Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 2:48 pm

Autor
 Tytuł: Doświadczenia
PostNapisane: Pn sty 19, 2004 4:39 pm 

Witam kolegów. Rzeczywiscie jest to ciekawy temat. Ja już to mam za sobą. Otóż jakieś 1,5 roku temu adoptowałem silnik 3,5 ccm Thundrtigera do megaForce`a Kyosho, Aby silnik ładnie buczał na niskich obrotach dałem tam mosiężne koło zamachowe-buczał pięknie, odpalał szybkio, ale to koło bardzo często ślizgało się po osi i nie dało się niczym umocować- musiałem wrócic do Kyoshowego aluminium- i należało czywiście dawać wyższe obroty, aby się nie gasił. Teraz w nowym Savage 25 mam malutki zamacz i na początku myslałem, że będzie problem. Otóż HPI fabrycznie ustawia silniki na wysokich obrotach i wyją one niemiłosiernie. Savage z silnikiem 4,1 ccm jest mocny, jak diabli, ale brzęczy, jak pszczółka. Być może wymienię ten zamach na taki, jak na początku. Mówią, że chłodzenie słabe z tych dziurek, ale moment obrotowy zawsze większy, i zależy od szerokości obwódki tego perforowanego koła. Zobaczymy w praniu. Na razie docieram Savage-piękne auto ! Fotki w drodze.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 19, 2004 4:49 pm 

Lokalizacja: SAVAGE 25 ALU KOMPLET WAHACZY, PRO LINE 40, MASHER 40
jcku a moglbys dac opis jak docierac savage dokldadnie jakie paliwo itd...Znajac twoje doswiadczenie to bedzie najlepsza recepta;Pa wlasnie mam jechac o mojego savage.Jaka pojemnosc ma seryjny silnik savage bo jzu zapmnialem z tego wszystiego:p

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 20, 2004 4:59 pm 

Docierać mozna na dwa sposoby: Pierwszy szybszy opisywany w instrukcji to uruchomienie silnika wyregulowanie bogatej mieszanki i przepędzenie 2 baków paliwa z przerwami oczywiście, zalecają w HPI jazdę wolną kilka kółek i postój i tak kilka razy na zmianę, oczywiscie co 10 min należy zgasić silnik na jakieś 5 min. Drugi sposób, to przepędzenie 5 zabiorników na minimalnych obrotach i na bogatej mieszance-po 10 min pracy silnika i 5 minut przerwy, co 20-30 min silnik zgasić na 5-10 min. Od czasu do czasu dać wysokie obroty w celu usunięcia osadu. Inną sprawą jest,że HPI ustawia silniki na dość wysokich obrotach, zwróć uwagę, czy po odpaleniu autko samo jedzie, jeśli tak odkręć trochę iglicą wolnych obrotów-ja musiałem odkręcić 2,5 raza dodatkowo, aby nie wył straszliwie i chodzi dobrze. [/code]

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 20, 2004 5:33 pm 
-=ADA$=-

wsadziles 3,5 do mega forcea?? a jaki silnik?? ale chyba mozna dostac inne kola zamachowe do silnikow, ogolnie rzecz biorac jak ciezsze kolo zamachowe to rowniejsze obroty na jalowym, ale trudniej sie silnik wykreca na wysokie obroty, i przeciwnie, najlepiej zloty srodek. z tego co wiem to metody ktore podales sa sluszne, ale nie najlepsze, to sa stare metody z ery silnikow ABN, teraz sa ABC i nie trzeba ich tak dlugo na jalowym grzac.
jak rozumiem znasz angielski dlatego http://www.nitrohouse.com/engine_breakin.htm tu jest o kolach zamachowych itd http://www.rcnitro.com/rn/articles/clutch_flywh.asp z tego co wiem to jest chyba jeden z najlepszych sposobow docierania najpierw heat-cycle, a pozniej wlasciwe docieranie. radze pamietac ze nalezy docierac na paliwie na jakim bedziesz jezdzil, i nie pozwolic zeby silnik byl zbyt goracy, ani zbyt zimny

Tytuł:
PostNapisane: So mar 13, 2004 11:52 pm 

ten Jackowy mocarny Mega-Force stoi teraz na wystawie w sklepie na Bitwy Warszawskiej... Sam go widzialem i potwierdzam, ze to kawal solidnej roboty! Pytalem za ile go sprzedadza ale powiedzieli, ze nie ma takiej mozliwosci... Teraz Jackowe autko nalezy do wlasciciela sklepu i ponoc jest on nim do dzis zachwycony :))

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 18, 2004 11:57 am 
-=ADA$=-

ja osobiscie uwazam ze mega jest calkiem niezly ( nie mialem szansy jezdzic) ale nie slyszalem zeby sie tragicznie rozlatywal

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 18, 2004 7:19 pm 

Mialem lacznie stycznosc z 3 roznymi Mega-Forcami... Poczatkowo bardzo mi sie ten model podobal ale niestety nie trwalo to dlugo. Duzo wad konstrukcyjnych nie pozwalalo na wielka ingerencje w ten samochodzik. Trzeba kupic Savaga i wtedy slowo tuning nabiera nowego znaczenia :)