Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 4:34 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 10:09 am 

Panowie dajcie spokój rankingom. Problem leży chyba w naszej naturze - każdy chce wygrywać. I dobrze, tak powinno być bo to jest sport.
Stara tarnowska szkoła jednak mówi, zacznij od Top-stocka i formułki, naucz się jeździć. Jak już przejeżdżasz bieg nie ściągając palca z gazu to czas na zmianę modelu i klasy na wyższą, bo co to za przyjemność ścigać się „taczkami”. Zawodnik sam wie kiedy przejść do klasy wyższej i nie ma to nic wspólnego z osiągnięciami w danej klasie. Można jeździć bardzo dobrze i nigdy nie zdobyć tytułu mistrza.
A jeżeli chodzi o starty lepszych w klasach niższych to zawsze jestem za. Tylko bezpośrednia rywalizacja na torze pozwala na podnoszenie umiejętności. W zeszłym roku był taki "problem" z Grześkiem Rojną startującym w Stocku. Objeżdżał młodych jak chciał ale do czasu. Nauka nie poszła w las i pod koniec sezonu łącznie z finałem MP dostawał baty, za to pokaz techniki jazdy dla młodych był nie do przecenienia.
Od kogo szybciej „uczący się” pozna mistrzowskie zasady zachowania na torze – od Dźwiga, Kowala, Żelazki (wszyscy zaczynali od stocka bądź formuły) czy od tych co im „nie zależy” na modelach?
Naszym celem jest wygrana z najlepszymi, ale dopóki model z silnikiem opena uciaka z rąk nie ma na to szansy, ale gdyby czołówka opena zechciała wystartować na jakimś GP z 540 to byłaby dopiero frajda i nauka dla tych co się mienią tam mistrzami :D
Każdy chcący startować w tej zabawie ma prawo wyboru klasy, modelu i rozgrywek, w których chce startować i na jaką go stać. Podstawą są jasno opublikowane zasady i trzymanie się ich przez cały sezon. Migracja powinna być limitowana tylko w górę aby zygzakowcy nie psuli modeli mistrzom, kompatybilność w dół jest zawsze pożądana!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 11:10 am 

Właściwie nic dodać , nic ująć . Zgadzam się w cołej rozciągłości . :D :D To tylko chodzi o to , że organizatorzy boją się nagle trzech klas po 50-60 zawodników w klasie (DTM-st , TOP-STOCK i 540 ) :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 11:28 am 

Rafał Malczyński napisał(a):
Po tych zaowdach silnik przeszedl regeneracje :P - przetoczny, wymienione szczotki i wyczyszczony od srodka... - po tym zabiegu jakos chodzil :) ale do czasu -

Może na tym polegał Twój sukces,bo inni mieli silniki nierozbieralne i nierozbierane...
Chwała sędziom technicznym,że nie widzieli że grzebałeś przy silniku :wink:
Tu widać gdzie trzeba szukać zmian :o

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 12:23 pm 

:shock: nagroda fair play dla Rafała za "przyznanie się" :D

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 12:43 pm 

Janusz Potepa napisał(a):
...ale gdyby czołówka opena zechciała wystartować na jakimś GP z 540 to byłaby dopiero frajda i nauka dla tych co się mienią tam mistrzami...

ostatnia eliminacja w Tarnowie?
Janusz Potepa napisał(a):
...Podstawą są jasno opublikowane zasady i trzymanie się ich przez cały sezon. Migracja powinna być limitowana tylko w górę aby zygzakowcy nie psuli modeli mistrzom, kompatybilność w dół jest zawsze pożądana!

Popieram całkowicie, właśnie chyba tak to powinno zacząć wyglądać - licencja na start w DTMS czy DTMO - ale ustalenie zasad PRZED sezonem - tu pokłon dla Panów, którzy usiedli i wprowadzili aneks w odpowiednim czasie - można się z przepisami nie zgadzać, dyskutować nad ich zmianą - ale od następnego sezonu - chyba, że zmiany spowodują drastyczny spadek zainteresowania daną klasą, ale chyba na to w przypadku 540 się nie zanosi - od początku - co widać w udziale w zawodach - byliśmy fanami tej klasy.

Tytuł: 540
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 12:57 pm 

a moze tak:
idac na reke HPI POLSKA ustanowic jeden silnik marki Saturn 540 dostarczany na kazde zawody przez HPI POLSKA i losowany.Zawodnik moglby wystartowac tylko na silniku wylosowanym i trwale oznaczonym,gdy go uszkodzi czy spali jedzie do domu i koniec.Ja w sezonie halowym kupowalem ten silnik za sume 30 zl uwazam ze jest to smieszna suma i kazdego na to stac.,jednoczesnie nie rozgrywac pucharu a MP i zawodnik moglby teoretycznie wystartowac w 2 eliminacjach i MP.
Za 3 silniki wyplacilby 90 zl jest to taniej niz jeden najgorszy silnik do standartu.Byloby to sprawiedliwe i wyrownywaloby szanse wielum zawodnikom a klase nazwac Hobby lub Rekreacyjna,a nie dla biednych czy poczatkujacych,biedni siedza w domu a poczatkujacy jezdza w kolo komina a nie na zawodach kwalifikowanych(jedni lepiej drudzy gorzej ale to juz inny problem)

PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 1:10 pm 

Dopisek:

Jednoczesnie zobligowaloby to przedstawiciela HPI POLSKA bycia na wszystkich eliminacjach do MP,byla by to jednoczesnie wielka promocja jak i reklama HPI POLSKA w Polskim swiecie modelarstwa samochodowego.

Nie jestem sponsorowany przez HPI ani nie jestem mentorem tej firmy.

Marian Kala
Bydgoszcz

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 1:25 pm 

Marianie ! Od sezonu "otwartego" w tym roku czyli od zawodów w N.Saczu w klasie 540 są rozgrywane normalne eliminacje do MP '2006
z podziałem na grupy wiekowe.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 2:05 pm 

Jan ja o tym wiem, czyli jeden krok juz zostal zrobiony ,czekam na nastepny

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 2:47 pm 

Marianie- wiem że nie jesteś sponsorowany przez HPI , ale Ty nie wiesz , że ja wiem , że jestes Ich 007 . :D :D

PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 4:35 pm 

Lechu cos mi sie zdaje ze chcesz wystartowac w 540 serdecznie zapraszam

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 5:06 pm 

Czy nie czytałeś , że ustanowiłem przepis , że po 60-tce wolno ? :D :D Przeraszam , nie ja ale Konwent Seniorów . :D

Ostatnio edytowano Śr kwi 05, 2006 5:08 pm przez Lech Pepliński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 5:08 pm 

Ktoś pytał co miałem na myśli "mniej zawodników"?
wiadomo że nie chodzi nam o to o mnieszą ilość zawodników..., poniżej wyjaśniam:

ograniczenie:
"- nie jest dozwolony start jednym podwoziem w dwóch lub więcej klasach na tych samych zawodach"
czyli
1-dno podwozie tylko w jednej klasie da poniższy efekt:

"mniej zawodników" = mniej pdowozi na starcie w biegach co da mniej grup elininacyjnych - czyli więcej jazd dla każdego zawodnika w eliminacjach.

inaczej

brak ograniczenia 1-dno podwozie jedna klasa powoduje dziś sytuację że przekładamy silnik i pędzimy na start (Asiory też chyba tak robią, może czasami zapomną przełożyć silnik ;-) ) i mamy sztuczny tłok w DTM 540 i STD i ogólnie narzekamy że nie ma 5ciu biegów eliminacyjnych a są 4 lub 3. To wymyśla się.. recepty... zmniejszmy ilość klas.... itd... a Asiorom zabronić itp itd :-)

To co Pan Jan zaproponował chyba ma sens czyli ograniczmy 1podwozie 1dna klasa. Załóżmy uczciwość graczy bo jak to sprawdzić - numery podwozia karty rejestracyjne.... przebijane numery... :-)

Rozdawanie silniczków cool ale może na następną halę.

Mikołaj
[/i]

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 9:59 pm 
Raflee

Zaremba Lesław napisał(a):
Rafał Malczyński napisał(a):
Po tych zaowdach silnik przeszedl regeneracje :P - przetoczny, wymienione szczotki i wyczyszczony od srodka... - po tym zabiegu jakos chodzil :) ale do czasu -

Może na tym polegał Twój sukces,bo inni mieli silniki nierozbieralne i nierozbierane...
Chwała sędziom technicznym,że nie widzieli że grzebałeś przy silniku :wink:
Tu widać gdzie trzeba szukać zmian :o

Nie grzebalem... wszystko zostalo co tam bylo :P szczorki zalozylem od innej (takiej samej) tamiyi, ktora sie rozpadla kiedys...
Z tego co wiem to sporo osob z top-stocka robi tak samo... - jak toczylem wirnik od tego silnika to bylem w szoku, ze on chodzi... Takiego "rownego" kumutatora to jeszcze nie widzilem :P
Na tym silniku bylem raz 2 i drugich zawodow przezyl pol... wiec ani przed, ani po nie byl lepszy... :)

Tutaj sie nie ma do niczego przyznawac bo przeciez ten silnik jest 100% seryjny, ale po "przegladzie" :P

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 10:04 pm 

To ten silnik jest rozbieralny ? :D :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona