nowakowski napisał(a):
Czy w tym roku na zawodach z cyklu HPI CHALLANGE beda dopuszczone modele wszystkich firm, czy tylko HPI??
Tak jak w ubiegłym roku dopuszczamy modele innych firm.
Nie wiem, kto wprowadził dezinformacje ze było inaczej.
Wielokrotnie jeździły na naszych zawodach inne marki – wystarczy obejrzeć zdjęcia z imprez.
Chcemy natomiast zrobić niezależne klasyfikację:
1. Ogólna – dyplom i uścisk dłoni – czyli ala LOK
2. oraz klasyfikacje teamów za 1,2,3, miejsce dla najlepszych zawodników Teamu. W tym przypadku firmy (partnerzy i współorganizatorzy) będą fundować nagrody dla zawodników swoich teamów. Również modele, które ufundujemy na koniec cyklu wręczane będą w klasyfikacji teamów. Mówiąc wprost zawodnik, który jeździ Savage i będzie najlepszy z wśród teamu HPI dostanie za 1 miejsce model klasy IC8MT od firmy HPI. Analogicznie w przypadku innych firm – partnerów imprezy.
3. Uznałem, że to będzie najprostsze, jasne, klarowne, bezkonfliktowe, rozwiązanie.
Dodatkowo rozszerzamy ilość klas startujących w zawodach o np. IC8T bo zarówno my jak i inne firmy mamy obecnie reprezentację w tej klasie – u nas jest to Lightning2, Ligtning Pro, Ligtning Sport. Klasy będą zbliżone do lokowskich, choć nieco zmodyfikowane zarówno w zakresie przepisów technicznych jak i sportowych.
Wytłumaczę, dla czego:
Zarówno my jak i inne firmy mamy model RTR z większym silnikiem niż dopuszcza na przykład klasa IC8T. Nie widzimy powodu, aby pozbawiać tych zawodników możliwości startu i udziału w zawodach gdyż pomimo większej pojemności silnika jego moc jak i maksymalne prędkości obrotowe nie są wyższe lub bardzo porównywalne do silników zawodniczych stosowanych w tej klasie.
Inne klasy też mogą się pojawić, ale jest to uwarunkowane tym, jakie firmy zaangażują się w organizację i współpracę.
Podam przykład.
Jeśli w zawodach lokowskich jest jakaś klasa a modeli tej klasy nie będzie w ofercie firm – partnerów imprezy – wówczas nie będziemy rozgrywać biegów tej klasy. W ubiegłym roku tak było właśnie z klasą IC8T. W HPI nie mieliśmy takiego modelu. Natomiast Pan Ochociński oferujący na rynku te modele pomimo wcześniejszych deklaracji nie brał później udziału w kosztach organizacji ani sponsorowaniu nagród, więc nie widziałem powodu, aby organizować wyścigi w tej klasie na imprezie finansowanej w całości przez nasza firmę.
Mam nadzieję ze jest to dla Was jasne i oczywiste.
Jeśli macie inne pytania lub propozycje chętnie wysłucham opinii.