Tadeusz Bernady napisał(a):
W związku z coraz ciekawszą dyskusją na forum pragnę przedstawić kilka faktów znanych mi i Jankowi Matukinowi:
Cieszę się ze oficjalnie napisał Pan swój punkt widzenia i Pan pozwoli ze ustosunkuje się do niego. Darzę Pana dużym szacunkiem więc proszę się nie gniewać się za to co napisze ale wyciągnąć daleko idące wnioski.
Nie mam zamiaru siać zamętu – co nie zmienia faktu że prawda jest gorzka.
1. Nikt nie upoważniał nas do prowadzenia rozmów o współpracy LOK z P. Darkiem – nie jesteśmy etatowymi pracownikami LOK-u a jedynie działaczami społecznymi.
FAŁSZ
Pan Ciećwierz wielokrotnie jasno w obecności Waszej, mojej i wielu innych osób jak również na tym forum – jasno powiedział:
Od przepisów jest Pan Matukin
Od terminów jest pan Bernardy
I to z nimi należy prowadzić szczegółowe ustalenia.
Po czym Pan Ciećwierz akceptuje wnioski, które wynikają z takich ustaleń i zobowiązał się ze, jeśli Panowie coś zadecydujecie to on nie widzi problemu, aby tak było.
Dla mnie było to jasne przejrzyste i zrozumiałe.
Tak też robiłem i o wszystkim rozmawiałem z Panami Bernadym i Matukinem, czasami przy okazji różnych zawodów udział w tych rozmowach również brał Pan Ciećwierz .
Powiedziałem jasno że jestem w stanie finansować organizację zawodów, fundować nagrody i sponsorować modelarstwo kołowe.
Moim oczywistym warunkiem było i jest nadal stworzenie zasad / przepisów które faktycznie a nie tylko teoretycznie zrównują szanse i lokują modele różnych firm w uczciwie ustawionych klasach sportowych. Nigdy nie oczekiwałem stworzenia klasy dla modelu Sprint (czyli tak jak jest w Top Sock) natomiast postulowałem o stworzenie taniej klasy dla początkujących zawodników oraz warunków do rozwoju i inwestowania nie tylko dla naszej firmy.
W klasie 540 proponowałem wsparcie dla wszystkich zwycięzców niezależnie od modelu jakim jeżdżą.
W celu zrównania szans pojawiła się propozycja ograniczenia silników i modeli z pokładami węglowymi.
Proponowałem dla wszystkich zawodników silnik Saturn za ok. 36 zł
Opony które sobie chcecie (ale jeden typ dla wszystkich na cały sezon) też po zdecydowanie obniżonej cenie.
Co się natomiast stało?
Najpierw w przepisach klasy 540 pojawiły się 3 silniki.
Nie zaoferowano opon po obniżonej cenie.
Dodatkowo bez nawet słowa dyskusji Pan Matukin dopuścił pokłady węglowe.
W takich warunkach jako człowiek świadomy, posiadający odrobinę godności i kierujący się zdrowym rozsądkiem oraz wzorcami stosowanymi za granicą stwierdzam ze - NIE JESTEM W STANIE Z WAMI WSPÓŁPRACOWAĆ.
W mojej ocenie Panowie jako przedstawiciele organizacji wiodącej wyznaczeni przez Pana Ciećwierz nie spełniliście swojej roli i doprowadziliście do konfliktu między nami.
Do póki powyższe postulaty nie zostaną wprowadzone nie zmienię zdania na temat możliwości współpracy z LOK i jestem zmuszony do organizacji niezależnych imprez.
2. Prawdą jest, że rozmawialiśmy w trójkę na zawodach w BC – rozmowa dotyczyła wprowadzenia na zawody dodatkowej klasy IC 10 TC Junior – słabsze samochody dla początkujących zawodników w Nitro.
3. Powyższa kwestia jest dla mnie otwarta, lecz wolałbym, aby ewentualne wprowadzenie klasy wyszło od zawodników – osób posiadających takie modele a nie od dystrybutora – wiadomo dlaczego.
PRAWDA
Nie zmienia to faktu ze to Panowie jesteście odpowiedzialni za wprowadzenie lub nie takich zmian i zaopiniowanie takiej propozycji.
Moim zdaniem na rynku w Polsce jest wielokrotnie więcej sprzedanych modeli klasy o której mowa w tym temacie niż modeli zawodniczych. A fakty sa takie ze ich posiadacze jeżdżą pod blokiem bo organizacja wiodąca nie widzi potrzeby organizowania dla nich zawodów.
4. Do dzisiaj nic nie wiedziałem o chęci zorganizowania zawodów rangi eliminacji do MP na Malince – dowiedziałem się o takowej propozycji czytając forum.
FAŁSZ
Wicie o tym doskonale od powstania toru bo w maju ubiegłego roku zaprosiłem właśnie Panów na Malinkę i opowiadałem o naszych planach. Tor został zbudowany po to aby organizować na nim między innymi eliminacje MP.
Jak ustaliliśmy z Panami 1 termin zawodów to Pan Ciećwierz odmówił przyznania MP.
Przepraszam ale nie interesują mnie Wasze powiązania z LOK bo jeśli prowadziliście Panowie ze mną rozmowy na ten temat to uważam Was za odpowiedzialnych za tą sprawę. Jeśli nie potraficie porozumieć się z Panem Ciećwierzem to również Wasz problem a nie mój.
5. Gdyby taka propozycja wpłynęła, nie miał bym nic przeciw tak jak będę popierał wprowadzenie zmian do kalendarza przed marcowym posiedzeniem CKM LOK odnośnie dodania zawodów, o co zwrócono się do mnie osobiście, w Rzeszowie i na nowo budowanym torze w Brzegu.
PRAWDA
Szkoda tylko że ja nie jestem już zainteresowany a moje zdanie w tej sprawie może zmienić tylko spotkanie na którym ustalimy wszystkie szczegóły dotyczące całego sezonu 2006 i będziemy je konsekwentnie realizować. Do dziś nie zostałem na takie zaproszony.
W związku z powyższymi stwierdzeniami najwyższa pora skończyć na forum z dezinformacją – czytaj - mówieniem tego co wygodne dla osoby piszącej a nie koniecznie musi być wygodne dla kilkuset zawodników, którzy chcieliby ścigać się na dobrze przygotowanych zawodach a rozgrywki personalne między kilkoma Panami ich naprawdę nie bawią – przyznam się że mnie też nie.
PRAWDA
Nie bawią one nikogo z nas tylko należy odpowiedzieć sobie kto i dla czego doprowadził do takiej sytuacji.
Kończąc mogę tylko określić swoje oczekiwania od:
- organizatorów – profesjonalnego przygotowywania zawodów,
- dystrybutorów – o zabezpieczenie zawodników w sprzęt a zwłaszcza serwis na zawodach – gdzie w końcu zawodnicy mają się w nie zaopatrywać??????????????? – a nie tylko walczyć o swoje dochody.
- zawodników – sportowej i czystej rywalizacji na torach jaką miedzy innymi pokazali Łukasz Kowalczyk i Maciej Dźwigaj na zawodach w Tarnowie – i by medale MP coś dla nich znaczyły a nie wyrzucali je do kosza tak jak chce to robić jeden z doświadczonych zawodników.
PRAWDA ŚWIĘTA
Tylko aby tak było to właśnie rolą organizacji wiodącej jest stworzenie odpowiednich warunków dla wszystkich których Pan tu wymienił. Na razie tak nie jest
Ostatnia informacja – zwróciłem sie bezpośrednio do dyrekcji LOK o zapłacenia za br. nie tylko składki członkowski w EFRA lecz także o wpłacenie kwoty umożliwiającej wysłanie ekipy na ME w klasach IC 8 i E-10 TC – ma być to dokonane.
PRAWDA
Jak sam Pan widzi parę postów temu poddawałem w wątpliwość fakt czy LOK jest członkiem EFRY i czy zapłacił składkę. Pomimo ataków na moją osobę okazuje się jednak ze miałem rację.