Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 28, 2026 2:31 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 12:05 am 

Zostańmy przy tych 10 zł za wypozyczenie. Na zawody w Warszawie przyjade z 3 lub 4 zawodnikami więc dodatkowe 400zł to nie mało. Prosze o to aby nie wnosić dodatkowych obciążeń dla zawodników. Proszę przyjąć do wiadomości że jeśli jakąś pchełkę uszkodzi mechanicznie nasz zawodnik napewno oddamy pieniądze.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 12:12 am 

Tomek Massalski napisał(a):
O ile mnie pamięć nie myli mniej więcej dwa lata temu LOK zbierał składkę, która miała być wykorzystana na uzupełnienie stanu pchełek...

"Wiadoma" sprawa jest dawno załatwiona i "składka" została "wykorzystana" właśnie do przyśpieszenia zakupu AMBrc.
Grzegorz Nóżka napisał(a):
...jeśli ktoś z mojej ekipy uszkodzi pchełkę to mój klub pokryje koszty, w końcu trzeba odpowiadać za transponder jak za swój...

O tym pisałem w swoim wcześniejszym poście - jesteśmy więc zgodni co do meritum i zasady.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 12:23 am 

Piotr Fortuna napisał(a):
Jacek Żurek napisał:
Cytuj:
Nie obrazam sie
lubie szorstką dyskusje, moze wspolnie dojdziemy do ciekawych rozwiazan

Cieszę się panie Jacku że w ten sposób podchodzi pan do sprawy.
jeśli chodzi o kredyt to O.K. że jest taka możliwość zakupu transpondera, tylko chyba wie pan ile wynoszą koszty takiego kredytu.....i tu mam pytanie - czy jest pan w stanie mieć taka umowę z bankiem aby można było skorzystać z tzw. kredytu preferencyjnego czyli popularnie mówiąc 3x0?. Napewno w ten sposób można pomóc tym którzy muszą bardziej dokładnie liczyć swoje dochody.
Niestety chyba poza ATA w tej chwili nie można kupić transpondera bo o ile się orientuję to Grzesiu Rojna wycofał się w ostatniej chwili ze sprowadzania pchełek a u Jacka tez ich nie zauważyłem /jeśli się mylę to niech Jacek mnie poprawi/.

P.s.Czy gazeta o której pan mówi to może "GW' lub "ND"?

co do warunkow kredytowania - dowiem sie i dam informacje na forum
jest to moja propozycja ale rownoczesnie nie chce aby ATA byla traktowana jako monopolista dlatego tez podalem inne mozliwosci zakupu niz ATA

co do gazety to nie jest to ani GW ani ND
wiecej informacji na priva albo w 4 oczy

dziekuje i pozdrawiam
Jacek Zurek

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 12:37 am 

Jan Matukin napisał(a):
O ile mnie pamięć nie myli mniej więcej dwa lata temu LOK zbierał składkę, która miała być wykorzystana na uzupełnienie stanu pchełek...

"Wiadoma" sprawa jest dawno załatwiona i "składka" została "wykorzystana" właśnie do przyśpieszenia zakupu AMBrc.

Jeżeli zbierane pieniądze zostały wykorzystane to świetnie.

Jeśli zawodnicy mają swój udział w zakupie urządzenia i pchełek to tym bardziej nieelegancko jest od nich zbierać kaucję za ich używanie.

Tomek Massalski

Tytuł: pchełki
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 8:14 am 

wpełni popieram Tomka,nikt z LOK-u niedał z własnej kieszeni na zakup pchełek,tylko sa to pieniadze organizacyjne dlatego pobieranie za nie jakichkolwiek opłat uważam za żdzierstwo.Opłaty startowe są już i tak wysokie ze z nich można śmiało pokryć eksploatację urządzenia,w końcu chcąc być przewodnią matką narodu należ wnieść tez jakiś swój udział własny,modelarze swój wkładają i tak duży.Ciekaw jestem jakby piłkarz miałby płacić za rozdarte gacie na zawodach,paranoja polska.

Kwestja niszczenia przez zawodników pchełek to zupełnie inna sprawa i tu jest pole do popisu,sędziego i organizatora,jak karać i egzekwować kary.Może nałogowców należ wykluczać z zawodów.

ps:mam osobista pchełkę!!!!!!!!! łonochoda

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 9:55 am 

To załóż hodowlę i jedną mi odstąp po starej przyjażni . :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 9:59 am 

Je też poproszę jedną, ale po kosztach hodowli, więcej nie dam 8)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 11:28 am 

...Jeśli zawodnicy mają swój udział w zakupie urządzenia i pchełek to tym bardziej nieelegancko jest od nich zbierać kaucję za ich używanie.

Zawodnik nie może sobie beztrosko rzucać pchełką lub niestarannie montować ją w modelu - dlatego organizator zabezpiecza się, do czego ma prawo.
Nieeleganckie natomiast jest publiczne pomawianie organizatora zawodów o "ordynarną defraudację" w dziale " ON-ROAD (Modele Spalinowe)" - ale to już jest przestępstwo - czego Pan z pewnością nie wie.
marian.kala napisał(a):
...nikt z LOK-u niedał z własnej kieszeni na zakup pchełek,tylko sa to pieniadze organizacyjne dlatego pobieranie za nie jakichkolwiek opłat uważam za żdzierstwo...

Jakie pieniądze organizacyjne?
marian.kala napisał(a):
...Opłaty startowe są już i tak wysokie ze z nich można śmiało pokryć eksploatację urządzenia...

25 zł od seniora, 15 od juniora i 10 od młodzika nie są wysokimi opłatami startowymi - zebrana z nich kwota nie wystarcza na pokrycie kosztów organizacyjnych zawodów i tym bardziej na amortyzację AMBrc.
Na Grand Prix Nowego Sącza 2005 zawodnicy sugerowali nawet ich podniesienie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 12:12 pm 

Jan Matukin napisał(a):
...Jeśli zawodnicy mają swój udział w zakupie urządzenia i pchełek to tym bardziej nieelegancko jest od nich zbierać kaucję za ich używanie.

Zawodnik nie może sobie beztrosko rzucać pchełką lub niestarannie montować ją w modelu - dlatego organizator zabezpiecza się, do czego ma prawo.
Nieeleganckie natomiast jest publiczne pomawianie organizatora zawodów o "ordynarną defraudację" w dziale " ON-ROAD (Modele Spalinowe)" - ale to już jest przestępstwo - czego Pan z pewnością nie wie.

Nie napisałem, że zawodnik może sobie beztrosko rzucać pchełką i doskonale wiem, że właściciel pchełek powinien sobie zapewnić możliwość egzekwowania dbania o pchełki. Chodzi mi o to, że od współwłaściciela, a takim są bez wątpienia zawodnicy, nie wypada brać kaucji.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 12:43 pm 

...od współwłaściciela, a takim są bez wątpienia zawodnicy, nie wypada brać kaucji.

Z przepisów kodeksu cywilnego wynika co innego - Tytuł I Własność - Dział IV Wpółwłasność, Dział V Ochrona Własności.
Ponadto z art. 415 kc wynika oczywisty obowiązek naprawienia szkody, nawet jeśli wystąpi między współwłaścicielami.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 12:54 pm 

Jan Matukin napisał(a):
...od współwłaściciela, a takim są bez wątpienia zawodnicy, nie wypada brać kaucji.

Z przepisów kodeksu cywilnego wynika co innego - Tytuł I Własność - Dział IV Wpółwłasność, Dział V Ochrona Własności.
Ponadto z art. 415 kc wynika oczywisty obowiązek naprawienia szkody, nawet jeśli wystąpi między współwłaścicielami.

Zgadzamy się na pewno co do jednego. Należy bezwzględnie naprawić szkodę. Nigdzie nie napisałem inaczej i nie przeszło mi to przez myśl. Są jednak różne sposoby zabezpieczenia własności i nie musi to być kaucja. Oczywisty obowiązek naprawienia szkody istnieje bez względu na to czy kaucja była pobrana czy też nie i bez względu na jej wielkość. Mnie cały czas chodzi o to żeby nie pobierać kaucji, a nie o to żeby pozwolić niszczyć czyjąkolwiek własność.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 1:42 pm 

Dodatkowo spytam kto poniesie odpowiedzialnosc za uszkodzona pchelke,ktora bedzie uzywac kilku modelarzy?Watpie by starczylo pchelek tak zeby kazdy zawodnik mial przydzielona tylko jedna swoja.
Po za tym uszkodzenie moze byc niezalezne od uzytkujacego.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 2:06 pm 

a może zamiast kaucji weksel?
wypisanie weksla nic nie kosztuje - po zawodach weksle byłyby zwracane zawodnikom. oczywiście weksel mógłby być nawet na kwotę równą cenie pchełki.

tyle, że nadal pozostaje nierozwiązany problem ustalenia odpowiedzialności za uszkodzenie w przypadku, gdy z jednej pchełki korzystac będzie więcej niż 1 zawodnik...

a może właśnie powinno być tak, że pchełkę wypożycza się na czas zawodów tylko jednemu zawodnikowi - tyle, że aby to działało, olbrzymia większość z zawodników powinna mieć pchełki indywidualne no i tych do wypożyczania powinno być ze 20 szt. może należałoby wyznaczyć okres przejściowy, po upływie którego wchodi w życie zasada, że pchełki będą wypożyczone tylko dla 1 zawodnika na czas imprezy - wówczas np. jedynie 20 pierwszych na liście zgłoszeniowej, nie posiadających własnej pchełki, miałoby prawo ubiegać się o przydział pchełki z kompletu. powinno się umożliwić takiej osobie udostępnianie pchełki innym zawodnikom (w innych grupach/klasach), jeśli miałby dany zawodnik taką ochotę (i zaufanie), jednak to wypożyczający ponosiłby przed właścicielem pchełki odpowiedzialność za jej stan.

może dystrybutorzy pchełek też by się do takiego czegoś przyłączyli? zamiast jedynie sprzedawać, mogliby również odpłatnie wypożyczać pchełki... przecież można na tym zarobić! niech działa konkurencja i wolny rynek.

ps1. sam nie posiadam pchełki indywidualnej
ps2. łonowe to sa wszy, a nie pchły

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 2:34 pm 

...Są jednak różne sposoby zabezpieczenia własności i nie musi to być kaucja...

W warunkach zawodów modelarskich nie zawsze mogą mieć zastosowanie, poza poręczeniem.
Poręczenie - art. 876 kc - mogło by stać się stałą praktyką na naszych zawodach jedynie w sytuacji, gdyby zawodnicy byli zrzeszeni w klubach.
Poręczającym był by kierownik klubu lub menadżer stojący na czele danej grupy zawodników lub inna osoba społecznego zaufania - sugestia taka jest również w wypowiedzi Grzegorza Nóżki.
Jednak na zawodach najczęściej zawodnicy uczestniczą indywidualnie, co czyni poręczenie niemożliwym.
Rozwiązaniem może być też propozycja Rafała.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 5:23 pm 

Ja osobiscie uwazam ze wplacanie kaucji za uzywanie transpondera jest uzasadnione.
Ale NIE ZGADZAM SIE z decyzja ze zawodnicy maja placic za uzywanie transponderow. ZWŁASZCZA ze wiekszosc z nas skladala sie by je zakupic.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona