Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 4:15 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 9:52 am 

Może niestandartowo - ale organizator otworzy dyskusję na temat oceny zawodów.
Na początek chciałbym podziękować Wszystkim za przybycie do Lublina i tak liczny udział w zawodach.
Dziekuję również za wyrozumiałość i cierpliwośc w znoszeniu niedociąnięć organizacyjnych. Szczególnie na końcu zawodów gdzie kłopoty techniczne z drukarką spowodowały że chwilowo straciłem orientację i kontrolę nad przebiegiem imprezy. Nigdy w zyciu nie przypuszczałbym że drukarka laserowa kolor potrzebuje tyle czasu na obróbkę dokumentu do wydruku.
Błąd w nazwisku zdobywcy III miejsca w klasie "540" oraz dodrukowanie dyplomów dla klasy TS zostanie załatwione dzisiaj.
Biorąc pod uwagę że według zapowiedzi Finał HMP będzie też w Lublinie - szczególnie proszę o uwagi krytyczne, które pozwolą wyeliminowanie zauważonych niedociągnięć i braków.
Tadeusz Żelazo

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 1:22 pm 

witam!
zawody byly super,w sumie nie zauwazylem zadnych niedociagniec.
bardzo podobal mi sie pomysl biegu w ktorym wystartowali najlepsi zawodnicy z poszczegolnych klas.
chcialbym zeby na kazdych zawodach bylo cos takiego :)
nie chodzi mi tu o nagrode ktora byla dla zwyciezcy pierwszego miejsca bo moglby sie ten wyscig odbyc nawet bez niej i tak by bylo super.
mam nadzieje za na przyszlych zawodach bedzie tez taki wyscig.
jedyny minusik to przesadne czepianie sie sedziow co do rozmiarow spojlera.
pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 2:37 pm 

Wielkie brawa i szacunek dla pana Tadeusza Żelazo i osób wspierających go w realizacji tych zawodów.
Szczególnie należy podkreślić nacisk jaki był kładziony na punktualność rozgrywania biegów i pieczłowitość z jaką sędziowane były wszystkie biegi - wreszcie doczekaliśmy się kar "stop & go" za nieczystą jazdę! wreszcie ktoś (t.j. sędziowie) pilnował serwisantów!
5 (słownie: PIĘĆ) eliminacji - i to dla wszystkich - również dla klas nie-efrowskich!!! Brawo - okazuje się, że można również na hali i dla 6 klas zrobić 5 eliminacji, jeśli się chce.
Stoły serwisowe - najlepsze, jakie dotychczas widziałem - duże, szerokie, głębokie, pokryte wykładziną (nie trzeba było rozkładać ręczników), blisko toru, z dobrym oświetleniem (jak i cała hala) - i co nie bez znaczenia - dla wszystkich zawodników ich wystarczyło.

Wyrazy uznania dla p. Tadeusza za "żelazną" konsekwencję we wdrażaniu dobrych rozwiązań, które, jak się domyślam, podpatrzył za granicą.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 5:08 pm 

+ bez większych opóźnień
+ 5 biegów dla wszystkich klas i zakończenie o przyzwoitej porze
+ szczegółowa kontrola techniczna (i nawet dyskwalifikacja jednego z zawodników!)
+ duże stoły blisko toru
+ 2 komplety pchełek
+ barierki, dzięki którym widzowie nie wchodzili na tor
+ krzesełka dla serwisantów
+ kamizelki dla serwisantów

-- podest mógłby być lepszy
-- strome schodki
-- czarny materiał poza torem pod który wpadało wiele modeli

Minusów więcej nie znalazłem. Da sie je poprawić, chociaż mi tak bardzo nie przeszkadzały. :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 5:51 pm 

Oprócz tego co poprzednicy napisali z czym się zgadzam, dodam jeszcze

+ tablica ogłoszeń wyniku (pineski)
+ rzutnik
+ trening piątkowy (nie byłem ale się ceni że szansa była)
+ trenig w grupach w dniu zawodów
+ dobrze rozpisane grupy eliminacyjne
+ byli zagraniczni goście

- tor, zła jakość
- tor, za mały
- tor, za wąski
- prosta za krótka by rozstawić stawkę
- brakło JankaM - dodatkowych par oczu by uspokoić towarzystwo w wąskich szykanach.
- słabe nagłośnienie, były miejsca na pomoście i na torze gdzie słyszalność sędziów była zerowa.
- trofea ale to kwestia zasad, wiadomo że walczy się o punkty
- niestabilny! podest.

Jak ma być MP to warto wyeliminować te minuski, bo zamiast sukcesu będzie klapa.

Powiększyć tor lub ułożyć tak tor by wyścig nie był wielkim karambolem, lepiej go wykonać, wykładzina się odklejała w modified, stabilniejszy podest, więcej sędziów. Ustalić nagrody by były prównywalne do Łomianek. I będziemy wspominać Lublin lepiej niż Łomianki.

Co do planun toru, był za wymagający co powodowało mnóstwo błędów nawet u najlepszych, starty kończyły się zawsze karambolem na drugim zakręcie, nawet w biegu sponsorowanym, a tym panom nie można zarzucić że słabo jeżdżą a pierwsze okrążenie wykonali w stylu Top Stock.

Pomysł biegu sponsorowanego - tylko powtarzać, bravo.

Ogólnie nie było źle.

Mój ranking:

Lubawa
Blue City, Lublin,
Poznań, Nowy targ

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 7:05 pm 

W dwoch słowach: świetne zawody:)
Odnoszac sie do wypowiedzi poprzednika szczegolnie jesli chodzi o minusy:
nie rozumiem sensu "zła jakość" toru, czy chodzi o wykladzine?
Tor moze wąski i mały, ale za to bardziej wymagający dzieki czemu mozna było sie poduczyć jak jezdzić jeśli dla kogos byl za maly to moze niech sobie pojezdzi pod marketem tam jest duzo placu i nawet band nie ma :)
Co do prostej, za długa nie była ale wszytko zgodnie z przepisami wiec nie widze w tym żadnego minusa, tu przy starcie tez trzeba było wykazac sie umiejetnościami, mi tam problemu nie stważało mimo tego że startowałem z chyba najgorszego miejsca bo z "dwójki":)
Zgodze się z tym że podest troche nie stabilny, ale jak nikt nie skakał na nim to stał sztywno :D
Co do biegu sposnorskiego, ja się nie dziwie że sie tak tulki jak by wyscig nie byl o taka nagrode to by nie było karambolu:)

Wydaje mi się że smiało mozna organizowac w Lublinie MP, jak pokazały zawody wszystkie jezdy odbywały si ezgdonie z czasem, no prawie wszytskie :)
Tor naprawde świetny mimo tego że wąski, wykladzina sie nagumowala po sobocie i tez bylo dobrze :)
Plus też za kontorle modeli i to dosyc dobre kontrole :)
Reasumując nie mam żadnych zastrzeżeń,
Wielkie brawa dla organizatora i żeby inni organizatorzy brali z tych zawodów przyklad :D
Pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 8:09 pm 

Pozwolę sobie na bieżąco odnosić się do uwag:
Tor został zbudowany na wykładzinie jaką dysponuje LOK. Wykładzina nie była używana od dłuższego czasu dlatego potrzebowała czasu aby wchłonąć odpowiednią ilość smaru do opon.
Co do tego że tor był za mały i za wąski:
odpowiem w ten sposób - dla normalnych samochodów są autostrady, drogi wojewódzkie i drogi powiatowe. Są drogi z porośnietymi drzewami poboczami i drogi z szerokim poboczem.To kierowca odpowiada prawnie za dostosowanie prędkości do panujących warunków drogowych. Po Nowym Targu gdzie był szybki tor - w Lublinie był tor " taki powiatowy"
Ale był jednakowy dla wszystkich. A w piątek co najmniej od południa był dostępny dla wszystkich. Co najmniej od południa bo tor był ułożony - trwało jeszcze poprawiania podestu.
Prosta za krótka - była taka jaka możliwa była do ułożenia na tej wykładzinie. Ale nawet na tej prostej stawka zawodników była rozstawiana ZGODNIE z przepisami.Faktyczna odległość pomiędzy polem 1 i 2 po uwzględnieniu toru jazdy byłą odpowiednia. Jeżeli ktoś uważą że jest to niedobre - można podjąć działania aby zmienić przepisy.
Brak p.Janka. Sprawa bardzo prosta i tylko i wyłącznie ekonomiczna. Sedziom oprócz wynagrodzenia ( teraz wiem że śmiesznie niskiej wysokości ) przysługuje zwrot kosztu dojazdu. A z Opola do Lublina jest 400 km.
Sprawa nagłośnienia. Problemem było nagłośnienie imprezy w hali. To ono zagłuszało nasze nagłośnienie. W kwietniu jak impreza w hali była statyczna - nie było problemu nagłośnienia. Ale jest to sprawa nad którą trzeba popracować.
Trofea - bez komentarza.
Niestabilny podest. Przepraszam. Na pewno trzeba poprawić jego konstrukcję. Ale jest to zawsze konstrukcja czasowa, dlatego nigdy nie uzyska się sztywności konstrukcji spawanej.
Natomiast czytając
Cytuj:
zamiast sukcesu będzie klapa

chyba zrezygnuję z pracy przy MP.
Zachęcam innych do wyrażania swojej opinii. Może pomoże to też innym organizatorom.
Pozdrawiam.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 9:39 pm 

drodzy panowie.jestem ojcem karola latawskiego.nigdy nie pisałem na tym forum bo uwarzałem ze nie mam uprawnień i wiedzy do zabierania głosu wtej materii.ale odwarzyłem sie napisac bo nie moge już dłużej znieść czytania tych bzdur i opini malkontentów którzy potrafia doprowadzić do załamania psychicznego jednego z niewielu naprawde wartosciowych ludzi w tym całym towarzystwie jakim jest pan TADEUSZ ŻELAZO.Byłem z karolem juz na wielu zawodach i tu i tam i śmiem twierdzić ze te zawody były przeprowadzone na poziomie równie wysokim jak największe imprezy w europie.dlaczego?bo pan TADEUSZ coś widział i w odróżnieniu od wiekszości piszących chce pokazać że można standarty najlepszych przenieść na polskie warunki.natomiast inni uzurpują sobie prawo do ciągłego recenzowania poczynań innych.mam propozycje abyście załorzyli "kółko wzajemnej adoracji " a ludziom z wizja przyszłości pozwolili pracowac.PANIE TADEUSZU jeszcze raz gratuluję i prosze sie nie przejmowac głupimi uwagami.PS; mam wrazenie ze niektórzy byliby zadowoleni aby oprócz punktów do mistrzostw polski zarobic cos na kazdych zawodach !

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 10:12 pm 

Panie Darku,prosze pozwolic mi sie tak zwracac,Panie Latawski brzmi zbyt oficjalnie co moze wplynac na znieksztalcenie odbioru przekazywanych tresci.Ten dzial na forum sluzy do wyrazania prywatnych opinii ZAWODNIKOW,prosze wiec nie nazywac tych opinii bzdurami nawet jesli sie Pan z nimi nie zgadza i w znacznym stopniu odbiegaja
od stanu rzeczywistego.

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 10:16 pm 

Na koniec pragne przypomniec ze w dobrym tonie jest pisanie postow zgodnie z ogolnie przyjetymi zasadami ortografi polskiej.

Kłaniam sie, Pożycki.

ps. no offence

skoro rozmawiamy już o "technicznościach" wypowiedzi na forum - mam również małą uwagę: w dobrym tonie jest stosowanie funkcji "edit" zamiast pisania dwóch postów pod rząd - Rafał Piesio

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 11, 2006 10:40 pm 

przepraszam za to wypowiedzi i za "standardy'

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 8:26 pm 

Witam,

Jeśli można to prosiłbym o publikacje wyników (pozycji startowych i wyników końcowych) „Wyścigu Sponsorowanego”.

Z góry dziękuje :twisted: :twisted: :twisted:

pozdrawiam, RAFAŁ PAJOR

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 9:27 pm 

Z góry przepraszam wszystkich urażonych ale się ośmielę dalej polemizować. Dziękuję też tym, którzy wsparli mnie zauważając że mogę mieć swoją opinie i nie muszę być obrażany za to :-)

Od Kłodzka czerwiec 2005 byłem na wszystkich zawodach onraod w ramach MP nie tylko jako tatuś ale jako zawodnik oraz trener, mechanik, coach i sponsor i jeśli kogoś boli (przedmówców) parę wytkniętych minusów tzn, że mają o sobie niesłychanie wysokie mniemanie, szczególnie jak wcześniej proszą o krytyczne uwagi (rozdwojenie jaźni?, brak uwagi w czytaniu?).

Panie Żelazo! odwalił pan kawał dobrej roboty i o co te kruszenie kopii.

Zgodziłem się ze wszystkimi przedmówcami, że impreza była OK i że było dużo więcej plusów niż minusów.

Klapa będzie na MP jak by tor miał być na MP taki jaki był teraz.

I tu pozostaje mi apelować by na MP w Lublinie tor był godny rangi Finałów MP, wiem że taki tor był tylko do dyspozycji, ale sam osobiście wyciągałem spod wykładziny samochody jako serwisant, jeśli uznamy to za standard... to będzie klapa. Taśmy zabrakło by dobrze przykleić, za dużo zawodników skracało tor? :-) Modified za szybko jeżdził? i zawijał wykładzinę, którą chyba sam organizator udeptywał na złączach lawirując między modified podczas biegu!.

Parę osób musiało przeżywać niezłe rozterki jak z drugiej pozycji startowej byli rozjechani przez n rozpędzonych na prostej bolidów w tym poszkodowany był raz mój syn a i widziałem u paru mlodych chłopaków łzy w oczach jak ich model znoszono z toru, bo ktoś sobie wyleciał na czołówkę na długiej prostej.

Każdy walczy o punkty i argument, że w wyścigu sponsorowanym walka była o setup i to dlatego najlepsi kierowcy z premedytacją sobie wjeżdżali w kufry - non sens. Tam się inaczej nie dało, to są prawa fizyki. 4i 5 model ma największą prędkość na wyjezdzie z pierwszego zakrętu, bo miał gdzie się rozpędzić, dlatego dogania 3 i 2 gi model często go tratując bo umiejętności i adrenalina nie idą w parze z pozycją startową.

Jak tor ma być wązki to niech sędziowie staną na wysokości zadania i ukrócą rozruby na torze w stylu: wjazd w kufer, skrócenie toru, itd itp.
Próbowano to robić, było stop and go użyte parę razy ale widocznie za mało.

Podest?, na 3/4 zawodów potrafi być stabilny, wystarczy dać dwie warstwy dech, proszę sobie stanać u góry i co 20/30 sekund przeżywać trzęsienie ziemi bo jakiś młody zawodnik tupie czy podskakuje krzycząc na serwis, mnie to kompletnie rozpraszało, ale może jestem stary :-).

Jak na MP minusy się wyeliminuje to będą to najlepsze zawody w historii onroad ale takich jeszcze nie było :-) każde komentowałem i zawsze były minusy bo chyba się nie da idealnej imprezy zrobić.

W Łomiankach była chyba podobna wykładzina ale była młodsza:-) a tor nie był duż większy ale zawody miały odpowiednią oprawę i rangę oraz kibiców.

W Łomiankach była jedna lub dwie wpadki, np w finale TS była w decydującym biegu o tytule MP kolizja na pierwszym zakręcie oraz trochę się pogubiono w dziedzinie pucharowej punktacji w 540. Tego już nikt nie pamięta bo plusów było dużo dużo więcej.

Podczas zawodów organizatorzy i sędziowie, w jakiejś mierze powinni konsultować z zawodnikami takie drobne szczegóły jak rozstawienie na prostej, czy słyszą coś u góry, czy serwis coś słyszy, czy mają jakieś uwagi, itd.... Nikt raczej się nie liczy z zawodnikami i to jest smutne.

Powinien być jakiś przedstawiciel zaufania wybierany przez zawodników, który byłby stroną w rozmowach z sędziami i organizatorami oraz rozjemcą czy sędzią etycznym w sprawach fairplay.

Nie każdy z zawodników ma śmiałość podejść do Organizatora czy sędziego, są to przeważnie młode chłopaki a w boksach serwisowych swoje opinie wyrażają i nie słyszałem ani jednej dobrej opinii na temat toru w Lublinie. O samej imprezie wyrażali się OK ale większość zdziwiona była dlaczego nie będzie MP w Warszawie, widocznie dobrze zapamiętali Łomianki. Nie chciałem podnosić tematu zmiany lokalizacji MP ale trochę tu czuliśmy się ominięci i zignorowani jako zawodnicy. Może Warszawa daje wyższą rangę i większą pewność dobrej organizacji i wysokiej frekwencji?

Mam nadzieje że Lublin wywiąże się z odpowiedzialności jaką na siebie przyjął.

Pozdrawiam, do kolejnych zawodów a będą one w Kłodzku i tu proszę Marka by powtórzył sukces poprzedniej imprezy na hali, warto chyba przejrzeć archiwum postów i jeszcze coś ulepszyć do dziś wspominam darmową kawę i łakocie oraz bankiet :-).

Ostatnio edytowano Wt gru 12, 2006 9:43 pm przez Mikołaj Barakoński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 9:37 pm 

Oczwiscie Panie Rafale,tyle ze te posty pisalem z telefonu komorkowego ktory uniemozliwia mi napisanie tak dlugiego postu.
Panie Darku za co Pan przeprasza?to forum dopuszcza pelna dowolnosc opinii uzytkownikow,chce tylko zwrocic uwage wszystkim aby nie krytykowali opinii innych w sposob otwarty.Kazde zawody wywoluja sprzeczne emocje i w zwiazku z tym opinie takze beda sie od siebie roznic.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 11:51 pm 
Witam W sprawie wykładziny będzie nowa zakupiona przez Zarząd Międzynarodowych Targów .Może być trochę większa od tej co mamy.Według ustaleń w Lublinie będzie lepiej niż w Łomiankach (inaczej bym nie przekazał tej imprezy.Pomost może być ten co w Łomiankach teraz był używany na budowie nie można było go ściągnąć na te zawody.Nagłośnienie tu jest trochę do poprawienia np.mamy zmiar dokupić urządzenia do porozumiewania indywidualnego między sędziami takie małe podwieszane mikrofony, no i sprawa przekazywania komentarza dla publiczności niezależnie od poleceń sędziowskich to wymaga zastanowienia.
Z mojej strony jesze raz przekazuje serdeczne podziękowania dla Tadeusza Żelazo za zorganizowanie Eliminacji do M.P.

Ostatnio edytowano Cz gru 14, 2006 7:58 pm przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona