Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 4:37 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 10:14 am 

Z uwagą śledzę Wasze wypowiedzi. Nie jestem zawodnikiem, ale mamy podobny problem, co LOK. Planując w tym roku organizacje HPI Challenge też bierzemy pod uwagę amortyzację urządzenia ARC zakupionego w ubiegłym roku.
Urządzenie działało na 7 imprezach off-road i nie mieliśmy awarii pchełki.

1. Uważam ze słusznym rozwiązaniem jest opłata od używania pchełki przez zawodnika w każdej klasie (startując w 2 klasach zawodnik powinien zapłacić 2x10 zł)
2. Zakładając ze na zawodach pojawi się 50 zawodników i każdy będzie startował w 1 klasie wpływ z opłaty za pchełki wyniesie 500 zł… itd. Biorąc pod uwagę ilość impreza w roku uważam ze jest to wystarczająca kwota pokrywająca zużycie pchełek i pozwala na zakup nowych (niezależnie od kosztu pchełki czy urządzenia AMB/ARC/itp)
3. Jestem przeciwnikiem kaucji – niepraktyczny i na dłuższą metę nierealny pomysł.
4. Zastanawiam się - nie wiem czy obciążać zawodnika kosztem pchełki w przypadku jej uszkodzenia. Raczej uważam ze opisane wyżej wpływy z wynajmu powinny wystarczyć na wymianę uszkodzonych pchełek. Niemniej praktyka dopiero pokaże jak to będzie. Na pewno nie tolerowałbym bezmyślności lub złośliwości użytkownika pchełki. Z pewnością kontrola sędziowska montażu pchełek powinna w dużym stopniu rozwiązać problem.

Generalnie uważam, że koszty używania AMB/ ARC/ czy innych tego typu urządzeń nie powinny być wykorzystywane do generowania dochodu. Natomiast w dzisiejszych czasach oczywiste jest oczekiwanie przez właściciela amortyzacji przez zawodników rzeczywistych kosztów użytkowania urządzenia i do tego powinna ograniczać się opłata.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 12:30 pm 

Rafał Pajor napisał(a):
tak mi sie wydaje, że wszystkim raczej nie dogodzimy,

może poprostu wprowadzić opłate za kożystanie za AMB w wysokości 10zł (dla tych zawodników, którzy nie mają osobistych pcheł), bez względu na to w ilu klasach startuje, jesli chce niech startuje nawet we wszystkich....

ZAplacilem 40 zl, w sumie okolo 250 osob zaplacilo(przynajmniej numery licencji na to by wskazywaly , )składki byly zbierane 2 razy czyli powinno byc jakies 14000 - 1500 zl to wystarcza na caly komplet ambrc. Poza tym na zawodach czesto jest mowa o sponsorach.
Nie uwazam wiec zeby byla potrzeba dodatkowego obciazania zawodnikow za transpondery.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 1:43 pm 

Piotr Blaze Blazucki napisał(a):
...ZAplacilem 40 zl, w sumie okolo 250 osob zaplacilo(przynajmniej numery licencji na to by wskazywaly , )składki byly zbierane 2 razy czyli powinno byc jakies 14000 - 1500 zl to wystarcza na caly komplet ambrc...

Wprowadza Pan w błąd opinię publiczną - numery licencji zaczynają się od liczby 200 dla sekcji samochodowej.
Ponadto w tej kwesti wiarygodną wypowiedź może udzielić wyłącznie ten kto odpowiada za wydawanie licencji.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 1:57 pm 

dlatego też można zawodników NIE OBCIĄŻAĆ kaucją. sprawę taką załatwić można WEKSLEM - sorry, że się powtarzam, ale jakoś nikt, oprócz p. Janka Matukina nie odniósł się do pomysłu weksla.

zawodnik wystawiałby weksel in blanco (in blanco pod względem daty wystawienia, rzecz jasna, kwota byłaby wpisana) do którego byłaby wypisywana deklaracja wekslowa, w której stwierdzone byłoby, że w przypadku stwierdzenia uszkodzenia przez daną osobę pchełki beneficjent weksla ma prawo wypełnić go (data) i zarządać jego wykupu od wystawcy (protest wekslowy). o ile wiem ściąganie należności wekslowych jest dość sprawnie uregulowane prawem. treść deklaracji wekslowej chroni zaś wystawcę weksla przed samowolnym wypełnieniem go przez beneficjenta bez spełnienia się warunków umownych.

[sposób "stwierdzenia uszkodzenia" to już inna bajka, którą można uregulować odrębnymi przepisami - np. o winie lub niewinności zawodnika mogłaby decydować komisja składająca się z X sędziów zawodów + X (dla równowagi) lub Y doświadczonych zawodników]

weksel taki mógłby być wystawiany na sezon lub na rok - nie byłoby potrzeby wystawiania weksli przed każdymi zawodami, nie byłoby również kłopotu jeśli ktoś "wybywałby" z konkretnych zawodów w trakcie ich trwania....

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 2:14 pm 
Administrator forum

Sorki Rafale ale jak dla mnie sytuacja jest nie do przyjęcia.
Mam złe doświadczenia z wekslami i raczej nie wierzę w to że weksel nawet z wstawioną kwotą będzie na nia opiewał.

Zresztą o czym my tu debatujemy? Urządzenie jest po to żeby z niego korzystać, a my szukamy jak tu doprowadzić do sytuacji podbramkowych które będa prowadziły do różnych dziwnych spięc na zawodach lub po nich.

Chcemy sie szanować a traktujemy sie nawzajem jak banda oszołomów - kaucje jak za butelki z piwa !!! w jakim kraju żyjemy? W jakich czasach?

Za rok kupimy centralnie wykładzine i będziemy zbierac kaucje chroniące przed jej zniszczeniem (np. podziurawieniem).
Czy nie wystarczy że będzie pobierana opłata za wypożyczenie pchełek?

Jeszcze pare takich pomysłów a będziemy mieli 30 zawodników i WIEEELKĄ grupe tych co ich nie stać na wpłacanie kaucji.

A może by sie tak zastanowić skąd wziąść pieniądze aby powstawało coraz więcej klubów w Polsce? Jak np. dofinansować wyjazdy zawodników na zagraniczne zawody?

Wydaje mi sie że to są problemy które trzeba rozwiązywac, a sprawa kaucji - nawet zwrotnej - wydaje mi sie delikatnie mówiąc bzdurą totalna.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 3:17 pm 

Normalnie Marku wybralbym Cię na prezydenta. Dokladnie to są nasze problemy i zadania a nie kaucja i ściąganie kasy za pchelki.
W sprawie weksla to takowy może podpisać tylko osoba pelnoletnia a nie wyobrażam sobie żeby rodzic podpisal takowy dla swojego dziecka startującego w zawodach. Aż nie chcę myśleć jakie slowa będą mu się wtedy cisnęly na usta.
Jest to bardzo drobie hobby i dodatkowe koszty odstraszą chętnych do brania w nich udzialu. Nie róbmy z nowego AMB oltarzyka, nie da się ukryć że będzie się ono zużywalo i nic go od tego nie uchroni. Wprowadzona dodatkowa oplata ma na celu pokrycie kosztów amortyzacji i utrzymanie urządzenia w stalej gotowości. Ukrycie tej oplaty w startowe obciąży tych którzy zakupili swoje transpondery , jednym slowem zainwestowali w siebie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 5:14 pm 

akurat kwestia kwoty weksla byłaby najłatwiejsza do ustalenia - wszystkie bowiem weksle opiewałyby na tę samą kwotę - ogłoszoną publicznie.

jeżeli rodzice niepełnoletnich zawodników muszą (nie mam pewności, ale tak mi się zdaje) wypełnić wniosek o licencję, to co za problem wypełnić jeszcze jeden czy dwa druczki? weksel ma bardzo nieskomplikowaną konstrukcję. niestety, współczesny świat nie jest już tak prosty jak sto lat temu i nie wystarczy już umiejętność wstawienia trzech krzyżyków, tylko trochę więcej... częścią tego "więcej" jest więcej papierków do wypełniania.

opłatę za korzystanie z pchełki przeznaczać się ma na amortyzację związaną z ich normalnym użytkowaniem - przecież pchełki psują się nie tylko wówczas gdy ktoś je jednorazowo i spektakularnie zmasakruje ale również w innych sytuacjach, kiedy na oko nic nie jest uszkodzone - z przyczyn bliżej nieustalonych.

osobiście nie bardzo podoba mi się pomysł, że m.in. z moich pieniędzy, wpłaconych z myślą o powiększeniu stanu pchełek lub uzupełnienie stanu w przypadkach uszkodzeń "bez przyczyny" będą robione zakupy odtworzeniowe w przypadku gdy ktoś celowo pchełkę uszkodzi albo wykaże się daleko idącym niedbalstwem w jej zabezpieczeniu...

ktoś napisał, że skoro dokładał się do AMB to dlaczego ma płacić za korzystanie z niego czy za kaucję. a ja napiszę tak: skoro dokładałem się do AMB to nie chciałbym, aby ktoś kto celowo lub przez rażące zaniedbanie uszkodzi pchełkę nie ponosił z tego tytułu żadnych konsekwencji...

na koniec mam ogólniejszą refleksję - wydaje mi się, że nie tyle chodzi tu o problem pieniędzy, co o opór przed jakimikolwiek zmianami. lepiej niech będzie byle jak, bo jak coś zmienimy to może być gorzej. taka postawa widoczna jest jeśli chodzi o wszelkie zmiany - czy to nowe klasy, czy modyfikacje przepisów w już istniejących... lepszy znany i swoiski smrodek, który jest uciążliwy, ale od któego się nie umiera, niż ryzyko zakrztuszenia się świeżym powietrzem... nie dziwię się, że modelarstwo się nie rozwija tylko wegetuje.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 5:33 pm 

Każdemu właścicielowi przysługuje prawo do ochrony jego własności - największymi nawet obelgami pod jego adresem nie da się tego prawa naruszyć.
Argumentacja w przedmiocie sprawy musi wynikać z obowiązującego prawa. Emocje nie są dobrym doradcą, a ulega im większość oponentów, np. "kaucja za butelkę z piwa, bzdura totalna, głupota, wydymać, przewodnia matka narodu, schowac pchelke do kieszeni" etc., co wartość takiej argumentacji sprowadza do poziomu bruku i nie przysporzy chwały przyszłemu prezydentowi.
We wcześniejszych postach podałem najprostsze normy prawne w relacjach zawodnik - organizator, które wystarczająco rozwiązały by problem, gdzie kaucja nie wchodzi w rachubę.
W dalszej części kodeksu cywilnego też jest "widoczny" poruszany problem, jednak inicjatywa będzie wyłącznie po stronie właściciela urządzenia, bo wynika z prawa własności - nawet wtedy, gdy jest większościowym współwłaścicielem.
Generalnie nie można dopuścić do tego, by po zawodach organizator miał praktycznie pustą "listwę" z pchełkami, następnie zabiegał o zakup, by do kolejnych zawodów zdążyć z ich uzupełnieniem.
Z sugestii Pana Marka (i nie tylko) wynika, że organizator krajowy powiniem mieć średnio ok. 50 transponderów indywidualnych, tj. wydać kwotę 86,87eurox50x3,82zł = 16592,17 zł, by być ponad problemem uszkodzeń pchełek (sam system AMBrc kosztował ok. 3400 euro).
Należy więc oczekiwać, że organizatorowi w Kłodzku uda się zadowolić wszystkich zawodników tak, by mieli oni pełny komfort bez względu na to, czy uszkodzą pchełki czy zabiorą je do domu.
W Kłodzku Pan Marek zaplanował 12 godzinny wyścig - na który na pewno będą potrzebne minimum dwa komplety pchełek.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 5:44 pm 
Administrator forum

Rafale, wszystko jest OK. Weksel - OK. Kaucja - OK. Tylko zadam pytanie: Dal kogo jest OK, a dla kogo słowo: weksel, kaucja itp beda równoznaczne z: a w diabła z nimi, sport fajny ale ledwo usbierałem na model, ledwo stac mnie na przyjazd na zawody a tu jeszcze MUSZE mieć albo dodatkowe 100zł albo podpisywac weksle.

Wyobraźmy sobie sytuacje w klubie np. Kobierzyce, Kłodzko lub inne. Jako opiekun zabieramy ze soba np. 4 dzieciaków. Zabieramy - dobre sobie. Najpierw trzeba rodziców przekonać żeby dzieciaki dostały jakąś kasę na wyjazd (co nie jest takie proste), na wpisowe rodzić też musi dać. I teraz kiedy wyjazd jest już tuż tuż, wyskakujemy z propozycją: wiecie Państwo, tutaj jest jeszcze taki malutki WEKSELEK (oczy rodziców robią sie wielkie, matka mdleje) albo zamiast tego dajcie jeszcze dzieciakowi stówke na kaucje (mdleje ojciec).

Może delikatnie przesadzam, ale ciagle patrzymy na sprawę kaucji lub proponowanego weksla przez nasz pryzmat, oczami osób które już pracują, zarabiają i wyciagnięcie (zamrożenie) stówki na czas zawodów to w zasadzie nic.

Postawcie się w sytuacji dzieciaka. Ledwo na model go stać. Czy fakt że nie ma kasy na zapłatę kaucji lub rodzice nie zechcą wypełnić weksla ma go postawić w przegranej sytuacji?
Jeżeli chcemy z tego sportu (już i tak elitarnego) utworzyć jeszcze wiekszą elitę - garatuluję i życzę powodzenia.

Tylko oby nie było tak że za rok, dwa AMB RC będzie nikomu niepotrzebne bo organizowanie zawodów dla kilkunastu osób będzie bez sensu.

Już i tak możemy policzyć kluby w Polsce na palcach (i to chyba jednej ręki). Mówiąc kluby - mam na myśli te stowarzyszenia które posiadają osobowośc prawną.
Ten sport jest bardzo drogi. Zawodnicy (młodzi) jeżdżą nie dlatego (w wiekszości) że klub ma sprzęt i kase i stać go na wydatki zwiazane z młodzieżą, ale dlatego że rodzice mają kasę. Ale kasę maja Ci bogatsi rodzice. A młodzieży która chętnie by pojeździła jest znacznie więcej.

Tyle marudzenia.

Tak na zakończenie jeszcze jedna mała dygresja. Dotyczy naszych południowych sąsiadów. Kraj o wiele mniejszy powierzchniowo jak równiez pod wzgledem ludności, jednak u nich ilośc zawodników znacznie przekracza ilośc jeżdżących w Polsce. Dlaczego? A na to pytanie niech sobie każdy sam spróbuje odpowiedzieć :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 8:18 pm 

- nie powinno byc zadnych pobieranych oplat za uzyczenie transpondera ( LOK i tak prawdopodobnie nie wie jak zaksiegowac przyszle zbierane kwoty - prawdopodobnie bedzie to wciagane do kasy jako darowizna bo nie wiem w jaki inny sposob moga to zrobic ) i tak nawiasem zawodnik powinien dostac pokwitowanie czyli KP za porana oplate z pieczatka LOK by wygladalo to legalnie

- skoro LOK organizuje lub spolorganizuje impreze i uzywa do tego nowego zakupionego z wlasnych srodkow AMB w celu organizowania imprez wynikajacych z statutu prowadzonej dzialalnosci to powinien ponosic wszystkie koszty z tym zwiazane lacznie z awaria urzadzen ( transponderow)

- wyjatkiem moze byc uszkodzenie mechaniczne spowodowane niewlasciwym umocowaniem transpondera ale to moze skontrolowac sedzia wyznaczony do tej roli ( zawodnik powinien poniesc oplate taka jaka sobie zazyczyl gwarant )

- za niesprawny transponder gdzie obudowa nie nosi sladow ingerencji czynnikow zewnetrznych nie powinien odpowiadac zawodnik ( transpondery sa na gwarancji )

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 8:41 pm 
Panie Krzysztofie Wyobraż sobie że LOK wie jak zaksięgować pieniądze za wypożyczenie Pchełki tylko czemu mają służyc te wycieczki w kierunku LOK-u.Gratuluje poziomu dyskusji.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 8:51 pm 

skoro wie Pan jak zaksiegowac zbierane skladki to prosze napisac

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 10:09 pm 
Witam zawodników ,dziękuje za wypowiedzi.Proponuje zamknięcie tematu 1 02 2006. godz.23 00

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 1:15 am 

temat będzie otwarty do dyskusji do póki ktoś będzie miał cos do napisania
oraz
do póki poziom dyskusji będzie w granicach przyzwoitości i na jako takim poziomie

Dziękuję
Pozdrawiam

Jacek Żurek
Administrator

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 9:58 am 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Witam zawodników ,dziękuje za wypowiedzi. Proponuje zamknięcie tematu 1 02 2006. godz.23 00

Widzę że sprawa robi się nieprzyzwoicie niepoprawna dla władz LOK'u, które chciałyby, by zawodnicy z pokorą przyjęli wszystkie reguły, które w/w instytucja narzuca.
Jeszcze jedna sprawa. Do tej pory ścigaliśmy się na starym urządzeniu, było jako tako, czasami dobrze, czasami beznadziejnie. Oczywiście sędziowie czynili wszystko, by zawody przeprowadzić sprawnie i bez emocji. Ale jedna sprawa mnie nurtuje, jakiś czas temu powstał temat, w którym zawodnicy chcieli, by urządzenie zostało zakupione; teraz jest, ale niestety trzeba płacić. Pytam za co? Nie dość ze płaci się za licencję, startowe to jeszcze trzeba płacić za pchełki? Przecież to jakaś kpina. Inną rzeczą jest uszkodzenie transpondera przez zawodnika a inną jego poprawne używanie.
Co do weksli i innych głupot, dzięki którym chcecie zabezpieczyć "fizyczność" pchełek - świadomie podnosicie koszta, jakie ponosi zawodnik w momencie przyjechania na zawody. Bo nie dość, że czasami cos urwie, rozwali model (co jest rzeczą naturalną i sędziowie nie mają na to wpływu) to jeszcze będzie musiał wywalić 100zł dlatego, by sędzia czy cały zarząd LOK'u spał spokojnie, bo pchełki są bezpieczne. Wszyscy chcą, by na zawody przyjeżdżało coraz więcej zawodników, bo modelarstwo się rozwijało, tymczasem to dzięki taki opłatom jesteście w stanie skutecznie zdziesiątkować i tak niewielu modelarzy. Życzę więcej absurdów. Pomyślności.

P.S. Panie Janie - jak uczyniłem jakieś błędy ortograficzne to proszę o wiadomość na PM, na pewno poprawię.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona