Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 29, 2026 4:33 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 11, 2004 6:43 pm 
-=ADA$=-

olej chlodzi w ten sposob, ze nie jest spalany i jest wyrzucony przez wydech, zabierajac cieplo, dlatego powinna byc mieszanka bogata, bo jest wiecej oleju :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 11, 2004 9:55 pm 

Zgadza sie nie jest CAŁKOWICIE spalany bo tylko jego cześć ulegnie spaleniu podczas procesu zachodzącego w cylindrze, nagrzewa sie przejmując część ciepła tak samo zresztą jak i spaliny (gazy wytworzone w procesie spalania) jednak jest to tak niewielka ilość ciepła że tródno tu mówić o chłodzeniu olejem, olej jest tam po to zeby smarować ruchome częsci silnika a nie go chłodzić !!!
Co do mieszanki to mósi być odpowiednia czyli nie za bogata i nie za uboga, jak mieszanka będzie za bogata to silnik jej nie będzie wstanie przepalić co zwiekszy zużycie paliwa i zmniejszy moc silnika

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 11, 2004 10:40 pm 
-=ADA$=-

tylko co towarzyszy zbyt bogatej mieszance?? niska temperatura silnika, i to wlasnie z tego powodu!!

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 11, 2004 10:55 pm 

no własnie to nie dobrze, niska tem peratura oznacza niskie ciśnienie w komorze spalania co sie rowna małej mocy !!! Poco stosowaś za bogatą miesznke ??
Mieszanka ma być optymalana pod taką to konstruktor projektuje silnik i juz jego głowa w ty żeby i konstrukcja zapewniała odpowiednie odprowadzenie ciepła przez powietrze a nie przez olej !!

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 12, 2004 9:01 am 
-=ADA$=-

niska temperatura oznacza ze wiecej oleju wpada i bardziej go chlodzi, a cisnienie jest wyzsze, dlatego ze jest wiecej paliwa, a cieplo jest odprowadzane przez cala konstrukcje i przez olej, jestem tego pewny!! Smarowania byloby dosyc gdyby w paliwie bylo okolo 6% oleju reszta jest 1. zeby latwiej bylo ustawiac 2. zeby lepiej chlodzic silnik

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 12, 2004 11:31 am 

A w jaki sposób przy niższej temperaturze uzyskasz wyższe ciśnienie ??
Podaj mi źrudło z którego o tym sie dowiedziałeś chetnie sie podszkole bo o silnikach typowo modelarskich nie mam wielkiego pojęcia !!
Nie przepalona mgiełka olejowa jest częścią mieszanki zasysanej do silnika osiada na elementach które smaruje w skrzynce korbowej reszta dostaje sie nad tłok jest sprężana do bardzo wysokiej temp. w której mieszanka ulega samozapłonowi i spala sie, olej niestety w całości sie nie przepali i jest razem ze spalinami wyrzucany z cylindra. z tego co pamietam z lekcji :lol: to czym mniej tego nie przepalonego oleju tym lepiej !!

ps. moim zdaniem nizsza tempera oznacza ze (tak jak napisałeś) znajduje sie w mieszance wiecej oleju a mniej paliwa palnego i olej tu nie chłodzi silnika a po prostu mniej jest ładunkui spalanego czyli co za tym idzie jest wytworzona niższa temperatura co równa sie niższemu ciśnieniu.

No bo biorąc na chłopski rozum czym mniej paliwa będzie spalone tym będzie mniej gazów spalinowych mniejsze ciśnienie niższa temperatura i mniejszy naiska gazów na denko tłoka pachających go w dół - czyli mniejsza moc !!!

W książce o silnikach modelarskich (dość stara ale mam nadzieje ze główne zasady sie nie zmieniły) wyczytałem ze :
"Podstawowym budulcem samozapłonowego paliwa wyczynowego są trzy grupy składników :
1-paliwo podstawowe o dostatecznej lotności i wysokiej liczbie cetanowej
2-środki zapewniające smarowanie silnika, oleje i inne srodki w liczbie minimalnie niezbędnej
3-dodatek środka zmniejszającego zwłokę zapłonu i zwiekszajacego szybkość spalania paliwa zasadniczego "

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 12, 2004 9:06 pm 
-=ADA$=-

otoz im mnie paliwa, tym wiekszy stosunek powietrza do paliwa, czyli lepiej utleniona mieszanka- bardziej wybuchowa ( ale do pewnego momentu), i tutaj wchodzi olej, stosunek oleju do zwyklego paliwa jest staly, czyli zmieniajac ilosc paliwa do powietrza powinnismy dostac taka sama temperature, ale w zwiazku z tym ze im wiecej paliwa sie dostaje tym wiecej oleju pozostaje nie spalone, to wiecej oleju przejmuje czesc ciepla i chlodzi, postaram sie cos znalezc i podac linka

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 12, 2004 9:28 pm 

A no ja mam takie pytanko. Jak to jest że silnik modelarski pali bez iskry ? Wiem że iskra jest przy odpalaniu ale potem juz jej nie ma (przynajmniej tak mi sie wydaje).

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 12, 2004 9:43 pm 
-=ADA$=-

nie ma iskry, jest podane napiecie zeby drut zaczal sie zarzyc, pozniej sam sie zarzy czesciowo dzieki cieplu z silnika, ale bardziej dzieki zawartej w nim platynie ktora reaguje z Nitrometanem

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 12, 2004 9:56 pm 

Silnik 2 suwowy zasysa paliwo do skrzynki korbowej silnika gdzie następuje sprężenie wstępne mieszanki, taki stan żeczy uniemożliwia zastosowanie układu olejowego znanego nam z silników 4 suwowych dla tego do paliwa dodaje sie olej zeby smarował on elementy silnika. Bez oleju długo by nie popracował. A co do odprowadzania przez olej ciepła hmmm - no napewno ale wydaje mi sie ze w tak małym stopniu ze nie ma to wiekszego znaczenia. Stosując mieszanke ze bogatą nie tylko olej ale i paliwo nie ulegnie spaleniu wiec i ono m chłodzić silnik ?? Dla mnie to marnotrawstwo !! Według mnie to własnie konstruktora chodzi o to zeby tego oleju była potrzebna jak najmniejsza ilość bo zamiast niego lepiej by spalane było paliwo zwiekszyło by to wydajność silnika !!
Co do stosunku paliwa i powietrza to idealną sprawą była by mieszanka złożona z obiętości powietrza niezbędnej do spalenia danej obiętości paliwa i ni grama wiecej :P wtedy wydajność była by najwieksza i tylko w szczegulnych sytuacjach bardzo niewielki nadmiar powietrza jest korzystny dla procesu

ps. e zresztą nie ważne powtarzam sie tylko, daj jakiś link chce sie poduczyć !!!

a te silniki nie są samozapłonowe ???!!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 12, 2004 10:33 pm 
-=ADA$=-

ok szukam juz dwoch rzeczy dlatego prosze o troche cierpliwosci.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 12, 2004 10:49 pm 

oki spox ja nie poganiam - a ale coś sam znalazłem tylko ze nie chodzi tu o chłodzenie silniak olejem ale samo paliwo stosowane w silnikach zarowych przed procesem spalania ochładza silnik (podobno skład paliwa to umożliwia w wiekszym stopniu niż w przypadku innych paliw) :wink:

No i wydaje mi sie ze czynnik chłodzący powinien przejmować ciepło ze ścianek silnika z denka tłoka, a nie spalony olej który jest w mieszance podczas spalania przejmuje ciepło wytworzone podczas tego procesu czyli czyli w komorze spalania generowane jest mniej ciepła (bo pewną jego część odrazu przejmuje ten nieszczęsny olej) co za tym idzie ciśnienie będzie mniejsze (czyli moc) - i po co to komu ?? Nie moge zajazyć tej zasady z olejem :(

e TAM głupi jestem kończymy temat bo sie zaręce :roll: - pozdrawiam i CZEKAM NA MATERIAŁY

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2