Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 3:05 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 10:48 pm 
Witam zawodników.Dziś odbyło się spotkanie w ZGLOK Pana Jana Matukina oraz nastąpiło przekazanie programu Sparc-2 oraz anteny.Omówiono sprawy związane z sezonem 2006 uzgodnione zostały klasy modeli na najbliższe zawody,uzgodniono że przepisy spotowe i techniczne zawodnicy dostaną na zawodach w Blue City. Uzgodniono opłatę za wypożyczenie pchełki w wysokości 10 zł jednocześnie zawodnik wypożyczający wpłaca 100zł.(na wypadek uszkodzenia pchełki) oczywiście po zawodach wpłacone 100zł. wraca do zawodnika.Te sprawy nie dotyczą zawodników posiadających indywidualne pchełki.Oplaty startowe ich wysokość zostala nie zmienona i utrzymana tak jak w 2005r.Odbyło się też spotkanie organizatorów z Panem Janem w Blue City.Informator tak jak pisałem prześle w piątek.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 10:55 pm 

Witam
moim zdaniem transpondery powinny byc ubezpieczone a nie zbierac kaucje od zawodnikow ( dochodzi pilnowanie niemalej gotowki w ciagu trwania imprezy i kto za to wezmie odpowiedzialnosc jak zniknie ? ) - to jest tylko elektronika i moze popsuc sie w kazdej chwili

awaria rownie dobrze moze sie zdazyc na skutek zmeczenia materialow , drgan itp. i wcale to nie musi byc wina zawodnika ktory ostatni uzywal transponder

wiec lepiej transpondery ubezpieczyc na caly sezon - a srodki mozna na to zebrac bynajmniej z wpisowych lub ze skaldki za wypozyczenie

moze ktos ma inny pomysl ?

( tak nawiasem to transpondery sa na gwarancji )

czy ktos juz wyjasnil waznosc licencji wydanych w 2005r ?
na kartonikach jest data waznosci i napewno firma ubezpieczeniowa nie bedzie ich honorowac w 2006 r

Ostatnio edytowano Cz sty 26, 2006 11:13 pm przez Krzysztof Trella, łącznie edytowano 8 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 10:56 pm 

Każdy zawodnik dostanie swoją pchełke, czy LOK posiada około 50 pchełek na wypozyczenie. Jeśli nie to jaka jest pewnośc że pchełka nie została uszkodzona przez poprzednika :?: lub będzie to wina padnięcia elektroniki od wibracji 8)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 11:01 pm 
Panie Grzegrzu czy wszystko trzeba brać na poważnie ja odpowiadam i piszę bo uważam że należy rozmawiać na każdym poziomie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 11:02 pm 

Całkowicie Zgadzam Sie z Krzyśkiem!!! Lepiej Ubezpieczyć Niż Sie Martwić a Pozatym co da 100zł jak pchła kosztuje ponad 300zł pewnie gdzieś sie ta kwota zgubi po drodze a pchły i tak nie bedzie :) co do młodszych zawodników - z kąd taki ma wziąść nagle 100zł ? niektórym nawet teraz brakuje funduszy a tu następny wydatek. moim zdaniem głupota. pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 11:28 pm 
Panie Jacku Dlaczego piszę Pan takie nie ładne słowo jak głupota,jak Ja powininem się do Pana odezwać.Ale wracając do tematu system rękojmy za wypożyczoną pchełke jest znany za granicą tylko tam się wpłaca 70 Euro plus opłata za wypożyczenie.Nie może być tak żeby zawodnik przynosił rozwaloną pchełke i jeszcze miał pretensję do organizatora.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 11:36 pm 

hmm dziwne po co ktoś miałby wpłacać 70eu jak nowa kosztuje 80 no ale mniejsza o to ,może jednak spróbować ubezpieczyć te użądzenie od nieszczęśliwych wypadków. :) ale z tego co pamiętam a właściwie nie pamiętam żeby komuś sie rozwaliła pchła ,ale to może zależeć pewnie od klasy w jakiej jest wykorzystana.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 11:53 pm 

moja propozycja dla każdego znajduje się

Tutaj

czy są chętni ??

zamiast wypożyczać proponuje wszystkim poważnie podchodzącym do sportu zakup transponderów
w Polsce mamy już kompletne nowe cyfrowe AMB :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 27, 2006 6:09 am 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Panie Jacku Dlaczego piszę Pan takie nie ładne słowo jak głupota,jak Ja powininem się do Pana odezwać.Ale wracając do tematu system rękojmy za wypożyczoną pchełke jest znany za granicą tylko tam się wpłaca 70 Euro plus opłata za wypożyczenie.Nie może być tak żeby zawodnik przynosił rozwaloną pchełke i jeszcze miał pretensję do organizatora.

Dokładnie tak jak pisze poprzednik, nie jeden zawodnik nie ma dodatkowych 100 zł !!! niektórzy przyjeżdżają na zawody z miejscowości gdzie sa one rozgrywane licząc na to że trzeba mieć około 30 zł pytanie jak ma taki gość poszukać 130 zł. Nie możemy myśleć jak księgowi iż wiemy że po wpłaceniu odzyskamy ta kasę - Panowie wpierw trzeba ja mieć i wpłacić !!! Myślę że ubezpieczenie jest 100 razy lepszym pomysłem tylko do tego aby to ubezpieczyć trzeba aby ktoś poszedł do ubezpieczyciela i to załatwił, myślę że tutaj jest cały problem. Oczywiście łatwiej jest zebrać kasę i po wszystkim, ale co jak ona zniknie, nie chciałbym być na miejscu tego gościa co zbierał niech Bóg ma go w swojej opiece. Myślę że możemy w ten sposób stracić sporo młodych osób.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 27, 2006 10:11 am 

Jak sobie przypominam to w Nowym Sączu przy nowym AMB nikt od nikogo nie wymagał kaucji za pchełki i wszystko było O.K.
A co do pana Jacka: Tak ma pan rację to jest najlepsze rozwiązanie.....tylko nie każdego a zwłaszcza tych młodych nie stać na pchełkę za prawie 400 zł, a tym bardziej że jak sie jezdzi kilkoma modelami to raczej trzeba je kupic dwie.
a i jeszcze jedno: może byśmy przestali porównywac tego co jest na zachodzie i ile kosztuje bo napewno nie możemy porównać do zachodu naszych dochodów i kosztów tego hobby. Równajmy do zachodu raczej poziomem organizacji tego wszystkiego.

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 27, 2006 12:12 pm 

W Nowym Sączu nie pobierano opłat za wypożyczenie pchełki, ponieważ były to pierwsze zawody, na których testowano urządzenie, ponadto tak ustalił właściciel urządzenia.
Na kompletne urzadzenie wraz z oprogramowaniem wydał on w sumie kwotę 3400 euro.
Urządzenie objęte jest 3-letnią gwarancją - nie obejmuje ona uszkodzeń mechanicznych, wynikających z nieumiejętnej jazdy zawodników lub niewłaściwego obchodzenia się transponderem. Takie zachowania często obserwowano na zawodach - w którymś momencie musi skończyć się beztroskie traktowanie "nie swojej własności".
W stosunkach cywilno-prawnych oraz społeczno-gospodarczych stosowana jest praktyka pobierania zabezpieczenia lub zastawu czy innej rękojmii za pożyczony przedmiot takiego stosunku, a także - pobierania opłaty za jego pożyczenie. Przykładów nie będę wymieniał.
W interesie zawodników leży wspólna troska o sprzęt, który ma służyć finalnej realizacji ich hobby, jakim jest udział w zawodach i zdobywanie laurów sportowych.
Zawodnicy na sprzęt i udział w zawodach wydają średnio 2000-3000 zł w sezonie. Kwotę rękojmii 100 zł trudno kwestionować, ponieważ zawodnikowi jest ona zwracana - nie ma więc o co kruszyć kopii, a sugerowanie, że kwota kilku tysięcy na jednych zawodach może zniknąć - jest wysoce niestosowne.
Jeśli zawodnik nie ma zaufania do organizatora - nie musi na jego zawodach uczestniczyć.
Na zawodach bedzie prowadzona lista zawodników pobierających transpondery i bedą oni otrzymywać pokwitowanie.
Z uzbieranych pieniędzy przewiduje sie uzupełnienie do 20 kompletu transponderów ze standardowego zestawu AMBrc.
Podniesiono kwestię ubezpieczenia urządzenia AMB - uważam, że jest to wyłącznie sprawa suwerennej decyzji właściciela i nie może podlegać żadnym naciskom.
Nie było nowego AMBrc - było źle, jest nowe AMBrc - jest też źle bądź musi być źle dla zasady.
Proponuję realne i zdroworozsądkowe podejście do przedmiotu nsprawy.
Nikt nikogo nie ma zamiaru oszukiwać, a decyzja właściciela AMBrc ma jedynie na celu wymusznie na zawodnikach troski o sprzęt - takie jest jego prawo.

Tytuł: pchełki
PostNapisane: Pt sty 27, 2006 12:50 pm 

mnie zastanawia jedno w tej sprawie,cały czas jest mowa jak wydymać tego biednego zawodnika który ponosi i tak wielkie ryzyko jak utratę lub zniszczenie sprzętu i jeszcze ma odpowiadać finansowo za pchełki,może wreszcie i organizator przejmie na siebie jakieś obowiązki a nie tylko kasa i kasa.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 27, 2006 1:02 pm 

pan Jan napisał:
Cytuj:
Nie było nowego AMBrc - było źle, jest nowe AMBrc - jest też źle bądź musi być źle dla zasady.

Panie Janie nikt tu nie mówi że jest żle czy ma być żle dla zasady...Ja wiem że trzeba się jakoś zabezpieczyc przed tymi którzy nie szanuja sprzętu ale czy od razu to ma byc sposób który ograniczy niektórym szanse na start we zawodach??? /znam wielu takich którzy dobrze sie skrobia po głowie skad wziać na startowe i wyjazd a nie mówiąc o dodatkowej stóweczce która ma byc zwrócona ale trzeba ją jednak wcześniej mieć/.

Ps.

Cytuj:
Jeśli zawodnik nie ma zaufania do organizatora - nie musi na jego zawodach uczestniczyć.

jakoś to tak dziwnie odebrałem.......:"jak się nie podoba to....."

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 27, 2006 3:12 pm 

1 czy organizator ma 50-70 pchelek? tak zeby kazdy zawodnik mial jedna pchelke? to wcale nie jest prawda ze na zawodach za granica placi sie za wypozyczenie pchelek. W niemczech na lrp nie placilismy. w czechach na gp Pragi tez nie bylo zbieranych oplat.

poza tym czy to oznacza ze zawdnicy beda musieli wypozyczyc tyle pchelek w ilu klasach startuja?

Czy nie mozemy dalej startowac tak ze kazdy kto nie ma wlasnej pchelki pobiera ta ktora ma jego numer startowy?

CO najbardziej mnie dziwi to to czemu niby mamy placic za pchelki za ktore byla rok temu zbierana oplata w formie licencji. Bardzo mi sie to nie podoba ze tak duze sumy sa pobierane od zawodnikow, nawet na zawodach sponsorowanych. !!!

Ostatnio edytowano Pt sty 27, 2006 3:22 pm przez Piotr Blaze Blazucki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 27, 2006 3:20 pm 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):

W Niemczech wplaca sie 10 euro a nie 70 jak to zostalo napisane
Druga sprawa to jak sobie to mozna wyobrazic,jest 20 pchelek do wypozyczenia tak ???Wiec co to jest za wypozyczenie ,jak zawodnikow przyjedzie 100.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona