Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 5:20 am

Autor
PostNapisane: N mar 19, 2006 9:28 pm 

Zawody zorganizowane jak poprzednio ułożono na lodzie wykładziny i płyty paździerzowe (śliską stroną dla zwolnienia ) oraz małą hopkę i dużą hopę. Wszystko wewnątrz hali lodowiska, jedyny minus to, że było zimno i wykładzina tym razem była kiepska szczepiła się na łączeniach. Do zawodów zgłosiło się 63 zawodników a IC8T i 16 w IC8MT. Z Polski w Bagusach Grzegorz Nóżka, Artur Dzierzecki, Krzysztof Dzioboń, Artur Groszkowski, Adam Jaszczurowski, Filip Zaręba oraz w Monsterach Krzysztof Dzioboń i kilku, których nie znam. Zawody trudne koledzy nie mogli się dogadać ze swoimi bagusami. W monsterach Krzysztof dawał sobie świetnie radę niestety do awarii wachacza. Po pierwszej eliminacji w Bagusach zajmowaliśmy miejsca od 10 do ok. 20. Po trzech eliminacjach żaden zawodnik nie wchodził do finału, tylko system pucharowy. Do półfinału wszedł Artur D. Ja do 1/4 finału A i Krzysztof oraz Adam do 1/4 finału B. Groszek miał kłopot z modelem i był w 1/8 finału, a Filip w 1/16. W końcu pół finały w B Artur D. i ja z 1/4 wjechałem do pól finału A. Artur w pół finale po 5min urwał mocowanie wachacza, ja w pół finale A po starcie na drugiej pozycji później ok. 3 pozycji mój model spisywał się bez zarzutu (problem wcześniej miałem z regulacja silnika ale w ½ finału wydech pożyczył mi Leszek Zaręba i już było ok.) Wszystko było dobrze (silnik kupiony od Artura D. w moim Hot Bodies spisywał się znakomicie nie miał równych na prostej). W ok. 6min. odkręciła się śruba od zwrotnicy i ostatecznie po wizycie w szatni (po nowa śrubę) dojechałem 9 -30 okrążeń 8 zawodnik -32 okrążenia Goniłem stawkę ale brakło czasu 1/4finału to 15min wyścigu. Zrobiłem 4 czas okrążenia. W naszej ekipie byli również mechanicy Bogdan Bielecki, Wojtek Czerniawski, Leszek Zaręba, Wiesiek Groszkowski. Dla mnie udana impreza Czesi nie są tacy mocni jak wygląda, brakło trochę szczęścia. Ostatecznie ok. 15 miejsca ( nie ma jeszcze wyników na ich stronie) To był dobry trening przez zawodami Bagusów u nas za dwa tygodnie. Napisałem o tej imprezie bo warto zaznaczyć nasz akcent w zawodach zagranicznych. Treningi zaczęły się o 7 rano do hali można było wejść już po 6. Nasze półfinały skończyły się ok. 20 godz. Po nas finał Monsterów i jeszcze, finał Bagusów. Była to długa i męcząca impreza. Pozdrawiam wszystkich.

Na imprezie odwiedził nas Paweł Michalski z żona i synkiem. Zrobił kilka fotek mam nadzieję że wyśle je na stronę RC auto.

GG 8022719

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 20, 2006 1:08 pm 

Z tego, co piszesz warunki były dość nietypowe, ale napisz jak jeździło ci się nowym Lightningiem 2 od Hot Bodies.
Poza tym interesuje mnie, jaki % w powierzchni toru stanowił lód a jaki wykładzina. W naszym projekcie HPI on ICE nie planowaliśmy wykładziny – jak to wyglądało u czechów?
Jak podobała się wam jazda na lodowisku, bo może wrócimy jeszcze do naszego pomysłu HPI on ICE.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 20, 2006 4:33 pm 

Lodu było 0,5%.Jazda po lodzie jest bez sensu,model nie ma wogóle prowadzenia,zachowanie jest zupełnie w zasadzie przypadkowe.
Wykładzina była taka mniejwiecej jak w Kłodzku,położona pianką w stanie szczątkowym do góry.Wykożystano poprostu starą wykładzinę.
I tak na niej były trudności z przyczepnością.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 20, 2006 5:19 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Z tego, co piszesz warunki były dość nietypowe, ale napisz jak jeździło ci się nowym Lightningiem 2 od Hot Bodies.
Poza tym interesuje mnie, jaki % w powierzchni toru stanowił lód a jaki wykładzina. W naszym projekcie HPI on ICE nie planowaliśmy wykładziny – jak to wyglądało u czechów?
Jak podobała się wam jazda na lodowisku, bo może wrócimy jeszcze do naszego pomysłu HPI on ICE.

Model Grzegorza zachowywał sie wspaniale miałem wrazenie jakby był ustawiony tylko na te zawody.Ustawienie oczywiscie fabryczne .
Zeby było jasne nie robie tu reklamy tylko stwierdzam fakt.Poniewaz były ciezkie warunki jazdy na tej wykładzinie wiele osob miało problemy z ustawieniem do nich modelu.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 20, 2006 5:33 pm 

Kupa byla, zero przyczepności. Jedyne co sie trzymalo to zwykle kondony z modeli RTR. :lol: Co dziwne to nawet nie zchodzily tak bardzo.
W ogóle wszystko bylo na opak, teorie wzięly w leb, czarne nie bylo czarne- koszmar.
Trzeba wyciągnąć wnioski i nie spuszczać sie nad ustawianiem modelu, ale nad doborem opon. Tutaj widzę swój bląd.
Zawody jużnie byly tak dobrze przygotowane jak poprzednio, sam uklad toru i przeszkody byly lepsze.Jeden trening kontrolowany to zdecydowanie za malo.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 20, 2006 10:44 pm 

Na tym torze największe znaczenie miały miękkie opony z drobnymi pinami. Model był obniżony na max, ustawiłem większą rozbieżność z przodu, większe kąty kół, poza tym oleje w amorkach i dyfrach fabryczne. W momencie jak opony trzymały, nieznacznie zmieniłem ustawienia modelu i skupiłem się na jeździe, tym co miałem (i nie przestawiałem modelu). Zawsze twierdziłem, że opony są najważniejsze a dopiero potem ustawienia. :idea: Co do toru wykładzina była kiepska( stare kawałki, które się podwijały i szczempiły) ale po za tym dla mnie ok model się spisał i silnik też nie zawiódł.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 21, 2006 12:17 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
Lodu było 0,5%.Jazda po lodzie jest bez sensu,model nie ma wogóle prowadzenia,zachowanie jest zupełnie w zasadzie przypadkowe.

Co roku jeżdze na lodzie w zime bagusem i nie zgadzam sie .Model mozna spokojnie opanowac i prowadzic to kwestia wprawy .To tak jak z driftem niekórzy uwazaja ze to dziecinnie proste ale jak sie za to zabrac okazuje sie ze to wielka sztuka

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 21, 2006 1:58 am 

w sumie pol procenta lodu to nie duzo :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 21, 2006 7:59 am 

Paweł Lipinski napisał(a):
Co roku jeżdze na lodzie w zime bagusem i nie zgadzam sie .Model mozna spokojnie opanowac i prowadzic to kwestia wprawy .To tak jak z driftem niekórzy uwazaja ze to dziecinnie proste ale jak sie za to zabrac okazuje sie ze to wielka sztuka

To było lodowisko z b.gładkim lodem.Fizyka określa,że jeśli nic się nie wbija w lód to tarcie jest znikome.Przy spzęgle odśrodkowym moment jest nagle podawany na koło i ciężko jest jechać na tzw.pół sprzęgła.
Gdzie jeżdzisz po tym lodzie,czy jest gładki,bo po zamarznientej drodze z odrobiną śniegu lub grudami to co innego.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 21, 2006 6:34 pm 

Mi sie zawody podobaly i pomimo miekkich opon z kolcami model sie nie trzymal :D Troszke za bardzo meczace - od 5.40 na nogach.

P.S. Po pierwszej eliminacji bylem chyba 8 i jechalem 1/4 finalu

Ostatnio edytowano Śr mar 22, 2006 4:04 pm przez Artur Groszkowski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 21, 2006 7:01 pm 

Na jakich oponach jezdziliscie ??

Panie Lesławie nie zamierzam tutaj polemizowac co do lodu oczywiscie lod na lodowisku jest zupełnie inny niz na zwykłym jeziorze czy ulicy . Natomiast dla mnie nie ma pojecia nie do opanowania
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 21, 2006 10:13 pm 

Ja na oponach Hot Bodies(Racing Tire Soft) :P . Wyniki tu taj.
http://novarcmodels.com/vys/18BG/index.html

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 21, 2006 11:19 pm 

Dzieki
Mam nadzieje ,ze w Naszym kraju rowniez bedziemy mogli w niedalekiej przyszłosci przestudiowac tak dokładnie wyniki po zawodach
Pozdrawiam