Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 9:06 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 06, 2006 12:43 pm 

Erik Turlejski napisał(a):
mogl silnik paść...

Serwo dziala, skreca kolami ale bardzo wolno! :/

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 06, 2006 2:02 pm 

to też może być ten objaw padniętego silnika - też tak mam jak mi w modelu pada silnik.. kręci się ale strasznie wolno

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 23, 2006 10:48 am 

nie wiem co sie stalo, ale awaryjnosci tego serwa w T-Maxxie nie mozna prownywac do On-Road 1:10, T-maxx ma inna wage i przy inny predkosciach to sie wszystko dzieje. W najblizszych dniach kupuje wlasnie to serwo na rcmarcie. Podlacze do Futaby 3PKS w HRS-ie (Xray T1R) i podziele sie wrazeniami.

Smak zwyciestwa smakuje lepiej po walce FAIR-PLAY

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 23, 2006 11:51 am 

Wczoraj jezdzilem na serwie Hiteca HS 645 MG i nie ma co wogole porownywac Hiteca do TowerPro. NIBY hs 645 ma mniejszy uciag i jest wolniejsze a radzi sobie 100 razy lepiej :)

Swoje TowerPro sprzedalem koledze ktory wsadzil je do Savaga i jest zadowolony :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 11:17 pm 

Cóż, też skuszony niesamowitą ceną zakupiłem co serwo. Niestety wrażeń nie mam najlepszych. Serwo ogólnie działa dość chaotycznie. Wyraża się to tym że przy krańcowych wychyleniach 'odbija' ono lekko w drugą stronę na ułamek sekundy i wraca do krańcowego położenia. Dzieje się to tylko gdy wykonam szybki wychył, na powolnym nie ma takiego efektu. Moim zdaniem to dyskwalifikuje używanie go jak gaz / hamulec gdzie wymagana jest duża precyzja. Czy inni posiadacze tego 'cudeńka' też tak mają? Czy po prostu mam pecha? Wydaje mi się że to jakby uwalony potencjometr był. Samo serwo jest szybsze od montowanego w serii w Asso MGT (S2008MG) i może trochę mocniejsze. Na razie skręcam model więc zobaczymy co się stanie po testach w terenie. Hitec też mnie nie przekonuje i a na Airtronics nie mam kasy... :-(
Pzdr.,
M.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 11:21 pm 
-=ADA$=-

tez to mialem, ale w neutrum raczej i w wychyleniach

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 7:53 am 

TowerPro MG-995 Hi-speed jeśli o tym serwie rozmawiamy.
Mam dwie sztuki, cena zakupu 69zł.

Serwo pracuje w zakresie zasilania 4.5V do 8.2V. Powyżej tego napięcia załącza się wew. zabezpieczenie, poniżej serwo zaczyna głupieć.

Serwo ma bardzo duży apetyt ma prąd zasilania. Pod obciążeniem potrafi poprosić o 2.7A. To samo się dzieje gdy gwałtownie zmieniamy pozycję serwa. Jeśli przy takim prądzie, źródło zasilania odpowie spadkiem napięcia, obserwowalne są asymptotyczne ruchy serwa do pożądanej pozycji; jeśli nie, serwo działa OK.

Wniosek bez BEC 3A nie podchodź, pakiet zasilający serwo obowiązkowo 6V i o odpowiedniej wydajności prądowej.

Serwo poprawnie znosi zablokowanie orczyka na czas do 30 sekund (tyle sprawdzałem). Nie przegrzewa się i nie pali. Czego nie można powiedzieć o serwach Hitec.

Gniazdo orczyka nie ma żadnych luzów i bić. Łożyskowanie jest wykonane poprawnie. Dołączony do serwa orczyk ma dużą wytrzymałość i sztywność. Osoście stosuję je bez mechanizmu servo-safe, który zawsze wprowadzał mi luzy w neutrum.

Upaliłem tym serwem BEC 1.0A więc wymagania co do wydajności prądowej BEC 3A radzę potraktować poważnie.

Co do trwałości nie mogę się wypowiedzieć bo mam je dopiero miesiąc.

Szybkość serwa. Tu jest pewien dylemat. Bo zależy gdzie o tym serwie poczytać to otrzymamy różne dane , skupię się na tych dla 6V:

0,13 sec/60deg
http://www.modele.sklep.pl/product_info.php?cPath=18_21&products_id=469
0,24 sec/60deg
http://www.himodel.com/en/rc_hobby/radios_729.php
0,24 sec/60deg
http://www.xushobby.com/servlet/Detail?no=5
0,13 sec/60deg
http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?cPath=421_36_50&products_id=15968

Zamieszanie wynika chyba z faktu, że są dwie odmiany tego serwo takie z dopiskiem hi-speed i bez niego. Generalnie serwo pod pod obciążeniem (niestety nie jestem w stanie zmierzyć jakim, działa prawie tak szybko jak moje referencyjne serwo Dymond 0,12sec/60deg. Czyli nie jest źle.
Choć spodziewałem się czegoś ciut szybszego od cyfrowego serwa. Oczywiście można to niwelować stosując dłuższy orczyk, ale kosztem rozdzielczości.

Neutrum. Nie mam zastrzeżeń. Zawsze wraca do tej samej pozycji (pod obciążeniem z przeciwnym do ruchu, zgodnym z ruchem, ma dość "twarde" neutrum. Ale to ponoć cecha wszystkich serw cyfrowych.

Wodoszczelość. Rozebrałem nie jest. Trzeba zabezpieczyć.

Nie mogę powiedzieć na ile konkuruje z serwami za 300zł bo takich nie używam. Tutaj musieli by się wypowiedzieć zawodowcy :)

Za to mogę je porównać do Hiteców ~150zł, GWS za ~160zł, serw dodawanych do aparatur i serw Tamiya, Bo z tymi miałem styczność. Zdecydowanie wolę to serwo (choć stosuję jedno serwo AS-16 jak dobrze pamiętam zasilane z 9V i ma dla tego napięcia zaskakujące właściwości, ale nie wolno go przeciążać i wymaga niestety safe-servo).

Stosuję je w elektryku, więc nie wiem jak reaguje na drgania i czy się nadaje na gaz (serwa cyforwe miewają z tym problem).

Za stosunek ceny do jakości wystawiam mu wysoką notę.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 8:23 am 
-=ADA$=-

Mylisz sie co do zasilania, w moim przypadku nie moze byc o tym mowy, bo do identycznego odbiornika mam podpiete 2 serwa HS-805BB (1/4 skali, i one na pewno maja wiekszy pobor niz jedno towerpro, z racji tego ze w danych katalogowych. kiedy nic nie jest ruszane i bez obciazenia pobieraja podobno 700mA.
Dlatego wiem ze pradowo odbiornik wyrabia.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 12:19 pm 

A jaką wartość mimalną napięcia zasilania zarejestrował multimetr jak ruszałeś tym serwem dość szybko?

To że nie przy HS-805BB nie widzisz niepokojących objawów może również świadczyć o tym, że to serwo pracuje poprawnie przy spadkach napięcia zasilania, a nie koniecznie o tym, że tych spadków nie ma.

Szczerze mówiąc nie zaobserowałem wrażliwości serw analogowych na spadki napięcia zasilania, one poprostu chodzą wtedy wolniej. A potem nie chodzą wcale.

Z cyforwymi bywa różnie, dlatego tak ciężko im się przebić do powszechnego zastosowania: dla amatorów są za drogie, dla zawodowców zbyt nieprzewidywalne.

Co niestety nie zmienia faktu, że dalej nie ma odpowiedzi na pytanie o dobre serwo za rozsądnie pieniądze do buggy i MT. Ech....

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2