Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 4:05 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 28, 2006 6:54 am 

W Kłodzku na elektrykach antena była nad torem i wszystko grało.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 28, 2006 9:17 am 

Jacek Żurek napisał(a):
...AMB20 LOK tez nie chciało działać. Za wysoko była antena. Trzeba było o połowe obniżyć. Jak bym wiedział, że tak ma być to zawody odbyły by się na AMB_RC. Przywiozłem je aby uruchomić i potrenować zasade działania. Dopiero co dostaliśmy od producenta. I tu od razu mała ciekawostka, Nasza wersja w odróżnieniu od LOK ma polską wersje językową. Najlepiej aby w kwestii AMB wypowiedział się Jan, on prowadził zawody, i zna tajniki dotyczące wysokości i szerokości anteny...udział ATA w imprezie ograniczył sie do wypożyczenia nagłośnienia oraz ewentualnej możliwości sprawdzenia AMBRC...

Zawody w Warszawie przygotowane zostaly pod AMB20.
AMBrc firmy ATA użyto jedynie na treningach - po to jedynie by sprawdzić samo urządzenie, pchełki i oprogramowanie - zawody były rangi EMP i nie można było sobie pozwolić na jakiekolwiek wpadki.
W trakcie pierwszego testu stwierdzono, że oryginalne oprogramowanie na płycie CD nie zawiera sterownika USB, ale uporano się z tym problemem.
Były również problemy z drukarką - dostarczona przez organizatora to atramentowa HP3650, a AMBrc najlepiej (najszybciej) współpracuje z laserówką.
Pętlę rozwieszono na stelażu takim jak przygotował Norbert, ale AMBrc nie liczyło pchełek indywidualnych - te z listwy tak. Pętla była zbyt wysoko zamocowana (ok. 60 cm zamiast 40) i zbyt wąsko rozstawione jej zwoje (ok. 25 cm zamiast 45) - model jadący z małą prędkością zaliczał okrążenie, a jadący z pełną - nie.
Możliwe, że Norbert mając świeże wspomnienia po akrobacjach bagusów w Zgierzu asekuracyjnie zamocował ją wysoko na solidnym stelażu.
Po poprawkach wszystko było już ok.
Generalnie firma ATA ma sprawne urządzenie - tylko pogratulować sprawności decyzji Pana Niko TRIANDAFILISA.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 28, 2006 8:51 pm 

Uwaga do wypowiedzi Jacka i Janka:
Panowie, sprawdzenie nowego urządzenia powinno odbyć się dzień wcześniej podczas treningów, a w niedzielę na sprawdzonych pchełkach powinno rozpocząć się punktualnie zawody. Tak robi się na porządnych zawodach za granicą. Mam nadzieję, że doczekamy się kiedyś zawodów w Polsce rozegranych o czasie, a zawodnicy zgłoszą się w regulaminowym czasie. W Warszawie zawody zamiast o 09:00 rozpoczęły się o 12:30 - niepoważne, a tłumaczenie że sprawdzało się sprzęt jest nie na miejscu.
Poza tym dlaczego nie spradzano sprzętu przed godziną 09:00 tylko o wiele później? Sędzia wraz z opdaplonym komputwrem powinien o 09:00 być gotowy do startu, a dopiero zasiadł do komputera ok 09:30. Jest to całkowity brak poszanowania dla zawodników.

Teraz dwa słowa do niezadowolonych:
Organizacja nie była taka zła jak to przedstawiliście. Tor został dobrze przygotowany jak na takie warunki (parking). Poza tym chyba nie znacie wszystkich problemów z jakimi spotkali się Norbert i Ania przy organizacji tych zawodów. Powinniśmy być wdzięczni, że zawody udało się w ogóle zorganizować.
Tak jak zostało to powiedziane już wcześniej tor był trudny i niebezpieczny. A w związku z tym wymagał wysokiego doświadczenia od kierowców. Na przyczepność nie można było narzekać, należało tylko odpowiednio przygotować i ustawić model. Ja osobiście nie miałem problemów z przeczepnością w obydwu modelach. Również inni czołowi zawodnicy nie mieli problemów z przyczepnością. Na tym torze należało zapomnieć o brawurze, a skupić się na technicznych aspektach pokonania trudności na torze. Prędkość nie była tutaj najważniejsza tylko technika. Drugi bieg należało najlepiej wyłączyć, aby za zakrętem nie skończyć na krawężniku lub desce. Widać musicie jeszcze trochę nad tym popracować.

Potwierdzam słowa Ani, że napewno nie bylibyście tacy niezadowoleni, gdybyście dojechali do końca i nic nie uszkodzili. Uszkodzenia w modelu są przede wszystkim winą kierowcy, który nie zachował ostrożności na torze.

Porównując natomiast tor w Jelczu do Warszawy:
Podejrzewam, że więcej osób zaliczyło by tor w Jelczu do najgorszych w Polsce i ja się pod tym podpisuję. Jest to tor, który posiada na dzień dzisiejszy nagorszą nawierzchnię. Warszawa pod tym względem była na pewno lepsza. W Jelczy właśnie zawodnicy zostawiają najwięcej pieniędzy na torze - zabujcze opony i ślisko.
Trudno będzie Wam zaprościć opdowiednią ilość zawodników na następne zawody. Mam nadzieję jednak, że do następnego roku dokonacie wszelkich starań i przygotujecie tor na najwyższym poziomie gdzie będzie można rozgrywać zawody z prawdziwego zdażenia.

Na razie tyle.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 29, 2006 12:42 am 

Andrzej Trella napisał(a):
Uwaga do wypowiedzi Jacka i Janka...

Nie było możliwości sprawdzenia AMBrc w sobotę.
Zawody były przygotowane pod AMB20, na nim zaplanowano ich przeprowadzenie i tak uczyniono.
Sędzia był przed 09:00, ale nie było nagłośnienia i papieru do drukarki.
Test nowego AMBrc nie naruszał ilości zaplanowanych jazd oraz terminu zakończenia zawodów.
Finały przesunięto o ok. pół godziny na prośbę zawodników.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 29, 2006 9:04 am 

Janie przestań , bo zaczynasz mówić jak Janas . :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 29, 2006 12:28 pm 

Janek,
1. Ciekawe co stanęło na przeszkodzie, że w sobotę nie można było tego sprawdzić?
2. Czy uważasz, że postąpiliście słusznie i do końca prawidłowo opóźniając start zawodów dla sprawdzenia nowego AMB w czasie, w którym zawody wpowinny już trwać?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 29, 2006 2:06 pm 

Przeciesz dwie godziny walczyli z drukarką , a okazało się , że po prostu nie ma TUSZU . :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 29, 2006 9:11 pm 

Andrzej Trella napisał(a):
Uwaga do wypowiedzi Jacka i Janka:
Panowie, sprawdzenie nowego urządzenia powinno odbyć się dzień wcześniej podczas treningów, a w niedzielę na sprawdzonych pchełkach powinno rozpocząć się punktualnie zawody. Tak robi się na porządnych zawodach za granicą. Mam nadzieję, że doczekamy się kiedyś zawodów w Polsce rozegranych o czasie, a zawodnicy zgłoszą się w regulaminowym czasie. W Warszawie zawody zamiast o 09:00 rozpoczęły się o 12:30 - niepoważne, a tłumaczenie że sprawdzało się sprzęt jest nie na miejscu.
Poza tym dlaczego nie spradzano sprzętu przed godziną 09:00 tylko o wiele później? Sędzia wraz z opdaplonym komputwrem powinien o 09:00 być gotowy do startu, a dopiero zasiadł do komputera ok 09:30. Jest to całkowity brak poszanowania dla zawodników.

Na razie tyle.

Andrzej

czy masz do mnie pretensje ??
byłem tam jako widz, więc do końca nie rozumiem

Na prośbę organizatora przywizłem swoje AMBRC. Chciał aby prowadzić zawody na nowym. Nikt nie wiedział, że pętla będzie źle zawieszona i będą w związku z tym problemy. Jeżeli masz pretensje to chyba powinieneś je kierować do organizatora.

Poza tym przez cały czas mogłeś trenować. Czy późniejszy start spowodował jakieś komplikacje ??

dziękuję
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 29, 2006 9:16 pm 

wcale się nie dziwie Norbertowi że nie ma ochoty na organizowanie zawodów dla 18 osób (tylu się zgłosiło do startu)

uwagi o których piszecie to
1) niedziałająca drukarka, brak tuszu … (zawody mogły odbyć się bez drukarki)
2) opóźnienie startów z różnych powodów (mogliście w tym czasie trenować do woli, na dodatek nie chcieliście aby nie zniszczyć modeli z wiadomych względów)
3) tor zbudowany na parkingu – wiele razy już zawodnicy wypowiadali się, że nie chcą startować w Warszawskich centrach handlowych
4) muzyka techno, która Leszkowi wyjątkowo przeszkadzała (tu proszę pretensje kierować do Norberta O. który wybrał repertuar) Ja obiecuje, że na zawodach ATA będą Czerwone Gitary. Zgodnie z zamówieniem.
5) pętla do AMB była za wysoka, a antena była za wąsko zawieszona (błąd organizatora który w trakcie został wyeliminowany) Ten problem był kluczowym dla opóźnienia startów. Zarówno AMBRC jak i AMB20 miało problemy z liczeniem. Przed wyścigami finałowymi razem z Jerzym O. poprawialiśmy antenę.

Generalnie jako niezależny widz oceniam zawody jako udane. Nie pomagaliście Norbertowi który ewidentnie nie włożył w organizacje tyle zaangażowania co w poprzednie imprezy. Organizowanie zawodów dla kilkunastu zawodników uważam za niepoważne. Większość jest niezadowolona z różnych powodów. Lepszym rozwiązaniem było by jak by wszyscy zostali w domach i np. zrobili sobie grilla. Nikt by nie miał pretensji. Zbyszek w sobotę wieczorem powiedział mi, że impreza nie była w planach LOK. Tak więc zamiast jeździć zostali byście w domu „p.ierdząc w stołek” za przeproszeniem.

dziękuję za uwage
Jacek

p.s.
szkoda że Was nie było w Michałowicach
ja startowałem i na własnej skórze sie przekonałem jak wyglądają kipeskie zawody

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 29, 2006 9:30 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
Zbyszek w sobotę wieczorem powiedział mi, że impreza nie była w planach LOK.

Jak mogla nie być w planach skoro od początku kalendarza figuruje jako eliminacja? Może nie byla w planach finansowych - cóż , ale która byla?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 29, 2006 10:16 pm 

Jacek: ja, Dawid i Wojtek przyjechaliśmy pierwsi i pomogliśmy organizatorowi (w zasadzie rozłożyliśmy tor). Pisząc poprzednie posty nie chciałem negować imprezy lecz kilka spraw było nie przemyślanych. Wystarczyło po imprezie napisać, że nie wszystko było ok, ale następnym razem opierając się na doświadczeniach będzie lepiej. Natomiast zaczęło się ciąganie za słowa. Skoro było wszystko ok, to czemu nikt jako pierwszy nie napisał tego w poście podsumowując zawody. Ogólnie impreza wisiała w kalendarzu już dawno, ale to że informator i rozpoczęcie zawodów było spóźnione to fakt i nikt z Warszawy nic nie napisał przed zawodami, że są trudności itp. Tylko cisza, a na miejscu okazało się, że jest jak jest. Ale to i tak juz nic nie zmieni. Dużo zaangażowania i poniesionych kosztów nie zawsze da wymarzony efekt. To żaden wstyd, że nie wszystko wyszło super wystarczy to tylko powiedzieć. W dzisiejszych czasach gdy na wszystko wciąż mało czasu, po prostu zdarza się.
Norbert: Jak sobie wyobrażasz wymianę silnika w modelu, kiedy podczas eliminacji (gdzie jadą tylko dwie grupy). Po swoim starcie serwisuję kiolejną, a potem za 5min już mój start. Standardy europejskie będą jak będzie ok 50 zawodnikówi tego nie zmienimy na siłę.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 29, 2006 10:28 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Jacek Żurek napisał(a):
Zbyszek w sobotę wieczorem powiedział mi, że impreza nie była w planach LOK.

Jak mogla nie być w planach skoro od początku kalendarza figuruje jako eliminacja? Może nie byla w planach finansowych - cóż , ale która byla?

Pewnie chodziło o plany finansowe.

Z innej beczki, dużo czytałem na forum, że imprezy tej rangi mają być organizowane na torach znanych i sprawdzonych. Czy ten do takich należał ??
Nie oczekuje odpowiedzi. Każdy sobie w głębi duszy sam odpowie.

Jacek

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 29, 2006 11:26 pm 

Jacek,
mieszkasz w Warszawie, a piszesz, jakbyś z choinki się urwał.
Znasz jakiś tor w Polsce. który spełnia wszystkie wymagania?? Nie ma takiego. I dopóki któs nie zaangażuje mnóstwo swojego czasu, nie zajmie się organizacją, nie będzie rozmawiał z dziesiątkami osób i - najważniejsze - nie wyłoży kupę kasy, takiego toru nie będzie. Gdyby było inaczej, nie byłoby tej rozmowy i kazdy wybrzydzałby sobie, gdzie chce jechać.
Budowa takiego toru z prawdziwego zdarzenia wymaga wiele... W Warszawie jest to znacznie bardziej skomplikowane, z wiadomych względów. Ale jeśli się czegoś chce, to można to osiągnąć. Tor będzie, bo bez niego to wszystko nie miałoby sensu...Ale żeby to miało ręce i nogi potrzeba jeszcze troszkę cierpliwości.

Co do startów "w centrach handlowych". Plac przy Makro to nie centrum handlowe...Nie wyobrażam sobie spalinówek "w centrum handlowym"...

I ta nieszczęsna antena. Drobna uwaga. Norbert sam sobie wysokości i szerokości z palca nie wyssał. Wszystkie parametry ustalone były z sędzią i na tej podstawie wykonano mocowanie pętli.

A co by było, gdyby zawody się nie odbyły??
Już widzę te komentarze...że dystrybutor olał sprawę, że niby to nie ma w Warszawie gdzie zawodów zrobić, jak to się zawodników nie szanuje, i że w kalendarzu było, a zawodów nie ma...Mięliśmy problemy, ale zrobiliśmy całą ekipą co sie dało, by to, co zaplanowane się odbyło. Może nie było super, ale niektórymi tekstami podcinając skrzydła odbiera się chęci i motywacje, aby mimo przeciwności zrobić coś, by było lepiej. Samym narzekaniem nic się nie zmieni na lepsze...

ANIA

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 30, 2006 9:53 am 

Norbert Rękawek napisał(a):
Jacek,
mieszkasz w Warszawie, a piszesz, jakbyś z choinki się urwał.
Znasz jakiś tor w Polsce. który spełnia wszystkie wymagania?? Nie ma takiego. I dopóki któs nie zaangażuje mnóstwo swojego czasu, nie zajmie się organizacją, nie będzie rozmawiał z dziesiątkami osób i - najważniejsze - nie wyłoży kupę kasy, takiego toru nie będzie. Gdyby było inaczej, nie byłoby tej rozmowy i kazdy wybrzydzałby sobie, gdzie chce jechać.
Budowa takiego toru z prawdziwego zdarzenia wymaga wiele... W Warszawie jest to znacznie bardziej skomplikowane, z wiadomych względów. Ale jeśli się czegoś chce, to można to osiągnąć. Tor będzie, bo bez niego to wszystko nie miałoby sensu...Ale żeby to miało ręce i nogi potrzeba jeszcze troszkę cierpliwości.

Co do startów "w centrach handlowych". Plac przy Makro to nie centrum handlowe...Nie wyobrażam sobie spalinówek "w centrum handlowym"...

I ta nieszczęsna antena. Drobna uwaga. Norbert sam sobie wysokości i szerokości z palca nie wyssał. Wszystkie parametry ustalone były z sędzią i na tej podstawie wykonano mocowanie pętli.

A co by było, gdyby zawody się nie odbyły??
Już widzę te komentarze...że dystrybutor olał sprawę, że niby to nie ma w Warszawie gdzie zawodów zrobić, jak to się zawodników nie szanuje, i że w kalendarzu było, a zawodów nie ma...Mięliśmy problemy, ale zrobiliśmy całą ekipą co sie dało, by to, co zaplanowane się odbyło. Może nie było super, ale niektórymi tekstami podcinając skrzydła odbiera się chęci i motywacje, aby mimo przeciwności zrobić coś, by było lepiej. Samym narzekaniem nic się nie zmieni na lepsze...

ANIA

Źle mnie zrozumiałaś.
Nie atakuje Was. Znam realia i wg. mnie zawody odbyły się na przyzwoitym poziomie. Mi się podobały i chyba jako jedyny chciałem Wam pogratulować.

1. nie znam toru w Polsce który spełnia wymagania EFRA albo IFMAR
2. kalendarz eliminacji MP jest przygotowany od czapy. Są w nim imprezy rangi EMP w miejscach które nigdy nie gościły modelarzy.
3. często zdarza się, że zawody są odwoływane w związku z problemami organizacyjnymi
4. parking przy "makro" jest takim samym parkingiem jak przy Carefour, Geant, Castorama. Możesz nazywać go jak chcesz
5. Antena to drobiazg. Zupełnie nie rozumiem po co cały ten szum. Problem został rozwiązany i potem nikt nie zgłaszał protestów.

Jak zawodnicy będą narzekać to zamiast słabych imprez nie będzie ich wcale.
Nie ma w Polsce torów asfaltowych. Imprezy są organizowane w miejscach przypadkowych.
Szkoda, że zawodnicy nie pamiętają jaki syf na zawodach był 15 lat temu. Może jak by się cofnęli w przeszłość docenili by zaangażowanie.

Dziękuję za uwagę
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 30, 2006 10:08 am 

Jacek Żurek napisał(a):
Jak zawodnicy będą narzekać to zamiast słabych imprez nie będzie ich wcale.
Nie ma w Polsce torów asfaltowych. Imprezy są organizowane w miejscach przypadkowych.

Dziękuję za uwagę
Jacek

Panie Jacku chyba Pan nie był na zawodach w Kłodzku...
Życzę Warszawie chociaż takiego toru...niespełniającego wymogów :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona