Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 9:05 pm

Autor
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 4:44 pm 

witam

mam pakiet 10cell NiCd który teoretycznie powinien mieć po naladowaniu 12V
Chce go zalożyć jako zasilanie do aparatury Acoms 40MHz FM, ale problem jest taki , że jak robie pomiar napięcia na pakiecie to ma ono niewiele ponad 15V, i nie mam pojecia dlaczego tak jest

I teraz najważniejsze , czy jak podepne ten pakiet pod apke to czy sie jej nic nie stanie???? Bo szkoda mi bylo by ją spalić

http://www.rcpics.net/member/Astarrot1
SPRZEDAM rame oryginalna do Savage
GG 3374656

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 4:49 pm 

Zalecane napięcie do aparatur to 8 x 1.2V = 9.6V Bezpiecznie bedzie jesli sie tylko doda jedną cele, ale te 15V co masz na aku to zdecydowanie za duzo... Jesli przewoltujesz apke, nie zwiększy to jej zasięgu, bo chyba własnie o to Ci chodzi ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 4:53 pm 

nie chodzi mi o zwiększenie zasięgu , tylko o zasilanie mojej apki.

czyli sugerujesz zeby od tego pakietu odjąć jedną cele?? tak zeby zostalo 9 cell co teoretycznie daje 10,8V. Czy moze odjąć 2 cele tak zeby bylo 9,6V???

http://www.rcpics.net/member/Astarrot1
SPRZEDAM rame oryginalna do Savage
GG 3374656

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 5:09 pm 

Dla pewnosci odejmj 2 cele... Zawsze zasila sie aparature z 8 cel, wiec i Ty tak zrób. Ja nie probowałem dodawac jeszcze jednej celi do tych 8 wiec nie wiem jak sie zachowa apka, ale raczej nic sie nie stanie bo jedna cela to tam nie - Ale przezornym lepiej byc wiec nie kombinuj ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 23, 2007 11:07 pm 

Witam. To jest nieprawda że aparatórę się zawsze zasila 8 aku naprzykład multiplexa nie wiem jak po fuzji tej że firmy z hitec jest już ale jej tx zasila się 6 aku. A jeśli chodzi o zasilanie apki to polecam zakup 3 ogniw "litjon" (każde ogniwo po 3,5V razem daje 10,5V) tx poprostu będzie dłużej działać nawet do 5h.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 24, 2007 4:50 pm 

Jarek Poniatowski napisał(a):
Dla pewnosci odejmj 2 cele... Zawsze zasila sie aparature z 8 cel, wiec i Ty tak zrób. Ja nie probowałem dodawac jeszcze jednej celi do tych 8 wiec nie wiem jak sie zachowa apka, ale raczej nic sie nie stanie bo jedna cela to tam nie - Ale przezornym lepiej byc wiec nie kombinuj ;)

Pierwsze, Jarek, apy są robione na baterie 1,5v a więc 1,5x8=12v
ja zasilam mx-3 z 9 ogniw i wsio gra, przynajmniej jak jeźdze zaczyna pikać o naładowanie w odpowienim momencie, a nie kiedy akkusy będą jeszcze ok...
inną sprawą jest to, że cela przy max naładowaniu może dojść do 1,8v (spotkałem się z takimi....) oczywiście mieżone bez obciążenia.. ;)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 24, 2007 5:39 pm 

W większości przypadków aparatury zasilane są pakietu 8 x 1.2 V.
Można też 8 x 1,5 V. Warto jednak zauważyć, że Ni-xx może naładować się do 1,5 V Producent gwarantuje nam, że napięcie 12 V układ wytrzyma. Jeżeli zwiększymy ilość cel do 10 to przy pełnym naładowaniu w początkowym okresie możemy mieć 15 V. Otrzymaliśmy, więc 25 % przekroczenie warunków dopuszczonych przez producenta.
Może wytrzyma.
Pytanie, po co?
Aby zwiększyć 2 razy zasięg aparatury trzeba aż 4 krotnie podnieść moc wypromieniowanej fali. Podniesienie napięcia o 25 % spowoduje w przybliżeniu 56 % (uwaga - funkcja nieliniowa) wzrost mocy. Kto zgadnie o ile dzięki temu wzrósł zasięg (natężenie pola)?
Czy kalkuluje się ten zysk w świetle przekroczenia dopuszczalnych warunków producenta?
Niewątpliwie aparatura nie równa aparaturze. Do budowy użyte są różne podzespoły. Jedne wytrzymują inne nie.
Drastyczny spadek zasięgu nie jest spowodowany konstrukcją aparatury. Nikt nie uwierzy, że taki stan rzeczy był zamysłem konstruktora.
Spadek zasięgu jest stanem awaryjnym, czasami spowodowanym przez uszkodzenie - rozstrojenie nadajnika czy odbiornika.
Dla niewtajemniczonych muszę powiedzieć o bardzo ciekawym zjawisku związanym z tranzystorami w.cz. Otóż te tranzystory potrafią uszkadzać się stopniowo. Każde przeciążenie zapiszą w swojej „pamięci”. Będą działać do pewnego momentu, oczywiście z coraz gorszymi wynikami, gdy jak to mówią „..dopóki ucho się nie urwie”
Jeżeli mamy do czynienia ze spadkiem zasięgu zestawu należy w pierwsze kolejności dokładnie przeanalizować, co może być przyczyną. W pierwszej kolejności trzeba wyeliminować zakłócenia, potem można określić czy winny jest nadajnik czy odbiornik. W tym momencie w przytłaczającej większości pozostaje albo wymiana albo serwis.
Rozpisałem się tak długo, bo chciałem uzasadnić, że:
Nie ma sensu podnosić poziomu zasilania przewidzianego przez producenta a wyszczególnionego w instrukcji.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 24, 2007 5:55 pm 

Bonawentura - Oczywiście zgadzam się, ale moje GP1800 po naładowaniu maja max 12.4v.... też uważam, że 10cel to przesada :) i nie śmiem zaprzeczać temu co mówisz...