Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 4:57 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 9:05 am 

Chciałbym poinformować zawodników klasy E-18 Standard o fakcie dopuszczenia przez Sędziego Głównego Jana Matukina
silnika HPI MICRO MODIFIED MOTOR (45T) http://www.hpi.pl/sklep1/product_info.p ... cts_id=809 do startu w tej klasie.
Silnik ten nie odbiega parametrami od tak chętnie stosowanego silnika "czeskiego", jest za to ogólnie i łatwo dostępny, a możliwość wymiany szczotek powinna zmniejszyć koszt startów w klasie.

W celu potwierdzenia tej informacji i nadaniu jej oficjalnego statusu proszę o wypowiedź w wątku Sędziego Głównego.

Pozdrawiam
darek stefanowicz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 11:21 am 

Proponowałbym przetestować te piękne silniczki, mogę to zrobić osobiście, bo jak narazie nie chce mi się wierzyć ze bedą takie tanie i niezawodne. Nieukrywam juz od pewnego czasu się do niego przymierzałem, no ale nie znam parametrów i nie wiem czy jest to silnik 180. Jesli zgodzą się wszyscy zawodnicy to mozemy na nich jeździć.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 12:34 pm 
Administrator forum

Panowie, spokojnie.

Koszt tego silnika jest zbyt wysoki do klasy standard. No chyba że Darku zagwarantujesz że silnik taki będzie kosztował np. 1/2 swojej ceny i będzie zawsze dostępny na zawodach.

Koszt silnika czeskiego to ok. 150 koron czeskich.

Co do dopuszczenia tego silnika na zawodach prze sędziego głównego, nie wypowiadam się bo mógłbym kogoś obrazić tonem tej wypowiedzi.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 12:48 pm 

Marku dobrze wiesz że nie mogę zagwarantować 1/2 ceny - bo i jak.
mogę natomiast zagwarantować, że silnik ten bedzie dostępny. ( w przeciwieństwie do czeskiego "diabła").
Nie rozumiem dlaczego tak uparcie się przed nim bronicie.
Na MP w Łomiankach na silnikach HPI MICRO MODIFIED jezdziłem ja i Tomek Baszczyński. Jakoś nie zaobserwowałem żeby model z silnikiem czeskim zostawał w tyle na prostej. Powiedziałbym że był nawet szybszy.

Dopuszczenie silnika HPI MICRO MODIFIED nie oznacza więc że na nich wszyscy bedą musieli jezdzić, tylko to że będą mieli wybór.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 12:56 pm 
Administrator forum

Powiem tak: wydaje mi sie że należy dążyc do tego aby w przepisach określic JEDEN silnik - dokładny typ i nazwę, aby wszyscy mieli jednakowe szanse.

To jaki silnik wybierzemy - należy przedyskutować a wyniki dyskusji przedstwaić komandorowi sekcji do zatwierdzenia.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 2:07 pm 

Hmm
Jeśli ma być dowolność silników przy dotychczasowym określeniu w przepisach tylko paramertu "180" to zgadzam się z Darkiem Stefanowiczem że dopuszczenie naszych obu silników 180 jest słusznym rozwiązaniem. Dla tego, że pomimo tego samego parametru „180” nasze i czeskie silniki standardowe różnią się w osiągach zdecydowanie.

Jeśli natomiast w standardzie wybierzecie jeden silnik to polecam naszą najtańsza 180-tkę nad której ceną możemy się jeszcze zastanowić i np. oferować ją w niższej cenie dla osób biorących udział w zawodach.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 2:51 pm 

Czy mowa tu jest o silniku 45T w cenie 80,30 zł za sztukę?!!!!! czy może o tej słabej 180 za 36 zł za sztukę?

Panowie, "czeski diabeł" (ta złota 180, dla tych którzy nie kojarzą) jak go określacie to wydatek jak napisał Marek 150KC, co daje ok. 25 zł!!!!!!

Jeśli chodzi o dostępność czeskich silników to ja jakoś nie miałem z tym problemu i kupiłem ile chciałem, a miałem je u siebie po 3 dniach.

Jeśli chodzi o standard to zgadzam się z Markiem, należy określić jeden typ silnika (ale napewno nie najdroższy). Cena 25 zł za 180 to bardzo dobra cena i do standardu ten silnik moim zdaniem jest idealny, bo pozwala zarówno na spróbowanie swoich sił w klasie jak i szybszą jazdę dla tych co już potrafią jeździć. A jego niewątpliwym atutem jest CENA.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 7:21 pm 

Kryterium podziału silnika w klasie mikro jest jego maksymalna średnica:
180 - 20,0 mm,
280 - 23,8 mm,
300 - 24,4 mm.
Silnik HPI MICRO MODIFIED MOTOR (45T) ma średnicę 20 mm, jest na panewkach i nie jest silnikiem bezszczotkowym - mieści się w klasie silników "180" - w czym więc problem?.
W żadnych przepisach cena nie jest kryterium dopuszczeniowym ani żadną inną barierą - leży ona jedynie w sferze subiektywnej oceny kupującego. Wprowadzenie ceny byłoby więc kuriozum, zaś zmuszanie przepisami dealera do drastycznej obniżki ceny towaru - nieporozumieniem.
Typ silnika jest już określony - "180", natomiast określenie tylko jednego modelu silnika możliwe byłoby tylko wtedy, gdyby klasa E-18 była klasą tylko jednego producenta - póki co tak nie jest.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 8:10 pm 

Oczywiście, każdy w standardzie może sobie jeździć na każdej bezszczotkowej 180, za każde pieniądze, w końcu to on płaci, nikt mu silnika nie daje (a myślę, że można znaleźć jeszcze lepszą, jeszcze szybszą, a może i jeszcze droższą 180). Tylko wracamy do słynnego "wyścigu zbrojeń", który to już przerabialiśmy w openie tyle, że teraz mówimy o klasie M18standard. Pewnie za chwilę będziemy chcieli stworzyć klase M18stock lub M18Kit (taką naprawdę tanią z pudełka).

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 8:39 pm 

Krzysztof Rafalski napisał(a):
Oczywiście, każdy w standardzie może sobie jeździć na każdej bezszczotkowej 180...

Nie pisałem o bezszczotkowej 180-ce.
Jeśli chodzi o wyścig zbrojeń w silnikach tej samej klasy to pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją opinią - przykład z moich doświadczeń zawodniczych.
W klasie E-10 stosowałem dwa rodzaje silników tego samego typu - modyfikowanego Kinwalda za 150 zł i z serii Speed Gem's nawijane maszynowo Topaza i Diamonda po 80 zł. Ten pierwszy używałem do finałów, a te drugie tańsze - w eliminacjach. W pierwszej piątce w finale A zawsze byłem - w klasie 60- a nie 10-cio osobowej.
W Waszych arsenałach zauważyłem różne 180/280/300-ki - w czym więc problem?.
Jeśli ze wskazanych przez Was 180-ek zawodnik kupi ich 10 sztuk, to będzie to taki sam "wyścig" zbrojeń" gdyby kupił po jednej sztuce od różnych producentów.
Trzeba było obserwować model Darka z silnikiem HPI na torze - poza tym jego silnik mniej się "grzał" od innych.

Ostatnio edytowano Śr mar 29, 2006 9:02 pm przez Jan Matukin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 8:43 pm 

To teraz powinniśmy się zastanowić nad zasilaniem naszych 18stek (nie mylić z 18 latką), wiadomo że jest różnica w tzw prądzie jeżdząc na 4 akusach typu AAA (paluszki), a 5 celach GP, czy nowych intelektach (sorki za nawę) ceny pomiędzy nimi są rózne. To przecież zawodnik wybiera na czym jeździ, czy stać go na to aby wydał większe pieniądze na akusy, na silnik czy chociażby opony i felgi. Nie powinniśmy rozwodzić się na temat producenta silników bo wiemy że też coś takiego jak mamy w HPI robi ORION i podejrzewam że jest to ten sam silnik. Skoro ma wymiary 180tki to nie wiem o co dyskusja. Osobiście jestem zainteresowany tym silnikiem ale nadal nie znam danych technicznych.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 8:44 pm 

Ma Pan rację, chodzi oczywiście o każdą szczotkową 180. Moje przejęzyczenie, przepraszam.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 8:47 pm 

Arek, znalazłem ogniwa chyba GP 1300, po prawie 8$ za sztukę (w USA) szukać droższych? :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 10:59 pm 

Silnik HPI MICRO MODIFIED MOTOR (45T), jak sama nazwa wskazuje to modified. Gdyby się tylko wymiarami sugerować to silnik 540 17zwoi na panewkach to ten sam rozmiar co 540 27 zwoi na panewkach. (czy one są jednakowe?) Silnik standard jak nazwa wskazuje ma być standard 180. W polsce są również silniki blaszaki 180 w sklepach modelarskich lotniczych ale cena jest wyższa od tych czeskich a parametry podobne. Silnik blaszak HPI też ma różne parametry zależy jak trafisz. To jest klasa standard z silnikiem standardowym. Podsumowując znowu sie zaczyna a zarazem powtarza historia z open micro.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 11:23 pm 

Mimo iz nie startuje w tej klasie( choc planowalem bo mam hpi micro od ladnych kilku lat) to uwazam ze nie powinno sie dopuscic zadnych innych silnikow niz standardowe albo identyczne jak standardowe.
nie dajmy sie zwiesc ze silnik modyfikowany hpi bedzie porownywalnie szybki jak zwykla puszka. 80zl to duzo.
o tym czy silnik jest dopuszczony nie powinna decydowac jego marka tylko ilosc zwoi i kąt wyprzedzenia.

Przepisy powinni ustalac sami zawodnicy , a pilnowac przestrzegania zawodnicy i sędziowie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona