Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 6:50 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 11:58 am 

Dariusz Dobrzyński napisał(a):
imprezka super mimo ze mielismy momentami dosc podczas organizacji pogoda jeszcze platala figielki , ale bylo OK!!

Jesli chodzi o przepisy to jak juz sugerowalem w trakcie zawodów ale wtedy nie mialem takiej pewnosci ze w przepisach technicznych dla hpi chelenge jest ten zapis ,teraz juz mam sprawdzilem , chodzi o pojenmosci baku która dla modeli TRUGGI WYNOSI TYLKO 150 ml. i tym samum eliminuje wiekszosc modeli SAVAGE startujacych w tej klasie

trzeba bylo to zglaszac na poczatku sezonu :) a teraz to wiesz nie wiem jak by challeng wygladal jak by z klasy truggy wywalic savage wogole by nie wygladal !

MUGEN RZEŹNIK TEAM
Teraz
Agama TEAM POLAND

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 3:56 pm 

Hmm
Myślę, że jest to dość istotna sprawa.
Zarówno w MP jak i naszych przepisach pojemność zbiornika w klasie Truggy jest określona na 150 ml, natomiast w klasie, Monster 175 ml.
Oczywiście wiąże się to ściśle z ilością międzytankowań.
Do póki sa to eliminacje to nie ma, z czego robić problemu tym bardziej, że w HPI Challenge eliminacji będzie jeszcze kilka do końca roku.
Natomiast może się tak zdarzyć, że w walce o 1 miejsce gdzie będzie do wygrania model pojawi się protest wynikający z tego właśnie powodu.
Wówczas zgodnie z przepisami taki protest będzie uznany i zawodnik jadący ze zbyt dużym zbiornikiem może na tym stracić.

Myślę ze dobrze jest dyskutować o tym problemie teraz a nie w chwili, gdy powstanie kłopot. Jak zwykle jestem otwarty na Wasze propozycje.
Osobiście nie widzę powodów, aby model Savage nie jeździły w klasie, Open bo wszyscy wiemy że trzeba w niego włożyć pracy, aby właściwości trakcji modelu były zbliżone do Helfire czy Ligtning. Niemniej zbiornik budzi u mnie mieszane uczucia.
Chciałbym, aby w klasie, open jeździły modele z niższych klas, ale nie możemy też doprowadzać do kontrowersyjnych sytuacji tak jak ze zbiornikiem.
Klasa ta powstała po burzliwej dyskusji w ubiegłym roku i tegoroczne jej przepisy zostały stworzone niejako na próbę. Dziś wszyscy wiemy, co i jak w klasie Truggy - IC8MT Open i na przyszły sezon będziemy musieli usunąć, co najmniej jeszcze jeden nielogiczny zapis;
2.2 Prześwit nie mniejszy niż 30 mm.
Wszyscy wiemy, że większość modeli Truggy ma mniejszy prześwit i przede wszystkim dla tego powstała ta klasa. Informuję również, że zapis punktu 2.2 Jest na tyle daleki od rzeczywistości, że w HPI Challenge nie będzie on brany pod uwagę.

W związku z tym zapoznajcie się proszę z przepisami, bo ten sam problem dotyczy MP. Nie chciałbym, aby użytkownicy Savage z tego powodu byli zdyskwalifikowani. W zawodach, MP startują również modele innych firm, które oryginalnie mają za duże zbiorniki. Polecam Wam zwrócić na to uwagę w Szprotawie.
Nie warto robić z tego zadymy, ale warto ustalić jakieś rozwiązanie tego problemu, aby nie było zaskoczenia i dyskwalifikacji.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 8:53 pm 

absolutnie nie choedzi mi o wykluczenie savage nie mam tez pretensji co do wyników jakie sa, byly . Na poczatku sezonu nie zglaszalem tego problemu poniewaz nie startowalem w truggy zmienilem klase tylko dlatego ze zaczol startowac mój syn . Chalupy byly moim drugim startem w tej klasie i dopiero teraz zauwazylem ten problem.

Prostym sposobem rozwiazania tego problemu jest zmiana zbiornika na 150ml ,tak jak zrobilo to kilku zawodników

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 11:46 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
...W zawodach, MP startują również modele innych firm, które oryginalnie mają za duże zbiorniki. Polecam Wam zwrócić na to uwagę w Szprotawie...

Rozwiązanie jest proste - nie łączyć w jednych zawodach eliminacje Challenge HPI i Mistrzostw Polski albo odejść z limitu zbiorników.
Zawodnicy startujący w cyklu EMP duże zbiorniki zamienili na mniejsze, przepisowe.
Np. LST2 ma zbiornik 220 ccm, ale zawodnicy, którzy zakupili w tym sezonie te modele, natychmiast dokupili zbiorniki mniejsze - i było po problemie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 14, 2006 11:50 am 

Dobrze się ze Pan Janek zabrał głos i wyjaśnił swój punkt widzenia. Nie ma potrzeby, aby przepisy, HPI różniły się od LOK. Chodzi tylko o to, aby uniknąć nieporozumień w czasie finałów.
Zgadzam się, że wymiana zbiornika na przepisowy jest chyba najlepszym i najprostszym rozwiązaniem.
Ogólnie warto sprawdzić w Szprotawie, co mają zawodnicy w modelach, aby zwrócić uwagę osobą, które do tej pory pomijały tą kwestię lub zignorowały ten zapis w przepisach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2