Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 29, 2026 9:00 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 11:51 pm 

Poleciłbym albo dozbierać pieniądze albo kupić model używany. Mam taką zasadę, że nie wciskam ludziom kitu. Od 11 lat sprzedaję komputery, oprogramowanie oraz usługi i przekonałem się nie jeden raz, że budżet należy dopasować do potrzeb a nie potrzeby do budżetu. Jak wydać pieniądze to albo z sensem albo wcale.
Ok, załóżmy Jacku że sprzedajesz TT-01 w wersji RTR za około 600zł czyli wersja podstawowa (blaszak, cierne amory, panweki). Szczęśliwy człowiek startuje modelem w zawodach i od razu widzi, że jego model jest dużo wolniejszy od pozostałych. Wraca do ciebie i pyta dlaczego tak jest ? Ty mu wtedy, że należy wymienić silnik, amory, łożyska, wałek, kupić zębatki itp. itd. jakbyś się czuł na jego miejscu ? Nie czuł bys się w pewnym sensie wpuszczonym w maliny ? Odpowiedź szczerze.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 11:57 pm 

za 600 jest wersja podstawowa :?
i tu od razu proponuje do zawodow lepsze auto ktore jest przeznaczone do open, std i 540. cena zestawu powyzej 1000pln

w sklepie nie mamy uzywanych :?

planujmey komis - ale wymaga to pewnej orgganizacji i koncepcji

powracając - chyba udowodniłem już, że nowy model do 540 jest drogi

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 12:00 am 

Jednym słowem aby z powodzeniem startować w TS należy wydać na model grubo ponad 1000zł czyli tyle samo ile w DTM540. Czy więc DTM540 jest drogą klasą ? Odpowiem, jest tańszą od DTM Std ale nie droższą od TS i chyba przyznasz mi rację. Przypominam, że mówię o modelu który będzie miał realne szanse wygrać w TS.
I jeszcze jedno, to że w sklepie nie macie rzeczy używanych nie znaczy, że nie możesz polecić kupna modelu używanego. No chyba że ważniejszy jest zysk niż zadowolenie klienta. A zadowolony klient i tak wróci, nawet jak kupi model używany, wróci po części i tuning. A klient raz wpuszczony w maliny juz się więcej nie pojawi.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 12:05 am 

porownujmy nowe modele a nie uzywane HPI do nowej TT01

aby powalczyć w 540 potrzeba model - ktory kosztuje (nowy) od 700 PLN
taki jak HPI Sprint i do tego reszta NOWEGO sprzetu za 700 pln

razem okolo 1400 pln

wtedy mozna powiedziec ze sprzet jest godny startow - i nie jest to HI END :?

za 1400 pln mozna kupic 3 modele TT01 i jeszcze zostanie

dziękuję

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 12:14 am 

Masz rację Jacku i to całkowita /przerobiłem kiedys w handlu 17 lat i wiem jak to jest w takich sytuacjach/....ALE... Jacku... Ty mu to sprzedasz a nie bedziesz mu uświadamiał i nigdy nie powiesz gościowi: "słuchaj tym co kupujesz to nie masz żadnych szans nigdzie". Bo przecież to Twój potencjalny przyszły stały klient, który być może połknie bakcyla i zacznie mu rosnąć apetyt na sukcesy i zacznie wracać do Ciebie po modyfikacje...
Tylko jak gośc połapie sie ile to go naprawde kosztowało to wtedy bedzie żałował że zaczął się w to bawić...Jeśli ktoś ma mało pieniedzy i chce kupic coś za np.350 zł to i za 500 też kupi tylko musi być świadomy wszystkich za i przeciw....a wiesz jak to dzisiaj jest w handlu, każdy dba tylko o swój interes.../w tym miejscu tę myśl skończę bo ktoś się może oburzyc i bedzie znowu nowy temat na forum :D /

Prawda jest taka że nikt nie musi i nie będzie inwestował wielkich pieniedzy w 540. w tej klasie oprócz Sprinta jeżdżą praktycznie wózki z rynku wtórnego i tak zostanie, a mnie sie to podoba bo można rozwijac swoje umiejętności właśnie bez wydawania na to /nomen omen/ fortuny.

Wiadomo że jest to klasa dopiero raczkująca i jest jeszcze wiele do poprawienia i zreformowania ale wiem ze wszystko nabralo już rozpędu i niedługo napewno się dowiemy jak ma to wyglądać w przyszłości.

ps. A swoją drogą zestaw do TS na pierwszą dziesiątkę to w tej chwili:
-model TT-01
-silnik Tamiya Sport /czarna/
-wałek aluminiowy
-radiator na silnik
-amorki olejowe
-zawieszenia regulowane
-drążki skrętne regulowane
-komplet łożysk
-komplet zębatek [55-58 i 24-28]
-komplet kół
-dwa pakiety NiCd2400
-przyzwoita ładowarka
-przyzwoita apa z serwem
chyba o niczym nie zapomniałem....
Jacku, zerknij sobie w firmie i policz ile to na "dzień dobry" kosztuje

Wiem że jednak umiejętności chyba są najważniejsze co potwierdza miejsce mojego syna w zeszłym sezonie na wózku który był "jak go fabryka wypuściła" /oprócz wałka aluminiowego/, ale także wiem że w tym sezonie bez reszty tuningu nie miałby co szukac na torze.

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 12:23 am 

zgadzam sie z tym w 100%

dodam na koniec, że jak nie zlapie bakcyla to wyda tylko 500 - 600 za komplet

jak zlapie to powiem mu - "A nie mówiłem, że na zawody trzeba coś lepszego a nie najtańsze"

przyszlym zawodnikom pokazuje rozne podwozia. jezeli ktos sie zna i chce innej firmy niz Tamiya to tez moge zalatwic. Nie ma problemu. Kazdy chce wspolpracowac i zarabiac

dziękuję
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 12:23 am 

Jest już póżno i wybieram się spać bo mi się oczy kleją i nie będę teraz liczył ale smiem twierdzić że to co wyliczyłem przekroczy cene Sprinta gotowego do jazdy w pierwszej dziesiątce 540. I nie mówmy tu o jakimś hi-end bo ani jeden ani drugi model nim nie jest, a porównywac ich można tylko w jednym zakresie: najtańsze modele danej firmy. Jak wiadomo konstrukcyjnie dzieli ich przepaść.

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 12:25 am 

Zaraz, zaraz 1400zł to za model RTR do 540. A za 1400 nie kupię 3xTT-01 RTR więc to porównanie nie ma sensu.
Zrobiłem kalkulację mdelu TT-01, który miałby szansę powalczyć o podium w TS:
- model RTR XBPro TT-01 Ford Focus - 989zł
- łożyska - 70zł
- amortyzatory olejowe Tamiya x4 - 184zł
- zębatki 55/58T - 59zł
- silnik Tamiya Sport Tuned - 98zł
- regulowane drążki kierownicze - 33zł

Razem 1433zł

Nie wspominam tu o dyfrach kulkowych czy one-way, które to elementy modele Xray mają w standardzie. Jak sobie to wszystko przekalkulowałem to doszedłem do wniosku, że syn będzie startował w E-18 Std, za 720zł kupiłem NOWY model RTR Xray M18. Czy więc TS jest tanią klasą ? Czy 540 jest drogą klasą w porównaniu do TS ?

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 12:33 am 

Do HPI Sprint też mozna założyc tuning.
Nie chce mi sie liczyc ile to bedzie kosztowalo - ale tez mozna przeprowadzic kalkulacje.

Ja podalem ceny najtanszej wersji auta do startow w TS.
Wy podaliscie ceny uzywanych HPI albo nowych po tuningu TT01.

jezeli klient nie wie czy zlapie bakcyla to nie zaproponuje mu drozszego auta. Jezeli jest przekonany i mowi mi ze chce HPI to za dwa dni go ma. Pod warunkiem ze jest dostepny w PL. Oczywiscie musi sie liczyc z wydatkami.

THX
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 12:42 am 

Jacku, nie mówimy teraz o klientach tylko o tym, że dobrze przygotowany model do TS jest w porównywalnej cenie co model do 540. Nowy Sprint 2 z pudełka ma wszystko co trzeba dokupić do TT-01. Pozostaje elektronika. Xray T1R ma jeszcze więcej ale nie ma karoserii, opon i silnika. Zarówno Sprint 2 jak i T1R ma szanse walczyć o podium w 540. Nadal więc twierdzę, że 540 jest klasą NIE DROŻSZĄ niż TS pod warunkiem, że startując myślimy o zwycięstwie.
Tak na marginesie, podczas mojego debiutu jako zawodnika w BC startowałem w 540 na TA-03F. Zająłem 11 miejsce, nie byłem więc ostatni :-)

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 1:19 am 

jeszcze jedno
nie wiem co wy ze swoimi Tamiyami robicie że sie sypią

może są źle serwisowane ??
albo na początek za bardzo dostały w kość

proszę o info

z chęcią bym zobaczył wasze auta

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 11:07 am 

Poprostu TT_01 jest zrobione z dość kruchego materiału który pęka. Najczęściej padają chyba zwrotnice i rozszczelnienia się obudowa dyfrów (ta z wieżyczką) i nie jest to wcale efekt mojej niewiedzy na temat sprzętu. Jestem w stanie udowodnić że jeśli złożę raz model i później go rozłożę dwa razy to już wystąpią luzy w mocowaniach srubek. Aha i wracając do taniego modelu TT_01 który jak twierdzi Pan Jacek kosztuje 349zł. Tak kosztuje ale z tym modelem to można jechać jako wóz techniczny z kogutami na dachu i zamykać wyścig. Sami wiecie że niezbędnę zą zębatki odb. 55T o 58T, atak 25,26,28 , łożyska i amortyzatory olejowe. Jak wiecie jest taki zestawik tuningowy w firmie ATA, ale kosztuje pow 200zł, więc mamy 549zł. Jeśli chodzi o sprinta2 to już w wersji podstawowej wyjętej z pudełka mogę liczyć na dobre osiągi na torze (prędkościowe)

Pozdrawiam,.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 1:58 pm 

Jakie wnioski?

540 - jest cool

TS - musi się zmienić by spełniał jakiś cel. Tym celem bylo zachęcenie dzieciakow do zabawy i do rownej rywalizacji.

Rozwinięcie:
540 - nie jest drogie bo jest tansze od TS :-) mowie o zawodniczej jezdzie a nie zakupie z półki by postawić na połkę w domu. Silniki te które są dozwolone są tanie i bezproblemowe w tej klasie. Silnik ustawia wszystko.

TS: wymiana silnika co 3y wyjazdy na zawody, nie tanio, plastiki są podłe (wierza pada przy czołówkach). Dyfry się zapiekają. Opony na maksa się ździerają i są nie tanie, pękają koła.

Co dalej?

540 - nie ruszajcie - jest OK - używka pojedzie i nóweczka też, ale mają równe szanse.

TS: - dopuscie wszystko co się rusza ale silnik ten z pudełka (TT 01). bedzie to tania klasa i już.

Pozdrawiam

Mikołaj

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 2:05 pm 

Mikołaj Barakoński napisał(a):
Jakie wnioski?
...TS: - dopuscie wszystko co się rusza ale silnik ten z pudełka (TT 01). bedzie to tania klasa i już...

Dobra propozycja - ale musimy wiedzieć, że TT01 z pudełka sprzedawany jest z silnikiem standardowym Mabuchi lub Johnson RS540 i znać jego numer katalogowy.
A jaką mamy gwarancję, że dealer nie zamieni silnika na lepszy?

Tytuł:
PostNapisane: N mar 12, 2006 2:32 pm 

Lepszego silnika do tt01 producnet nie da, gdyż miałby mnóstwo zwrotów gwarancyjnych, wie co robi jak teraz daje blaszaka.

W katalogu tamiyi w tym papierowym, chyba byl zkatalogowany ten slaby silnik. Sam mam 3 silniki blaszaki jako pozostalosci po tuningu. Kazdy kto jezdzil w TS ma ich pare.

Problem wybrania silnika do TS jest, ale chyba do pokonania. Tylko zeby ten silnik nie był Sport Tunndem (moc i parametry).

W przypadku 540tki jakoś nie ma problemu z zapewnieniem dostaw Sport tunedów wiec ze zwyklymi blaszakami tez sie da to załatwić?

Problem dla tych co sprzedają tunning do tt-ek - mniejsza sprzedaż, ale sprzedadzą więcej zestawów pudełkowych i klasa sie rozrosnie (bedzie to ladna klasa - fajne karoserie, duzo walki) i na TL-kach pojadą i Sprintach i tych wynalazkach z gazety (te do składania w prenumeracie).

Mozna zrobić ;-) dwie klasy TS (taki jaki jest, klasa tamiyowska) oraz ten TS (new). Zycie samo wyda werdykt. TS(old) pojda do 540 a nowi do TS(new).

Mikołaj

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona