Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 11:56 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 7:05 pm 
Administrator forum

Raffle,

Oganiczenia ilości silników i kompletów kół oraz przełożeń - BĘDĄ. Oprócz tego że jeździcie to jeszcze MUSICIE myśleć jak kombinowac żeby starczyło silników i kół :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 7:33 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Raffle,

Oganiczenia ilości silników i kompletów kół oraz przełożeń - BĘDĄ. Oprócz tego że jeździcie to jeszcze MUSICIE myśleć jak kombinowac żeby starczyło silników i kół :)

Zgadzam sie z Markiem , mysle ze po 1 -godzinie silnik nie bedzie wygladal ladnie, trzeba wziasc pod uwage ze te silniki sa na panewkach

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 8:21 pm 

Tylko radzilbym sie mocno zastanowic przy ograniczaniu liczby silnikow a zwlaszcza opon bo moze sie okazac ze wszystkie teamy po 4 godzinie beda jezdzic na felgach lub w najlepszym wypadku na wkladkach. Wiadomo ze strategia to wazna sprawa ale nie zapominajmy ze maja to byc wyscigi a nie toczenie sie po torze.

Proponuje takze ze wzgledu na duza liczbe chetnych wprowadzic troche bardziej liberalne przepisy na zasadzie, ze w sklad zespolu wchodzi od 5 do 8 osob i w tym kazdy z nich moze byc mechanikiem, zawodnikiem lub jednym i drugim oraz nie ograniczanie czasu jazdy jednej osoby bo po pierwsze to nie ma sensu a po drugie i tak nikt tego nie bedzie w stanie zliczyc. Im mniej ograniczen tym latwiej bedzie je wyegzekwowac.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 8:33 pm 

Raffle,

Marku, przemysl to, sądze ze skoro beda takie zasady to sporo osób zrezygnuje. A jaki jest cel w tym zeby to ograniczac ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 10:03 pm 
Administrator forum

Arek, cel jest bardzo prosty -zrównac szanse wszystkich teamów. Mając kasę i sponsora mozna zmieniac silniki co godzinę i opony co 30 minut. Jeżeli ograniczymy liczbe silników do np. 4 a liczbe kompletów opon do powiedzmy 5 - to tzreba będzie myśłeć jak jechac. Co do przełożeń - mozna dac pełen luz jak w/w rzeczy będą ograniczone :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 10:18 pm 
Raflee

Wg. mnie bez sensu, ale ok.
Marek, a skad bedziesz wiedzial ile potrzeba kol na 12h jazdy? Bo z tego moga wyjsc niezle jaja... Przyswieci slonce i opony beda lecialy jak malo kiedy i po polowie wyscigu pojda te 5 kompletow i bedziemy se driftowac?
Z tego co widze to WIEKSZOSC teamow ma sponsorow - wiec w czym problem? Sam pisales ze jest 4... z tego co widac jest wiecej i jesli kasa nie pojdzie w kola i silniki to pojdzie w np. akusy.

Nie mozecie ograniczyc wszystkiego.

Tak jak piszesz - "kasiasty team kupilby tam x silnikow i x kpl. kol"
rownie dobrze mozna napsiac ze "kasiasty team kupi sobie super selekcje np. intelectow 4200 , czy gp 4300" i beda lepsi od inncyh bo dluzej pojezdza... Jaki to ma sens? No sam powiedz.

Niestety Twoje arguemty mnie nie przekonaly do sluszonosci ograniczen ilosciowych silnikow i kol... :P

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 10:18 pm 

Pozwolę sobie napisać cos w swoim stylu, czyli cos głupiego i niezyciowego.
Możemy dyskutować o wprowadzaniu ograniczeń, zrównywaniu szans i tym podobnych rzeczach.
Patrząc po dotychczasowym odzewie na propozycje wyścigu 12 godzinnego i skladanych deklaracjach - wyścig się odbędzie.
Ale zasady i reguły tych zawodów muszą być takie, aby nie skończyło się na jednorazowej imprezie. Aby taki wyścig wpisł sie na stałe do kalendarza imprez.
Reasumując - reguły wyścigu powinny byc przejrzyste, jasne i czytelne, ich przestrzeganie łatwe do skontrolowania oraz dokładnie przemyslane, aby nie trzeba było po zawodach cos w nich zmieniać.
Czyli im niej ograniczeń - tym lepiej.
A co się zaś tyczy kasy i mozliwości finansowych poszczególnych teamów - to komunizmu nie zbudujemy.
Z poważaniem,TŻ

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 10:21 pm 

Jeszcze jedna sprawa.
Wyścig ma trwać bez względu na pogodę. a my mamy jeździc tylko na slickach. Będzie bardzo ciekawie.
A na serio - min 5 kpl slicków i 2 kpl deszczowych np Sorex. TŻ

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 10:26 pm 
Raflee

Jesli jak najmniej ograniczej to ja bym ograniczyl tylko ilosc osob w teamie, ilosc modeli (1), silnik np. ten saturn, kola jakiestam i tyle.
Jak dla mnie to jest wystarczajaca ilosc ograniczen. Kola i tak sa juz narzucone z gory, wiec jezdzimy na tym na czym bedziemy musieli, a nie na tym co uwazamy za dobre i sprawdzone (=najlepsze dla nas)

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 11:08 pm 

Tak sobie czytam różne opinie i właściwie tylko do jednej mam duże zastrzeżenia. Chodzi mianowicie o silnik. Moim zdaniem silnik nierozbieralny na tego typu zawody nie jest najlepszym rozwiązaniem. Chodzi o szybkość jego zużywania i brak możliwości wymiany szczotek czy toczenia. Może opowiem jak rozwiązują to Niemcy. W startowym dostarczane są dwa silniki. Jak ktoś chce to może jeszcze dokupić kolejne dwa. Jednak te silniki są jakieś trochę inne od tych, które używamy na codzień. Są dużo wytrzymalsze. O ile dobrze pamiętam to na LRP24 chyba ze 40 minut potrzebowaliśmy, żeby dotrzeć taki silnik. Poza tym o wiele mniej się grzały. Dwa okazały się wystarczające z dużą nawiązką na pełne 23 godziny.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 11:09 pm 

Arek, cel jest bardzo prosty -zrównac szanse wszystkich teamów. Mając kasę i sponsora mozna zmieniac silniki co godzinę i opony co 30 minut. Jeżeli ograniczymy liczbe silników do np. 4 a liczbe kompletów opon do powiedzmy 5 - to tzreba będzie myśłeć jak jechac. Co do przełożeń - mozna dac pełen luz jak w/w rzeczy będą ograniczone :)

ok Marku, ja puszczam na luz, jakoś za bardzo to dzis przeżywam, zawody za 3 miesiace a ja normalnie oszalałem, napisałem co chciałem napisac moze cos z tego bedzie moze nie, rozmawiajcie sobie i wymyslajcie dalej, dołącze do dyskusji jesli uznam to za stosowne, moze i macie racje ........ ale z tym przełożeniem to bym jednak mimo wszystko odpuścił :D

pozdrówka

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 11:58 pm 

Arkadiusz Gajzler napisał(a):
Jacek Żurek napisał(a):
Arkadiusz Gajzler napisał(a):
Jacek Żurek napisał(a):
Arku,

Tak jak Tomasz napisał, który był ze mną na zawodach LRP 24h. Sprawdziło się to i można by było skorzystać z takiego rozwiązania.
Silniki nie były przeciążone więc praktycznie 24 godz można było objechać na jednym motorze.
Jeżeli będzie dowolność przełożeń może oznaczać to wyścig zbrojeń.
Oczywiście zespoły posiadające mniejszy budżet będą bardziej poszkodowane.
Mocny TEAM zakupi 5 - 10 silników i będzie je często zmieniał.
Kolejnym aspektem jest fakt iż silnik trzeba wymienić w trakcie jazdy. Wyścig trwa, czas leci, konkurencja jedzie a ty siedzisz w serwisie i wymieniasz silnik.
Potrzebujesz na ten zabieg kilka minut, co w rzeczywistości nie zwróci Ci się jak będziesz miał szybszy motor.
Przy silnikach słabszych - powiedzmy 15 - 18 zwoi można bardzo fajnie się ścigać i nie są to słabe silniki. Prędkości będą nieznacznie odbiegały od DTM standard.

Co Ty na to ??

nie przekonałes mnie, co ma do rzeczy cena dwóch czy trzech silników przy i tak dużym nakładzie finansowym ? .... ja moge siedziec i wymieniac silniki :) Pozdrawiam Jacku

Jak trzeba będzie to bedziemy mieli 5 profesjonalnych silników 12x1
albo jeden 3 fazowy
ja sie nie upieram
my sie dostosujemy
tylko aby potem nie bylo placzu ze mniej zamozne ekipy rozlozyly sie z braku sprzetu

pozdrawiam
Jacek

zdenerwowałes sie ? no co Ty ? :)
my tez sie dostosujemy, to Marek bedzie podejmował decyzje bo on tą imprezę organizuje.

no co ty ??
dla mnie to i lepiej, że będzie dowolność przełożeń i ilości silników
im większa anarchia tym większe szanse na zwycięstwo

każdy założy sobie co będzie uważal za stosowne
może ktos wpadnie na pomysł aby zrobić przełożenie 1/1 :)

ja póki co mam inne zmartwienia
musze skompletować team - kierowcow
i co trudniejsze mechanikow

thx

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 12, 2006 8:41 am 
Administrator forum

Mam propozycję dla szefów poszczególnych teamów chcących startowac w wyścigu 12h w Kłodzku:

Proponuje robocze spotkanie w Nowym Sączu po zawodach 1.05. Miejsce spotkania ustalimy w czasie zawodów.
prosze jednoczesnie o przygotowanie swoich spostrzeżeń na piśmie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 12, 2006 6:16 pm 
Raflee

o, tak to mi pasuje :D Bo takie pisanie nic nie daje :))

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 08, 2006 11:54 am 

Niestety, nie mam informacji o ustaleniach - może czas na projekt regulaminu zawodów - żeby można się było już zacząć szykować?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona