Rafale, wszystko jest OK. Weksel - OK. Kaucja - OK. Tylko zadam pytanie: Dal kogo jest OK, a dla kogo słowo: weksel, kaucja itp beda równoznaczne z: a w diabła z nimi, sport fajny ale ledwo usbierałem na model, ledwo stac mnie na przyjazd na zawody a tu jeszcze MUSZE mieć albo dodatkowe 100zł albo podpisywac weksle.
Wyobraźmy sobie sytuacje w klubie np. Kobierzyce, Kłodzko lub inne. Jako opiekun zabieramy ze soba np. 4 dzieciaków. Zabieramy - dobre sobie. Najpierw trzeba rodziców przekonać żeby dzieciaki dostały jakąś kasę na wyjazd (co nie jest takie proste), na wpisowe rodzić też musi dać. I teraz kiedy wyjazd jest już tuż tuż, wyskakujemy z propozycją: wiecie Państwo, tutaj jest jeszcze taki malutki WEKSELEK (oczy rodziców robią sie wielkie, matka mdleje) albo zamiast tego dajcie jeszcze dzieciakowi stówke na kaucje (mdleje ojciec).
Może delikatnie przesadzam, ale ciagle patrzymy na sprawę kaucji lub proponowanego weksla przez nasz pryzmat, oczami osób które już pracują, zarabiają i wyciagnięcie (zamrożenie) stówki na czas zawodów to w zasadzie nic.
Postawcie się w sytuacji dzieciaka. Ledwo na model go stać. Czy fakt że nie ma kasy na zapłatę kaucji lub rodzice nie zechcą wypełnić weksla ma go postawić w przegranej sytuacji?
Jeżeli chcemy z tego sportu (już i tak elitarnego) utworzyć jeszcze wiekszą elitę - garatuluję i życzę powodzenia.
Tylko oby nie było tak że za rok, dwa AMB RC będzie nikomu niepotrzebne bo organizowanie zawodów dla kilkunastu osób będzie bez sensu.
Już i tak możemy policzyć kluby w Polsce na palcach (i to chyba jednej ręki). Mówiąc kluby - mam na myśli te stowarzyszenia które posiadają osobowośc prawną.
Ten sport jest bardzo drogi. Zawodnicy (młodzi) jeżdżą nie dlatego (w wiekszości) że klub ma sprzęt i kase i stać go na wydatki zwiazane z młodzieżą, ale dlatego że rodzice mają kasę. Ale kasę maja Ci bogatsi rodzice. A młodzieży która chętnie by pojeździła jest znacznie więcej.
Tyle marudzenia.
Tak na zakończenie jeszcze jedna mała dygresja. Dotyczy naszych południowych sąsiadów. Kraj o wiele mniejszy powierzchniowo jak równiez pod wzgledem ludności, jednak u nich ilośc zawodników znacznie przekracza ilośc jeżdżących w Polsce. Dlaczego? A na to pytanie niech sobie każdy sam spróbuje odpowiedzieć