filmik, gratuluje umiejetnosci i samego efektu koncowego :wink: bardzo mi sie podoba to, jak panujesz nad modelem :)

Do Maćka
mam prosbe, wrzuc ten Twój filmik na jakis inny serwer (moze byc cos w stylu rapidshare)

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 4:46 pm 

jeśli chcecie sciągnać na dysk film macka to tu jest link
http://www.filehive.com/files/0223/Drif ... ro-RS4.wmv (prawy przycisk i zapisz jako)

Co do filmu to ekhm. Przez to, że aparat leży na ziemi to nic nie widać i filmik niestety jest mierny, ale jeśli znajdziesz kamerzystę i trochę światła to liczą na coś naprawdę dobrego :P

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So mar 10, 2007 11:07 pm 

Po krótkiej przerwie witam wszystkich ponownie!

Nowy filmik już gotowy :) W roli głównej Sprint 2 w wersji Stage D

Zanim cokolwiek napiszę o samym modelu, chciałbym skorzystać z okazji i podziękować na forum Dariuszowi Flisiakowi za wypożyczenie modelu do testu.
W zamian za miły gest i zaufanie przekazuje poniższy filmik ( w pełnej rozdzielczości prześlę go pocztą na płycie DVD )

Zapraszam do obejrzenia!

Link do filmu: http://www.youtube.com/watch?v=s1Yc_ne0hh8

Podczas kręcenia materiału, miałem okazję testować model w sumie przez kilka długich godzin. Może to dość szumnie nazwane "testować" ale umówmy się dla uproszczenia, że tak to będę nazywał :)
Biorąc pod uwagę moje niewielkie doświadczenie w elektrykach w dodatku on-road a do tego jeszcze w wersji Drift opis ten z pewnością nie wniesie nic nowego dla doświadczonych drifterów.

Mimo to chciałbym napisać kilka słów o pewnym urządzeniu o nazwie D-box, ponieważ myślę, że wzbudza ono dość duże zainteresowanie wśród drifterów a przede wszystkim wśród tych, którzy planują zainteresować się driftem.
Dla tych co jeszcze nie doczytali na forum powiem w skrócie, że jest to żyroskop który koryguje błędy kierowcy, tak aby model uzyskiwał w zakręcie długi i płynny boczny poślizg.
D-boxa wpina się między serwo skrętu a odbiornik.

Pomijając opis szczegółowy całej zabawy, uważam że modelem w skali 1:10 bardzo łatwo jest driftować bez D-boxa. Jeśli ktoś planuje zakup modelu w skali 1:10 i chce trochę zaoszczędzić to śmiało może nie zaprzątać sobie głowy D-boxem ( inaczej sytuacja wygląda w skali 1:18, w moim MICRO D-box sprawdza się bardzo dobrze i bez niego jazda byłaby trochę nerwowa )

Duży model jest dużo łatwiej kontrolować w poślizgu, jego reakcja po skręcaniu kół jest dużo wolniejsza niż w modelach skali 1:18 gdzie mały nieprawidłowy skręt kołami od razu powoduje obrót modelu lub wypadnięcie z toru jazdy.

Sprintem z D-boxem jeździłem dość mało, ponieważ zdecydowanie lepiej jeździło się bez „wspomagacza”.
Jedna rzecz jaką zauważyłem podczas krótkich jazd próbnych z D-boxem jest to że musiał on być ustawiony na maksymalnie 25%.
Ustawienie powyżej tej wartości powodowało samoczynne skręcanie modelu przy wolnej jeździe na wprost.

Nie wiem co było tego powodem właśnie takiego działania D-boxa, ale wyglądało to tak jak był bardzo czuły, zbyt czuły i w efekcie jazda z D-boxem była uciążliwa.

Myślę, że należy tu powiedzieć jedną rzecz, nie chciałbym się wyrazić całkowicie na "nie", nie skreślam całkowicie zasadności stosowania D-boxa w modelu w skali 1:10. Jak już pisałem jeździłem modelem kilka godzin, ale mimo wszystko jest to stosunkowo niewiele. Być może wyregulowanie D-boxa wymaga większej ilości czasu i po przejechaniu kolejnych kilku godzin byłbym bardziej do niego przekonany. Ale skoro driftowanie Sprintem 2 bez D-boxa jest równie łatwe i przyjemne to myślę, że skończę już kwestię "wspomagacza"

Ogólnie driftowanie Sprintem 2 jest dużą frajdą, przynajmniej mnie się podobało.
Co do D-Boxa można ująć to tak:
do MICRO RS4 - bardzo polecam
do Sprinta 2 Stage D - uważam, że nie jest konieczny

Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś pytania to piszcie.

Mam nadzieje że filmik i moje kilka uwag komuś się przydadzą.

Pozdrawiam

rg@gorgol.pl

Tytuł:
PostNapisane: N mar 11, 2007 12:35 am 

nie chciałbym żeby moja wypwiedź nie była wzięta za czepianie się czy coś w tym stylu, bo ja nie jestem aż taki kozakiemi mistzrema, ale zauważyłem, że momentami zbyt słabo stawiałeś model bokiem, tak jak byś przejeżdżał go normalnie niż w poślizgu, taka jest moja drobna uwaga.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 11, 2007 1:13 am 

Lord napisał(a):
nie chciałbym żeby moja wypwiedź nie była wzięta za czepianie się czy coś w tym stylu, bo ja nie jestem aż taki kozakiemi mistzrema, ale zauważyłem, że momentami zbyt słabo stawiałeś model bokiem, tak jak byś przejeżdżał go normalnie niż w poślizgu, taka jest moja drobna uwaga.

To fakt, słuszna uwaga. Jak już nakręciłem materiał i oglądałem go w domu, też tak przez moment pomyślałem :)
Na pewno można to było zrobić ładniej, przyznaję, ale myślę że to trochę też przez tor który był ustawiony na sali, był zbyt mało kręty, po prostu zakręty miały bardzo łagodne łuki.

Niestety na poprawkę miałem za mało czasu, przynajmniej póki co :)

rg@gorgol.pl

Tytuł:
PostNapisane: N mar 11, 2007 11:11 am 

Film jest na tak wysokim poziome, że ciezko sie doszukac jakis wad :lol:
Byłoby super gdyby był drugi model i jakiś tor asfaltowy :wink:
Montaż miodzio muzyka też bardzo fajna.

Czekamy na więcej :twisted: :twisted: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: N mar 11, 2007 12:18 pm 

No i znowu kawał dobrej roboty. Podziwiam. Filmik super, świetnie zmontowany. Jaki następny model do testów :D . Czekamy na następny filmik :!:

Tytuł:
PostNapisane: N mar 11, 2007 2:37 pm 

robert_ napisał(a):

Dziękuję za filmik i opinię.
Większość użytkowników jest zgodna, że zestaw Sprint w wersji Drift wyposażony w specjalistyczne oponki, efektowne felgi i stylizowaną karoserię w zupełności zadowala kierowców i nie trzeba inwestować dodatkowo w D-box.
W modelach Micro 1:18 jest raczej niezbędny.

Co do sfery technicznej montaż i regulacja D-boxa jest faktycznie prosta niemniej należy pamiętać ze na regulację i efekt działania ma również wpływ:
1. Miejsce montażu D-boxa – przód, środek, tył modelu
2. Ustawienie D-boxa w poziomie lub pionie. Zamontowany poziomo może nie działać poprawnie.
Słowa uznania należą się za malowanie i wykończenie karoserii – w zestawie jest nie pomalowana.
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i efektowny materiał z jazdy.
Jeśli masz jakieś nowe pomysły daj znać. :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 12:46 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
robert_ napisał(a):

Dziękuję za filmik i opinię.
(...)

Z mojej strony, ja również dziękuję jeszcze raz za propozycję.
Z przyjemnością podjąłem się takiego zadania.

W ostatni weekend rozpoczęliśmy sezon na Monsterki, więc myślę że jak pozbieram trochę materiału z różnych wypadów weekendowych to zmontuje coś ciekawego.
Jak dobrze pójdzie to będą 4 Monstery, na pewno będą na filmie walczyć dwa Savage X 4,6 i MTA-4,
ewentualnie może będzie jeszcze trzeci X 4,6 - kolega się jeszcze waha w kwestii zakupu :)

Odnośnie nowych pomysłów to jestem jak najbardziej gotowy do podjęcia tematu testu i kolejnego filmiku jakiegoś modelu, ale raczej Nitro off-road z racji tego że ten dział póki co interesuje mnie najbardziej :)

Być może za kilka tygodni uda nam się odbudować po zimie nasz amatorski tor off-road, wtedy chyba będzie najlepszy czas na jakieś nowe pomysły.
Zresztą propozycja i tak nie leży po mojej stronie, jak będzie propozycja to się znajdzie i pomysł :wink:

Pozdrawiam!

rg@gorgol.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona