Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 9:46 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 09, 2006 9:27 pm 
Panie Wiesiu daj im pogadać,a wracając do tematu to nie słyszałem żeby ktoś odważny zgłosił chęć utworzenia podsekcji kl.Top Stock chyba to musi zrobić LOK skoro jest tak mocno atakowany przez ufo za Tamiye.
Kończe powedzeniem tylko Nicea czytaj Tamiya.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 09, 2006 10:43 pm 
Raflee

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
:D

:?: :?: :shock:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 1:36 am 

tak sie sklada ze ja i moj syn walczymy w ts i540.

w borzecinie ts i 540 optycznie w finalach sie nie roznily - finaly A.

540 - nawet gorowala nad ts w tzw zadymach.

oczywiscie final B 540 byl duzo, duzo lepszy niz w TS.

obie klasy sa wyzylowane godnie jak na MP.

lecz chyba zgubilismy klase dla dzieciakow i zaczynajacych.

Koszty tt01 i xraya Bartka sa podobne, a na asfalcie obawiam sie ze ts, przez slabosci konstrukcji (trabant z silnikiem bmw) bedzie drozszy w eksploatacji.

nie jest to problem dla mnie ale widze smutek maluchow jak chcac powalczyc kolejne setki zloty dokladaja. u mnie bylo podobnie, ale temat kasy uznalem za tabu i skonczyly sie dyskusje.

nie wrozy to jednak niczego dobrego - narybku talentow nie bedzie chyba ze sport nasz stanie sie modnym hobby dla nowobogackich.

od nastepnej hali proponuje ts uwolnic, ogranczyc do najtanszego blaszanego silnika, i ograniczyc tylko wage.

dzis 540 jest dawnym Ts.

540 - nieruszajcie, jest frekwencja, jest Ok, NIEZAUWAZYLEM BY KTORYS Z JEZDZACYCH NARZEKAL NA WYSCIG ZBROJEN. np Derewinski chyba zajal 3cie na sprincie zony, a tt01 tez moglaby wygrac final B patrzac na wyniki ts.

POMYSLY ZAKZOW MIGRACJI to jakas paranoja.

dzis swiat nie ma czasu na wieloletnia wspinaczke w rankingu jakis sofistycated klas, sa takie glosy by zostawic tylko opena a toa taka klasa. talenty kierowcow np w f1 czy wrc rodza sie na gogartach, klasach produkcyjnych.

pozdrawiam.

mikolaj

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 10:53 am 

Mikołaj Barakoński napisał(a):
....
...od nastepnej hali proponuje ts uwolnic, ogranczyc do najtanszego blaszanego silnika, i ograniczyc tylko wage.
...dzis 540 jest dawnym Ts...
...540 - nieruszajcie, jest frekwencja, jest Ok, NIEZAUWAZYLEM BY KTORYS Z JEZDZACYCH NARZEKAL NA WYSCIG ZBROJEN...
...POMYSLY ZAKZOW MIGRACJI to jakas paranoja...

Proszę o rozwinięcie "ts uwolnić" i "zakazów migracji".

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 12:32 pm 

dopuszczając wszystkie podwozia klasa 540 przestała być tania klasą

w TS najtańsze podwozie u Rojny kosztuje 349PLN i jest z elektronicznym regulatorem i karoserią

Chyba ktoś sie zagalopował promując klase 540. Miała to być tania klasa - alternatywa TS, a okazuje się, że jest to alternatywa ale dla DTM Standard.

Dziękuję za uwage

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 1:43 pm 

Cytuj:
dopuszczając wszystkie podwozia klasa 540 przestała być tania klasą

w TS najtańsze podwozie u Rojny kosztuje 349PLN i jest z elektronicznym regulatorem i karoserią

Chyba ktoś sie zagalopował promując klase 540. Miała to być tania klasa - alternatywa TS, a okazuje się, że jest to alternatywa ale dla DTM Standard.

dokladnie tak i przestancie mowic,ze nie trzeba miec dobrego modelu by wygrac w 540,bo to nie o to chodzi. Klasa miala byc super tania,zeby mozna bylo zaczac od niej.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 10, 2006 2:12 pm 

A moze po prosty klasa dtm st jest niepotrzebna? bo droga i mala jest roznica miedzy open a 540 i coraz wiecej zawodnikow z niej przechodzi do 540?

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 3:06 am 

Jak droga jest klasa DTM-540? - proszę o konkrety.
Proponuję rzetelne podejście do jej oceny - na razie nie słychać negatywnych głosów zawodników, którzy w niej wystartowali w tym sezonie.
Uważam, że to oni będą bardziej wiarygodnymi cenzorami klasy niż ci, którzy tylko jej się przyglądają.
W DTM-540 w tym sezonie wystartowało 41 zawodników.
W Top Stock - 59 zawodników.
W DTM Standard - 47 zawodników.
W DTM Open - 24 zawodników.
W E-12 - 14 zawodników.
W E-18 Open - 18 zawodników.
W E-18 Standard - 16 zawodników.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 8:58 am 

Uważam że DTM-540 jest o tańsza od TS. Pomijam fakt iż w obu klasach aby móc wogóle jeździć trzeba posiadać przynajmniej 2szt akumulatorów, ładowakrę, komplet opon, felg i aparaturę. Tańszy w eksploatacji jest KAŻDY inny model od dopuszczonych do TS czyli tamiya TT_01 i TL_01. Co z tego że TT_01 kosztuje 350zł w promocji, jak podczas startów w 2005 roku w TS wymieniłem tyle części że złożyłbym 4 szt TT_01. I wcale nie chodzi o kwestię moich umiejętności, nie raz pożyczałem też części które wręcz jedna po drugiej sypały się i to również czołowym zawodnikom TS. Jest rozwiązanie jest firm bodajże GPM która robi zamieniki alu (niebieskie) do TT-01, kupiłem to od Pana Rajdusa na jednych zawodach, Cena???? nie rozmawiajmy lepiej o tym. W moim przypadku przesiadając się do DTM-540 z modelem Sprint2, podczas zawodów nie uszkodziłem jeszcze ani jednej części. Poprostu się nie psuje. Napewno Marcin Derewiński startując także tym modelem napisze to samo.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 9:25 am 

Dokładnie tak jak napisal Arek Flejszer. Od poczatku sezonu moja zona jezdzi sprintem2 w DTM540. Nie umiala w ogole jezdzic i dalej jeszcze zdarza jej sie rozbijac o bandy, model przeszedl juz nie jedno zderzenie z banda na prostej na pelnym gazie, nie raz dachowal i wylatywal z toru i jak do tej pory ani moja zona ani ja jezdzac tym modelem nie wymienilem zadnej nawet jednej malej czesci w tym modelu. Jest plastikowy i moze na pierwszy rzut oka nie wykonany z taka precyzja jak np Xray ale jest tak zrobiony ze na prawde sie nie psuje. A do tego dodam iz tym modelem rowniez mozna powalczyc, czego dowodem byl moj start w Poznaniu (chociaz tam nie bylo duzo zawodnikow) i teraz w Borzecinie. Tak wiec klasa DTM540 moze byc klasa tania ale pod warunkiem ze ktos po prostu bedzie chcial zeby byla tania. Bo oczywiscie Mozna sobie kupic Xraya T1 lub T2 tylko pytanie po co, jak ktos ma kase to prosze bardzo ale nie modelem sie tu wygrywa.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 11:01 am 

Wogóle nie rozumiem tej dyskusji. TS to zawody dla Tamiyi i kto chce w niej jeździć to jeździ. Jako startujący w tej klasie stwierdzam, ze jest droższa od DTM'a. /Silniki nie rozbieralne, które się mocno przeciąża aby wygrać potrzebne są w dużej ilości na sezon, kiepskiej jakości podwozie wymaga ciągłych dofinansowań/
Dopuszczenie wszystkich rodzajów podwozi do 540 też jest słuszne bo dzięki temu mamy pełny wybór modeli do inwestowania patrząc na tę klasę jako przejściową do Stand i open /Na własnym przykładzie potwierdzę, że inwestycja w topowy model używany i wypasiony przez poprzedniego właściciela jest dużo tańsza od zakupu nowego gołego, a pozwala po zamontowaniu silnika na starty wszedzie w zależności od samopoczucia i samooceny wynikającego z posiadanych umiejetności/
Skończmy w końcu ze sprintem w TS, Kto kumu broni jeździć tym modelem w openie! Decyzje o zakupie danej marki modelarz podejmuje sam biorąc pod uwagę czynniki go interesujące i nie zawsze jest to cena i dostepność części chodź na pewno zdecydowana.
Czasem jest to subiktywna ocena a zamiłowanie /bo jak wytłumaczyć radośc z posiadania Losiego, do którego częsci są najbliżej za wielką wodą./
Dystrybutorzy i modele powinny bronić się same przyciągając i przekonując do siebie działaniem a nie roszczeniami.
Sprint odbiega technicznie od TT - Tl więc nie ma sensu stawiać je razem na torze, ale dobrze zestawiony będzie konkurował z węglowym Xrayem w 540, więc o co chodzi, że nie schodzi? Może jest za drogi, albo coś innego?
A że zawodnicy ze standardu wchodzą do 540 co wtym złego jak walczyć to z lepszymi i uczyć się od nich. chętnie pościgalibyśmy się z Mackiem czy Łukaszem, bo zanim osiągniemy poziom opena mogą być już emerytami.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 11:36 am 

Arkadiusz Flejszer napisał(a):
DTM-540 jest...tańsza od TS...w 2005 roku w TS wymieniłem tyle części że złożyłbym 4 szt TT_01...Cena???? nie rozmawiajmy lepiej o tym...przesiadając się do DTM-540 z modelem Sprint2, podczas zawodów nie uszkodziłem jeszcze ani jednej części. Poprostu się nie psuje...

Marcin Derewiński napisał(a):
...moja zona jezdzi sprintem2 w DTM540...model przeszedl juz nie jedno zderzenie...nie wymienilem zadnej nawet jednej malej czesci w tym modelu. Jest plastikowy i moze na pierwszy rzut oka nie wykonany z taka precyzja jak np Xray ale jest tak zrobiony ze na prawde sie nie psuje...klasa DTM540 moze byc klasa tania ale pod warunkiem ze ktos po prostu bedzie chcial zeby byla tania...jak ktos ma kase to prosze bardzo ale nie modelem sie tu wygrywa.

Janusz Potepa napisał(a):
...Decyzje o zakupie danej marki modelarz podejmuje sam biorąc pod uwagę czynniki go interesujące i nie zawsze jest to cena i dostepność części chodź na pewno zdecydowana...
...Dystrybutorzy i modele powinny bronić się same przyciągając i przekonując do siebie działaniem a nie roszczeniami...
...Sprint...dobrze zestawiony będzie konkurował z węglowym Xrayem w 540, więc o co chodzi, że nie schodzi? Może jest za drogi, albo coś innego?...

Czy te opinie wystarczą wszystkim malkontentom klasy DTM-540?

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 12:46 pm 

Panie Janie

moje pytanie jest następujące
czy mamy przygotować Łukaszowi Kowalczykowi najlepszy sprzet aby wystartował w klasie 540. Dostanie wszystko to co ma w klasie OPEN oraz silnik zgodny z 540. Czy wtedy także wszyscy będą się upierać, że jest to tania klasa ?

Powtarzam.
540 to konkurencja dla DTM standard.
Różnica tkwi w silniku.

dziękuję
Jace

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 2:27 pm 

Myślę, że dla zawodnika klasy Łukasza nie będzie żadną satysfakcją zwycięstwo w 540. Myślę, że jeśli wystartowałby w 540 tylko po to aby udowodnić czyjąś rację lub brak racji to straciłby coś czego kupić się nie da, prestiż i uznanie w oczach wielu zawodników. Z drugiej jednak strony jak to napisał Lesław Zaremba w innym wątku: "jeśli dostawać baty to od najlepszych" :-)

Tytuł:
PostNapisane: So mar 11, 2006 3:03 pm 

co do klasy Łukasza to akurat jestem spokojny

jezeli ktoś z klas TS, 54O, standard nie widzi konkurencji to zawsze moze wystartowac w OPEN

OPEN to nie tylko duże pieniadze. W tej klasie sa zawodnicy z dużym doświadczeniem. A tego kupic sie nie da.

skoro jest pomysl aby skasowac klasy to proponuje zrobić jedna klase - OPEN. Tak kiedys bylo w E10. Ponad 80 osob sie scigalo. Kazdy startowal na takim silniku, podwoziu jakie mial.

modele TT01, Sprint i inne moga startować w OPEN. Dlaczego tego nie robią ?? Silniki Tuned Sport, HPI etc tez sa dozwolone w OPEN

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona